Život pisan srcem

"....od svega ostaše samo uspomene od kojih se pobeći ne moze. Čak i kada bi znali put što vodi u zaborav, mi ne bi pošli njime. Već se uvek istom stazom vraćamo što vodi do mora uspomena. I uronimo u te talase koji nas miluju, nose, vuku u dubine... I plovimo, plovimo ka onim nekim dalekim, nedostižnim obalama što nas svake noći zovu i mame. I onda se odjednom probudimo jer se uplašimo da ćemo potonuti u tom uskovitlanom moru uspomena. A kad se pogledamo u ogledalo... vidimo ispod očiju nekoliko sitnih kapi... blistavih... slanih..."

Desanka Maksimovic

....Meni prija kad mi neko pruža hladnu ruku,alo kad se obesi o moju,onda mi je to mučno i neshvatljivo.Ti misliš zato što se to preretko dogadjalo?Ne,ne,to nije istina.Znaš li šta je na mnogim ljudima posebno?Oni nisu ništa ali to ne mogu pokazati,ne mogu to pokazati čak ni sami sebi,to je ono naročito u njima.....
F.Kafka "Pisma"

Našao neko orlovo jaje i stavio ga pod kokoš. Orlic se izlegao kad i pilici i odrastao sa njima.
Citavog života orao je radio isto što i kokoši u dvorištu, misleci da je jedna od njih. Kljucao je naokolo u potrazi za bubama i glistama, kokodakao je i lepršao krilima, uzdižuci se koji pedalj iznad tla. Prošle su godine i orao je ostarjeo.
Jednog dana ugledao je u visini, na vedrom nebu, cudesnu pticu mocnih raširenih krila, kako lebdi na vjetru.
Stari orao zapanjeno je gledao uvis. “Šta je to?!?” pitao je.”
To je orao, kralj ptica”, rekla mu je jedna kokoš. ”
On pripada nebu, dok mi, kokoši, pripadamo zemlji.”
I tako je orao umro medu kokošima, ne znajuci ko je.

Karlos Kastaneda

S.Cvajg"Pismo nepoznate žene"
Tebi, koji me nikada nisi poznavao,
tebi koji si me detetom zvao,
i cudio se mojim detinjim sumnjama, tugama, mojim detinjim radostima i naivnostima........
Bolesno je dete u meni, umire lagano, jer ti,
kojeg volim, a koji me nikada nisi poznavao ne zelis da je tu.... detinja radoznalost, ta razigrana masta, ti detinji snovi, ...... kako sve to imati pod kontrolom, kad to dete zivi u meni...
I osim njega ja imam na svetu samo Tebe, moj dragi.
Tebe, samo tebe koji za mene niti ne znas, samo Tebe koji me nikada nisi poznavao, a kojeg sam ja oduvek ljubila.
Mozda necu umeti sve jasno da kazem, a mozda me neces razumeti,, u glavi mi se muti i slepoocnice tutnje, groznica dolazi da uzme danak.... Ali sakupit cu svu snagu da progovorim Tebi, ljubljeni moj, koji me nikada nisi poznavao. Samo cu Tebi govoriti. Treba da upoznas ceo moj zivot, koji je uvek pripadao Tebi, a za koji Ti nisi ni znao.
Ali moju ces tajnu celu spoznati tek kada budem mrtva, kada mi vise ne budes morao odgovoriti, i samo onda ako je ovo sto me trese kao ledena groznica stvarno kraj.
Ako budes citao ovo pismo, znaj da ti ovde mrtva zena prica svoj zivot koi je od prvog do poslednjeg sata pripadao Tebi."..

"Ne boj se mojih reci, mrtva zena ne trazi vise nista, ne trazi ni ljubav, ni suosecanje, ni utehu, ni zaljenje....
Samo jedno trazim od Tebe, da mi poverujes sve sto Ti kazem, sve sto Ti odaje moju neizmernu bol, koja kod Tebe trazi utociste.
Samo jedno Te molim, veruj mi sve, jer covek ne laze uz odar svog srca, deteta u sebi...
Moj zivot zapoceo je onog dana kda upoznala sam Tebe.Pre toga bio je samo mutna i smetena zbrka i haos, u koje moje secanje nikada vise ne zeli da ode.
Moj zivot pre tebe bio je podrum u koju vise ne zelim da krocim, podrum prepun zaprasenih podmuklih ljudi, polomljenih stvari, sahranjenih snova, paucinom ovijenih, o kojima moje srce vise ne zeli da zna."
Kada si dosao Ti, rekao si - pa ti si u ambisu........
I ne znajuci koliko si bio u pravu. Moj zivot trebao je da zavrsi, ovaj svet postao je pretezak film u kojem za mene vise nije bilo uloge, cak ni sporedne......
Ja se, ljubljeni moj, strastveno secam prvog naseg razgovora, zvuka tvoga glasa, svake pojedinosti, svakog tvog udaha izmedju reci, jos se kao i danas secam tog sata kada sam drhtavom rukom napisala Tebi prvo slovo.
A kako se ne bih secala, pa time je zapoceo moj zivot.
Rekao si mi, moj dragi - ti se ponovo radjas, a ja cu te uvesti u novi zivot.
Molim te, ljubljeni moj, da te smori što citas ovih par minuta, o meni, o Tebi, kad se ja nisam umorila ljubeći Te celi svoj život.
Upijala sam o tebi svaku minutu, svaku sekundu, svaki delic zraka koji si ispustio, svako izgovoreno slovo, svaku toplu misao, svaku neznu rec koju si izgovorio, upijala sam kao zedna spuzva kad ju zaplavi zapenjeni val na obali okeana.
Nisam mogla biti kraj Tebe, nisi mogao biti kraj mene.
Slika je bila jedino sto sam u casovima samoce i ocaja mogla da gledam, da ljubim, da zacarano promatram svaki delic onoga sto se zove Ljubav, sto se zove TI. Na caroban nacin privucena sam Tobom,
na na prvi pogled, na prvu red osetila sam dubinu Tvoje duse, Tvoj postojanja, naseg jedinstva.
Razumes li, ljubljeni moj, kakvo si cudo, kakva zamamna tajanstvenost morao biti za mene!
Razumes li koliko strahopostovanja sam osecala za tebe, sa kolikim divljenjem sam gledala u taj Tvoj veliki svet, ja koja nisam makla iz svojih malenih par kvadrata... Trebam li da Ti kazem da me do tada, u citavom mom bednom zivotu i naivnom detinjem svetu nista nije više zanimalo osim Tebe?"
"Promatrala sam tvoj svet, i bila svesna svega, bila svesna da ne razumes koliko si u meni, da ne mozes pojmiti da si postao ceo zivot moj. Tog casa kada sam oseila tvoj divan glas, kada me nezno uspavljivao, kada sam srecna se budila jutrom noseci Tebe u sebi, tada sam znala da pripadam Tebi. Potpuno i zauvek.
Tvoje ime.
Ono mi je u toj jednoj jedinoj sekundi postalo sveto, postalo je moja tajna. Moja tajna u koju nikada niko nije smeo da dotakne.
Ljubila sam te, ljubila, u tisini svoje sobe, sama u mraku, suzama topila jastuke i ljubila te dok san nije pao na oči..."

"ubila sam te, ljubila u svojim snovima, u dusi, u srcu, u svakoj kapi svoje krvi...
Znam da su zene Tebi cesto rekle te reci.
Ali veruj mi, niko te nije ljubio tako ropski, tako pseci, tako odano i iskreno kao sto sam Te ja ljubila.
Takva sam zauvek ostala za Tebe.
Jer nista na svetu nije nalik na nezapazenu ljubav nezapazenog deteta, jer je ta ljubav tako beznadna, takopodlozna, tako zeljna da sluzi, i tako strastvena, kako nikada ne moze da bude ljubav koja je proracunata, koja zudi i nesvesno trazi da bude uzvracena.
Samo osamljena deca, i ja koja sam uvek ostala u dusi to osamljeno dete, moze svoju ljubav sacuvati nepodeljenu.
Svi ostali u brbljanju i prepricavanju razvodnjavaju svoja osecanja,... Ostali su mnogo o ljubavi citali, a meni se evo tako dogodila.... Ostali se hvalisu njome, i igraju kao igrackom.
A ja nisam imala nikoga, komu bih mogla da se poverim, niko me nije mogao poduciti, jer sam neiskusno i naivno dete. Ljubav me zaskocila, kada joj se vise niti nisam nadala..
Bacila sam se u svoju sudbinu kao u neki ambis. Sve sto je u meni raslo i razvijalo se, znalo je samo za jedno mesto, kome se moglo poveriti: to si bio Ti. San o Tebi. Napola pokvareni ljudi oko mene, napola masine i roboti, napola bez duse, i napola bez srca... svi su se tako lakoumno igrali sa onim sto je za mene bilo sveto - Ljubav.
Zato sam tebu u krilo bacila sve ono sto se smrvilo i raspadalo, citavo svoje stegnuto bice, svoje okovano srce, koje je bez prestanka neprekidno bujalo...
Ti si za mene bio - kako da Ti kazem? - svaka usporedba je preoskudna - Ti si za mene sve, cio moj zivot.
Sve za mene u tolikoj meri postoji samo toliko koliko je u nekoj vezi sa Tobom. A sve ono sto sacinjava moju egzistenciju ima smisla samo onda, ako je na neki nacin povezano sa Tobom.
Ti si izmenio ceo moj zivot. Ranije sam bila ravnodusna, osecanja su tinjala negde ispod povrsine, ispod pepela... Najednom sam zablistala, moje oci dobile su novi sjaj, pocela sam da osluskujem ptice, da gledam u zvezde, da uzivam u vetru koji mi je mrsio kosu znajuci da su Tvoje uke poslale ga da me dodiruje...
Do kasno u noc citala sam knjige koje sam znala da i Ti citas, doterivala sam svoje haljine, uredjivala svoje belo lice, dugo cesljala dugu kosu, kao da znam da ces danas, bas danas doci i povesti me za ruku, povesti me da budem Tvoja...
Nisam htela, kada dodjes, da primetis i najmanju sitnicu, i najmanju trunku sumnje koja bi umanjila mene u Tvojim svetim ocima... U tvom divnom srcu...
Bilo je dana kada po citav dan nisam radila nista, kada sam napeta kao struna iscekivala Tebe, Tvoj glas, Tvoje reci, Tvoj lik..., Tvoju prisutnost, da podelimo tu divotu trenutka.....
Znas li, uvek sam bila uz Tebe, uvek. Ali Ti to nisi mogao osetiti, kao sto ne osecas ni napetost pera u satu koji necujno kuca i broji Tvoje korake u pesku, necujno prati Tvoje puteve, pa ipak jednom na milion otkucaja tvoj pogled padne na njega...
Kakve li sam gluposti cinila, ljubila sam predmet koji sam mislila da si dodirnuo, ukrala bih okrajak cigarete, sto bi ga bacio, i smatrala ga svetinjom jer su ga dotakla Tvoja usta... Uvecer sam po hiljadu puita istrcala na ulicu samo da vidim mogu li Te cuti, mogu li te dozvati, a da niko za moju tajnu ne sazna....
Zna da je sve ovo sto Ti pricam, samo groteskna preteranost, samo detinja ludost. Trebala bih se zapravo stideti, ali se ne stidim, jer nikada moja ljubav nije bila cistija i strastvenija kao ova ljubav prema Tebi.
Sate i sate, dane i dane mogla bih Ti govoriti, kako sam zivela i zivim s Tobom, iako jedva znas kakvo mi je oblicje.
Sate i sate mogla bih ti pisati o onim godinama, na koje si Ti mozda vec zaboravio, o godinama koje su me vratile u zivot.
Molim Te, nemoj mi se narugati, jer za mene Ti si se dogodio i postao nesto neizmerno. Najdivnije i sveto, neizmerno ispunjenje svih mojih snova, nadanja, i zelja... moj Spasitelj.
Sa poboznim postovanjem gledala sam u Tvoj lik, na snu i na javi bio si kraj mene. I danas si, i uvek ces biti....Zbog tog trenutka, zbog tog kratkog caska kada susrela sam tebe, čitav moj zivot ostace zivi spomenik Tvom biću, Tvom liku, Tvom srcu u koje sam se tako želela nastaniti.
Odmoricu malo misli i ruke od ovog divnog pisma koje zena posvecuje ljubljenom muskarcu, predajuci mu se posve, bez ikakveih namera, bez ikakih očekivanja, čisto i strastveno, i do kraja.....
Jer ta ljubav njoj je bila i ostala jedini smisao njenog zivota, njeno vecno nadanje i njen većni san..... " izdanje O.Keršovani

Rade Drainac"Ljubav Marija"-odlomak koji najviše volim:heart:
Marija!
Pod nama gori zemlja!
Nebo plamti više nas!
U ovoj noći su tvoja usta kao izvor!
U ovoj noći najmirisnije trave su tvoje kose!
U ovoj noći jedino žubori tvoja krv!
Marija!
Ugasi lampu...
Marija! lete kantaride.
U ogledalu tvoja košulja spava.
Marija! zašto me srce boli?
I zašto ti je koža strašno žuta kao spržena trava?
Obećavam ti da neću piti!
Marija! sve se vino na čaršav tvoje duše proli!
Obećavam ti... picu iz tvog srca,
Da me nikad više glava ne zaboli.

Živim samo za ljubav i njenu zastavu visoko držim u ruci.
Svih sam se mudrosti napio samo za taj pojam.
Kao besno pseto gotov sam svakog da ujedem za srce,
Jer nijedna rana lepše ne cveta na drugom delu tela.

Marija!
Reči su mrtve čaure lišća što sa jasika pada u oktobarske dane.
Samo reč ljubav gori kao sveta vatra koja se nikada ne gasi.
Buktinja je ta na mojim grudima
Ja ću od nje sagoreti, Marija!
Ja ću od nje umreti, Marija!
Ljubav, Marija!
Njom se oprašta na giljotini!
U ime njeno nož se uvlači u korice!
Ona ulepšava drumove i za nju se podižu balkoni!
Ona procvetava vrtove Sevilje
I za nju su grmeli topovi Oktobarske revolucije.

Ljubav, Marija!
Ona je stvorila zastave koje se čuvaju kao relikvije
I zbog toga je crvene boje!
I ja sam zbog nje u tvoje meso zario srce.
Ljubav, Marija!
Ljubav!
Ljubav!
Zašto putuju brodovi?
Zašto se u nebo nebo dižu balkoni?
Kuda to hukte zmijski vozovi?
I za koga cvetaju beladonije?
O, Marija! Šta briše sve naše podlosti,
Prevazilazeći i agonije?

Veliki moj druže!
Samo su na ovom svetu božanski putevi ljubavi
I zbog toga toplo sanjam život kao na zvezdama.
Samo zbog toga sam gotov da se udavim u svačijoj suzi
I nikad da ne budem ništa,
Da isčeznem o pepelu njenog opraštanja.

Miloš Nikolić,naš pančevački ,autor"Patka" "Ušo djavo u Pančevce"i dr... kaže

Horsko pevanje
Terali me, ali nisam pristo,
da, po prethodnom dogovoru,
svi govorimo i mislimo isto
zato nisam pevao u horu.
S druge strane, nikad nisam volo
ništa što nije po mome izboru.
Kad se pevalo, pevao sam solo
zato nisam pevao u horu.
Ne volim kad razapinju Hrista
ni kad antihrista drže u zatvoru.
Meni je svaka rulja ista
zato nisam pevao u horu.
Ne volim bacanje kamena iz gomile
na otpadnika - ni kao metaforu.
Meni se takve stvari ne mile
zato nisam pevao u horu.
Ne snalazim se u čoporu i stadu
na zajedničkoj šaši, u zajedničkom toru.
S većinom ne umem da budem u skladu
zato nisam pevao u horu.
Ne volim kad moram da pripadam
istom bogu, timu, partiji, taboru.
Meni je lepše kad sam sam
zato nisam pevao u horu.
Poštujem svačiju himnu, zastavu,
ne smejem se tuđim navikama, govoru.
Ne mislim da su svi krivi, a samo mi u pravu,
zato nisam pevao u horu.
Ne volim dirigente, note i slične stvari
koje nam određuju mesto u vremenu i prostoru.
Jer, ja sam uvek onaj koji kvari
zato nisam pevao u horu.:hahaha::zcepanje:

Šta je nesanica?

Pitanje je retoričko, odveć dobro znam odgovor.
To je strahovati i brojati u gluvo doba noći surove, neminovne otkucaje; to je pokušavati sa bezuspešnom vradžbinom, ravnomerno disanje, to je težina tela koje se naglo prevrće na drugi bok, to je stiskati očne kapke, to je stanje slično groznici i koje, svakako, nije java. To je izgovarati odlomke paragrafa pročitanih pre mnogo godina, to je znati da ste krivi što ste budni dok drugi spavaju, to je hteti uroniti u san a ne moći uroniti u san, to je užas 'biti' i nastavljati da budete, to je sumnjiva zora.

"Nema ni jednog jedinog postupka koji ne krije opasnost da bude magična radnja. Nema ni jednog jedinog dogadjaja koji ne bi mogao biti prvi u jednom beskrajnom nizu."

Čovek koji obradjuje svoj vrt
kako je želeo Volter.
Onaj koji je zahvalan što na zemlji ima muzike.
Onaj što sa zadovoljstvom otkriva neku etimologiju.
Dva službenika koja u nekoj kafani južnog predgradja
igraju ćutljivi šah.
Keramičar, koji smišlja boju i oblik.
Štampar, koji lepo komponuje ovu stranu
koja mu se možda i ne svidja.
Žena i čovek, koji čitaju poslednje tercine
izvrsnog speva.
Onaj što miluje zaspalu životinju.
Onaj što opravdava ili želi opravdati zlo koje su mu učinili.
Onaj koji je zahvalan što na zemlji postoji Stivenson.
Onaj što više voli da su drugi u pravu.
Te osobe, koje ne znaju jedna za drugu,
spašavaju svet.

"To je ljubav. Pokušacu da se sakrijem ili pobegnem.Rastu zidovi njene tamnice, kao u strašnom snu. Lepa maska se promenila, ali, kao i uvek, jednistvena je. Čemu moji talismani: bavljenje književnošcu, nepouzdana erudicija, učenje reči koje je koristio oštri sever da opeva svoja mora i svoje mačeve, vedrina prijateljstva, galerije Biblioteke, obične stvari, navike, mlada ljubav moje majke, ratničke seni predaka, bezvremena noć, ukus sna?
Biti sa tobom ili ne biti sa tobom je mera moga vremena.
Već se vrč razbija na izvoru, već čovek ustaje na cvrkut ptice, potamneli su oni koji gledaju sa prozora, ali tama nije donela spokoj.
To je, već znam, ljubav: nemir i olakšanje kad čujem tvoj glas, čekanje i sećanje, užas življenja u budućnosti.
To je ljubav sa svojim mitologijama, sa svojim nepotrebnim malim vradžbinama.
Ima jedan ulični ugao kojim se ne usudjujem da prodjem.
Vojske me već opkoljavaju, horde.
(Ova soba je nestvarna; ona je nije videla.)
Ime jedne žene me odaje.
Boli me jedna žena svuda po telu."

HORHE LUIS BORHES

Posle tolikih godina,nadanja
ugledah svetionik na morima
tolikih uzdisaja.Svetlost pogleda
vrteska zaborava plavet jednog
zanosa.

Otupelo osecanje, ljubav se rodila
na mome licu osmeh andjela se
probudio,crnog djavola sam u sebi
ubila ruke ti pruzila...uzmi me
vodi me.Ne pitam gde.

Pred mojom lepotom si stajao,
da li si pred strahom bio?Da li si
se prepao?Zaboravljena osecanja
si mi vratio,ali me nisi pogledao
metez i nemir srca te zarobio.

Ljubio si me,zvezde sa neba skidao,
kicmu svoju savijao,ali me u oci
nikada nisi gledao.Podsticaj sam
ti davala,nezno milovala i tvoje ime
tiho saputala.

Vodi me jos ovu noc...

Beskraj

384493_330694326940829_100000007933724_1411583_2041076341_n.jpg

Tin Ujević "Notturno"
Noćas se moje čelo žari,
noćas se moje vjeđe pote;
i moje misli san ozari,
umrijet ću noćas od ljepote.

Duša je strasna u dubini,
ona je zublja u dnu noći;
plačimo, plačimo u tišini,
umrimo, umrimo u samoći.:think:

Tajanstva - Tin Ujević

I tako, neke noći, usred druma
preteku jezik neke riječi kobne,
strah me je od njih, i strah me je zlobne
pomisli da sam, možda, sišo s uma.

Čemu sva borba, čemu bolna gluma?
Znam da su moje sanje sitne, drobne,
da ne će smijenit sudbine zlokobne,
i da ću ići, ići do svog huma.

- Ljubljena ženo, ko si ti da jesi,
luđačku ljubav suvišno je kriti,
al' ja sam sitan za sjaj što te resi,

pa makar jesam ono što ću biti. -
Ljubljena ženo, silna ljubav mrvi,
i ja sam zadnji, makar bio prvi.

F.Kafka Pismo Maxu Brodu

Dragi moj Max - pola je jedan u noći,dakle neobično doba za pisanje pisama sve i kad je noć tako topla kao danas.Čak nijedna leptirica nije došla na svetlo....................................................................................................
- Niko me ne može podneti,a ni ja nikoga,ali ovo drugo je samo posledica.Samo tvoja knjiga,koju upravo sada čitam čini mi dobro.Već dugo nisam bio tako duboko nesretan,bez razloga.Dok je čitam,ćvrsto se držim,premda njoj uopšte nije namera,da pomaže nesretnicima,ali inače,moram hitno nekoga potražiti,ko bi me makar prijatno dotakao,tako da sam juče bio s jednom prostitutkom u hotelu.Prestara je da bi joč bila melanholična,ali je rastužuje,premda je ne čudi,što prema prostitutkama nisu tako prijatni kao prema samom odnosu.Nisam je tešio,jer ni ona mene nije tešila.
...................Ostaviti loše stvari zauvek lošim,dopušteno je samo na samrtnoj postelji...........

Morska zvezda

Šetajući plažom u predvečerje, stari je čovek primetio mladu ženu kako uzima nasukane morske zvezde i baca ih nazad u more.
Konačno ju je pristigao i upitao zašto to čini. Odgovorila je da će morske zvezde do jutra izumreti.
"Ali plaža se prostire u nedogled i morskih zvezda ima na milione" reče starac. "Zar će tvoj trud učiniti bilo kakvu razliku?"
Mlada žena pogleda morsku zvezdu koju je imala u ruci i baci je u sigurnost mora. "Za ovu morsku zvezdu postoji razlika" reče ona.

"Teska vremena, prijatelju moj
djavo ih odnio
teska vremena, prijatelju moj
nisam prebolio"
Da li sa bajkom poput ove,možemo da ih ublažimo?Da li....?

Devojčica sa šibicama -H.K.Andersen

Spuštalo se veče uoči Nove godine. Hladnoća je bivala sve veća i surovija, a po toj hladnoći i mraku išla je jedna siromašna devojčica gologlava i bosonoga. Kad je toga jutra izašla iz kuće imala je na nogama papuče, ali su one bile toliko velike jer ih je ranije nosila njena majka, da ih je izgubila prelazeći ulicu. Primetivši da ih je izgubila devojčica se vratila po njih, ali jednu papuču nije mogla da nađe, a drugu je dograbio neki pakosni dečak koji se s njom šegačio.
I tako je sirotica hodala crvenih i promrzlih nožica. U staroj kecelji nosila je šibice koje je čitavog dana pokušavala da proda, ali nijednu nije prodala. Hodala je gladna i promrzla dok su joj pahuljice padale na lepe plave kovrdže po vratu. Svi prozori su bili osvetljeni jer se narod spremao za novogodišnje slavlje, pa je iz kuća dopirao miris pečenja i slatkih kolača.
U jednom uglu između dve kuće devojčica nađe zaklon, sede i skupi se. Podvukla je noge poda se, ali je samo još jače osećala studen a kući nije smela, jer kako očuhu da izađe pred oči bez ijednog novčića pazara. Uostalom, i kod kuće je bilo hladno jer je vetar duvao kroz pukotine na krovu.
Ručice su joj bile tako promrzle da devojčica izvadi jednu šibicu i zapali je da ih ugreje. Buknu jasan i topao plamen kao kakva mala sveća, i devojčici se učini da u toj noći sve oko nje postaje nekako čudesno. Kao da je odjednom ugledala veliku zažarenu peć, te ispruži u tom pravcu noge da ih zagreje. U tom času, međutim, plamen šibice se ugasi, peć nestade i devojčica ostade u ledenoj tami s izgorelim palidrvcem u ruci.
Ona kresnu i drugu šibicu koja obasja zid, a taj zid odjednom postade proziran te joj se učini da je tamo ugledala sto postavljen za novogodišnju večeru. Na stolu beše pečena guska punjena jabukama i šljivama i, što je bilo još čudnije, skoči odjednom ta guska i stade se gegatii po stolu, a odatle na pod i pravo ka gladnoj devojčici. U tom času žižica izgore, a mala se nađe u tami i mrazu.
Devojčica pohita da zapali novo palidrvce sve jednako želeći da ne izgubi onu gusku što se tako opojno pušila. Nađe se u odaji još mnogo lepšoj i raskošnijoj od prethodne. Sedela je pod okićenom jelkom, iznad nje je na zelenim granama gorelo na hiljade sveća. Ukrasi te divne jelke kao da su svi od reda blagonaklono gledali u devojčicu. Ona požuri da im pruži ruke, ali se šibica u njenim ukočenim prstićima ugasi. Svećice sa jelke kao da krenuše nekud u nebo i osuše se u bezbroj zvezda, a jedna od njih pade ostavljajući za sobom dugi trag.
"Sad neko umire", reče devojčica, jer je tome beše poučila baka koju je mnogo volela ali koja je već odavno bila mrtva.
Devojčica zapali novu šibicu i ugleda pred sobom baku kako u tom sjaju sva blista ozarena od dobrote i ljubavi.
"Bako!" viknu mala. "Znam da ćeš i ti nestati kad šibica izgori, kao što su nestale i užarena peć i ona divna punjena guska i raskošna jelka. Molim te, bako, ne ostavljaj me ovde, nego me povedi sa sobom!" devojcica_sa_sibicama3Devojčica brzo zapali čitav preostali svežanj šibica i nađe se u sjaju i toploti kako nikad ranije ne beše iskusila. U toj svetlosti blistala je voljena baka kao po danu, ali veća i lepša nego ikad ranije. Onda se baka sagnula, podigla nežno devojčicu u svoje naručje i ponela je nekud gore. Visoko. Tamo gde nije bilo ni hladnoće ni gladi ni straha.
Kada su sledećeg jutra naišli ulicom prvi prolaznici, našli su devojčicu sklupčanu na pločniku uza zid, rumenih obraza i s osmehom na usnama. Bila je mrtva, smrznuta u surovoj hladnoći te poslednje noći stare godine, sa svežnjem izgorelih šibica koje kao da nije želela da ispusti iz ruku.
"Htela je da se ogreje", reče neko pokazujući na šibice, ali niko nije nikada saznao šta je sve devojčica našla u njihovom sjaju.

devojcica sa sibicama.jpg
girl.jpg

OBUČAREVA MOLITVA

Jedan obućar došao je rabinu Isaku od Gera i po-stavio mu sledeće pitanje: »Kako da se posvetim ju-tarnjim molitvama? Moje mušterije su siromašan svet,imaju samo po jedan par cipela. Obično ih donosekasno uveče, i ja provedem skoro čitavu noć popravlja- jući ih - u zoru uvek ostane još ponešto da se uradi akohoću da svi imaju cipele pre nego što krenu na posao.Zato pitam - šta ću s jutarnjim molitvama?«»Kako si do sada radio?« upitao ga je rabin.»Ponekad ih izgovorim na brzinu i bacim se na po-sao, ali od toga samo osećam krivicu. Često se uopštene pomolim, i tada me muči neko osećanje praznine, pami se, s vremena na vreme, kad podignem čekić, učinikao da mi srce uzdiše: 'kako sam nesrećno, ne stižemčak ni da izgovorim jutarnje molitve'.«»Da sam Bog, taj uzdah bio bi mi mnogo dragoceni- ji od molitve«, odgovorio mu je rabin.

HIPIK I CIPELA

Čovek je ušao u autobus i seo pored mladića koji jeizgledao kao hipik. Imao je samo jednu cipelu. »Staje,momak, izgubio si cipelu?«
Naprotiv«, odgovorio je ovaj. »Našao sam je.
Ono što je nama potpuno očigledno, ne znači i da je istinito

Antoni De Melo

Проповедање љубави

Нема мене ал има љубави моје;
Видим је у сунцу и земљи где нам труну кости.
Довршава се ан у њеној захвалности
Слично музици слично празнини, спокојем.

Она ће сачувати намере моје и твоје
И васкрснуће мртве рођендане по милости.
У подножју ветра немерљива сен охолости
Нестаће у пепелу оних што више не постоје.

У пусто срце у мртво време ме зови,
Минула чежњо, да се свет понови.
Ако не сазнах љубав и успавах свој ум,
Па ми је празан дан који још дошао ниј,
Ко грану која се издужује у узалудан шум
Нека ме недостојног ветар обавије.

Branko Miljković

Back