Život pisan srcem

Kada mi se neki pisac hvali kako perfektno govori šest jezika, obično mu savetujem da se zaposli na nekoj hotelskoj recepciji. Tamo čeznu za takvima! Ja, lično, imam velikih muka i sa maternjim. Jedva nadjem reči koje su mi potrebne za sva čuda koja nam se dogadjaju. - Momo Kapor
...

U posljednjih dvadeset godina smo propustili mnoge istorijske šanse.
I za dobar dio onoga što nam se dešava smo sami krivi. Ali mi to, naravno, ne priznajemo.
Upiremo prstom u masone, Amerikance, Engleze i Bugare, pričamo o bjelosvjetskim zavjerama
i ispredamo bajke o nebeskom narodu koji je sam protiv svih. U međuvremenu, sela i crkve ostaju
prazne, djeca odlaze iz zemlje da nađu sreću u tuđini, ekonomija je upropaštena, vojska ukinuta
i ponižena, a svima su nekako puna usta sprstva, Kosova i pravoslavlja. Politička i duhovna elita je
korumpirana i otuđena od svog naroda, a oni bi, kao, trebalo da nas povedu u neku svijetlu budućnost.
Danas smo u goroj situaciji nego što smo bili prije 200 godina kad smo se oslobodili Turaka.

Na ringišpilu

Kostur ringišpila video se prilično jasno već iz daljine, razapet između neba i zemlje, sa tačno odmerenim razmacima između nosećih krugova, utvrđenih težištem, približnom dužinom lanaca i tipiziranim karikama.
Sela sam na sedište, još toplo od tela prethodnika, zakopčala držač oko struka, i pre no da vožnja počne, još jednom pogledala oko sebe.
Mašinerija se pokrenula nečujno.
Ništa me više nije zanimalo osim sopstvenog doživljaja vožnje, mada sam, donekle, želela da odredim svoje mesto na ringišpilu u odnosu na njega samog i na ljude koji su se prilagođavali svojim sedištima, držali lance, zatezali držače radi sopstvene sigurnosti...
Verovatno je svako od njih mislio kako se tlo udaljava, a nebo samo prividno približava, kako oči ne mogu da sagledaju sve čega ima, kako je telo ograničeno sedištem, a život visi na lancu, i kako je dovoljno da ma i jedna karika u nizu popusti pa da poletiš i raspeš se - pre no što shvatiš da se nešto menja.
Mislim da je, baš zato što je tako, svako od njih čvršće stezao svoje ruke, ne usuđujući se da pokuša približavanje onome ispred sebe i ne pokušavajući da se osvrne i pruži ruke onome pozadi.
Bila je to sumorna vožnja usamljenika, zatvorenih u istom krugu, pokrenutih istom silom, podjednako zavisnih i podjednako nezaštićenih, a ipak sasvim različitih i udaljenih... Udaljenih onoliko, koliko to mogu da budu linije misli.

S.S.

Učiš se da govoriš govoreći, da učiš - učeći, da trčiš - trčeći, da radiš - radeći; i po istom principu, učiš se da voliš - voleći. – Anatol Frans

druzenje-sa-mackom.jpg

Šta treba da uradiš?
Pomiri se sa prošlošću kako ti ne bi uništila sadašnjost.
Šta drugi misle o tebi nije te briga.
Vrijeme liječi gotovo sve. Daj vremenu šansu.
Niko nije razlog tvoje sreće osim tebe samog.
Ne upoređuj svoj život sa drugima, ti nemaš pojma kako je njima.
Ne razmišljaj previše, ne moraš znati odgovore na sva pitanja.

Smiješi se :) , nisu tvoji svi problemi svijeta...

"Ti sad ideš i čini mi se da si lepo sve rasporedila u kutijice. I mene si odložila u jednu od njih."

Da li se ljubav pakuje u kutije?
Ili je, možda, i sama ljubav, prazna kutija umotana u sjajni, šareni papir...

Čovek je gostinjska kuća. Svakoga jutra neko dođe.
Radost, depresija, zloba,neko prolazno stanje…
navraćaju poput neočekivanih gostiju.
Sve ih dobro ugosti! Čak i gomili tuge
koja ti kroz kuću projuri,odnese sav nameštaj,
ukaži dobrodošlicu kao da je počasni gost.
Možda te očistila za neku novu nasladu.
Crnu misao, stid, pakost…sve ih s osmehom
dočekaj na vratima i pozovi da uđu.
Budi zahvalan za svaku posetu,
jer svaki gost je tvoj onostrani vodič.

Prilozi

• rumi.jpg
    rumi.jpg
    63,9 KB · Pregleda: 6
Čovek je gostinjska kuća. Svakoga jutra neko dođe.
Radost, depresija, zloba,neko prolazno stanje…
navraćaju poput neočekivanih gostiju.
Sve ih dobro ugosti! Čak i gomili tuge
koja ti kroz kuću projuri,odnese sav nameštaj,
ukaži dobrodošlicu kao da je počasni gost.
Možda te očistila za neku novu nasladu.
Crnu misao, stid, pakost…sve ih s osmehom
dočekaj na vratima i pozovi da uđu.
Budi zahvalan za svaku posetu,
jer svaki gost je tvoj onostrani vodič.

ovo mi je sada bas dobro doslo... hvala Rumi, hvala Rev! :)

Kao da smo se još uvek držali za ruke.
Bilo je to nekakvo ostrvo, a možda samo stena u moru.
Onom slobodnom rukom ispisao si četiri iste poruke, stavio ih u boce, i pobacao na četiri strane sveta.
Na trenutak sam osetila jak vetar sa mojih Karpata. Samo na trenutak. Jer, neko je već pronašao jednu bocu i čitao sadržaj pisma.
Mada uvek postoji sloboda i mogućnost izbora, elementarni pravac je uvek isti i zavisi od pravca u kome je usmerena slobodna ruka.

Sad mi pusti ruku!
Moj je pogled uprt ka gore!
I okreni se, jer ne želim da gledaš kako odlazim linijom sna - onako kao što si ti otišao.

S.S

Poslednja izmena:
"Kako bi se čovjek radovao, kako bi se radovao u pravom, čistom smislu te riječi, treba za jedan trenutak opet postati dijete. Radost je stvar koju odrasli ne poznaju. Oni tom riječju nazivaju nešto sasvim drugo, sasvim različito. Treba mnogo, mnogo naivnosti za pravu, čistu radost. Prava je radost ustvari bezrazložna. U tom i jest njena čudesna ljepota." - Vladan Desnica

5136b502ed947db0c6290291c59fd482.jpg

Ako sudite o ljubavi po veličini nevolja kroz koje ste prolazili u danima voljenja,
nadogradićete na njenu suštinu ukuse pelina i razočaranja, te će svaka buduća
ljubav imati zadah robovanja prošlosti a ne sladostrasni miris slobode. I svako ko
zakuca na dveri vaše duše biće u vašim očima niko drugi do bivši dželat vaših
plemenitosti i milih davanja jer vi tako ogorčeni ne možete videti ljude onakvima
kakvi oni jesu već onakvima kakvi vi jeste sazdani od prošlosti...

ЗДРАВСТВУЙ, РАССВЕТ! ПРОШЛОГО НЕТ...

Здравствуй, рассвет!
Мы не виделись целую вечность...
Прошлого нет -
Беззаботна, как девичья память,
Я воспою
Близоруко-слепую беспечность,
Я разолью
Лёд вчерашний по всем тротуарам.

Здравствуй, рассвет!
Ты прости, мы встречаемся редко.
В комнате свет -