Život pisan srcem

Zasto,uistinu ljudi *pevaju*?Sto to cini da se ne ponasaju kao morski trpovi?!Sto je odgovorno za poklik,za sjaj jezika,za umni ushit,sto je to sto je coveka gurnulo uzbrdo,put pesme,..sto je to sto ga nije ostavilo u prvobitnoj nevinosti,bestijalnosti i snu?Koji je to trenutak i kakva prelomna zgoda,il' nezgoda u svesti?O tome govori prica,koju sam cula iz ne bas pouzdanog izvora.Svakako, prica je kopija legende koja se nalazi u *Ramajani* - legende o pustinjaku i svetim capljama.U obliku u kojem je meni bila ispricana,nigde je vise nisam nasla.Cak sam jedno vreme sumnjala,jesam li dobro onog ko mi je ispricao razumela,odnosno pomisljala sam ,nisam li ja to cula ono sto sam zelela cuti.Buduci da je to u ovom trenutku svejedno,jer vazna je prica,kakvu sam je u sebi ponela - navest cu je onako kako sam je cula,kako ju mi je pripovedac mozda ispricao,onako kako je on mozda procitao i upamtio,ili je mozda u svojoj prici donekle i preoblicio...kako god.
Davno,na pocetku sveta,kad stvari i pojave nisu jos bile jasno uoblicene i razgranicene,ziveo je starac pustinjak,na obali reke.( odkud starac i reka ,a jos nisu sve stvari razgranicene- ne znam,ali...).Na istoj obali,zivele su i dve caplje,muzjak i zenka.Kako te dve caplje zivljahu ne odvajajuci se jedna od druge,one su u svesti svih ostalih bica( a odkud ostala bica kad jos sve nije bilo uobliceno,... postale simbolom ljubavi.A to znaci da su postale magnetna zamka za one vibracije svemira koje su ljubav..
Pustinjak je ziveo u blizini ljubavi i osecao se voljen..i voleo je.Bilo je to,dakle zlatno doba; bio je to vrt zemaljskog raja.
Jednog dana,nakon mnogo vekova,usao je u svet ljubavi stranac.Lovac.Glasnik mozda nekog gvozdenog,bakarnog,celicnog,kojeg god,doba ; zmija,..glas rascepa u prvobitnoj nenacetoj svesti.Spazio je bezazlene ptice u sasu.Ptice nisu pokazivale straha,nisu znale da mogu biti ubijene...ni sas to nije znao...ni pustinjak..ni reka.Jer,to je bio svet jednine...niko nije neznao nesto vise od drugog.svi su bili iste,svete neznalice.Lovac je napeo luk i tek sto nije odapeo strelu,i strela tek sto nije poletela,kad je odnekud naisao pustinjak.I mada je prvi put ugledao luk i strelu,shvatio je da se radi o spravi za ubijanje.i da su bozanstvene ptice ugrozene,a s njima i sve sto zivi od njih.U tom casu valjalo je nesto uciniti,i valjalo je to uciniti na vreme.Ali sto?! Za fizicku intervenciju nije bilo mogucnosti.Ako krikne,lovac ce se trgnuti i ispustiti strelu,..ako ostane nem,dogodice se isto.U trenutku tog velikog moranja,pustinjak je otvorio usta i poceo govoriti neke reci.Nije znao sto je govorio,ali lovac je okrenuo uvo u tom pravcu i poceo slusati.To sto je i ne znajuci pustinjak govorio,bila je poezija.Ptice su bile spasene.
Ispricah ovu pricu,bilo mojim ili recima mog pripovedaca,da bi ponela deo odgovora na pitanje zasto ljudi pevaju.I sto je pevanje,...sto je poezija?Gde i kad je poezija? ukratko; kako i zasto poezija?
Kao sto kaze prica,poezija ne nastaje od nekog viska energije,ma kako bila himnicna.Poezija nastaje od nuzde,od toga da nesto u svetu nadoknadi,da spasi svet od nekog bitnog gubitka,od NEljubavi,od propasti...da,to je njen mesijanski cin, sama ona je mesijanska,spasiteljska.I to je njeno - zato.
Taj i takav zato,donekle odredjuje i nacin njenog javljanja,njeno - kako.Poezija se javlja kao *sila* koju onaj koji je izgovara ne moze predvideti,ne moze je unapred znati;diktira je situacija,nije stvarana,vec je *gotova*,a pesnik,odnosno instrument njezina javljanja,nije nista drugo do li spremnost da to i bude,insrument.Sve ostalo nije njegov posao.Prica sa pocetka kaze da je poezija nalik molitvi,toliko jakih vibracija da je njena intervencija strahovito potrebna,jer poezija je glas svetskog poretka u trenutku ugrozenosti;nadahnuce koje se oslobadja iz grca sveodrzanja.U ovoj prici koja je istovremeno bajka o poeziji koliko i o ljubavi,o rodjenju jedne i besmrtnosti druge.se govori i o tome da je poezija nesto sto postoji spremno i savrseno i prije nego prodje kroz ljudsko grlo,Poezija mozda lebdi oko nas,zapljuskuje nas,prolazi kao duh kroz nas,ali se za nas ne ostvaruje dok mi,potaknuti zbivanjem ,ne otvorimo usta i ne postanemo *zvucnik*.Prvi pesnik,nije slucajno *pustinjak*,covek tisine...jer samo takav je u stanju da se *iznajmi*,kao instrument,bitnim zvukovima.
Kad je ugrozeno gravitaciono jezgro sveta,ljubav,poezija tad *silazi* ili *ulazi* u reci.
Tacka vodilja svemu ovome sto ispisah bila je -Ljubav.Kakva ljubav? Ljubav kao vezivno tkivo univerzuma,impuls zivotu koji drzi svet na okupu...drzi na uzdi trkace elektrone,ljusku atoma...a ljusku svake stvari dodaje njenoj jezgri i stara se da od ljudskovine ne ostane samo ljuska,...a kod nas boluje od svakojakih nepravih jeka,... ona ipak ne trazi uzvrata,ni potvrde...ne zna za ostatak,ne poznaje uzmak i kraj.Nema predaje....Ali bez obzira na sve sto rekoh,retki su pojedinci i pojave koji u potpunosti sadrze Ljubav.Takvi pojedinci ostaju u secanju,kao svetionici i putokazi, od njihovog klupka se odmataju staze i vizije,ucenja,religije,filozofije,sage,bajke,skaske,anegdote,basne,satire i pripovetke,...ali,njihovo delo i poruka najneodoljivije je njihov zivot sam...zivot Pesme...
Znam zasto ljudi*pevaju*....zbog spasenja.....ljubavi....sveta....sebe.....nas....svih....svega..Univerzuma...

Tebi koji citas,ako ne bude sve najjasnije ,..ne zameri...opet sam se previse raspricala,..ili raspevala...ko bi znao..

Poslednja izmena:
Ima ljudi čiji je život trag u vodi. Nevidljivi su, nečujni, nestvarni, bez otisaka u peščanoj pustinji čovečnosti. Ne znamo odakle su medju nas došli, a kad odu, zašto su i kuda otišli. Dok su bogovi zemljom greli, tako smo ih prepoznavali. Kad nas napustiše, od njihove moći ljudi naslediše jedino sposobnost da žive, ali ne da budu.

Njihovo je biće Voda. Voda je njihov Element. U vodi njihova priroda i sudbina.

I fale ti ljudi cije je bice ljubav. Ljubav je njihov Element. U ljubavi njihova priroda i sudbina...

....Maleni dječak gledao je zvijezdu i počeo jecati.
Zvijezda mu reče: Dječače, zašto plačeš?
A dječak joj odgovori: Toliko si daleko, nikada te neću dotaknuti.
A zvijezda mu reče: Dječače, da već nisam u tvome srcu, Ti me ne bi niti vidio.....
J.Magliola

Najlepshe definicije ljubavi

Ko bi bolje od malishana znao shta je prava iskrena ljubav, lishena posesivnosti?
Njihova neiskvarena, iskrena priroda dala je najlepshe definicije ljubavi koje cemo ikada chuti...

-Ljubav nas tera da se smejemo, chak i kada smo umorni...Kristina 6god

-Ljubav je kada su baka i deka i dalje prijatelji. iako se potpuno poznaju...Tomi 5god

-Kada devojchica stavi losh parfem, a dechak jeftinu kolonjsku vodu i ceo dan se njushkaju, to je prava ljubav...Tomi 5god

-Ljubav je kad ti meni nedostajesh a ja tebi ne ...Marko 5god

-Ljubav je kada mene jako boli glava i skroz sam chupava ,a Marko dodje i kaze da mi je frizura bozanstvena...Ema 7god/I]

59609.1240906.jpg

I fale ti ljudi cije je bice ljubav. Ljubav je njihov Element. U ljubavi njihova priroda i sudbina...

A jel to vazi samo za vodene ???

Ima ljudi čiji je život trag u vodi. Nevidljivi su, nečujni, nestvarni, bez otisaka u peščanoj pustinji čovečnosti. Ne znamo odakle su medju nas došli, a kad odu, zašto su i kuda otišli. Dok su bogovi zemljom greli, tako smo ih prepoznavali. Kad nas napustiše, od njihove moći ljudi naslediše jedino sposobnost da žive, ali ne da budu.

Njihovo je biće Voda. Voda je njihov Element. U vodi njihova priroda i sudbina.

Sta je sa onima kojima su oba elementa
podjednako zastupljena ???

Ima ljudi čiji je život trag vrelog železa u tle utisnut. Gde stupe, pod njima gori. Kad minu, dim spaljene zemlje dugo još vređa oči. Oni su kao zvezde čije rađanje vidimo milionima godina pošto su zgasle ali ga nikad ne čujemo. Smrt starog sunca izgleda kao rađanje novog; umiranje ovakvih ljudi uvek je rađanje novog i neizvesnog.

Oni su bića Vatre. Vatra je njihov Element. Njihova priroda i sudbina.

Poslednja izmena:
`Ljubav se stice polako-od jednog po jednog coveka.Jedan i jedan covek nikada nisu dva,a samo ponekad su par...`
Ljubav je vrlo retko cvetanje. Ponekad se desi. Retko, jer se desava ....
Seks je mogucnost za svakoga. Poznanstvo (zaljubljenost) takođe. Ali...ne i ljubav.

...možda smo se davno pronašli nas dvoje...na istom vjetru tražili sunce...na istoj kiši čekali zvijezdu...u istoj rijeci mutili valove...nas dvoje...nespojenih..nespojivih...dalekih...ti si kao paprat u vodi...a ja sam ona školjka zatvorena...ti si mjesec u sjeni..a ja sam onaj suton za planinom..ti si kap rose...a ja sam onaj cvijetak što te tjera da bježiš...ti si moj put...šuštav od uvelog lišča a ja sam vjetar koji te nosi u daljine...

Pozornica zbivanja je zacarana suma i seoska kuca nedaleko od nje.Sumom vlada Stribor,prastari mocnik,sraresina nad sumskim stvorovima.Sumom se promecu i zle i dobre sile ; i duse uklete u zmije,i kucni duhovi,jeleni s rogovljem punim zvezda,i vremena u njoj traju rastrkana.Prokletstvo s te sume moglo je skinuti samo nesto nalik nemogucem : nadje li se neko kome je milija njegova nesreca,nego sva sreca ovog sveta,tad ce se sinuti kletva i cini sa sume Striborove.Ima li uopste nade da se suma oslobodi cini,postoji li takav neko?Pa ipak naslo se i takvo bice,i svojim je stavom nadjacalo caroliju sume,njezina vladara svesilnika i sve stanovnike sume.Ono sto je uspelo osloboditi sumu prokletstva,opet je pesma, ljubav jedne majke.
Zacarana suma je zivot,privid stvarnosti.Sumom huje sile zlometnice,ali i duhovi vedrine.Prica pocinje trenutkom kad se dusa ukleta u zmiju ovija oko jednog bezazlenog Adama,pa ga potcinjava svojim carima u obliku devojke..U momka bila starica majka vidovita srca,koja je odmah prozrela snahu. Snaha-guja,lepotica sa zmijskim jezikom,pohlepna je zlurada i samoziva i predstavlja onaj najnezauzdaniji deo sumskog carstva.Snaha snuje kako da se otrese starice.Jednom je salje na zaledjeno jezero da donese sarana u nadi da ce starica propasti kroz led; drugi put zatrazi snega u krcagu s vrha strme litice da se njime umije,a sve na ocigled sina slabica ,opcinjenog njenim carima i nejakog da se njima otrgne.Jednog dana mudra starica nevede snahu da pokaze svoj zmijski jezik u njegovom prisustvu,ali sin tada posve izgubi razum i otera majku od kuce.Kako starica prekoraci prag,tako zgasnu vatra na ognjistu i raspelo pade sa zida.
Negde na pustoj poljani,a bila je cica zima,starica upali malo luci da se zagreje,a iz vatre poiskakase Domaci,koji znaju biti i vragolani i stetocine,ali i od pomoci kad im krov nad glavom nicu crep i greda vec srce puno topline.Raspolozeni da joj pomognu,odvedose je Striboru,a on joj ponudi da je vrati u devojastvo i mladost,pokaza joj njeno selo gde je mladovala,Starica prepozna svoje selo i polete ka njemu,ali se u zadnji tren zaustavi i zapita - sta ce biti s njenim sinom?Stribor joj odgovori,da ona tada kad se podmladi,ni znati nece za ikakvog sina,jer on ce ostati u ovom vremenu,sa ove strane srebrom okovane mreze vremena koje u sumi traje rastrkano na svim stranama.No,starica se pokloni Striboru i rece;"Volim ostati u svojoj nesreci a znati da imam sina,nego da mi das sva blaga ovog sveta,a da moram zaboraviti sina".Tog trena,kad je starica to izgovorila,zanjihala se cela suma,nestalo i Stribora i vila,Domacih i guje-snahe,i jelena sa rogovljem punim zvezda,a mati i sin nadjose se na cistini jedno pored drugog.
Ne znam da li se na nasem tlu rodilo nesto lepse u bajci i prici napisano,a da kaze sto je ljubav.Ljubav koja priprosta i naoko bespomocna,rusi obmanu zivota,rusi privid dobrodusnih i zlohotnih sila,pa i samog cara tog zacaranog carstva.od njenih tihih reci,prividjenja pobegose kao da im je sila groma za petama,a na cistini ostaju samo suste i gole duse,..stvarnost ljubavi i prastanja.
Rekla bih da je ovo mozda mogao biti nastavak vec nacete teme zasto ljudi pevaju.a mozda i jeste,ili mi je mozda namera bila da bude,...Odgovor na razini simbola naznacen je ,i ovom pricom on se potvrdjuje- pokretacka sila je imenovana,- ljubav.Ostaje jos da se zapitam ...(ne, previse ambiciozno,u tom slucaju cu morati sama da dam odgovor,vise volim odgovore traziti,pa cu preformulisati)..ostaje da pitam : u kakvom su srodstvu pesnik i pesma?Postoji li izmedju njih znak jednakosti,cita li se taj odnos kao jednacina poistovecivanja jednog sa drugim ,ili.....mozda neko vec ima gotov odgovor,ako ima neka podeli saznanja,mozda ce napor trazenja u tom slucaju biti manji,ili ce bar biti kraca lutanja....Ako nema,..eh,nista onda,nastavicu prekapati sama po dubinama i hemisferema,mada mi je arheologija draga,ova koja me ceka zahteva vise i od srca i od zivota....ako pronadjem nesto od odgovora,vraticu se da ispisem ...srcem...

Господ и човек

Једне ноћи човек је уснио сан.Сањао је да хода заједно са Господом.На Небу су се приказивале сцене из његовог живота.У свакој прилици видео је по два пара стопала.Један пар његов а други Господов.Одједном Небо се отвори тако да је могао видети цели свој живот.Приметио је да у тренуцима највећег бола и патње постоји само један пар стопала.То га је веома забринуло те се обрати Господу-Боже,не могу да разумем да Си ме остављао баш онда кад Си ми био најпотребнији.Господ му одговори:драго моје дете,волим те,никад те нисам напуштао.Кад видиш један пар стопала,то је зато,јер сам те тада носио.

Razlika izmedju zena i muskaraca kada je sex u pitanju je ta da zene ne osecaju onu snaznu zelju za sexom u pocetku i mogu bez njega sve dok prvo ne zadovolje svoju potrebu za ljubavlju..Zenama je pre svega potrebno da budu voljene i potrebne svom muskarcu..Kada joj muskarac otvori srce ljubavlju za sta je potrebno vreme, ona pocinje da mu se otvara svojom potrebom za sexom..oseca zelju jednaku ili cak i vecu od muskarca..Za zene je ljubav mnogo vaznija od sexa i kada se njena potreba za ljubavlju ispuni sex dolazi na prvo mesto..

tako otprilike rece dr.Dzon Grej..

Ljubav

Inteligencija bez ljubavi čini te nemoralnim.
Pravednost bez ljubavi čini te neumoljivim.
Diplomatija bez ljubavi čini te licemernim.
Uspeh bez ljubavi čini te arogantnim.
Bogatstvo bez ljubavi čini te pohlepnim.
Ljubaznost bez ljubavi te čini servilnim.
Siromaštvo bez ljubavi čini te ponositim.
Lepota bez ljubavi čini te apsurdnim.
Autoritet bez ljubavi čini te tiraninom.
Posao bez ljubavi čini te robom.
Jednostavnost bez ljubavi oduzima ti vriednost.
Molitva bez ljubavi čini te introvertiranim.
Zakon bez ljubavi te pokorava.
Politika bez ljubavi čini te egoistom.
Vera bez ljubavi čini te fanatikom.
Krst bez ljubavi pretvara se u mučenje.

Autor Nepoznat

Moja pesma...Galeb i ja

Lipo mi je, lipo mi je
Na lažini suvoj ležat
Na osami blizu mora
Nad pucinom tebe gledat

-a-a-a-a-a-a-aaa, moj galebe...

Tebe gledat, s tobom letit
Povrh svega nimat straja
I prkosit svakoj buri
I neveri ca se valja

A-a-a-a-a-a-a-aaa, moj galebe

Ca se valja u svom bisu
Da i more vrije, pini
Bit' gospodar usrid svega
Živo klicat u visini

U visini kada sunce
Bez pristanka zemlji sije
I da ništa na tom nebu
I na moru bisno nije

E-e-e-e-e-e-e-eee, moj galebe...

Bisno nije dokle krila
Tebe nose kud god želis
Pa neveri oli suncu
Ti se rugaš i veseliš

Na osami blizu mora
Dok se sunce zemlji smije
Slušam tebe kako klièeš
Lipo li je, lipo li je

Moj galebe...

Ljudi me pozdravljaju na ulici, zastanu, pitaju me: gde sam, zasto sam smrsao, kazu da se sada vec slabo vidjam u ovom gradu. U mojoj su ruci sada vec standarnih par pakli cigareta koje su tako dobar pratilac neprestanoj jurnjavi... Vise ne jedem sedeci, naucio sam se kako se to radi s nogu. Vise ne secem hleb nozem, otkinem komad i idem dalje. Moj zivot je dobio neko tako ludo ubrzanje da cu se nekada i u kovcegu trzati ne shvatajuci da je svemu dosao kraj. Stignem da odem na odmor jednom u 4-5 godina ali nikako ne na ceo, jer sta bi se desilo da posle tolike jurnjave odjednom stanem, znate vec, fizika, zakoni inercije i takve stvari. Ali i jureci ja te zovem.

Sve manje imam mogucnosti da ljudima posvetim svoje vreme jer ga vise i nemam, sve manje vremena provodim sa bilo kime, ujutru prvi ustajem u mojoj ulici, zimi su tragovi mojih stopa prvi u snegu, uvece se kasno vracam kuci bivajuci neupotrebljiv i osecam da svi polazu neka prava na mene mada znam da bi moj nestanak bio samo logican nastavak svih navedenih stvari. U svoj toj guzvi, u svom tom dozivanju od strane ljudi ja ponekad prepoznam uzasnu samocu. Dodje mi da sve vristeci opsujem i produzim dalje. Da stalno zvoneci telefon o zemlju razbijem. Da pocnem da se penjem na planine, da se druzim sa oblacima, Himalaji, Tibet... toliko je mesta na ovoj planeti koja bi mogla da budu utociste jednom carobnjaku. Bilo bi lepo kada bih te dozivao sa najvise planine na svetu jer tako bih imao nadu da ces me cuti. Ali ti znas da te ja i sada zovem. Da to cinim neprestano, da iza svake moje jurnjave postojis, da si tu i kada te ljudi nevide, da si u mome govoru kada razgovaram sa strancima, da si sakrivena i u onim cigaretama, u popijenim kafama, mojim cutanjima, ponekad tako tuznim ocima... Krijes se u mojim ranim jutarnjim budjenjima...Neko te je svuda stavio, neko je to tako dobro ucinio da se ponekad upitam nije li ovaj svet zapravo nacinjen od tebe same...

Harfa - Zal Kopp

Izmedju mog i tvog sna stoji harfa .
Iznad nasih htenja mesa se noc .
Moramo priznati , u svakome od nas
postoji dugi odsjaj neostvarenih mastanja
i kao sto vetar zaposeda planinu ,
tako i mi stalno izviremo vlastitim beskrajem
i vodjeni horizontom stizemo na pocetak .
Dakle , kako ovu pesmu ispevati ,
a ne poremetiti smisao prvih stihova ,
ne potrositi uzalud tako skrte reci ,
kao sto su , pomalo i uzbudjenje .
Jer , niti je nase divne ljubavi malo ,
niti uokvirujemo nase uzbudjenje .
Veruj mi , ovo jest ljubavna pesma ,
njena struktura je nastala iz ceznje
i njeni obrisi prolaze tvojim prostorom ,
spustaju se niz pramen kose u pogled ,
pa kroz zenicu ulaze vibracijama ,
zalaze u mozak i iz njega klize kicmom ,
da bi na kraju klicali s otkucajima srca .

Gde se mi tu ljubimo i vodimo ljubav ?
Idemo ispocetka , prislonimo prvo harfu ,
ugodimo njenim tonovima nasa tela ,
izmedju neba i zemlje pronadjimo mesto
i u njima izmesajmo sve protekle noci .
Osecas li sada kako plovimo melodijom ?
Vidis , s tim silnim zvezdama na vrhu prstiju
mozes zagrebati prozirno nebo sto u nas tece
i u svaku pukotinu utisnuti poljubac .
Mozes i svemir prigrliti , uzeti u sebe ,
a ako i to nije dovoljno , poslusaj harfu ,
vrati se i sa vrha pesme zapevaj .
Kada to jednom ucinis , zauvek ces hteti ,
a vreme kada cu ti reci , ljubavi moja
i tako pokrenuti sustinu u tebi ,
vec dolazi , zato podjimo polako prema zagrljajima .
Naucices putem , koliko si snazna ,
koliko u sebi skrivenih dodira imas .
Otkrices sama molitvu svoje duse
i usvojiti osnove kretanja kroz ljubav .

Zastani na trenutak kod prvog koraka ,
uskoro ce i dugo ocekivani zagrljaji .
Pogledaj samo oko sebe i podseti se harfe ,
napregnes li dovoljno sluh , razaznati ces noc
i u njoj moje ruke kako izrastaju u tebi .
Prepoznas li ih , otkriti ces vecnu tajnu ,
a ako im dozvolis , prepoznati ce i one tebe .
Mila moja , sada smemo zapoceti ljubav ,
uneli smo sebe u pramiris uzdaha i zelja ,
okrepili postojanje i zapoceli osmehom .
Dovoljno , da se u nama svemir pokrene
i dobrim vestima napuni nase duse .
Ovo je retkost , jer samo ponekog iskra dotakne
i tada uglavnom , neprozbore ni reci .
Mi ne smemo cutati , necemo tisinu u nama ,
ako treba izmiricemo slabosti i predrasude ,
pogledati mesecinu kroz casu zuci ,
ispiti njene namere i stati jedno kraj drugog .
Tako cemo mila moja , ja i ti napraviti
i zauvek lebdeti iskazujuci ljubavi postovanje .

Sada smo konacno spremni nastaviti ovo putovanje
i usput smireni u beskonacnosti uzivati ,
a darove sakupljene u prostoru plodnih kisa
prihvatiti kao ponudjene stvari , za pamcenje .
Prihvatimo , jer smo posebnom vatrom rasplamsani
i zbog toga izgaramo i milujemo toplinom .
Ne postojimo u papirnatim mislima ,
niti u svim onim staklenim drangulijama
i ljubavnim pricama sto ih suzama rastacu .
Primecujes , nas zaobilazi svakodnevna mizerija .
Mi proizlazimo iz opsteg nestanka haosa
i iz nas se nebo visinom stalno uznosi ,
s ponosom u nama svetli lepotu prostora ,
milostivo uzdahom odvaja dan od noci ,
stvara vreme kakvo smo hteli , po nasoj meri .
Mozda ces pomisliti , kako je moguce ,
da se odjednom u tebi trajno javlja zora
i dok spavas pokrivena samim dahom vetra ,
posecuju te mirisni snovi mog bica .
Sve je to razlog za kraj ove pesme .

Gledam tvoju sliku i znam kad si zaspala .
Rubom mog oka ocrtavas istinsko pomirenje
i ja te grlim dok hodam uspomenama .
Znam kako je tumarati uhvacen trenutkom ,
kako je kad smo precrtani od svih obzira
i sta posle nemogucnosti povratka .
No , ono sto je u nama , izbor , on tek dolazi ,
on s nama sniva i poziva onkraj izgubljenog .
Sadasnjost i buducnost vri nasim mislima ,
poput pupoljka sazrevamo u njima
i na velikim stabljikama zelenila dremamo .
Tu smo jednaki , istom brzinom otvaramo osecaje ,
nemamo razloga cutati , vec naprotiv pevamo ,
zelimo jedno u drugo utisnuti nadu
i kao pecat pokloniti nezaboravne dodire ,
da takvi zakoracimo zagrljeni u vecnost .
Od svih pomeranja , nase je najvece ,
u svim pokusajima , samo se nas san ostvario
i nismo zapusteni , vec smo sjajem optoceni ,
nismo izmisljeni , stvoreni smo iz praska vremena .

Eto , napokon ti donosim ljubav ,
jos malo , pa cemo je i poceti voditi ,
a onda ces utonuti i sve ovo neopisivo osetiti
i ja cu tvojim srcem ,sve do korena prodreti ,
poneti te u narucju neuhvatljivog sazvezdja ,
njegovim dodirima primiriti nemirnu utrobu ,
svaku tvoju poru nezno ljubiti ,
sagnuti se i posegnuti za tvojim ocekivanjima ,
a zatim skinuti veo i udahnuti te .
Uneti te u svoj krvotok , rasaniti milovanjima ,
prihvatiti igru tvojih prelepih grudi
i necu se onde zaustavljati moja ljubavi ,
krenuti cu dalje vristeci prostranstvima puti ,
jer nasa ljubav nudi i moze vise .
Na pocetku je ovom pesmom istrcala nasim stomacima
i tako najavila svoju moc urezujuci pozudu ,
dajuci svakome od nas pravo izbora ,
hocemo li se , nakon sto je osetimo ,
promeniti u beskonacnoj praznini bljestavila
ili cemo s njom , nastaviti . . . moja ljubavi .

Djevojka upita svog dečka:"Da li si zaljubljen u mene?"

On odgovori: Ne!

Ona ga upita: "Misliš li da sam lijepa?"

Ona ga opet upita: "Da li sam ja u tvom srcu?"

Na kraju ga upita: "Da te napustim, da li bi plakao za mnom?" a on opet odgovori: Ne!

Okrenula se veoma tužna i odlučila da ode od njega. On je na to zagrli i reče joj: "Ja nisam zaljubljen u tebe - ja te volim."

Ja mislim da ti nisi lijepa - ja jednostavno mislim da si prekrasna.

Ti nisi u mom srcu - ti si moje srce.

Ja ne bih plakao da me napustiš - ja bih umro zbog tebe
.

Vlado Georgijev - Do Svitanja

(Citav svijet mjenja se,
Zasto ne bi mogli ti i ja)

Ako treba ja mogu sve,
Poci s' mora na vrh planine
Da vidim ljude, s' druge strane,
Jer dobre lako prepoznajem

Gdje god podjem mozes ti,
Al dugo mislis pa odustanes,
I budem sam u divljini,
Jer ti to ne razumijes

Kad smo skupa sve nam je blisko,
Al hocu novo, a ti bi isto

Citav svijet mjenja se,
Zasto ne bi mogli ti i ja
Misliti drugacije,
Zivjeli bi bez kajanja

Citav svijet ljubi se,
Pa zagrli me toplim usnama,
Ljubiti nije grijeh,
Ljubimo se do svitanja, Do svitanja

Meni sve je avantura,
I sve mi prija al ti me namucis
Kad si hladna kao bura,
I svakog bi sve da naucis

Kad smo skupa sve nam je blisko,
Al hocu novo ti hoces isto

Citav svijet mjenja se,
Misliti drugacije,
Zivjeli bi bez kajanja

Citav svijet ljubi se,
Ljubiti nije grijeh,

(Citav svijet mjenja se,
Zasto ne bi mogli ti i ja)

Citav svijet mjenja se,
Misliti drugacije,
Zivjeli bi bez kajanja

Citav svijet ljubi se,
Ljubiti nije grijeh,

Bez kajanja, Do svitanja...

:D

Za sve snezane i uspavane lepotice,bez obzira kog su pola ;)
Zivot je kad srce kuca.

Dobar Dan :D:zurka:

Zeljan sam iskrenih emocija koje ce napuniti ovu moju prazninu koja vristi...a shvatio sam da to ne moze da se nadje u tisini koja je sigurna iza ovog ekrana dok pustamo mastu da se igra...masta...to nisam ja...ja je posedujem...svestan sam je...negujem je...cuvam...volim...ne dam da me napusti...ali to nisam ja niti zelim da od nje stvaram sarene laze svoga zivota...NE.
Zelim da zivim punim plucima...a to znaci nesto drugo...znaci setati...udisati razne mirise iz nepoznatih predela...trcati...plivati...skakati...gledati u oci nepoznatim prolaznicima...nauciti iz svake greske makar nesto dobro...igrati...povremeno biti dete...povremeno biti odrastao... isprobavati razne ukuse...voleti...DA...voleti bez daha...

...prolazi još jedna zima ...a putem se klati samoča u kišnom ogrtaću....čekam te na kraju ulice..naslonjena na trošni izlog stare kavane kojoj je život srušio zidove...u ruci nemam kišobran..tek stručak uspomena umotan u celofan da ne pokisne..ne ide mi ovih dana, baš...sva sam se nekako smanjila...skupila se kao klupko vune u košari neke zaboravljene sobe...neke trošne kuće...i ulice , čije ime je davno izbrisano s karte grada.....
prolazi još jedna zima i samoća se klati u kkišnom ogrtaču...još uvijek te čekam...na zidu one stare kavane gdje smo pokrivali dane...kad je svanjivalo s pjesmom u duši...

Back