Rano sam legla sinoć. Umorna od ponedeljka. Sve mi se strpalo juče. I tako nekako biva često, baš ponedeljkom.
Mojoj prijateljici Saški bio parastos. Ukrasismo njen novi dom gde već stanuje 40 dana, cvećem. Popričah malo sa sveštenikom. Kulturan i strpljiv čovek. Pitam šta
Crkva misli o ovo običaju iznošenja hrane na groblja ako već propoveda da na onom svetu nema ovozemaljskih uživanja....Narodno je to verovanje, ostalo iz doba paganstva a narod se teško odriče tih navika.
Gledam Saškine unuke. Unuci već momci. Generacijski blizu mojima. Tužni su, spominju Saškine kolače, rukavice što im je plela, i šalove....Setih se mojih ...Bože, hoće li meni moja Minka, nekad kad dodje dan, oprostiti što ne odoh ni na jedan njen javni čas u baletsku školu. Niti na jedan. Na predstavi sam bila jednom. U Narodnom pozorištu u Beogradu. Dok sam gledala predstavu, celo vreme mi nešto poput grudve stajalo u grlu...Prelepa muzika Čajkovskog za balet "Krcko Orašćić" još je više rasplamsavala moj ponos, tugu, sve nešto pomešano ...Na toj istoj pozornici gde je plesala Maja Pliseckaja, Svetlana Zaharova, Lidija Pilipenko....sad je moja unuka....Posle mi kaže - ti nano uopšte ne voliš balet! Kako ne volim, kažem. Pa što si plakala kad voliš? Eh, dete moje, što sam plakala....
Setih se juče i onog ponedeljka kad sam u Cirihu gledala kako iz sobe iznose aparat za kiseonik. Nije više bilo potrebe. Ugasile su se oči boje Korane, moje mladje sestre.
Pa se setih još jednog ponedeljka; onog pre 3o godina kada su me izveli iz bolnice u trudničkoj haljini bez bebe u naručju. Rekli su samo pol, težinu, dužinu...I znam da sam tog celog leta plakala što se na mojoj terasi nisu vijorile bele pelene, već porubljene na mojoj šivaćoj mašini što mi je dali uz miraz,
I onda mi se tu neko izčudjava šta ću ja na internetu, samo gubim vreme...Ma, šta gubim vreme. Tu ja kreiram život kakav hoću; pišem o stvarima lepšim nego ih je život meni pisao. Izmišljam i doziram ljubav koliko ja hoću. I tugu.
Dobro, nisu baš svi dani što se ponedeljak zovu bili takvi. Bilo je i lepih ponedeljaka
u mom životu. Nego, juče mi se baš nešto skupilo. Hoće to kod mene. Ponekad.