ZIVOT NA KRFU

Ma u solunu tvrdim jer tu zivim jos uvek posla nema uopste!!!!

Da li misliš da nema posla sada zimi, ili smatraš da će se to produžiti i na leto ? Znam iz tvojih postova da si ozbiljna osoba, ali ako u Solunu nema posla, onda je to stvarno nagoveštaj katastrofe. Nisam bila skoro u Solunu (a bila sam ranije, bez preterivanja, preko 100 puta), uvek idem kući avionom. Da li još uvek radi Dina autodelovi, na Vardari ? Da li je Tsimiski još uvek tako glamurozan ?

Ovde kod nas na Kritu još uvek nije tako loše. Smanjili su plate za 10% (600 je i dalje krajnji minimum) i ne primaju nove radnike. Mi stari smo još uvek zaštićeni i voljeni kao beli medvedi (mislim na Srbe). Šiptari su počeli da odlaze, jer ih Krićani mrze i ne daju im više posao. Bugari polako preuzimaju građevinske radove.

Poslednja izmena:
Solun živi tokom cele godine, tako da se ne menja mnogo sitiacija u odn. leto/zima. Ja sam tamo provela jedno 5 god i jesam radila,ali uglavnom nešto part-time i privremeno, studentske poslove. Kad mi se već smučilo i kad sam htela da nađem normalan posao i gradim malo sigurniju karijeru,videla sam da nisu neki izgledi, a pri tom sam tražila posao oko 2008., dakle kao pre krize.
Verujem da su ostrva bolja što se tiče sezonske varijante, bar je tad bilo tako, pričali su ljudi da se konobarisanjem na Mikonosu može uzeti i do 2000 mesečno. Sad-ne znam...

Veruj mi da posla uopste nema,pa baci pogled samo na aggeliopolis i aggelioforos i bice ti jasno sve se sami saradnici traze i eventulno konobarice ali da imaju svoje klijente :D u engatia ja ne zna skoro svaki 2-3 lokal zatvore,tsimiski nije vise tako glamurozan ali tu i dalje radnje rade jer naravno ima ljudi koji i dalje dobro zaradjuju mislim tu obican sven ranije nije ni kupovao:D recimo ljudi koji su ranije radili delivery za giradiko ili za pizzerije uzimali su 5e pa 4,5e pa 4e i danas nam jedan kaze kakvi sada je 3,20e!!!!!!!!!!!!!!!u florini grci beru paprike za 2,7e ,albanci ja mislim vise nikakve sanse da nadju posao nemaju.I ne ne mislim da je ovo samo sada zbog zime ovakva situacija mislim da ce iskreno biti jos gore jer u solunu ima zista preise nezapolenih i oni samo otpustaju i dalje.Ni jedana maltene fabrika ne radi sve je nako mrtvona top polovnom planu,zaista uzas!Znas samo liko grka iz soluna odlazi da radi u inostranstvo!

Verujem da su ostrva bolja što se tiče sezonske varijante, bar je tad bilo tako, pričali su ljudi da se konobarisanjem na Mikonosu može uzeti i do 2000 mesečno. Sad-ne znam...

2K ne može NIKO da zaradi. Samo VRHUNSKI barmeni, koktel majstori, ali uključujući bakšiš i muvanje sa zalihama pića. I to na najprometnijim mestima.Ostalima je hiljadarka krajnji plafon.Najbolji barmen Tomas je u Mirabelu uzimao pretprošlo leto 2000, a ovo zadnje ni jedan mesec nije uspeo da nabaci 1500. Istina je da na Mikonosu nadrogirani Englezi i italijanski pederčići znaju da ostave po 100 evra bakšiša na veče, ali toga ima sve manje, možda se desi jednom mesečno.

albanci ja mislim vise nikakve sanse da nadju posao nemaju.

Barem me ovo obradovalo, ni kod nas na Kritu više nemaju šanse. Ranije su radili one poslove koje drugi nisu hteli, ali sada više niko ne bira posao.
Privatna priča, možda nije lepo....ali ...došao Šiptar kod mene na posao da mi se udvara!? Ja sve mislim skrivena kamera, ne mogu da poverujem...Kažem mu da se nije dobro raspitao, da sam ja Katerina SRPKINJA, ali lik ne odustaje, neće da ode. Kažem mu da me sačeka da se presvučem, odem u drugu prostoriju i nazovem specijalce. Došli moji drugari sa dva džipa i razbili ga tako da sam sat vremena prala krv ispred kancelarije. Nikada više ga nisam videla. Verovatno su mu nešto napakovali i proterali ga. Ne znam, a i ne interesuje me...

pretukli su ga i proterali iz zemlje zato što ti se udvarao?

He, he ... ako si živela u Solunu, nemoj da umišljaš da je to ISTO kao na Kritu!

Raspitaj se malo o kritskim crnokošuljašima...
Krit je samo formalno deo Grčke. Nijedan Krićanin to nikada neće priznati, ni pod prisilom.

Čovek koji na Kritu nosi crnu košulju i lovačku pušku na ramenu, kada siđe dole sa planine u grad je opasniji od cele američke NATO kasarne u Sudi kod Hanje. Nikada se nijedan policajac neće usuditi da mu traži legitimaciju, niti dozvolu za naoružanje, niti ovaj to uopšte ima !

Postoji selo iznad Retimna u koje su policajci zavirili samo jednom, a to ih je koštalo 17 ranjenih. Meštani koji se SVI bave isključivo proizvodnjom hašiša namerno nisu nijednog ubili, samo su hteli da ostave poruku da je to zabranjena zona.

Dok ne dođeš ovamo, nećeš uspeti da shvatiš brutalna pravila života ovde.
Musliman se na Kritu ne smatra ljudskim bićem, pa se tako udvaranje pravoslavki smatra ozbiljnim prekršajem koji može da dovede i do smrtnog ishoda. Krit je jedino mesto na zemaljskoj kugli gde NE POSTOJI džamija ! Sve minarete su srušili do zadnjeg kada su uspeli konačno da isteraju Turke. U turskom osvajanju Hanje je poginulo 50.000 Turaka, jer su se Krićani borili bukvalno do poslednjeg živog čoveka. Celo bratstvo manastira je izginulo u borbi. Kada je turski zapovednik opsade Hanje otišao u Istambul da preda izveštaj sultanu o pobedi, ovaj ga je za ''nagradu'' obesio, jer nije mogao da shvati kako je 8000 hiljada Krićana (ne vojnika, nego stanovnika, uključujući žene i decu ) uspelo da ubije 50.000 turskih vojnika...

Šiptari kada žele da uđu u kafenio, stidljivo otvore vrata i sa ulice pitaju da li smeju da uđu. U zavisnosti raspoloženja gazde, pa i prisutnih gostiju, dobiju dozvolu .... a najčešće NE !

I na kraju ... lokalna šala ... kako prepoznati Šiptara, a da ga ne gledaš u lice. Oni u kafani obavezno piju kokakolu koju drže na stolu, a ispod stola drže sakriveno domaće vino Recinu, pa pomalo mešaju. Razlog je što im je religiozno zabranjeno da piju alkohol, pa se boje da ih neko od njihovih ne vidi. Nemojte tu kombinaciju nikada probati, odvratno je. Jedina možda gora kombinacija je Ouzo i cola, koju piju Englezi.

Ne vredi pričati, dođi, pa vidi ...

Poslednja izmena:
He, he ... ako si živela u Solunu, nemoj da umišljaš da je to ISTO kao na Kritu!

Raspitaj se malo o kritskim crnokošuljašima...
Krit je samo formalno deo Grčke. Nijedan Krićanin to nikada neće priznati, ni pod prisilom.

Čovek koji na Kritu nosi crnu košulju i lovačku pušku na ramenu, kada siđe dole sa planine u grad je opasniji od cele američke NATO kasarne u Sudi kod Hanje. Nikada se nijedan policajac neće usuditi da mu traži legitimaciju, niti dozvolu za naoružanje, niti ovaj to uopšte ima !

Postoji selo iznad Retimna u koje su policajci zavirili samo jednom, a to ih je koštalo 17 ranjenih. Meštani koji se SVI bave isključivo proizvodnjom hašiša namerno nisu nijednog ubili, samo su hteli da ostave poruku da je to zabranjena zona.

Dok ne dođeš ovamo, nećeš uspeti da shvatiš brutalna pravila života ovde.
Musliman se na Kritu ne smatra ljudskim bićem, pa se tako udvaranje pravoslavki smatra ozbiljnim prekršajem koji može da dovede i do smrtnog ishoda. Krit je jedino mesto na zemaljskoj kugli gde NE POSTOJI džamija ! Sve minarete su srušili do zadnjeg kada su uspeli konačno da isteraju Turke. U turskom osvajanju Hanje je poginulo 50.000 Turaka, jer su se Krićani borili bukvalno do poslednjeg živog čoveka. Celo bratstvo manastira je izginulo u borbi. Kada je turski zapovednik opsade Hanje otišao u Istambul da preda izveštaj sultanu o pobedi, ovaj ga je za ''nagradu'' obesio, jer nije mogao da shvati kako je 8000 hiljada Krićana (ne vojnika, nego stanovnika, uključujući žene i decu ) uspelo da ubije 50.000 turskih vojnika...

Šiptari kada žele da uđu u kafenio, stidljivo otvore vrata i sa ulice pitaju da li smeju da uđu. U zavisnosti raspoloženja gazde, pa i prisutnih gostiju, dobiju dozvolu .... a najčešće NE !

I na kraju ... lokalna šala ... kako prepoznati Šiptara, a da ga ne gledaš u lice. Oni u kafani obavezno piju kokakolu koju drže na stolu, a ispod stola drže sakriveno domaće vino Recinu, pa pomalo mešaju. Razlog je što im je religiozno zabranjeno da piju alkohol, pa se boje da ih neko od njihovih ne vidi. Nemojte tu kombinaciju nikada probati, odvratno je. Jedina možda gora kombinacija je Ouzo i cola, koju piju Englezi.

Ne vredi pričati, dođi, pa vidi ...

Ne mogu nista Kricanima da zamerim,pametan narod
.z:lol:z:lol:z:lol:z:poz:z:poz:z:poz:

Prvi moj kontakt sa Kritom .... Stignem brodom u Agios Nikolaos iz Atine, sačeka me u luci moj prijatelj iz detinjstva i kaže: '' Vidi ovako ... što je bilo, bilo je ... zaboravi sve što je bilo dok smo ti i ja izigravali mangupe u Srbiji, ovde je situacija krajnje ozbiljna. Nemoj da ti padne na pamet da vijaš neku Krićanku, jer ćemo zbog toga ostati bez glave i ti i ja ! Nahraniće ribe sa nama. Imaš ovde sasvim dovoljno Šveđanki, pa radi šta hoćeš. Ponavljam ti, prvi put kada te vidim sa Krićankom, izbacujem te iz stana, ne gine mi se zbog tvojih gluposti...

Prvi moj kontakt sa Kritom .... Stignem brodom u Agios Nikolaos iz Atine, sačeka me u luci moj prijatelj iz detinjstva i kaže: '' Vidi ovako ... što je bilo, bilo je ... zaboravi sve što je bilo dok smo ti i ja izigravali mangupe u Srbiji, ovde je situacija krajnje ozbiljna. Nemoj da ti padne na pamet da vijaš neku Krićanku, jer ćemo zbog toga ostati bez glave i ti i ja ! Nahraniće ribe sa nama. Imaš ovde sasvim dovoljno Šveđanki, pa radi šta hoćeš. Ponavljam ti, prvi put kada te vidim sa Krićankom, izbacujem te iz stana, ne gine mi se zbog tvojih gluposti...

Znaci,za njih su siptari malji deca.:D

jel bilo kakvih ozbiljnih demonstracija ,spominjali su na tv da se proširilo i na krit i na ove sjeverne otoke,krf,lefkada...dosad je bilo samo sintagma,prosle demonstracije,jel tako?
valjda neće i na zakynthos doći,tamo moram ić pit u 10.mj :)

Ne usuđujem se da prognoziram šta će se do kraja desiti, ali na Kritu sve to što se dešava ne shvataju ozbiljno. Čak se desi da u lokalnim novinama (Haniotka Nea) ne bude ni reči o demonstracijama. Ostrva su sigurno poslednja koja će imati posledice. Moje mišljenje je da ako ne bude totalni slom države do Uskrsa, ostrva će proći bez ozbiljnih posledica. Samo da uspeju da započnu turističku sezonu, oni su isplivali. Atina, Larisa, Patras, Janina ....pa i Solun će imati mnogo ozbiljnije probleme.

bilo bi korisno da se javi neko ko zivi na Krfu, planiram da se preselim, za pocetak bi probao da odradim neki sezonski posao, mozda i neke poslove koji su priprema za sezonu, u svakom slucaju sta mogu, to bih i radio, postoji li neka zajednica Srba na Krfu, koja bi potencijalno mogla pomoci oko toga, ili bar neki solo Srbin, ne mora zajednica, bilo ko, samo da je spreman da da neku informaciju ili pomoc oko gore navedenog
hvala svima

Back