ziveti u inostranstvu prosecno ili u srbiji prosecno?

alexandrabgd

Početnik
Poruka
7
zivim u italiji 10 god.ono sto sam do sada imala a to je sto sam osnovala porodicu(moj suprug koji je italijan,nas sin i ja),i nismo imali nista drugo u italiji osim:depresija,selidbi,menjanje posla,samocu itd.,dok u Beogradu imam kucu koja propada,prijatelje koji su mi blizu i dan-danas i boljih uslova za posao(iako malo placen).

postoje osobe,uglavnom,rodjaci koji nam savetuju da se ne vracamo u srbiju,ali obicno ti nisu izasli iz srbije.

da li je neko ziveo takodje u inostranstvu i nakon se vratio u svoju zemlju i kako se osecao nakon dugorocnog odsustva u svom gradu-zemlji,snasao?bojim se da se necu ponovno uklopiti ili saziveti sa starim navikama i sl.

hvala svima

Koliko ja znam, ljudi se vraćaju iz inostranstva tek pod stare dane tj.kad obezbede penziju. U Srbiji se lepo živi od gastarbajterske penzije.
A što se tiče prijatelja i nostalgije, preselo bi vam vrlo brzo kad biste videli koliko su ljudi ogorčeni i izmoždeni od neizvesnog života i sastavljanja kraja s krajem. :(
I sve mi se čini da to što ti podrazumevaš pod normalnim životom, u Srbiji se smatra iznadprosečnim životom...

zivim u italiji 10 god.ono sto sam do sada imala a to je sto sam osnovala porodicu(moj suprug koji je italijan,nas sin i ja),i nismo imali nista drugo u italiji osim:depresija,selidbi,menjanje posla,samocu itd.,dok u Beogradu imam kucu koja propada,prijatelje koji su mi blizu i dan-danas i boljih uslova za posao(iako malo placen).

postoje osobe,uglavnom,rodjaci koji nam savetuju da se ne vracamo u srbiju,ali obicno ti nisu izasli iz srbije.

da li je neko ziveo takodje u inostranstvu i nakon se vratio u svoju zemlju i kako se osecao nakon dugorocnog odsustva u svom gradu-zemlji,snasao?bojim se da se necu ponovno uklopiti ili saziveti sa starim navikama i sl.

hvala svima

Nema idealnog mesta za zivot!
Imas nesto za sta bi mnogi prodali kucu da bi ziveli u inostranstvu!Priznala ti to ili ne,Italija je uredjena drzava,gde znas koja su ti prava,a koje obaveze!U Srbiji niti imas prava,a imas obaveze da placas porez,RTS predplatu,ikao ti se njihov program ne dopada,nemas deciji dodatak,sem ako nisi romske nacionalnosti,ako te muz maltretira,ides u sigurnu kucu,a muz ostaje u vasoj,sudstvo ne radi,skole su ubij Boze,za mleko moras ustati u 6h,nema secera ni zejtina!
A u Italiji imas divna izletista,gde mozes prosetati dete,bez straha da nece dobiti infekciju od okolnih deponija,nemas rupa u asfaltu,ako ostanes bez posla imas pomoc drzave....i jos mnogih pogodnosti!
Vazno je da ti sa svojim muzem funkcionises i sa svojim detetom,a zivot nigde nije prelep,ali je laksi u Italiji!Mislis da u Srbiji ne bi ubrzo bila depresivna?Jos kako!
Sedi tu gde jesi,i ne trazi leba preko pogace!

ne znam sta da ti kazem, ja se ne bih vracala ako mogu da snesem troskove zivota u inostranstvu. jos se sada razvodim, znaci sama sam, nije da imam nekih super prijatelja u okolini ali prednosti za dete su ipak nemerljive ako ostanem ovde. jos ako ti je muz italijan, kako ce on da zivi u srbiji? verujem da ce u pocetku imati dobru volju ali da li ce moci da podnese tezinu pritisaka?

hvala svima

svi koje znam koji su otisli iz srbije - nisu se vratili - i to sa razlogom.
bolje je ziveti prosecno (pa cak i ispod proseka) u uredjenoj drzavi nego prosecno u neuredjenoj drzavi, poremecenih vrednosti, sa losim sistemom obrazovanja, neverovatno neuredjenim, korumpiranim neefikasnim sudstvom, nepostojecom privredom itd...

kao sto je neko ovde vec napisao - mislim da je 'prosek' na koji ti mislis u italiji u stvari nadprosek u srbiji.
nama su samo cene evropske a plate domace.

ako nista drugo - bolje je skolovati dete u italiji nego ovde.
ovde ce izgubiti godine studirajuci nesto, izaci ce iz studentske klupe sa gomilom nepotrebnih i neupotrebljivih informacija.

pa zavisi kako se ko uklopi, ni ovde nema svako taj osecaj slobode. ljudi koji zive u predgradjima od socijalne pomoci a njih ima puno, stvarno jako lose zive. ja se cesto pitam da li bi im u maroku i alziru bilo gore nego ovde, ajde oni iz senegala, nigerije i malija i nekako ali ovi iz zemalja u razvoju imaju o cemu da razmisle ako ovde nemaju posao. ja znam da ne bih zivela ovde od socijalne pomoci npr.

hvala svima

Deset godina života u inostranstvu promeni čoveka. Lako može da ti se dogodi da u Srbiji zaključiš da više ne pripadaš. Da su ti se prijatelji promenili, i da je sve malo drugačije kada tamo živiš na duže staze.
Nemam lično iskustvo, ali evo šta kaže moja najbolja prijateljica koja se posle 15 godina života u inostranstvu vratila u Beograd: ona lično se oseća odlično, i kaže da se samo u Beogradu oseća potpuno, tj. da je to ona. A evo sta su njeni problemi (jer naravno nije sve ružičasto):
- svi beogradski prijatelji takođe imaju malu decu kao i ona, ali za razliku od nje nisu fleksibilni, lenji su za druženje, i iako žive u istom gradu uopšte se ne viđaju često (a zbog toga se najviše i vratila)
- našla je dobar posao, ali nije siguran
- muž (koji je stranac) ne može da nađe posao, pa je onda i njena sreća, kako da kažem, relativna, jer trenutno živi sa nezadovoljnim mužem
Ako se setim još nečega, napisaću.
Pozdrav

Ja najbolje znam sada posle 7 god jel greska ili nije sto sam otisla iz srbije...Lose je sto nisam nisam uspela da radim ono sto volim...sto sam nekad u srbiji imala i svoj stan i bolji auto i sto sam cini mi se davala vise novca na garderobu nego sto to ovde mogu...ali mnogo toga je bolje i te kako...Svaka evropska drzava je uredjena zakonom...To se apsolutno postuje sto je mojoj i tvojoj Srbiji trn u oku...Kad bi se to uredilo i mi bi mogli urednije da zivimo pa nek su i plate manje...Sad da ne pricam sve od pocetka ali sve sto imadoh nekad je bilo...od stare slave se ne zivi pa tako mislim da je bolje da ovde radim i nize poslove ali da imam sigurnost koju na zalost u Srbiji nikad nisam osetila...Sad sam bila samo u poseti...Lepa je Srbija nije mi skupo da celu noc i dan sedim po kaficima ali to je kad si dole turista a probaj da nesto zavrsis..auuuuuu gore da gore ne moze biti...Jedan tel razgovor sa ministarstvom za socijalni rad zbog mog oca penzionera preseo mi...Ne mogu da ti odgovore na najjednostavnije pitanje...zasto? jer nece...nece da se potrude...i upravo ta pasivnost u svim sferama zivota moze da te ubedaci ko nikog...pa da kazes ko ja..neka ih ovi stranci ovde neka vicu neka nas i povrede to me ne boli kao sto me je bolelo u Srbiji...jer to je moja zemlja a ovo je samo eto posledica nase nemoci da se narodu u svojoj zemlji obezbedi bolji zivot...Ja od njih ne ocekujem nista a vala tek nista ni od Srbije...

Ja najbolje znam sada posle 7 god jel greska ili nije sto sam otisla iz srbije...Lose je sto nisam nisam uspela da radim ono sto volim...sto sam nekad u srbiji imala i svoj stan i bolji auto i sto sam cini mi se davala vise novca na garderobu nego sto to ovde mogu...ali mnogo toga je bolje i te kako...Svaka evropska drzava je uredjena zakonom...To se apsolutno postuje sto je mojoj i tvojoj Srbiji trn u oku...Kad bi se to uredilo i mi bi mogli urednije da zivimo pa nek su i plate manje...Sad da ne pricam sve od pocetka ali sve sto imadoh nekad je bilo...od stare slave se ne zivi pa tako mislima j de bolje da ovde radim i nize poslove ali da imam sigurnost koju na zalost u Srbiji nikad nisam osetila...Sad sam bila samo u poseti...Lepa je Srbija nije mi skupo da celu noc i dan sedim po kaficima ali to je kad si dole turista a probaj da nesto zavrsis..auuuuuu gore da gore ne moze biti...Jedan tel razgovor sa ministarstvom za socijalni rad zbog mog oca penzionera preseo mi...Ne mogu da ti odgovore na najjednostavnije pitanje...zasto? jer nece...nece da se potrude...i upravo ta pasivnost u svim sferama zivota moze da te ubedaci ko nikog...pa da kazes ko ja..neka ih ovi stranci ovde neka vicu neka nas i povrede to me ne boli kao sto me je bolelo u Srbiji...jer to je moja zemlja a ovo je samo eto posledica nase nemoci da se narodu u svojoj zemlji obezbedi bolji zivot...Ja od njih ne ocekujem nista a vala tek nista ni od Srbije...

Ovo sto sam obelezila je kljucni uslov za srecam zivot!Zato glasam za takve zemlje,a Srbija nikad nece ulivati nikom sigurnost,jednostavno smo takvi!

hvala svima

Nezahvalno je bilo koga savetovati sta da radi... ali mogu reci sta ja ne bih uradila... Ne bih otisla iz ove zemlje. Razloga ima mnogo, a ja cu pokusati navesti neke. Ti si gde god da odes i koliko god dobro savladao jezik stranac i to nista nece promeniti... Posebno u Italiji koja je puna sovinizma i gde strance gledaju kao ljude desetog ne drugog reda... Crni se da bi se prezivelo bez ikakvog luxuza... sloboda je mnogo manja nego ovde. I jednostavno to nije moja zemlja, to nisu moji ljudi, to nije moj dom.... Eto to je moje vidjenje stvari...
P. S. Iskustva sa inostranstvom dosta imam.

U ovim godinama trenutno razmisljam ovako .

Da otisao bih, pa makar u toj nekoj inostranoj zemlji ziveo ispod proseka (ali opet fino). Prvo, nisam od onih koji su prvrzeni korenima ... Naime , jesam patriota i to veliki (ne onaj lazni sto ide po utakmicama i ubija narod) ali mogu da odem iz zemlje pod uslovom da se nekada vratim u istu ili ako ne to onda da je posecujem nekoliko puta godisnje . Jednostavno ne bih voleo da zaboravim odakle poticem i gde su moji koreni . Srbija za mene, trenutno ovakva kakva je , je vrlo nepogodno mesto za zivot . Nije da se brinem da me neko na ulici ne ubije (sto bi mozda trebalo jelte) ali jednostavno nije dovoljno bebedna u svakom pogledu . Plate su uzasne, oba roditelja mi rade ja ne mogu jedne godine da odem na more a da se posle mora 4-5 meseci ne oskudevam jer sam otisao na more i jedem leba i dzem dorucak i veceru svaki dan :neutral: . Obrazovanje nije bas nula ali je jako lose . Standard takodje los .... I sta ovde da trazim onda ?

pa dobro sad... vi stvarno pretjerujete sa tim morem, kao da je u pitanju nesto podrazumjevano :roll:
say, prosecna plata u jednoj zemlji treba da pruzi drzavljaninu da ode na more . Zasto ? Mislis da je to samo iz hira , medjutim more je nesto sto asmaticari treba da praktikuju pa ako nista drugo treba otici tamo zbog zdravlja i ono ... Drugo, prosecna plata treba da omoguci drzavljaninu da koliko toliko putuje, ja sam kao primer uzeo more ali uopste ne mora da bude nuzno more, uopste otici negde i videti nesto ....
jer.... mi nismo normalna zemlja?
upravo to .
mislim, kenjka mi se vise od turista koji kmece i zale se na troskove i trose jos.... a preko pola primorja nikada nije otislo na zimovanje niti moze da si to priusti
niti je ludo da se zakida za vaznije stvari
pa se ne zale nikada i nikome... samo kontinentalci, oni moraju da imaju sve posebno, i jedno i drugo

no comment

mislim, kenjka mi se vise od turista koji kmece i zale se na troskove i trose jos.... a preko pola primorja nikada nije otislo na zimovanje niti moze da si to priusti
niti je ludo da se zakida za vaznije stvari
pa se ne zale nikada i nikome... samo kontinentalci, oni moraju da imaju sve posebno, i jedno i drugo

Ko je bre lud da pored mora ide negde drugo?:rtfm:

Back