ZIMSKA DEPRESIJA (SEZONSKI AFEKTIVNI POREMEĆAJ)

AlexandarNS

Domaćin
Poruka
3.703
U hladnim mesecima veliki broj ljudi se žali na konstantnu pospanost i neraspoloženje.

SEZONSKI AFEKTIVNI POREMEĆAJ (SAP) je tip depresije koja se javlja u odredjeno doba godine i prati promenu godišnjih doba, pojavljuje u jesen, pojačava i kulminira tokom zime i nestaje u proleće i sve dok traje period sunčanih dana .

Karakteristični simpomi su:
-umor i neraspoloženje
-tuga i gubitak interesovanja za uobičajene dnevne aktivnosti
-potištenost i melanholija
-promena apetita, pojačana potreba za ugljenim hidratima
-povećanje telesne težine
-preterana pospanost, produženo spavanje, san koji neokrepljuje, gibitak energije
-slaba koncentracija
-netrpeljivost i razdražljivost
-izražen strah od socijalnog odbacivanja i izbegavanje socijalnih situacija, potreba za
osamljivanjem
-stomačne tegobe i veća podložnost infekcijama
-pad libida

depressed-man.jpg

Kako se vi osecate tokom hladniji dana, ja sam primetio da vec od plovine septembra vise mi se spava , teze ustajem , vise jedem i sve tako traje do aprila.

Proteklih godina jesen-zima da, postojao je osecaj neugodnosti, preispitivanja sebe, sta sam uradio ove godine, prolazi zivot, sta radim po tom pitanju i sl.
Ove godine ne, bas mi je ok, za proslu se ne secam, mozda nesto malo "priteglo" za praznike, ali opet, bez nekih vecih problema.

Jedino sto jedam vise, dosadno mi je, mada sedim po ceo dan, ne izlazim napolje, mora da se nabaci i koje kilo.

Mene pogađa neka depra početkom jeseni i početkom proleća (tokom desetak dana). Tokom zime ne.
Zimi volim praznike i sneg.

Paradoksalno, uhvati me neka tuga kad krene toplije i sunčano vreme (u martu/aprilu).

April je nekako zaista i za mene najdepresivniji mesec. U Martu je jos pomalo hladno pa ide.

Ja volim zimu, pa jos ako nije kilava kao ova sada, nego ladno, cica zima, sneg, led, uzivancijaz:)

Nemam problem sa zimom, naročito ne te pobrojane.

izbegavanje socijalnih situacija, potreba za osamljivanjem

?

To nije poremećaj, to mi je karakterna osobina. :mrgreen:

Imam problem s letom, u stvari, a to je, na prvom mestu:

netrpeljivost i razdražljivost

Što je više vruće, ja sam sve nervoznija. I besnija.

Kako se vi osecate tokom hladniji dana, ja sam primetio da vec od plovine septembra vise mi se spava , teze ustajem , vise jedem i sve tako traje do aprila.

Ti si, batice, anksiozno depresivan. Ta boljka se leci jako lako. Motiqu, ljopatu i pijuq u nejake ruke, pa kreni da mases i udaras o grunt 12+ sati dnevno, 6 dana nedeljno! Da vidis kako ces da se povratis, rodzena mati te prepoznati nece... :smeker:

_nobody_

U hladnim mesecima veliki broj ljudi se žali na konstantnu pospanost i neraspoloženje.

SEZONSKI AFEKTIVNI POREMEĆAJ (SAP) je tip depresije koja se javlja u odredjeno doba godine i prati promenu godišnjih doba, pojavljuje u jesen, pojačava i kulminira tokom zime i nestaje u proleće i sve dok traje period sunčanih dana .

Karakteristični simpomi su:
-umor i neraspoloženje
-tuga i gubitak interesovanja za uobičajene dnevne aktivnosti
-potištenost i melanholija
-promena apetita, pojačana potreba za ugljenim hidratima
-povećanje telesne težine
-preterana pospanost, produženo spavanje, san koji neokrepljuje, gibitak energije
-slaba koncentracija
-netrpeljivost i razdražljivost
-izražen strah od socijalnog odbacivanja i izbegavanje socijalnih situacija, potreba za
osamljivanjem
-stomačne tegobe i veća podložnost infekcijama
-pad libida

depressed-man.jpg

Nisam to primetio.

Manjak sunčeve svetlosti kod nekih ljudi se odražava na psihu i o tome se vodi računa u državama na severu. Tako je, na primer u Kanadi opšteprihvaćena tendencija da se stavnovništvo aktivira u što raznovrsnijoj sportskoj aktivnosti u toku zimskih meseci. Što se mene tiče, nemam taj problem sve do polovine marta. Valjda tada iscrpim rezerve optimizma.

Manjak sunčeve svetlosti kod nekih ljudi se odražava na psihu i o tome se vodi računa u državama na severu. Tako je, na primer u Kanadi opšteprihvaćena tendencija da se stavnovništvo aktivira u što raznovrsnijoj sportskoj aktivnosti u toku zimskih meseci. Što se mene tiče, nemam taj problem sve do polovine marta. Valjda tada iscrpim rezerve optimizma.
Или је као негде обавезујућа употреба ксенонских лампи јер исте имају спектар најприближнији сунчевом.

Или је као негде обавезујућа употреба ксенонских лампи јер исте имају спектар најприближнији сунчевом.

O tim lampama pojma nemam, ali stoji da klima utiče na mentalitet naroda. Ako Sunce pokreće život na Zemlji, zašto ne bi bilo logično da manjak sunčevih zraka utiče na gubitak vitalnosti kod ljudi. Kod nekih se to drastično manifestuje, a kod nekih ne. Ta razlika među ljudima kod podložnosti depresijama trebalo bi da bude predmet nečijeg izučavanja. Valjda bi medicina mogla da objasni sve to.

O tim lampama pojma nemam, ali stoji da klima utiče na mentalitet naroda. Ako Sunce pokreće život na Zemlji, zašto ne bi bilo logično da manjak sunčevih zraka utiče na gubitak vitalnosti kod ljudi. Kod nekih se to drastično manifestuje, a kod nekih ne. Ta razlika među ljudima kod podložnosti depresijama trebalo bi da bude predmet nečijeg izučavanja. Valjda bi medicina mogla da objasni sve to.
Лампе које имају пуњење ксеноном уместо неким другим гасовима као неон, жива, натријум итд, јер је крива спектра зрачења у видљивој светлости(тј температура зрачења) ксенонских лампи најприближнија кривој(температури) сунчевог зрачења у видљивој светлости.
Ескими који иначе живе у тој уби боже клими имају, или боље речено имали су док су живели традиционалним животом енорман унос витамина А и Д и вероватно је то један од разлога што не пате(или нису патили) од депресије.
Иначе сваки тип климе где ми морамо да се обучемо не би ли преживели мора се окарактерисати као неодговарајућ, тј за нас је неприхватљив све док нисмо нашли начин да неке друге лишимо крзна зарад преживљавања.

Back