Зилоти

Pa kada bi se narod pobunio moralo bi to da ostavi neku tezinu na njih, Narod cuti a oni vrsljaju kako hoce, Ali to jei zato sto mnogi i neznaju mnogo o svojoj veri.
Zato ljudi koji poznaju moraju da razgovaraju sa drugim ljudima kako bi glas ljudi dosao do glavnih, a onda bi morali da promene svoj stav, koji izgleda povlace i neke druge crkve?
мени лично је Атанасије Јефтић у Стјенику рекао да је екумениста,а и сва писана дела у часопису "Богослов" то отворено потврђују...Мени је лично епископ жички Хризостом арогантно показао врата заједно са његовом кликом када сам му однео писмо у епархијски дом,са захтевима да напусти екуменску заједницу и да се врати на православно исповедање...ми смо ситна буранија за "мале богове" у епархијским домовима СПЦ-а,кад кажем ми мислм на народ...имаш довољно снимака на you tube који показују љубав епископа према пастви истинољубивих!!! Дакле игњатијевац,борба изнутра је пасуљ борба....осуђена у старту на празан пуцањ...:mrgreen:

Мирко написао си да ти је место боравка Израел и можта се ту крије тајна твога не успеха...Црква је савршена јер ју је Бог тако створио али људи који су заборавили на Бога излазе у први план те се чини да је и Црква зла и лоша...али иде дан страшнога суда...ко је хтео он је се спасио а ко је рио он се усмрдио...:rtfm:

Moje mesto boravka je tacno,ne vidim sta je tu lose.U prednosti sam sto sam imao prilike da neposredno vidim sve svetinje razlicitih religija.Hriscansku Crkvu cine svi krsteni ljudi.Ali to su ljudi sa svojim manama i vrlinama.Neko zivi od te vere,veoma dobro,(povlasceno svestenstvo),neko zivi za tu veru (narod).I ko je tu 'sveti"?! :think:

то што ти причаш је гомила глупости...не видиш честите од мора овосветских...нити је народ сав добар нити су свештеници демони у мантијама..А хришћанску Цркву чине сви хришћани крштени истинским крштењем ЈЕДНЕ СВЕТЕ АПОСТОЛСКЕ И САБОРНЕ ЦРКВЕ а не сви који се тако називају а веру предање и обичаје су одбацили како Црква учи...

то што ти причаш је гомила глупости...не видиш честите од мора овосветских...нити је народ сав добар нити су свештеници демони у мантијама..А хришћанску Цркву чине сви хришћани крштени истинским крштењем ЈЕДНЕ СВЕТЕ АПОСТОЛСКЕ И САБОРНЕ ЦРКВЕ а не сви који се тако називају а веру предање и обичаје су одбацили како Црква учи...

Ne cini Crkva ljude vec obrnuto,ljudi cine Crkvu.Malo si pobrkao loncice.:think:

"Отац Серафим Роуз је једна дискутабилна личност! Начелно, није ми се допала његова претенциозност обраћеника који је врло брзо постао ауторитет!"
- вл.Атанасије Јефтић за све своје поштоваоце

Игњатијевац не мути воду...нико се не бакће поповима који су занемарили свој духовни живот,већ причамо о глави Цркве епископу тако да ти је овај пример јадан,ем чист промашај....то се зове демагогија и намерно лоше тумачење, дакле намерна зла намера...игњатијевац :per:

:hahaha:.
Cuj, da sam hteo da te ismejem ja bih i uspeo , postavivsiti svojim recima pitanje da li kroz nase svestenike Struji blagodat? ,a ti bi sigurno po svoojoj revnosti odgovorio da ne.
A onda bi ti ja postavio ovo sto sveti oci goore pa bi ti bio porazen svojim neznanjem,
Dakle ,ako je tacno ovo sto sveti oci govore, onda nema potrebe da ljudi napustaju svoju crkvu, jer crkva bozija uvek ostaje jedna i ista , a dolaze i dobri i losi u njoj.

Narode Srbski ne plasite se svoje crkve i ne idite za ljudima koji hoce da vam budu ucitelji, koji su zeljni vlasti nad dusama vasim, ostanite u vasoj crkvi i branite njeno dostojanstvo svim silama , ostavimo one koji su izasli neka idu u svojim gresnim zeljama , a molimo se za nase Vladike da ih Gospod prosvetli i da prave misli i dela , kako bi sto bolje posluzili Hristu u njegovom naumu da sve ljude sveta privede sebi , u svome carstvu.
Jer nije prav onaj ko optuzuje Bozije pastire , taj ce se i protiv Boga pobuniti,a vec su se pobunili , kao kada narod roptasena Mojsija , koji im rece; da njihova vika nije na njega nego na Boga.

Ево коме ти ''пастири'' служе.

Помаже Бог,браћо моја Православна! Преварени смо и преведени жедни преко воде! Слика коју видите је тужна и истинита.Направљена је на Васкрс 2003.

На њој видите заједничку молитву у римокатолика и свих српских архијереја,почев од патријарха српског Павла, епископа Амфилохија,епископа Лаврентија,Порфирија,Иринеја Буливића...Послушајте сад каноне који су свети Апостоли дали својој Цркви!!! 45. канон светих Апостола ''Нека епископ,презвитер или ђакон,који се САМО МОЛИО са јеретицима,буде свргнут; а ако им је дозволио да врше неку званичну службу,нека се одлучи од Цркве. 65.канон светих Апостола ''Ако свештено лице или мирјанин уђе у јеврејску синагогу или међу јеретике да се моли, нека први буде свргнут а други екскомунициран. 10.канон светих Апостола '' Ако се неко моли,макар и у приватној кући,са особом која је екскомуницирана,нека такође буде екскомунициран! Канони 37;38;39; Лаодикијског помесног сабора''Немојте славити празнике са Јеврејима и јеретицима,нити примати празничне поклоне од њих!!!(сетите се само да је ова слика направљена на највећи Православни празник,Васкрс)!!!!!Бежите браћо од ових екумениста ко од шуге,да вас не би стигла казна Божија!!! Страшне су муке богоодступницима и онима који их следе,а поготову оним ЛУКАВИМА,који имају изглед побожности,а у ствари су вуци у јагњећој кожи(зато и немају силе,Дух Свети је одавно напустио њих и зато никакву радост нема њихова паства после молитве у храму са њима)!!! Канон 1.Картагенског помесног сабора '' Благослов јеретика је проклетство.''

Бог,божији пророци и Апостоли,наређују да се тајна вере ГЛАСНО ИСПОВЕДА,што доноси спасење целоме свету.Стога није корисно да се то вероисповедање прикривамо ћутањем,да се не би умањивала могућност спасења људима.Управо ћутањем и непротивљењем Србска Православна црква(СПц) као лажним целивом предаје Христа.ПРЕЋУТАТИ РЕЧ ТО ЗНАЧИ ОДБАЦИТИ ЈЕ.Јер Дух Свети каже преко пророка: '' не постоје говори нити речи,где се не чује глас њихов(Пс.18,4).Због тога,ако се нека реч не изговори,она УОПШТЕ НЕ ПОСТОЈИ!!!

Многи данас говоре:''Важно је имати православно ИСПОВЕДАЊЕ У СРЦУ''.Бог није ограничио спасење само на срце човеково.Он је рекао:''ко се одерекне мене пред људима,одрећићу се и ја њега пред Оцем својим на небесима''(Мт.10,32).А божанствени Апостол учи:''Јер се срцем ВЕРУЈЕ за правду,а устима ИСПОВЕДА спасење''(Рим. 10,10)

Навешћемо само неколико жалосних компромиса,који релативизују и СКРНАВЕ учење Цркве и правила светих Апостола и отаца,а оне назовиепископе и њихову паству,који на такве компромисе пристају,ЛИШАВАЈУ СВЕТИХ ТАЈНИ И СПАСЕЊА!

Србска Православна црква,иако још није увела нови календар,са СВИМ новокалендарцима је у литургијском општењу(молитвама и причешћивању),истине ради, можда не као љубитељ папског календара,него из ревности,''ревности не по разуму'',јер не жели да буде раздора у Цркви.Хоће да буде мир,онде где мира бити не може.Какву заједницу има светлост са тамом?Како може јерес У МИРУ живети са Православљем?

Финска Православна црква се није само задржала на увођењу новог календара,него се дрзнула да одступи од Никејске,Светоотачке Пасхалије.Још већу су дрскост показале остале помесне цркве,не прекинувши општење са овом одступницима(Финцима).Први канон Антиохијског Сабора осуђује и оне који се после анатеме ДРЗНУ да опште са одступницима.
Ћутањем помесних цркава поводом рушења Православне Пасхалије не може да укине анатему.ХРИСТОС СЕ НЕ МОЖЕ УКИНУТИ!Свети Оци су такве још тада сматрали одлученима од Цркве,као и оне који се усуде да опште са њима.На ВЕЛИКУ ЖАЛОСТ,СПц подлеже и тој светоотачкој осуди,најстрожој од свих - одлучење од Цркве.
А о екуменизму?
Та ЗМИЈА,неуморно излива отров своје јереси на све аутокефалне Цркве.Овде опет треба навести учлањење свих помесних Цркава у сатанску зборницу - светски савет цркава.Прича да је Српска црква напустила ову дружину - после ове слике пада у воду,њихова дела демантују њихову лаж.
Православни пазите ... сазидаћу Цркву своју ни врата,пакла је неће надвладати.'' Ове речи Господње не одређују именом која ће то Црква да буде(Српска,Руска,Грчка и сл.)речено је једноставно Црква.Доба сјаја и величанствености Православља је прошло.Онај који хоће да сачува многоцени бисер неокрњене вере православне,више нема шта да тражи на блиставој позорници ''светског Православља'' осветљеној рефлекторима овога света.Иза тих блиставих кулиса свих званичних цркава крије е богоодступништво каквог свет до сада није видео.Бог се више не пориче ОТВОРЕНО,већ се лицемерно фалсификује предање светих отаца! Овај фалсификат вере и истине приметиће само малобројни:''јеретици ће владати Црквом свуда ће постављати своје слуге''(блажени Аверкије Џорданвилски). Истински Православна Црква је увек била гоњена и тако ће бити до краја века.Нек вам је прогон Цркве мерило њене аутонтичности! +Исус Христос Ника+

Prilozi

• scan0002.jpg
    scan0002.jpg
    32,7 KB · Pregleda: 8
  • scan0003.jpg
    scan0003.jpg
    22,2 KB · Pregleda: 6
  • scan0004.jpg
    scan0004.jpg
    16,1 KB · Pregleda: 6
  • scan0009.jpg
    scan0009.jpg
    20,9 KB · Pregleda: 7
Cuj, da sam hteo da te ismejem ja bih i uspeo , postavivsiti svojim recima pitanje da li kroz nase svestenike Struji blagodat? ,a ti bi sigurno po svoojoj revnosti odgovorio da ne.

До сада си толико пута изрекао неистину и глупост, тако да би исмевање неког другог а не себе самог, од тебе било први пут учињено и равно чуду.

Каква то ''благодат'' струји кроз твоје свештенике, најбоље знају специјалисти на институтима за одвикавање од болести зависности(алкохола и сличног),јер су им ''благодатни свештеници'' најелитнија клијентела.Лично сам присуствовао једном таквом случају, где се цела ''благодатна породица'' лечила неколико година од ''благодати''.

У писму које је о.Серафим Роуз написао 1/14. маја 1973.год. каже се између осталог:
„…Наша Руска Загранична Црква сарађује са обе групе грчких старокалендараца и није нам познато који је стварни проблем међу њима…Могуће је да су на делу „грчке емоције“.
Звучи неверововатно да ни о.Серафим, ни ико из његовог окружења није знао о чему се ради међу грчким зилотима. Јесте да тада није било интернета и теже се долазило до информација, али то свакако није разлог. Нису се ни трудили баш превише. Као да им је било лакше да расуде како су то само „грчке емоције“ и да се они поставе као неки помиритељи у стилу: „Ало, Грци, да се мало смирите и да се уједините!“
Мене је највише одушевило са колико смирења матејевци прилазе Русима зарад стварања заједничког антиекуменистичког фронта. Џаба сва истина ако нема смирења.

Сергијан:
Не лажем, смисао реченице је јасан: закључно са тим Трулским Сабором је запечаћено учење о хилијазму.
Лажеш, лажеш него шта и то "све у шеснаест". Рекао си да је на Трулском сабору "запечаћено учење о хилиазму као о јереси", што значи да је тада дефинитивно осуђен православни хилиазам, а после кажеш: "За Трулски Сабор нисам ни рекао да је тада осуђен хилијазам (јер је хилијазам осуђен на Другом Васељенском Сабору) већ да је на Трулском Сабору коначно уврштена књига Апокалипсис као канонска и црквена."

Потврђивање апокалиписиса као канонске књиге нема никакве везе са његовим тумачењем. Потпуно погрешно поистовећујеш саборно потврђивање каноничности Књиге Откривења са саборним потврђивањем алегоријског тумачења хилиазма до кога у историји Православне цркве никада није дошло.

Знамо сви да је ХИЛИЈАЗАМ осуђен као јерес на Другом Васељенском Сабору а сви каснији Сабори су само потврђивали одлуке са претходних Сабора.

Православни хилијазам никада није осуђен на Другом васељенском сабору, тако да ту осуду ни следећи Васељенски сабори нису могли да потврде јер она никада није ни донета.
Учесник Другог васељнског сабора, свети Јероним Стридонски у Тумачењу књиге пророка Јеремије, говорећи о светим оцима хилиастима, каже: "држе гледишта која иако и не држимо, ми не можемо да осудимо, зато што су многи црквени људи и мученици учили исто". Свети Јероним је ове речи написао у периоду после Другог вас. саб. између 415 и 420 г. Дакле, непосредни очевидац свих одлука Другог вас. сабора сведочи да "не може да осуди" гледишта светих отаца хилиаста, што значи да такве осуде никада није било ни на Другом васељенском сабору.

Мани се, Сергијане, лажи и превара, добронамерно ти саветујем. Није здраво ни за тебе ни по околину.

Филаретова представа о јеретичком хилиазму је потпуно правилна. Она, међутим, нема никакве везе са православним хилиазмом, као што ни (твоја) несторијанска христологија нема никакве везе са православном христологијом или (твоја) аријанска тријадологија са православном. Филарет, потпуно правилно, осуђује фантазије хуманиста-синкретиста иза којих стоји талмудистичко учење антихрисних Жидова о 1000 царству на чијем челу ће бити жидовски "месија" Антихрист.
Православни хилиасти уче да ће хиљадугодишње Царство успоставити Исус Назарећанин - Христос, Син Божији, "Лав из колена Јудина", после битке код Армагедона, када сиђе са неба и када лично буде уништио жидовског проклетника "из колена Дановог" и огњем свеспаљујућим његов Вавилон.

Poslednja izmena:
:hahaha:.
A onda bi ti ja postavio ovo sto sveti oci goore pa bi ti bio porazen svojim neznanjem,
Dakle ,ako je tacno ovo sto sveti oci govore, onda nema potrebe da ljudi napustaju svoju crkvu, jer crkva bozija uvek ostaje jedna i ista , a dolaze i dobri i losi u njoj.

Narode Srbski ne plasite se svoje crkve i ne idite za ljudima koji hoce da vam budu ucitelji, koji su zeljni vlasti nad dusama vasim, ostanite u vasoj crkvi i branite njeno dostojanstvo svim silama , ostavimo one koji su izasli neka idu u svojim gresnim zeljama , a molimo se za nase Vladike da ih Gospod prosvetli i da prave misli i dela , kako bi sto bolje posluzili Hristu u njegovom naumu da sve ljude sveta privede sebi , u svome carstvu.
Jer nije prav onaj ko optuzuje Bozije pastire , taj ce se i protiv Boga pobuniti,a vec su se pobunili , kao kada narod roptasena Mojsija , koji im rece; da njihova vika nije na njega nego na Boga.

Игњатијевац,не потцењуј интелигенцију народа...

Сергиан:
Опет Влада лаже и искривљује истину.
Нисам му се ја први обратио на мејл да би нешто тражио од њега (као он од мене нон-стоп) већ сам му послао Посланицу нашег Синода а то сам био обећао још док смо полемисали на бањалучком форуму.
Дакле, само сам хтео да испуним то обећање а он је управо после почео да ми досађује са милион разних питања и молби да му дам савет у вези његовог приватног живота! А ја ништа нисам тражио од њега, никакав савет или молбу, нити ми било шта треба од њега. Нисам тражио да гостујем на радију него је он то мени понудио а ја сам прихватио. И шта сад? Јел треба да ме газиш и пљујеш по мојој личности и а још горе: по Цркви и Христу, а ја да ти ћутим?! Наравно да ћу да ти одговорим али не желим да више губим време са тобом.
Ово износим највише због других који читају ову дискусију.

Влада, не лаже, и сам си признао да си ми се први обратио на мејл, па када ти нисам одговорио писао си ми опет. А ја ако сам ти досађивао после што ми то ниси рекао него си се правио да си ми пријатељ? Предамном си причао телефоном и писао као пријатељ а сада јавно ме прозиваш да сам ти досађивао, што показује да си рђав и лош човек, који човеку једно прича у лице а друго иза леђа. И сам признајеш да сам ти се поверавао око личних ствари и тражио савет (не зато што си ти Богом дан да једини дајеш савете него кад имам недоумицу питам пријатеље као и сваки нормалан човек, не само тебе) а овамо ме оптужујеш да сам те отпочетка провоцирао. Како сам ти се то и поверавао и провоцирао те у исто време? Очигледно си се посвађао са логиком. А то што сам те прихватио у указао ти поверење да те питам за неки савет, не видим да је то било шта срамотно, ти си требао да будеш почаствован што те неко тако уважава и да поштујеш то, а не да сада причаш како сам ти досађивао и да ми се ругаш. Ти газиш и пљујеш по мојој личности много више него ја по твојој, а ја не газим по Христу и Цркви него истражујем и казујем своје мишљење и верујем ономе ко је православнији од тебе, а такви су, чини ми се, Авакум и Енох. И теби је сад криво што ја теби не верујем и онда ме нападаш свим средствима. Хајде да заборавимо на лична вређања и да говоримо само о теологији, о православном исповедању. Не бих да губим време на свађу која ми није потребна у животу, а није ни никоме потребна осим болесним људима који траже стално неку свађу. Зато сконцентриши се на богословље и питања вере, а вређања избаци, ако можеш.

Sergiane ,dobio si bonu zbog jedne recenuce ,koja je kljuc o Vladi i njegovom rasudjivanju.
"On ne shvata proste stvari" napisao si ,i pogodio pravo u centar :)
Jel Vlada SPC-nije
jel Zilot?
Nije
Pa ne mogu on i Vidusa biti crkva sami za sebe ,i sveznajuci :confused:
Ko te pricestio Vlado za Vaskrs?:manikir:
Питај твог брата Сергиана коме се дивиш и дајеш бону, ко је њега причестио за Васкрс.

А ти се у СПЦ не причешћујеш телом и крвљу Христовом јер нема Светог Духа да сиђе на те дарове, већ силази јеретички демонски (зли дух) и причешћујеш се јеретичким духовни отровом. О томе су говорили Свети оци у канонима. Један канон каже "Немојте мислити да вас јеретичко причешће неће оскрнавити". Тако да је боље да се не причешћујем код јеретика из СПЦ него да узимам њихов духовни отров који води душу у пакао.

Причестићу се код зилота кад буде време и када за то буде било могућности. Уосталом боље је и цео живот да се не причестим него да се причешћујем јеретичким отровом.

Питај твог брата Сергиана коме се дивиш и дајеш бону, ко је њега причестио за Васкрс.

А ти се у СПЦ не причешћујеш телом и крвљу Христовом јер нема Светог Духа да сиђе на те дарове, већ силази јеретички демонски (зли дух) и причешћујеш се јеретичким духовни отровом. О томе су говорили Свети оци у канонима. Један канон каже "Немојте мислити да вас јеретичко причешће неће оскрнавити". Тако да је боље да се не причешћујем код јеретика из СПЦ него да узимам њихов духовни отров који води душу у пакао.

Причестићу се код зилота кад буде време и када за то буде било могућности. Уосталом боље је и цео живот да се не причестим него да се причешћујем јеретичким отровом.

Crni Vlado, tebi nijedna pravoslavna ni međeđa crkva nije dobra....:sad2:

Enoh
Лажеш, лажеш него шта и то "све у шеснаест". Рекао си да је на Трулском сабору "запечаћено учење о хилиазму као о јереси", што значи да је тада дефинитивно осуђен православни хилиазам, а после кажеш: "За Трулски Сабор нисам ни рекао да је тада осуђен хилијазам (јер је хилијазам осуђен на Другом Васељенском Сабору) већ да је на Трулском Сабору коначно уврштена књига Апокалипсис као канонска и црквена."

Потврђивање апокалиписиса као канонске књиге нема никакве везе са његовим тумачењем. Потпуно погрешно поистовећујеш саборно потврђивање каноничности Књиге Откривења са саборним потврђивањем алегоријског тумачења хилиазма до кога у историји Православне цркве никада није дошло.
Човече, зар не видиш колико управо ти лажеш? Нигде, али апсолутно нигде не тврдим да је на Трулском Сабору експлицитно осуђен хилијазам већ да је на том Сабору дефинитивно стављена тачка на каноничност књиге Апокалипсис а самим тим је и запечаћено о хилијазму.
Неколико пута сам рекао да је на Другом Васељенском Сабору осуђена та јерес а тај Други Сабор је био у 4.веку. Трулски Сабор је само потврдио претходно донету одлуку са ранијих Сабора о свим питањима па и о хилијазму.

Апсолутно има везе тумачење те књиге са њеном каноничношћу.
У томе и јесте ствар да се расуди саборно шта се може тумачити алегоријски а шта дословно (буквално) а шта и једно и друго истовремено.
На пример, кад Христос говори о задњим временима, Он каже да ће "падати звезде са неба"(Матеј, 24,29), и то се може тумачити обострано.
Алегоријски: епископи, свештеници, лаици који ће отпасти од Цркве, итд.
Дословно (буквално): комешање у космосу, падање астероида, метеора, померање звезданог система, итд.
Оба ова знака (и алегоријски и буквални) ће бити у тим задњим временима јер су тако тумачили Свети Оци.
Али, постоје из Откровења делови који се једино могу тумачити алегоријски.
На пример, када се говори о најезди скакаваца, ту се не може тумачити буквално већ само алегоријски и очигледно је да се ту мисли на ратове са борбеним авионима (а шкорпије су тенкови). Наравно, тада Свети Оци нису могли да то дефинишу као тенкове (јер није то постојало) и зато се св.Јовану каже у Откровењу: "не запечаћуј речи ове..." што значи да ће све више бити откривено нама који се приближавамо тим временима и да ће нам многе речи бити јасније јер ћемо то видети на лицу места.
Али, пошто је Духом Светим расуђено о хиљадугодишњем царству да га НЕЋЕ бити, онда је та ствар запечаћена.
Поготово када се уочи ваша очигледна јерес и недоследност јер: тумачећи тај термин "1000 година" на буквалан начин, не само да се противите учењу Цркве већ заговарате практично ТРИ доласка Господа Исуса Христа.
Иако је Авакум изјавио да исповеда Два Доласка, ипак кажете да ће, после смрти Антихриста, Христос "да успостави хиљадугодишње Царство свих праведника". Очигледна јерес је ово: јер, чак и да тумачимо буквално део о првом васкрсењу (Откр.20,3) ту се јасно види да нема говора о Царству СВИХ праведника већ само о онима који се не поклонише пред Антихристом и који страдаше због не примања жига звери. Ту се лако уочава ваша лаж.
И друго: ако Христос тада долази буквално да успостави хиљадугодишње Царство, онда значи да ће после тих хиљаду година да се опет врати на небо па још једном да дође на земљу ради коначног Суда?! Практично, тако исповедате ТРИ доласка Господа Славе (рођење, ради хиљаду година, ради коначног Суда).
И ту се уочава лако ваша прелест. Наравно, ви кажете: "Неће се враћати на небо него ће тек после хиљаду година да васкрсне грешнике".
А знамо добро да Свети Оци уче да ће бити опште васкрсење, и праведника и грешника у исто време и да тада наступа Страшни Суд.
Тек после Суда, наступа Ново Небо и Нова Земља и сви људи добијају (тек тада!!) ново тело: грешници ружније а праведници много лепше тело него што су били пре.
А што се тиче догађаја из те 20.главе, овако ће бити: после смрти Антихриста на Армагедону, наступа последњих 45 дана до Другог доласка Христа и коначног Суда.
У том периоду од 45 дана ће се испунити сви догађаји из те 20.главе Откровења (тј. сви демонизовани људи са жигом звери опкољавају и нападају свуда, по целој планети, хришћане јер их ђаво наговорио на то зло али тај план о пропасти Цркве Христове пропада и чудом Божијим непријатељи Цркве ће бити побеђени).
И сада, Енох то зна, да ја нисам од оних који ће рећи овако: " Све у Светом Писму треба тумачити и алегоријски и буквално, како је од Отаца речено, али само ту 20.главу требамо тумачити на алегоријски начин а никако буквално!"
То никад не би рекао. То је неправда до неба да се тако каже јер ако се све у Писму може тумачити на обостран начин онда може (и мора) и та 20.глава Откровења.
И зато сматрам да у тој 20.глави има неких делова који се могу тумачити и буквално (дословно) али се то не односи на "1000 година" јер је то Црква САБОРНО запечатила да нема говора о томе.
На пример, може се десити (као на Велики Петак кад је Христос издахнуо па су устали многи мртви и шетали градом) да заиста они који су страдали због непримања жига звери, устану из мртвих силом Божијом и да буду на укрепљење осталих хришћана који то време (тј. тих 45 дана) буду дочекали живи а присуство васкрсле браће (али не у новом телу јер ће то добити након Страшног Суда већ као што су и били пре мученичког страдања) може им значити велику подршку да преживе те страшне последње дане пред Други Долазак Христов када ће се још више појачати гоњење на Цркву јер тамо пише: "И изиђоше на ширину земље, и опколише стан светих и град вољени..." (Октр.20,9) а то уствари значи да ће хришћани бити нападнути са свих страна.
Напомињем, ово је мој лични став и не желим да то догматизујем.
Наш Синод је тумачио ово о првом васкрсењу само као алегоријски а то исто исповеда и Синод од Авакума и Еноха (документ: " Црквени календар из 1997. године", стр.33).
Ово сам искрено изјавио али ми не пада на памет да тврдим да ће то сигурно тако бити, док не сазнам шта је саборни став Цркве о томе.
Православни хилијазам никада није осуђен на Другом васељенском сабору, тако да ту осуду ни следећи Васељенски сабори нису могли да потврде јер она никада није ни донета.
Учесник Другог васељнског сабора, свети Јероним Стридонски у Тумачењу књиге пророка Јеремије, говорећи о светим оцима хилиастима, каже: "држе гледишта која иако и не држимо, ми не можемо да осудимо, зато што су многи црквени људи и мученици учили исто". Свети Јероним је ове речи написао у периоду после Другог вас. саб. између 415 и 420 г. Дакле, непосредни очевидац свих одлука Другог вас. сабора сведочи да "не може да осуди" гледишта светих отаца хилиаста, што значи да такве осуде никада није било ни на Другом васељенском сабору.
Не постоји термин "православни хилијазам" као допуштен у Цркви. То просто није тачно. Црква није осудила те Оце на Другом Васељенском Сабору из простог разлога што су они буквално (а не алегоријски) тумачили тај термин за разлику од јеврејских хилијаста који су додатно хулили. И нормално је да тадашњи Оци нису осуђени јер књига Апокалипсис није канонски била прихваћена.
Опет се враћам на Трулски Сабор: тај Сабор је потврдио раније донете осуде (јеврејског ) хилијазма али није ту јерес квалификовао као "јеврејски поглед на хилијазам" већ је јерес просто названа: "хилијазам (или миленаризам)".
И нико није после тог Сабора прихватио као православно то учење (осим патријарха Фотија, накратко) нити је ИКО то у Цркви исповедао, док се вас двојица-тројица у Србији нисте дрзнули да будете "паметнији" од десетине хиљада Светих Отаца који су имали толико благодати Духа Светога о чему ви можете само да сањате. (и ја исто тако: само да сањам о томе).
Е зато се треба покорити САБОРНОМ ставу Цркве који је то питање запечатио.
Јасно је да нема говора о хиљаду година између смрти Антихриста и Другог доласка Христовог јер цело Писмо грми да ће то бити мали међупериод, нити ико од Апостола у Посланицама то наговештава.
Такође, нема говора о учењу "ТРИ доласка Господа Исуса Христа" јер је јасно да ће коначан Суд бити након Другог Доласка када ће се раздвојити "овце" од "јаради".

Poslednja izmena:
Enoh
Мани се, Сергијане, лажи и превара, добронамерно ти саветујем. Није здраво ни за тебе ни по околину.

Филаретова представа о јеретичком хилиазму је потпуно правилна. Она, међутим, нема никакве везе са православним хилиазмом, као што ни (твоја) несторијанска христологија нема никакве везе са православном христологијом или (твоја) аријанска тријадологија са православном. Филарет, потпуно правилно, осуђује фантазије хуманиста-синкретиста иза којих стоји талмудистичко учење антихрисних Жидова о 1000 царству на чијем челу ће бити жидовски "месија" Антихрист.
Православни хилиасти уче да ће хиљадугодишње Царство успоставити Исус Назарећанин - Христос, Син Божији, "Лав из колена Јудина", после битке код Армагедона, када сиђе са неба и када лично буде уништио жидовског проклетника "из колена Дановог" и огњем свеспаљујућим његов Вавилон.
Маните се ви ваших сулудих теорија о хилијазму, имебожству, нео-монофизитизму, итд.

Митр. Филарет помиње хилијастичку јерес а не раздваја то од неке, тзв." православне хилијастике".
Тачно, он ту говори о слугама Антихриста јер је екуменска јерес управо то: у служби Антихриста.
Али, јасно је да Црква није прихватила тај "православни хилијазам" а ранијим Оцима се то толерисало док књига Апокалипсис није канонизована и док није расуђено о том "хиљадугодишњем царству".
Понављам, ваша јерес је очигледна јер нисте искрени и недоследни сте: исповедате да ће СВИ праведници да царују са Христом у том "хиљадугодишњем царству" а тамо пише да су то само страдалници који не примише Антихристов жиг звери (микрочип).
А како каже св.Апостол Павле: " Пред Богом је хиљаду година- један дан и један дан - хиљаду година".

Влада, не лаже, и сам си признао да си ми се први обратио на мејл, па када ти нисам одговорио писао си ми опет. А ја ако сам ти досађивао после што ми то ниси рекао него си се правио да си ми пријатељ? Предамном си причао телефоном и писао као пријатељ а сада јавно ме прозиваш да сам ти досађивао, што показује да си рђав и лош човек, који човеку једно прича у лице а друго иза леђа. И сам признајеш да сам ти се поверавао око личних ствари и тражио савет (не зато што си ти Богом дан да једини дајеш савете него кад имам недоумицу питам пријатеље као и сваки нормалан човек, не само тебе) а овамо ме оптужујеш да сам те отпочетка провоцирао. Како сам ти се то и поверавао и провоцирао те у исто време? Очигледно си се посвађао са логиком. А то што сам те прихватио у указао ти поверење да те питам за неки савет, не видим да је то било шта срамотно, ти си требао да будеш почаствован што те неко тако уважава и да поштујеш то, а не да сада причаш како сам ти досађивао и да ми се ругаш. Ти газиш и пљујеш по мојој личности много више него ја по твојој, а ја не газим по Христу и Цркви него истражујем и казујем своје мишљење и верујем ономе ко је православнији од тебе, а такви су, чини ми се, Авакум и Енох. И теби је сад криво што ја теби не верујем и онда ме нападаш свим средствима. Хајде да заборавимо на лична вређања и да говоримо само о теологији, о православном исповедању. Не бих да губим време на свађу која ми није потребна у животу, а није ни никоме потребна осим болесним људима који траже стално неку свађу. Зато сконцентриши се на богословље и питања вере, а вређања избаци, ако можеш.
Добро Владо, ради шта хоћеш...
Али, само ради истине да нешто расчистимо:
обратио сам ти се први мејлом да би ти послао Посланицу нашег Синода а пошто нисам био сигуран да ли си добио то у правилном фонту онда сам ти се други пут обратио да добијем потврду да ли си добио исправно ту Посланицу.
Значи, нисам ништа тражио од тебе, никакав савет или молбу или помоћ већ само да ми потврдиш да ли је то исправно стигло на твој мејл.

Друго: када си почео да ми постављаш разна питања (у приватној преписци), то нису била питања човека који тражи искрено истину већ твоје жучно полемисање са мном око и најмањих ствари а да не говорим о већим.
Значи, хтео си да ратујеш са мном, због тога си дошао на Крстарицу јер си ми признао у поруци да ћеш ме овде наћи па ћеш почети са твојом "паљбом".(парафразирано).
Е зато су то све провокације, што се види из твог речника где ми се ругаш чак и на небитним стварима (око неких фраза или што су се неки шалили да сам "господар" и слично). Мани се тога...
Све је овде записано и може се лако видети (ко чита од почетка) да сам ти стрпљиво одговарао на сва твоја питања али кад си почео да понављаш (по неколико пута) питања на које је одговорено и да ме провоцираш (како "бежим од одговора" и слично) то само значи да имаш неки проблем са собом.
А ја имам "проблем" што таквом човеку искрено кажем да тај човек има свој духовни проблем јер не схвата просте ствари на које је 100 пута одговорено.
Наравно, убудуће да заборавимо на све што је било и да разговарамо без препуцавања и вређања, ако је то могуће.

Сергиан:
Па ако је човек истински, онда је то део Његове личности и као јединствена Личност Он није предвечан али није ни временски већ је и предвечан и временски, заједно.
Овде нема логике. Како може неко да не буде ни једно ни друго а да је у исто време и једно и друго? Ако је Христос предвечан и временски онда значи да јесте и предвечан и да јесте и временски, а не да из две негације добијаш нешто позитивно. Није то математика па да минус и минус дају плус. Христос јесте и предвечан и временски заједно, Он је предвечан по својој Божанској личности и Божанској природи и времески по својој људској природи. Зато није погрешно за Христа рећи да је предвечан јер нико не тврди да је он само предвечан него је и временски. Исто тако није погрешно ни рећи да је Христос временски јер је он и предвечан. Али пошто Христос има Божанску предвечну личност онда је логично да се може рећи да је предвечан. Како ти ово Сергиане не можеш да схватиш мени није јасно.

Извињавам се што мало касним са реакцијама (коментарима) јер нисам стигао да прочитам две последње стране ове теме. Потрудићу се да их што пре прочитам.

Овде нема логике. Како може неко да не буде ни једно ни друго а да је у исто време и једно и друго? Ако је Христос предвечан и временски онда значи да јесте и предвечан и да јесте и временски, а не да из две негације добијаш нешто позитивно. Није то математика па да минус и минус дају плус. Христос јесте и предвечан и временски заједно, Он је предвечан по својој Божанској личности и Божанској природи и времески по својој људској природи. Зато није погрешно за Христа рећи да је предвечан јер нико не тврди да је он само предвечан него је и временски. Исто тако није погрешно ни рећи да је Христос временски јер је он и предвечан. Али пошто Христос има Божанску предвечну личност онда је логично да се може рећи да је предвечан. Како ти ово Сергиане не можеш да схватиш мени није јасно.

Извињавам се што мало касним са реакцијама (коментарима) јер нисам стигао да прочитам две последње стране ове теме. Потрудићу се да их што пре прочитам.
Па управо је то твој проблем: ослањаш се на логику.
А Свети Оци кажу управо како како и ја сада исповедам, тј. исповедам православно.
Христос је и Бог и човек и те обе природе су део Његове Личности.
А ти кажеш да је: "Христос предвечан по својој Божанској личности..". Ајде, да овде мало застанемо.
Личност Христова је у две природе и тако Га Црква исповеда а ово што ти кажеш је тотална јерес. Јер, по теби испада да су обе природе предвечне јер је Личност предвечна.
Личност Христова није предвечна већ је божанска природа Христова предвечна.
А људска природа је временска.
Дакле, Црква овако исповеда (Личност) Христа: "предвечан и временски".
Ти сада постајеш конфузан јер кажеш: "Може се рећи и да је Христос предвечан јер је и временски а и временски јер је предвечан". Може се тако рећи, али ако се нагласи ово: предвечан је по божанству а временски по човечанству.

А ако кажеш: "Христова личност је предвечна" онда изједначаваш једноприродног (бестелесног) Логоса са Христом. А то није исто.
Бестелесни Логос је једноприродни а Христос је тај исти Логос Који се у времену оваплотио и постао човек. Христос се исповеда као једна личност у две природе а не као једна личност у једној природи!

И ја се питам брате, како ове просте ствари не схваташ, заиста.

Сергијан:
Човече, зар не видиш колико управо ти лажеш? Нигде, али апсолутно нигде не тврдим да је на Трулском Сабору експлицитно осуђен хилијазам већ да је на том Сабору дефинитивно стављена тачка на каноничност књиге Апокалипсис а самим тим је и запечаћено о хилијазму.

Још једном понављам: потврђивање каноничности неке књиге Светог Писма није исто што и потврђивање алегоријског или дословног тумачења неког њеног дела. Трулски сабор се уопште није бавио тумачењем Апокалипсиса нити је саборно потврђивао да ли његову 20. гл. треба схватати овако или онако, алегоријски или дословно. То је све твоја измишљотина и обмана! Ако није докажи да није. Цитирај акта Трулског сабора из којих се види да је тај сабор потврђујући каноничност Апокалипсиса, уз то донео и одлуку да његову 20. главу треба схватати искључиво алегоријски, а да је дословно схватање "хилијастичка јерес".

Неколико пута сам рекао да је на Другом Васељенском Сабору осуђена та јерес а тај Други Сабор је био у 4.веку. Трулски Сабор је само потврдио претходно донету одлуку са ранијих Сабора о свим питањима па и о хилијазму
То што говориш нема благе везе са истином. На Другом васељенском сабору уопште није осуђен православни хилиазам нити се Сабор тиме уопште бавио. О томе сам више говорио у претходном посту.

Али, пошто је Духом Светим расуђено о хиљадугодишњем царству да га НЕЋЕ бити, онда је та ствар запечаћена
Питање тумачења 20 гл. Књиге Откривења, као и целе књиге уопште, никада није било запечећено, ни једном саборном одлуком Цркве. То питање је до даљњег отворено, и допустиво је, услед одсуства дефинитивне саборне одлуке, и алегоријско и дословно тумачење, иако то не значи да су оба правилна. Правилно је само једно од та два.

Опет се враћам на Трулски Сабор: тај Сабор је потврдио раније донете осуде (јеврејског ) хилијазма али није ту јерес квалификовао као "јеврејски поглед на хилијазам" већ је јерес просто названа: "хилијазам (или миленаризам)".
Где је потврдио? Где је та потврда? Како гласи? Наведи ту одлуку Трулског сабора која говори о "јереси хилиазма".

И нико није после тог Сабора прихватио као православно то учење (осим патријарха Фотија, накратко)
Нетачно. Управо је патријарх Фотије био присталица алегоријског схватања 20 гл. Откривења.

Понављам, ваша јерес је очигледна јер нисте искрени и недоследни сте: исповедате да ће СВИ праведници да царују са Христом у том "хиљадугодишњем царству" а тамо пише да су то само страдалници који не примише Антихристов жиг звери (микрочип).
А како каже св.Апостол Павле: " Пред Богом је хиљаду година- један дан и један дан - хиљаду година".
Кажеш "тамо пише", па није 20. глава Књиге Откривења једино место у Светом Писму у коме се говори о Хиљадугодишњем Царству. О томе се говори и на другим местима Светог Писма, и целокупна представа се стиче тек када се узме у обзир све оно што је откривено по том питању (уз тумачења Св. Отаца) а не само оно што пише на једном месту – 20. глави Откривења.
Наравно да ће сви праведници царовати са Христом, али не сви на исти начин нити ће сви бити васкрснути у исто време. У томе и јесте тајна...

Poslednja izmena:

Back