Зилоти

Uopste se ne rugam,samo sto ne mogu da se pravim maloumnim.A zasto liturgija,zar postoji samo jedna religija,i to pravoslavna? Znaci nas 4-5% stanovnika smo u pravu a svi ostali nisu?!
Постоји много религија а све оне су, осим Хришћанства, људска измишљотина. Једино је Хришћанство Богом откривена истинита вера.
Али, и ту постоје разни девијантни облици опет из људског умовања (псеудо-хришћани, јеретици) тако да је данас Православље као православно (исправно) Хришћанство сачувало изворну веру Богом откривену.
Данас су то само истински православни (тј. зилоти) а остали су у екуменској јереси.
Бог је дао свима слободну вољу и ма колико људи то прихвати, мерило је шта је нама Бог заповедио преко Сина Божијег (Христа) а не колико људи то испуњава.
Зашто Литургија? Зато што се у Литургији слави Бог, па како на небу тако и на земљи!
(осим материјалног Тела Христовог у тајни Евхаристије јер су достигли спасење па нема потребе да се причешћују тако као ми на земљи ради отпуштања грехова).

Одговор Сергиану:

Нигде ја нисам рекао да ће сви људи бити обновљени како ми ти то лукаво приписујеш. Рекао сам да ће доћи до обнављања човека и читаве природе, а не свих људи и читаве природе. Кад кажем човека,подразумева се да се мисли на људе који васкрсну и уђу у хиљадугодишње царство Христово,а то су само праведници и они који буду живи уочи Христовог доласка и не приме жиг Антихриста као и они који мученички пострадају због непримања жига и буду васкрснути заједно са претходним праведницима, а не на грешнике који неће ни васкрснути пре Страшног Суда. Даље, ако је осуђен јеврејски хилијазам не значи да је осуђен сваки хилијазам. То је као кад бисмо из тога што је осуђено римокатоличко хришћанство закључили да је осуђено и православно хришћанство. Као што је римокатоличко хришћанство лажно хришћанство тако је и јудејски хилијазам лажни хилијазам. А као што је православно хришћанство истинско хришћанство тако је и православни хилијазам истински хилијазам. Осуда римокатоличког хришћанства не значи осуду православног хришћанства. Тако и осуда јудејског хилијазма не значи осуду православног хилијазма.
А чак ни јудејски хилијазам није експлицитно осуђен на Другом Васељенском Сабору него као што рекох у претходном посту осуђен је Керинт и његово учење о телесним задовољствима,па се зато одатле изводи закључак да је осуђен и јудејски хилијазам,јер је и он утемељен на тим јеретичким идејама о земаљским телесним уживањима пале људске природе, а ја до сад нисам наишао ни на један документ Другог Васељенског Сабора где се види да је експлицитно осуђен јудејски хилијазам. Дакле, посредно је осуђен јудејски хилијазам због јудејског схватања тог хиљадугодишњег периода као неког царства на земљи у коме ће им њихов лажни месија обезбедити земаљско благостање и напредак и атмосферу у којој ће моћи несметано да развијају своје телесне порочне страсти (као што ће лажно обећавати и Антихрист, а лажно хиљадугодишње царство обећавао је и Хитлер - „Трећи Рајх“ итд.), а нигде није осуђен сам хилијазам тј. учење о хиљаду година Царства Христовог на преображеној земљи пре Страшног Суда. Зато чак и да је експлицитно осуђен јудејски хилијазам, једно је осудити јудејски хилијазам, а друго је осудити сам хилијазам. Осуда јудејског хилијазма значи осуду јудејске лажне представе о хилијазму, а не осуду самог хилијазма тј. осуду хиљадугодишњег царства. Дакле, хилијазам је оно што исповедају и како тумаче свети Иполит Римски и остали оци које смо поменули, а није хилијазам оно како то тумаче Јудејци (или данас Јеховини сведоци и сл.). Они то само зову хилијазмом и себе називају хилијастима, а уствари то нису већ се лажно представљају. Прави хилијасти су свети оци које смо поменули. То је исто као кад баптисти своје једноструко погружење називају крштењем иако то није крштење, само га таквим лажно представљају. Право је крштење троструко погружење и то само оно које је извршено од стране православног свештеника. Или као што римокатолици, протестанти, аријанци, монофизити, екуменисти, флоринци, новоиконоборци, христоборци, итд. себе називају хришћанима, а то нису већ се само лажно тако представљају. Само су православни хришћани прави хришћани.
Даље,кажеш да су свети оци који су исповедали хилијазам могли имати оправдања све док није Апокалипсис тј. Откривење светог Јована Богослова признато као канонска књига Светог Писма. Па управо то иде у прилог овим светим оцима, јер су они одувек признавали Апокалипсис за канонску књигу и њу су и тумачили (поред пророштава светог Исаије и других) учећи о хилијазму. Дакле, Црква је саборно признавши Апокалипсис дала за право управо овим светим оцима који су одувек признавали Апокалипсис. А познато је да су баш многи од оних који су негирали Апокалипсис уједно негирали и хилијазам. Али, опет то не значи да је Црква признајући Апокалипсис признала и тумачење Апокалипсиса које су дали свети Иполит Римски и остали оци хилијасти,али нигде није ни осудила њихово тумачење. Такође,нигде није ни признала ни одбацила ни тумачење оних који су се супротстављали оцима који су исповедали хилијазам. Дакле, Црква се није изјаснила које је тумачење правилно већ је само Апокалипсис потврдила канонским и у том делу похвала чак иде оцима хилијастима који су одувек сматрали Апокалипсис канонским.
Даље,кад апостол Павле каже да је „пред Господом хиљаду година као један дан и један дан као хиљаду година“, он износи једну велику хришћанску истину. Хиљаду година је заиста пред Господом као један дан и један дан као хиљаду година, јер Господ је превечан, а то значи изнад времена,ван времена,пре времена, и за Господа ће и тих хиљаду година до Страшног Суда бити као један дан,а опет сваки тај дан у тих 1000 година биће као 1000 година, јер вечност не потпада под категорију времена. Управо ове речи апостола Павла објашњавају како је то могуће да превечни Господ прима тело приликом Оваплоћења, а и даље остаје превечан. Наша временска перспектива и Господња ванвременска перспектива бивствовања су потпуно различите. Господ је ушао у време остајући неподложан времену којем је подложно само Његово створено тело као и сва друга твар, али којим (обоженим и зато по благодати непропадљивим, времену неподложним телом) је и нас подложне временској променљивости и пропадљивости искупио за вечно обожење и бивствовање. Сада и на небу и на земљи тече време, а када дође Ново небо и Нова земља укинуће се време, „јер времена више неће бити“ већ ће бити „Бог све у свему“,дакле људи и анђели ће се непрестано усавршавати обожени у заједници са Богом, а дотле,по истом апостолу, „у Њему се крећемо,и дишемо,и јесмо“.
Према томе,ни ове речи не говоре нимало против хиљадугодишњег Царства Христовог.
Даље,помињеш речи пророка Данила да ће између смрти Антихриста и Христовог доласка протећи 45 дана. Тачно, али кад Христос дође, он ће тад васкрснути праведнике и увести их у хиљадугодишње царство, а грешнике ће васкрснути тек 1000 година после тога, на Свом Страшном Суду.
Према томе, нигде не постоји осуда светоотачког хилијазма. Кажеш опет да сам потражим одлуке Трулског Сабора којима је,како кажеш,осуђен хилијазам. Па ако тврдиш да то постоји онда ти је лако то и цитирати. Ја тврдим да не постоји, а на ономе ко тврди да то постоји је да то и докаже. Да би то доказао,онда мораш да изнесеш те доказе. Ако их не изнесеш, онда не можеш да докажеш своју тезу и још једном се показујеш као лажа. А ја знам да нећеш то никад ни изнети,јер тако нешто и не постоји, а наш народ лепо каже: „У лажи су кратке ноге“.
Што се тиче учења о Христу, познато је да су јеретици упорни у свом богохулству и можеш да наставиш тако све до своје смрти кад наступа суд Божији или до покајања које је код јеретика нажалост веома ретко. Зато немам намеру даље да одговарам, јер ти ћеш опет нове клевете и извртања истине да изнесеш и кад бих на све то одговарао не би било краја томе. Довољно је и јасно све ово што сам до сад одговорио и о хилијазму и о имеслављу и о христологији и о другим питањима.
Толико. Слава Богу за све!

Poslednja izmena:
ko kaže da su samo ziloti istinski pravoslavni :eek:

Pre bih rekao da su rasholnici odvojivsi se neligitimno od svoje crkve, i tako izgubili blagodat Duha Svetoga,a samim timi spasenje.

1. Јованова, глава 2

18. Децо! Последње је време, и као што чусте да ће доћи антихрист, и сад многи антихристи посташе; по том познајемо да је последњи час.

19. Од нас изиђоше, али не бише од нас: кад би били од нас онда би остали с нама; али да се јаве да нису сви од нас.

20. И ви имате помазање од Светога, и знате све.

Tako govori Apostol Jovan za one koji ce izaci iz svoje crkve .

Sveti Oci složno uče da blagodat dejstvuje i preko nedostojnog sveštenoslužitelja. Tako je naprimer blaženi Avgustin pisao: “Služitelji Božije Crkve ne prestaju da budu orudja blagodati Božije, iako sami nisu sveti. Bez obzira kakav je sveštenik, kada se on moli za narod, njegova molitva se uznosi ka Bogu, - njegove pouke ukoliko sadrže istinu su korisne za druge, - njegova sveštenodejstva imaju silu za vernika. On će sam za sebe dati odgovor Bogu, ali je on za pastvu istinski pastir”. Sveti Jefrem Sirin je učio: “ … Ako i ne znaš o nekom jereju da li je dostojan čina ili ne, nemoj ga prezirati radi Hristove zapovesti. Kao što svetlo zlato ne biva oštećeno ukoliko je prekriveno prljavštinom, kao ni sam biser ukoliko se prisloni nekim nečistim i skvernim stvarima; tako se ni sveštenstvo ne oskvernjuje čovekom, makar on bio i nedostojan”. Zlatoust je govorio još kategoričnije: “ …Ko poštuje sveštenika, taj će poštovati i Boga; a ko je počeo da prezire sveštenika, taj će postepeno doći jednom i do vredjanja Boga …ako ti neko predaje istinitu nauku, onda ne gledaj na njegov život, već na njegove reči … Sin pokriva sve očeve nedostatke, bez obzira koliko ih on ima”.

Одговор Авакуму:

Авакуме, ниси ни свестан колико лоше расуђујеш. Ево шта ти кажеш:
Нигде ја нисам рекао да ће сви људи бити обновљени како ми ти то лукаво приписујеш. Рекао сам да ће доћи до обнављања човека и читаве природе, а не свих људи и читаве природе. Кад кажем човека,подразумева се да се мисли на људе који васкрсну и уђу у хиљадугодишње царство Христово,а то су само праведници и они који буду живи уочи Христовог доласка и не приме жиг Антихриста као и они који мученички пострадају због непримања жига и буду васкрснути заједно са претходним праведницима, а не на грешнике који неће ни васкрснути пре Страшног Суда.
Ништа ти лукаво не подмећем већ преносим само твоје речи. Откуд могу знати шта си ти подразумевао? Јасно си написао "обнављање човека и целе природе". Ту се нигде не види да мислиш на хришћане. И опет погрешно тумачиш Апокалипсис јер нигде се у тој 20.глави не помиње да ће васкрснути на 1000 година и они који дочекају живи Христа већ само они који мученички страдају због непримања жига звери. Значи, нема говора о томе да ће сви претходни праведници оживети, тада. Они ће оживети пред сам Суд Божији кад буде васкрсење мртвих и онда ће добити своје ново преображено тело.
Цитирај овде тај 4.пасус из 20.главе Откровења па ћеш видети да се то односи само на оне који страдају због непримања жига звери јер каже:"..који се не поклонише звери..."
Дакле, у старту отпада твоја теорија да ће сви праведници (из свих времена ) васкрснути на 1000 година чак и да буквално схватимо речи из те 20. главе Откровења Јовановог.
Даље, ако је осуђен јеврејски хилијазам не значи да је осуђен сваки хилијазам. То је као кад бисмо из тога што је осуђено римокатоличко хришћанство закључили да је осуђено и православно хришћанство. Као што је римокатоличко хришћанство лажно хришћанство тако је и јудејски хилијазам лажни хилијазам. А као што је православно хришћанство истинско хришћанство тако је и православни хилијазам истински хилијазам. Осуда римокатоличког хришћанства не значи осуду православног хришћанства. Тако и осуда јудејског хилијазма не значи осуду православног хилијазма.
Опет погрешно расуђујеш...Па није осуђено римокатоличко хришћанство као такво јер је оно то и било пре раскола са тим именом (тј. "Западна Црква", итд.) већ су осуђене разне папске јереси.
А ако кажемо да је сада римокатолицизам - јерес, а јесте јерес, то не значи да постоји термин: "римокатоличко хришћанство" јер то није уопште хришћанство. То је папска јерес и то све већа и већа. То што они себе називају "хришћанима" нема везе са истином. Тако исто и за хилијазам.
Да је тај термин прихватљив са светоотачке (хришћанске) стране онда би се јерес назвала другачије.
Али, Црква никад није то прихватила као учење.
Даље,кажеш да су свети оци који су исповедали хилијазам могли имати оправдања све док није Апокалипсис тј. Откривење светог Јована Богослова признато као канонска књига Светог Писма. Па управо то иде у прилог овим светим оцима, јер су они одувек признавали Апокалипсис за канонску књигу и њу су и тумачили (поред пророштава светог Исаије и других) учећи о хилијазму. Дакле, Црква је саборно признавши Апокалипсис дала за право управо овим светим оцима који су одувек признавали Апокалипсис. А познато је да су баш многи од оних који су негирали Апокалипсис уједно негирали и хилијазам. Али, опет то не значи да је Црква признајући Апокалипсис признала и тумачење Апокалипсиса које су дали свети Иполит Римски и остали оци хилијасти,али нигде није ни осудила њихово тумачење. Такође,нигде није ни признала ни одбацила ни тумачење оних који су се супротстављали оцима који су исповедали хилијазам. Дакле, Црква се није изјаснила које је тумачење правилно већ је само Апокалипсис потврдила канонским и у том делу похвала чак иде оцима хилијастима који су одувек сматрали Апокалипсис канонским.
Ово што сам болдовао код тебе је заиста поштено са твоје стране, морам да признам. Добро је што овде показујеш иоле разумност у расуђивању. Црква није осудила те Оце јер тада се није Апокалипсис довољно истражио али исто тако Црква није ни прихватила то учење јер се то не поклапа са Јеванђељским истинама које Господ открива о задњим временима.
Међутим, не иде у прилог никоме да сам доноси закључке без благослова и саборног става Цркве у Духу Светоме. Не иде у прилог то ни тадашњим Оцима који су развијали те теорије а нису сачекали коначан став Цркве. Ипак, њима се то толерише јер је тек касније Црква саборно (у Духу Светоме) расудила. И није прихваћен хилијазам.
Такође, ни у Посланицама Апостолским се не поклапа са хилијастичким гледиштем већ се јасно види да ће бити мало времена између смрти Антихристове и Другог доласка Христовог.
Али, основна јерес (по питању хилијазма) код вас је и то што погрешно тумачите о царевању свих праведника, из свих времена, у том периоду од 1000 година.
Лепо пише да се то односи само на мученике који се не поклонише Антихристу а не на обнављање свих праведних људи и целе природе.
То је много гора ствар него ово буквално тумачење броја од 1000 година.
А то што је апостол Павле рекао управо вама не иде у прилог. Ти о овоме скрећеш тему тако што правиш замену тезе. Кажеш да за Господа нема категорије времена јер је предвечан. Јесте, предвечан је по Божанству, то је тачно, али овде пише да ће Господ царевати заједно са онима који васкрсну (тј. оживе) у тих 1000 година. Значи, на земљи поред људи Господ царује са васкрслима (ако буквално схватимо), и ту се мисли на време које људи проводе царујући са Христом!
А не мисли се само на Христа и Његову предвечност (по Божанству).
Е зато каже Апостол Павле да што је пред људима један дан, пред Богом је хиљаду година и обратно. Да ли разумеш?

Даље,помињеш речи пророка Данила да ће између смрти Антихриста и Христовог доласка протећи 45 дана. Тачно, али кад Христос дође, он ће тад васкрснути праведнике и увести их у хиљадугодишње царство, а грешнике ће васкрснути тек 1000 година после тога, на Свом Страшном Суду.
Према томе, нигде не постоји осуда светоотачког хилијазма. Кажеш опет да сам потражим одлуке Трулског Сабора којима је,како кажеш,осуђен хилијазам. Па ако тврдиш да то постоји онда ти је лако то и цитирати. Ја тврдим да не постоји, а на ономе ко тврди да то постоји је да то и докаже. Да би то доказао,онда мораш да изнесеш те доказе. Ако их не изнесеш, онда не можеш да докажеш своју тезу и још једном се показујеш као лажа. А ја знам да нећеш то никад ни изнети,јер тако нешто и не постоји, а наш народ лепо каже: „У лажи су кратке ноге“.
Опет понављам: грешиш, јер се нигде не помиње у тој 20.глави да ће увести све праведнике у хиљадугодишње царство већ само оне који се не поклоне пред Антихристом и буду убијени због тога. Ако већ тумачиш све буквално, онда буди доследан до краја. Немој да тумачиш по својој вољи и да конструишеш произвољне формулације. Опет ти кажем: пажљиво прочитај тај 4.пасус у 20.глави и видећеш да си у прелести великој.
За Трулски Сабор нисам ни рекао да је тада осуђен хилијазам (јер је хилијазам осуђен на Другом Васељенском Сабору) већ да је на Трулском Сабору коначно уврштена књига Апокалипсис као канонска и црквена.
Што се тиче учења о Христу, познато је да су јеретици упорни у свом богохулству и можеш да наставиш тако све до своје смрти кад наступа суд Божији или до покајања које је код јеретика нажалост веома ретко. Зато немам намеру даље да одговарам, јер ти ћеш опет нове клевете и извртања истине да изнесеш и кад бих на све то одговарао не би било краја томе. Довољно је и јасно све ово што сам до сад одговорио и о хилијазму и о имеслављу и о христологији и о другим питањима
Добро, ако тако хоћеш, ни ја нећу више о томе да дискутујем. Нисам ни хтео да настављам дискусију али су ме други увукли у то а и ти си развио поново полемику иако смо раније о томе детаљно полемисали. Ради шта ти је воља, свако ће одговарати пред Богом за речи и дела.
Богу Слава у векове! Амин.

[За Трулски Сабор нисам ни рекао да је тада осуђен хилијазам (јер је хилијазам осуђен на Другом Васељенском Сабору) већ да је на Трулском Сабору коначно уврштена књига Апокалипсис као канонска и црквена.
.

Како си кренуо да му објашњаваш, помислио сам да си и ти хилијаста...уф, добро је..;)

kao hrišćanin (nepotrebno isticanje pravoslavac) - ne bi trebalo da budeš razočaran uopšte....razočaranje vodi depresiji, očajanju ....a to je greh, brate.

Veoma je bitno isticati pravoslavac,zamisli da zilotu kazes kako su Protestanti,Katolici i pravoslavci isto.QQ Todore:)) Razocaran sam u Hriscanske biznis Crkve,SVE.Nisam razocaran u zivot niti depresivan,naprotiv.Pozdrav tebi.:super:

Сергијан:
За Трулски Сабор нисам ни рекао да је тада осуђен хилијазам (јер је хилијазам осуђен на Другом Васељенском Сабору) већ да је на Трулском Сабору коначно уврштена књига Апокалипсис као канонска и црквена.

Зашто лажеш?

Ево твојих речи:

Никакав "светоотачки хилијазам" који је допуштен - не постоји сада. Црква је то само у почетку допуштала док се није књига Апокалипсис сасвим (у основним појмовима) прихватила у Цркви. Закључно са Трулским Сабором је запечаћено учење о хилијазму као о јереси. (#5711)

Запечатити неко учење "као о јереси" на неком православном Сабору значи осудити га.

Православни хилиазам никада није саборно осуђен од стране Православне Цркве нити ће икада бити. Јер не може Православна Црква да осуди православно учење, нити може Дух Свети да осуди своје сопствено учење.
Православна Црква се до сада саборно по питању хилиазма није изјашњавала. Нити је саборно потврђено алегоријско тумачење нити је осуђено, и нити је саборно потврђено дословно тумачење нити је осуђено.
Дакле, на Другом васељенском сабору није осуђен православни хилиазам, већ Арије, Евномије, Аполинарије, Македоније, Маркел и др. О томе посредно сведоче и свети Августин и Јероним као и св. Епифаније Кипарски који су живели у време непосредно после тог Сабора и који, у својим коментарима на тему хилиазма, такву осуду не спомињу а сигурно би је споменули да је она постојала.

Сергијан:

Зашто лажеш?

Ево твојих речи:

Запечатити неко учење "као о јереси" на неком православном Сабору значи осудити га.

Православни хилиазам никада није саборно осуђен од стране Православне Цркве нити ће икада бити. Јер не може Православна Црква да осуди православно учење, нити може Дух Свети да осуди своје сопствено учење.
Православна Црква се до сада саборно по питању хилиазма није изјашњавала. Нити је саборно потврђено алегоријско тумачење нити је осуђено, и нити је саборно потврђено дословно тумачење нити је осуђено.
Дакле, на Другом васељенском сабору није осуђен православни хилиазам, већ Арије, Евномије, Аполинарије, Македоније, Маркел и др. О томе посредно сведоче и свети Августин и Јероним као и св. Епифаније Кипарски који су живели у време непосредно после тог Сабора и који, у својим коментарима на тему хилиазма, такву осуду не спомињу а сигурно би је споменули да је она постојала.
Не лажем, смисао реченице је јасан: закључно са тим Трулским Сабором је запечаћено учење о хилијазму.
Знамо сви да је ХИЛИЈАЗАМ осуђен као јерес на Другом Васељенском Сабору а сви каснији Сабори су само потврђивали одлуке са претходних Сабора.
Тако пише увек на крају закључивања сваког Васељенског и Помесног Сабора.
Трулски сабор се одржао много касније након Другог Васељенског Сабора и нормално је да је на том Сабору потврђено све од претходних Сабора, али нигде не пише ту експлицитно да је осуђен хилијазам већ уопштено, у стилу: "потврђују се одлуке са претходних Сабора у Духу Светоме".
Тако Еноху, излећеш пред руду и безвезе ме оптужујеш за лаж.
Мало размисли па онда нешто изкажи...

А зашто је закључно са Трулским Сабором запечаћено учење о хилијазму?
Из простог разлога што је тек на том Сабору књига Апокалипсис прихваћен као канонски спис и уврштен у црквено предање.
Тиме је стављена тачка и на хилијазам, самим тим.

А што се тиче самог хилијазма: ево сада говориш супротно од твог брата Авакума. Ти чак потиреш и осуду јеврејске варијанте хилијазма, како ми се чини? Јер кажеш:
Авакум бар искрено признаје да јесте осуђена јеврејска варијанта хилијазма јер су они много хулили.
Да постоји неки хришћански хилијазам, који је допуштен након Трулског Сабора (због књиге Апокалипсис као канонске) онда би Свети Оци (тј. Црква) јасно ту јеврејску јерес назвала другим именом, на пример: "јерес хедониста" и слично томе. Али, није тако.
Црква то јасно дефинише као "Хилијастичка јерес" и тиме дефинитивно отпада теорија о постојању 1000 година након смрти Антихриста до Другог доласка Христовог.

Још нешто: матејевци (којима и ти припадаш?) су 1971.године ступили у заједницу са РПЗЦ после састављања Омологија обострано.
Значи, у свему се сложили са РПЗЦ. А прекинули су због лошег исповеђеног става РПЗЦ о календару из 1974.године.
Дакле, у време док су општили са РПЗЦ, овако је исповедао митр.Филарет, поглавар РПЗЦ (из посланица Туге, "Друго Писмо Бола" упућено екуменским поглаварима помесних "званичних" Цркава:
Вера у обновљење свог човечанства у новој свеобједињујућој цркви даје екуменизму карактер хилијастичке јереси. Кроз екуменистичке покушаје да обједине све, не разликујући истину од заблуда, и стремљења да саздају не само нову цркву, него и нови свет, хилијазам се пројављује све више и јасније. Проповедници те јереси неће да верују у то да ће сва земља и сва дела што су на њој сагорети, небеса спалити и раскопати а стихије од ватре растопити (2 Петар 3,10-12).
Они заборављају да ће се након тога, ново небо и нова земља, на коме ће обитавати правда, образовати створитељским чудом Божјим, а не напорима људске организације. Православни Хришћани не треба да се труде да их изграде, него да кроз благочестиво живљење у јединој и истинитој Цркви постану причасници нове земље и новог неба после Страшног Суда Божијег.
У међувремену, покушаји стварања Царства Божјег на земљи, кроз лажно уједињавање разних конфесија а заборављајући на истину, која је сачувана једино у Предању Свете Православне Цркве, одвели би нас од Царства Божијег у царство антихристово.
Одавде се види да митр.Филарет говори да је то јерес.
А наш Синод је тада имао заједницу са РПЗЦ. То је било 1972.године.

ma nemoj....šta napriča. koliko čuh vladiku atanasija jeftića, on sve najgore o zilotima...
А колико ја чух о Атанасију Јефтићу: нема тога кога он воли у СПЦ нити од епископа који њега воле...
Па њега СПЦ епископи називају "ђавољим човеком".
То су речи еп.Никанора Банатског и још неких епископа у СПЦ, а да не говорим о мноштву свештеника и лаика који Атанасија не могу да гледају очима.
Он нема никакав ауторитет у СПЦ.

Једини човек који се, до сада, искрено и јавно огласио у медијима о Зилотима је проф.др. Димитрије Калезић.
У неким новинама (мислим да су Новости) пре пар година је био његов интервју где је са пуно горчине говорио против оних који зилоте називају "сектом" и слично томе. Чак је и наслов био такав: "Зилоти нису секта!"
И да он није то рекао, и да нас сви у СПЦ патолошки мрзе, то све нема везе, битно је да је наша савест пред Богом исправна (што се тиче наше православности).
Наравно, имамо својих личних грехова и слабости, као и сви људи...

Veliki greh je i napustanje maticne crkve bez borbe za cisto pravoslavlje u njoj.
A i napadanje i proglasavanje svih vernik aiste crkve propalima i bez Duha Svetoga.
Не може лаик да се бори изнутра јеретичке заједнице која себе назива "православном" а на чијем су челу епископи који већ деценијама гацају у страшној јереси.
То је наивност првог реда: веровати да ће они на нашу реч да се покају и врате у истинско исповедање.
Сем тога, ти епископи су својим новотаријама отпали од Цркве Христове, од Духа Светога.

Друго, нико од нас не зна шта доноси сутрашњи дан и не треба се коцкати са вечношћу.

Никога не нападамо да је пропао већ само констатујемо да су сви они који исповедају неку јерес - без благодати Духа Светога.

Не може лаик да се бори изнутра јеретичке заједнице која себе назива "православном" а на чијем су челу епископи који већ деценијама гацају у страшној јереси.
То је наивност првог реда: веровати да ће они на нашу реч да се покају и врате у истинско исповедање.
Сем тога, ти епископи су својим новотаријама отпали од Цркве Христове, од Духа Светога.

Друго, нико од нас не зна шта доноси сутрашњи дан и не треба се коцкати са вечношћу.

Никога не нападамо да је пропао већ само констатујемо да су сви они који исповедају неку јерес - без благодати Духа Светога.

Pa kada bi se narod pobunio moralo bi to da ostavi neku tezinu na njih, Narod cuti a oni vrsljaju kako hoce, Ali to jei zato sto mnogi i neznaju mnogo o svojoj veri.
Zato ljudi koji poznaju moraju da razgovaraju sa drugim ljudima kako bi glas ljudi dosao do glavnih, a onda bi morali da promene svoj stav, koji izgleda povlace i neke druge crkve?

Sveti Oci složno uče da blagodat dejstvuje i preko nedostojnog sveštenoslužitelja. Tako je naprimer blaženi Avgustin pisao: “Služitelji Božije Crkve ne prestaju da budu orudja blagodati Božije, iako sami nisu sveti. Bez obzira kakav je sveštenik, kada se on moli za narod, njegova molitva se uznosi ka Bogu, - njegove pouke ukoliko sadrže istinu su korisne za druge, - njegova sveštenodejstva imaju silu za vernika. On će sam za sebe dati odgovor Bogu, ali je on za pastvu istinski pastir”. Sveti Jefrem Sirin je učio: “ … Ako i ne znaš o nekom jereju da li je dostojan čina ili ne, nemoj ga prezirati radi Hristove zapovesti. Kao što svetlo zlato ne biva oštećeno ukoliko je prekriveno prljavštinom, kao ni sam biser ukoliko se prisloni nekim nečistim i skvernim stvarima; tako se ni sveštenstvo ne oskvernjuje čovekom, makar on bio i nedostojan”. Zlatoust je govorio još kategoričnije: “ …Ko poštuje sveštenika, taj će poštovati i Boga; a ko je počeo da prezire sveštenika, taj će postepeno doći jednom i do vredjanja Boga …ako ti neko predaje istinitu nauku, onda ne gledaj na njegov život, već na njegove reči … Sin pokriva sve očeve nedostatke, bez obzira koliko ih on ima”.
Игњатијевац не мути воду...нико се не бакће поповима који су занемарили свој духовни живот,већ причамо о глави Цркве епископу тако да ти је овај пример јадан,ем чист промашај....то се зове демагогија и намерно лоше тумачење, дакле намерна зла намера...игњатијевац :per:

ma nemoj....šta napriča. koliko čuh vladiku atanasija jeftića, on sve najgore o zilotima...
Ту је твој проблем причалице....дакле ниси још у оквиру СПЦ-а превазишла окорелог екуменисту и доказаног тајног кардинала Атанасија Јефтића(филм рат за Душе који су верници СПЦ-а снимили то тврди а ја се слажем) па како ћеш да видиш светлостИстине кад ти и најкрупнија лаж пролази!!!!
:confused:

Veoma je bitno isticati pravoslavac,zamisli da zilotu kazes kako su Protestanti,Katolici i pravoslavci isto.QQ Todore:)) Razocaran sam u Hriscanske biznis Crkve,SVE.Nisam razocaran u zivot niti depresivan,naprotiv.Pozdrav tebi.:super:
Мирко написао си да ти је место боравка Израел и можта се ту крије тајна твога не успеха...Црква је савршена јер ју је Бог тако створио али људи који су заборавили на Бога излазе у први план те се чини да је и Црква зла и лоша...али иде дан страшнога суда...ко је хтео он је се спасио а ко је рио он се усмрдио...:rtfm:

Veliki greh je i napustanje maticne crkve bez borbe za cisto pravoslavlje u njoj.
A i napadanje i proglasavanje svih vernik aiste crkve propalima i bez Duha Svetoga.
Игњатијевац,велика је радост и хвале вредно напустити јеретичко збориште...и верници данас екуменских заједница нису ништа друго него браћа и сестре Риму,протестантима ,англиканцима адвентистима и осталим јеретицима....то се види по исповедању и састајању и сједињењу истих у лажи и хулу на Духа Светога!!!
Дакле опрости игњатијевац,нема шта да се прогласи,већ се само констатује...а мени није драго због тога нити било ком вернику Истинске Православне Цркве била она српска,грчка или руска...:thumbdown:

Back