Одговор Авакуму:
Авакуме, ниси ни свестан колико лоше расуђујеш. Ево шта ти кажеш:
Нигде ја нисам рекао да ће сви људи бити обновљени како ми ти то лукаво приписујеш. Рекао сам да ће доћи до обнављања човека и читаве природе, а не свих људи и читаве природе. Кад кажем човека,подразумева се да се мисли на људе који васкрсну и уђу у хиљадугодишње царство Христово,а то су само праведници и они који буду живи уочи Христовог доласка и не приме жиг Антихриста као и они који мученички пострадају због непримања жига и буду васкрснути заједно са претходним праведницима, а не на грешнике који неће ни васкрснути пре Страшног Суда.
Ништа ти
лукаво не подмећем већ преносим само твоје речи. Откуд могу знати шта си ти
подразумевао? Јасно си написао
"обнављање човека и целе природе". Ту се нигде не види да мислиш на хришћане. И опет погрешно тумачиш Апокалипсис јер
нигде се у тој 20.глави не помиње да ће васкрснути на 1000 година и они који дочекају живи Христа већ
само они који мученички страдају због непримања жига звери. Значи, нема говора о томе да ће сви претходни праведници оживети, тада. Они ће оживети пред сам Суд Божији кад буде васкрсење мртвих и онда ће добити своје ново преображено тело.
Цитирај овде тај 4.пасус из 20.главе Откровења па ћеш видети да се то односи
само на оне који страдају због непримања жига звери јер каже:"..
који се не поклонише звери..."
Дакле, у старту отпада твоја теорија да ће
сви праведници (из свих времена ) васкрснути на 1000 година чак и да буквално схватимо речи из те 20. главе Откровења Јовановог.
Даље, ако је осуђен јеврејски хилијазам не значи да је осуђен сваки хилијазам. То је као кад бисмо из тога што је осуђено римокатоличко хришћанство закључили да је осуђено и православно хришћанство. Као што је римокатоличко хришћанство лажно хришћанство тако је и јудејски хилијазам лажни хилијазам. А као што је православно хришћанство истинско хришћанство тако је и православни хилијазам истински хилијазам. Осуда римокатоличког хришћанства не значи осуду православног хришћанства. Тако и осуда јудејског хилијазма не значи осуду православног хилијазма.
Опет погрешно расуђујеш...Па није осуђено римокатоличко хришћанство као такво јер је оно то и било пре раскола са тим именом (тј. "Западна Црква", итд.) већ су осуђене разне папске јереси.
А ако кажемо да је
сада римокатолицизам - јерес, а јесте јерес, то не значи да постоји термин: "
римокатоличко хришћанство" јер то није уопште хришћанство. То је папска јерес и то све већа и већа. То што они себе називају "хришћанима" нема везе са истином. Тако исто и за хилијазам.
Да је тај термин прихватљив са светоотачке (хришћанске) стране онда би се јерес назвала другачије.
Али, Црква никад није то прихватила као учење.
Даље,кажеш да су свети оци који су исповедали хилијазам могли имати оправдања све док није Апокалипсис тј. Откривење светог Јована Богослова признато као канонска књига Светог Писма. Па управо то иде у прилог овим светим оцима, јер су они одувек признавали Апокалипсис за канонску књигу и њу су и тумачили (поред пророштава светог Исаије и других) учећи о хилијазму. Дакле, Црква је саборно признавши Апокалипсис дала за право управо овим светим оцима који су одувек признавали Апокалипсис. А познато је да су баш многи од оних који су негирали Апокалипсис уједно негирали и хилијазам. Али, опет то не значи да је Црква признајући Апокалипсис признала и тумачење Апокалипсиса које су дали свети Иполит Римски и остали оци хилијасти,али нигде није ни осудила њихово тумачење. Такође,нигде није ни признала ни одбацила ни тумачење оних који су се супротстављали оцима који су исповедали хилијазам. Дакле, Црква се није изјаснила које је тумачење правилно већ је само Апокалипсис потврдила канонским и у том делу похвала чак иде оцима хилијастима који су одувек сматрали Апокалипсис канонским.
Ово што сам болдовао код тебе је заиста поштено са твоје стране, морам да признам. Добро је што овде показујеш иоле разумност у расуђивању. Црква није осудила те Оце јер тада се није Апокалипсис довољно истражио али исто тако Црква није ни прихватила то учење јер се то не поклапа са Јеванђељским истинама које Господ открива о задњим временима.
Међутим, не иде у прилог никоме да сам доноси закључке без благослова и саборног става Цркве у Духу Светоме. Не иде у прилог то ни тадашњим Оцима који су развијали те теорије а нису сачекали коначан став Цркве. Ипак, њима се то толерише јер је тек касније Црква саборно (у Духу Светоме) расудила. И није прихваћен хилијазам.
Такође, ни у Посланицама Апостолским се не поклапа са хилијастичким гледиштем већ се јасно види да ће бити
мало времена између смрти Антихристове и Другог доласка Христовог.
Али, основна јерес (по питању хилијазма) код вас је и то што погрешно тумачите о царевању свих праведника, из свих времена, у том периоду од 1000 година.
Лепо пише да се то односи
само на мученике који се не поклонише Антихристу а не на
обнављање свих праведних људи и целе природе.
То је много гора ствар него ово буквално тумачење броја од 1000 година.
А то што је апостол Павле рекао управо вама не иде у прилог. Ти о овоме скрећеш тему тако што правиш замену тезе. Кажеш да за Господа
нема категорије времена јер је предвечан. Јесте, предвечан је по Божанству, то је тачно, али овде пише да ће Господ царевати
заједно са онима који васкрсну (тј. оживе) у тих 1000 година. Значи, на земљи поред људи Господ царује са васкрслима (ако буквално схватимо), и ту се мисли на време које људи проводе царујући са Христом!
А не мисли се само на Христа и Његову предвечност (по Божанству).
Е зато каже Апостол Павле да што је
пред људима један дан, пред Богом је хиљаду година и обратно. Да ли разумеш?
Даље,помињеш речи пророка Данила да ће између смрти Антихриста и Христовог доласка протећи 45 дана. Тачно, али кад Христос дође, он ће тад васкрснути праведнике и увести их у хиљадугодишње царство, а грешнике ће васкрснути тек 1000 година после тога, на Свом Страшном Суду.
Према томе, нигде не постоји осуда светоотачког хилијазма. Кажеш опет да сам потражим одлуке Трулског Сабора којима је,како кажеш,осуђен хилијазам. Па ако тврдиш да то постоји онда ти је лако то и цитирати. Ја тврдим да не постоји, а на ономе ко тврди да то постоји је да то и докаже. Да би то доказао,онда мораш да изнесеш те доказе. Ако их не изнесеш, онда не можеш да докажеш своју тезу и још једном се показујеш као лажа. А ја знам да нећеш то никад ни изнети,јер тако нешто и не постоји, а наш народ лепо каже: „У лажи су кратке ноге“.
Опет понављам: грешиш, јер се
нигде не помиње у тој 20.глави да ће увести
све праведнике у хиљадугодишње царство већ само оне који се не поклоне пред Антихристом и буду убијени због тога. Ако већ тумачиш све буквално, онда буди доследан до краја. Немој да тумачиш по својој вољи и да конструишеш произвољне формулације. Опет ти кажем: пажљиво прочитај тај 4.пасус у 20.глави и видећеш да си у прелести великој.
За Трулски Сабор нисам ни рекао да је тада
осуђен хилијазам (јер је хилијазам осуђен на Другом Васељенском Сабору) већ да је на Трулском Сабору коначно уврштена књига Апокалипсис као канонска и црквена.
Што се тиче учења о Христу, познато је да су јеретици упорни у свом богохулству и можеш да наставиш тако све до своје смрти кад наступа суд Божији или до покајања које је код јеретика нажалост веома ретко. Зато немам намеру даље да одговарам, јер ти ћеш опет нове клевете и извртања истине да изнесеш и кад бих на све то одговарао не би било краја томе. Довољно је и јасно све ово што сам до сад одговорио и о хилијазму и о имеслављу и о христологији и о другим питањима
Добро, ако тако хоћеш, ни ја нећу више о томе да дискутујем. Нисам ни хтео да настављам дискусију али су ме други увукли у то а и ти си развио поново полемику иако смо раније о томе детаљно полемисали. Ради шта ти је воља, свако ће одговарати пред Богом за речи и дела.
Богу Слава у векове! Амин.