Зилоти

Nemam pravo

Ali mi ne brani nikakvo bozanstvo kao tebi da se branim:cool:
Ни нама нико не брани да се бранимо. Када су нападнути наши ближњи или ми сами, верник чини све да до насиља не дође, али ако не може да спречи речима верник је дужан да брани ближње своје. Убисмо се да ти то објаснимо и ти опет исто питаш.

Jao kako je to zgodno :mrgreen:

Znaci nista nije onako kako jeste nego ce ljudi sa svojom slobodnom voljom da odluce sta je pisac-bog hteo da kaze :rotf:

Замисли само када би свака шуша на овом свету имала право и могла да тумачи Свето писмо као што ти радиш - то би био хаос... зато постоји свештенство да би појаснило и на својим саборима доносило одређене одлуке.

Ево ти из Катихизиса Св.владике Нколаја:

Шта нам је забрањено шестом заповешћу Божјом!
Забрањено је да убијамо свога ближњега из зависти, или мржње, или због користи, или због освете.

Зашто је забрањено убијање ближњега?
Бог је створио човека по својој слици и Он му је дао живот. Следествено: убијањем човека устајемо против Божјег подобија у њему и проти Божје својине. Што не можемо дати, немамо право ни одузимати.

Како треба да гледамо на самоубиство?
Оно је равно убиству. Наш живот не припада нама већ Богу.

Шта треба да мислимо о убиству у рату?
Постоје различите врсте рата. У Сстаром завету је често говорено о рату као "Божјем рату". Под овим се разуме рат за правду против ужаса неправде. У таквом рату оправдано је убијање и сматрано заслугом бити убијен.

Постоје ли различите врсте убица у мирном времену?
Постоје убице тела и убице душа. Убице душа су они који убијају људске душе кварећи их и одвајајући их од Бога, будући да су сами искварени и безбожни...

итд.итд.

Pričam o Četvrtoj zapovesti... Nedelja je prvi dan! Subota je poslednji dan u sedmici.
Znaš li koje je godine i ko promenio subotu u nedelju hrišćanine!?
Бог је стварао свет 6 дана а у седми дан је починуо (у недељу). Субота је укинута новозаветним законом јер је Христос у недељу васкрсао.

Ни нама нико не брани да се бранимо. Када су нападнути наши ближњи или ми сами, верник чини све да до насиља не дође, али ако не може да спречи речима верник је дужан да брани ближње своје. Убисмо се да ти то објаснимо и ти опет исто питаш.

Ja samo hocu da mi nadjes taj pasus iz Biblije i necu vise da te pitam:rtfm:

Бог је стварао свет 6 дана а у седми дан је починуо (у недељу). Субота је укинута новозаветним законом јер је Христос у недељу васкрсао.

Hm, ovo ti je odgovor!? Jadno hrišćanine!
Ajmo Bibliju u šake!
Pročitaj ponovo!
Ponavljam pitanje! Ko i kada je promenio subotu u nedelju!?
Nadam se da nećeš zbrisati sa teme!
Sad ću ja malo... natenane...

Ajmo Bibliju u šake!
Pročitaj ponovo!
Био сам јасан. Недеља је увек била 7.дан, само је укинут старозаветни закон о суботи као празнику. Христовим васкрсењем.

Pričam o Četvrtoj zapovesti... Nedelja je prvi dan! Subota je poslednji dan u sedmici.
Znaš li koje je godine i ko promenio subotu u nedelju hrišćanine!?
У недељу (први дан недеље) је Христос васкрсао, у недељу се јављао ученицима (апостолима) после васкрсења, у недељу је основао Цркву на Педесетници, у недељу су се скупљали први хришћани на литургију (види у Новом завету), и зато је Црква донела канон да се слави недеља а не субота као Јудеји који су гонили Христову Цркву. Читај мало боље Нови завет (који је укинуо Стари завет који је славио суботу, обрезивао људе, итд.) и православна (правилна) његова тумачења, а не да ти га тумаче секташи Суботари (Адвентисти) које је пре неких стотинак година основала нека баба у Америци којој се наводно Бог јављао у сну, па им се јављало неколико пута да Христос долази, па се попењу на брдо а Христа нема, итд.
Пусти ти Суботаре, они нису само узели своје учење од хришћанских секти него и из Старог завета који је Христос укинуо. Па ако хоће да поштују Стари завет онда уместо да се крштавају нека се обрезују, себе и своју мушку децу. Пусти их, секташи обични који изврћу Свето писмо, и који нису хришћани (лажу да су хришћани) него се држе више Старог завета, тј. Јудејства. Или како их класифукују сектолози (људи који проучавају секте) Суботари су Јудео-хришћанска секта а не хришћани.

Био сам јасан. Недеља је увек била 7.дан, само је укинут старозаветни закон о суботи као празнику. Христовим васкрсењем.

Jel?

" i SUBOTE MOJE SVETKUJTE da su znak izmedju mene i vas,
da znate da sam JA GOSPOD BOG VAŠ"
(Jezekilj 20,20)

Nedelja je uvek bila PRVI dan u sedmici, ali je katolička crkva to promenila!
Znaš li koje godine i gde?

Dalje, kako glasi 4 Zapovest?

Jel?

" i SUBOTE MOJE SVETKUJTE da su znak izmedju mene i vas,
da znate da sam JA GOSPOD BOG VAŠ"
(Jezekilj 20,20)

Nedelja je uvek bila PRVI dan u sedmici, ali je katolička crkva to promenila!
Znaš li koje godine i gde?

Dalje, kako glasi 4 Zapovest?
Одговор си добио. А сада на спавање! ...(римокатолици су много другог штошта изменили, зато и јесу јеретици). Субота се празновала у старозаветно време.

Одговор си добио. А сада на спавање! ...(римокатолици су много другог штошта изменили, зато и јесу јеретици). Субота се празновала у старозаветно време.

Tako brate... Šakal vs Ziloti 1:0 idemo dalje...:hahaha:

Ajmo Bibliju u šake!
Pročitaj ponovo!
И још нешто. Недеља је добила ту реч на нашем језику од глагола "не дела" (не делати, не радити у недељу) а на руском се недеља каже "воскресеније" (васкрсење) јер је Христос васкрсао у недељу и зато тај дан служимо литургију и празнујемо га, као и први хришћани (прочитај у Новом завету, стално се говори да су се у недељу ученици, верници сабирали, скупљали на заједничку молитву, у недељу је и Исус се јавио апостолу Јовану и пренео му књигу Откривење). Немој да наседаш на лажи Суботара.

И још нешто. Недеља је добила ту реч на нашем језику од глагола "не дела" (не делати, не радити у недељу) а на руском се недеља каже "воскресеније" (васкрсење) јер је Христос васкрсао у недељу и зато тај дан служимо литургију и празнујемо га, као и први хришћани (прочитај у Новом завету, стално се говори да су се у недељу ученици, верници сабирали, скупљали на заједничку молитву, у недељу је и Исус се јавио апостолу Јовану и пренео му књигу Откривење). Немој да наседаш на лажи Суботара.

Hm, ma koje laži momak? Jednostavno umem da čitam i imam Bibliju pred sobom a vrlo dobro poznajem istoriju...

Sad ću da ti bačim jedan link, dobro ga prouči!

Prouči ovo dobro... http://forum.krstarica.com/threads/131993

U Novom zavetu ne postoji pasus jer su bila mirnodopska vremena.
Ali, samim tim sto je receno "podaj caru carevo", znaci da je odobren porez, izmedju ostalog, i za vojsku.
Постоји и цитат који је навео Сергиан а Исус Христос рекао "Од ове љубави нема веће кад ко да живот свој за пријатеље (и ближње) своје". Војска је служење народу за његову одбрану а тако исто човек у самоодбарни има право да убије, али неки хришћани радије пуштају да буду убијени (њих комунисти особито воле јер не пружају отпор). Међутим, неки хришћани се бране, а поготово смо дужни да бранимо своје угрожене пријатеље и ближње.

Постоји и цитат који је навео Сергиан а Исус Христос рекао "Од ове љубави нема веће кад ко да живот свој за пријатеље (и ближње) своје". Војска је служење народу за његову одбрану а тако исто човек у самоодбарни има право да убије, али неки хришћани радије пуштају да буду убијени (њих комунисти особито воле јер не пружају отпор). Међутим, неки хришћани се бране, а поготово смо дужни да бранимо своје угрожене пријатеље и ближње.

Da, zaboravih taj citat, meni inace omiljen...
Mogu da se slozim s tim.

Back