Зилоти

наставак:
........................................................................................................

"СТАРАЦ ДАНИМА” У ВИЗИЈИ ПРОРOКА ДАНИЛА

Православна Христова црква верује да је Господ наш Исус Христос, после страдања, сахране, васкрсења и вазнесења на небо, сео са десне стране Богу и Оцу, као и да је примио, и у својству човека, “славу и царство”(55) од Оца. То је предвидела и осликала визија пророка Данила. Облик Бога Оца као “старца данима” јесте символичан.
Када Христос каже: “Све је мени предао Отац мој”(68), он под тиме подразумева да је онај, коме је дата “власт, слава и царство”, он сам, а да је онај, који му је то дао, без икакве сумње Отац.
Свети апостоли, помињући пророчке гласове, пишу: “Данило каже да тај “Син човечији” “долази” ка Оцу, као и да од њега прима сав суд и сву славу… и остали пророци редом тврде да је он Христос, Господ, Цар, Судија, Законодавац…”.(69) Апостоли сматрају да је “Старац данима” Отац.
Око лика “Старца данима” ствара се забуна. С једне стране он се приписује Христу: “Старац данима је Христос”(70), или: “Лако је… у лику старца данима препознати Христа”(71) С друге стране, са истом лакоћом, он се приписује Сину Божијем или Богу Логосу, али никада и Оцу. “Старац данима је Син Божији, а не Отац.”(61)
Према општем сведочанству светитеља, који тумаче виђење прор. Данила, лик “Старца данима” не приписује се Христу, јер се њему приписује лик “као Сина човечијег”.
Око лика “као Сина човечијег” такође се ствара забуна, када се каже да је то људска природа: “Данило Сином човечијим назива људску природу, коју је Бог Логос узео на себе.”(72)
Ствари стоје још горе када се, потпуно лажно, каже: “Данилова визија… тумачи се од стране отаца као једно виђење које поиздаље наговештава сједињење Логоса и плоти ( = људске природе).”(73)
Овде имамо да приметимо подоста ствари и то следећим редоследом:
1) “Као Син човечији”, у визији, јесте савршени човек. Међутим, Бог Логос се није сјединио са плоти која је раније постојала, “већ уселивши се у трбух свете Дјеве, на неописив начин, од своје суштине и од часне крви Пречисте, створио је одуховљену плот, са разумном и мислећом душом.” “Будући да није стварао облик додајући му мало по мало, већ да га је оформио уједно, сам Божији Логос послужио је као суштина плоти; божански Логос се, наиме, није сјединио са плоти која је раније постојала сама по себи.”(74) Визија, дакле, не може да се тумачи као “сједињење Логоса са плоти”.(73) Јеретичко мишљење Арија, Несторија и Теодора Мопсуестијског било је то, да је “човек Исус” у одређено временском интервалу, имао посебну личност, а да је, после моралне пробе, постао достојан да се сједини са Логосом. Због тога су несторијевци Пресвету Мајку Божију називали “Христородицом” уместо Богородицом, а тако су је схватали и њихови наследници павликијанци, као и предводник иконоборства Константин Копроним.(75)
Име Христос не придаје се ни људској природи одвојено, ни Богу Логосу искључиво, већ је то име Богочовека. “Заиста кажем да се Христом Исусом не треба називати ни Логос Божији, мимо људскости, ни од жене рођени храм, који није сједињен са Логосом.”(76) И: “Кажемо да је Христос име личности, али не једнозначно, већ суштински означавајући обе природе.”(77)
2) Пророк Данило каже: “И гле, као син човечији иђаше с облацима небеским…”(55), то јест пророк гледа облаке небеске и, очигледно, само небо. На небо се, пак, вазнео син човечији, Богочовек Исус Христос, после Вазнесења. Мишљење Цркве, која пева: “Он је камен, који је откинут са девичанске горе без жеље мужевљеве, Син човечији, онај који долази на облацима небеским, како је рекао Данило, и његово Царство је вечно.”(59) - јесте то да се прво откинуо од Девичанске горе, пресвете Богородице, а потом се вазнео на небеса, као савршени Богочовек.
Образ тајне оваплоћења Логоса откривен је пророку Данилу кроз објашњење сна цара Навуходоносора, а не кроз визију, коју ми обрађујемо. “Ти гледаше докле одвали камен без руку, и удари лик… а камен, који удари лик поста гора велика и испуни сву замљу.”(79) Свети оци тумаче да је гора дјева Богородица, а камен Господ наш Исус Христос. У химничној служби пророка Данила, многи тропари посвећени су овој символичној слици оваплоћења Бога Логоса. Наводимо два. “Тебе, Логосе, Данило пророк, узвикујући, види као камен, откинут без руку са горе, пречисте Богородице…”.(81)
Више од хиљаду година, Црква непрестано поје: “Као камен, без руку откинут са твоје нерукотворене горе, Дјево, Христос - темељац би одваљен, спојивши различите природе; стога те, Богородице, торжествено величамо.”(82) Место сједињења двеју природа, божанске и човечанске, била је утроба пресвете Богородице, као света гора, одакле је пророк видео да се одвалио камен, као праобраз божанског оваплоћења Сина.
Визија пророкова, у којој је видео ''као Сина човечијег како долази”(55), означавала је онога, који је оваплоћен, и разапет на крст, “и васкрсао у трећи дан”, “и вазнет на небо и седи с десне стране Оца, и који ће опет доћи да суди живима и мртвима, чијем царству неће бити краја”, кажу свети оци.
То доминира у химнологији Цркве, када се она осврће на ту визију, као на пример: “У свом уму Данило је проповедао, Човекољупче, твоје тајне; на облаку те је, наиме, чистотом свога ума видео како, као Син човечији, долазиш као судија и цар свих народа.”(83) И: “Данило проповеда троструки сјај једног владичанства, видевши Христа како греди (= иде) к Оцу, и Духа како објављује виђење”(13) Дакле, ова визија је предвидела нешто друго, а не “сједињење Логоса и плоти.”(73)
3) Уколико је “Син човечији” људска природа, а “Старац данима” Бог Логос, онда би требало да, по логичком следу, “власт, слава и царство” буду додељени људској природи од стране Бога Логоса. Ко је, од светих отаца, устврдио тако нешто? Нико. Уз то, визија не каже да је “дошао до Старца данима” и да се с њим сјединио, нити је у визији преостало само једно лице, па да се на тај начин покаже “сједињење Логоса и плоти.”
4) Логичким закључивањем покушава се да се усагласи или изједначи лице “старца данима”, из визије пророка Данила, са лицем из Откривења, а то је Христос. Због тога се чак и фалсификује текст Писма, када се у књизи штампа следеће: “Данило каже да старац данима долази са облацима”(84), док пророк каже: “као Син човечији је дошао са облацима небеским”. Они закључују да Христос, који ће доћи “на облацима са силом и славом великом”(Мт. 24, 30) (84), јесте старац данима.
5) Непосведочена код отаца је и следећа егзегетска теза: “Логос се појављује у виду седог старца данима… такође као праобраз свог будућег отеловљења.”(73) Али, хајде да поново посегнемо за сведочанствима отаца.
.......................................................................................................................
наставиће се...

наставак:
..........................................................................................................

СВЕДОЧАНСТВА СВЕТИХ ОТАЦА О ВИЗИЈИ ПРОРОКА ДАНИЛА

Свештеномученик Иполит, више од многих светитеља, бавио се пророчанствима пр. Данила. И сам обдарен пророчком харизмом, он даје детаљна објашњења која се односе на оне догађаје, који ће се десити у последња времена.
Карактеристично, он тумачи: “Заиста, старцем Данима он не назива никог другог до самог Господа свију, Христовог Оца, који дане приводи крају, а сам не стари услед протицања времена и дана.”(85)
Атанасије Велики: “О славном другом доласку Сина Божијег пророк Данило каже: Видјех у утварама ноћнијем, и гле, као син човечији иђаше с облацима небеским, и дође до старца и стаде пред њим. И даде му се власт и слава и царство да му служе сви народи и племена и језици; власт је његова власт вјечна, која неће проћи и царство се његово неће расути. Ево где јасно сазнасмо да је то Син Божији, који се оваплотио и пострадао за нас, који је васкрсао из мртвих и вазнео се, у слави, ка своме Оцу, и који ће се поново вратити, с облацима небеским како би са вечном славом судио живима и мртвима.”(86) Светитељ учи да визија представља праобраз другог доласка, где Христос (син човечији) узима власт од Оца (старца данима) да би судио свету. А свети апостоли уче како Христос преузима и “суд”.(69)
Јован Златоусти: “Рече Господ Господу мојему: седи с десне стране мени. Виде ли овде једнакост? Ту је престо, символ власти; где је један престо ту je и једнакост исте власти. Зато је и Павле рекао: Ти, који анђеле чиниш духовима, и који слуге своје претвараш у пламен огњени. А обраћајући се Сину: Бог је твој престо, у векове векова. Тако и Данило гледа како је присутно све што је створено, анђели и арханђели, а Син човечији долази на облацима и стиже до Старца данима. Ако ово што је речено скандализује некога, нeка чују да он седа с десне стране, па ће се ослободити страха од скандала. Као што ми не говоримо да је он већи од Оца, пошто заузима почасно место са десне стране, тако и ти немој говорити да је мањи и слабији, него једнак и раван. То, наиме, показује заједнички престо.”(87) Светитељ Оца сматра старцем данима, наводећи једнакост Сина са Оцем. На другом месту, он дословно каже: “И гле, каже, као син човечији иђаше с облацима небеским, и дође до старца. Ето једнакости!” и “Виде ли једнакост Сина са Оцем? Због тога што се појавио после Оца, он каже да је дошао са облацима.” И одмах даље: “Као што на Оцу замишљаш косу и остало, тако и ово (тј. власт коју је узео)”.(88)
Григорије Палама: “Али, каже, даће му Господ престо Давида, оца његовог, и цареваће домом Јаковљевим у векове, и царству његовом неће бити краја. А онај, чије царство вечно траје и нема краја, јесте Бог. Али он има и оца Давида, дакле он је и човек, јер је он у исто време Бог, који ће се родити, и човек, и син човечији и син Божији, онај који од Бога и Оца, као човек, узима ненаследиву власт, онако како је видео и наговестио Данило: Видјех…”(89)
Кирило Александријски: “И шта је то, што је стигло до Старца данима? Зар је то речено у просторном смислу? Како то, пак, није несазнатљиво? Зато што се божанство не налази на једном месту; оно, наиме, испуњава све. Па, шта је онда то што је дошло до Старца данима? У слави Оца дошао је свакако Син. А одакле се то може видети, каже он сам у следећим речима: и даде му се слава и царство. Јер чу Оца како говори: Седи с десне стране мени док не срушим непријатеље твоје испод ногу твојих..”(90) Светитељ веома јасно Оца назива “Старцем данима”, иако говори да је Син дошао “у слави Оца”, како не би дао повода да антропоморфисти схвате да је појава “Старца данима” представљала суштину Божију.
Симеон Солунски: “Чијем царству неће бити краја, како каже и Данило, када је самог Сина човечијег видео као човека, који је ишао и стигао до Старца данима, до свог сопственог Оца, и преузео власт над свима, иако је он, као Логос, поседује заједно са Оцем и Духом.”(91)
Доситеј Јерусалимски: “Преци, праоци, пророци, апостоли и сам Господ наш Исус Христос имали су браду, и сам Бог који се указао Данилу указао се са брадом, због чега је и назван старац данима, тако да се у истом лику приказао и Син.”(92)
После цитирања отачких сведочанстава, очигледно је колико су погрешна произвољна тумачења (61) и објашњења (70) ове визије код оних, који јој се супротстављају и који “забрањују” осликавање Бога Оца као “Старца данима”.
Ова гледишта, која се налaзе у супротности са отачким сведочанствима, представљају се као, наводно, чисто православна, и то помоћу варљиве и недоказиве лажи да тако “тумаче оци”.(73)
Једино сведочанство које су они покушали да представе као право, тј.: “Атанас. Велики одговара на питање: “Које је хуљење против Сина, а које оно против Светог Духа?” Он каже: “Божанство Логоса сам Христос назива Светим Духом… а његово човештво Сином човечијим.”(94) Дакле, хуљење се, у складу са својом врстом, односи или на божанску или на људску природу истог лица, Исуса Христа. Међутим, у ставовима оних, које смо малочас поменули, Христос се дели на “сина човечијег”(људска природа, по њиховом мишљењу), и на “старца данима” (Бога Логоса, опет по њиховом мишљењу).
....................................................................................................................

фусноте (извори):

55. Пророк Данило 7, 9-14
56. Василија Вел., Пета беседа против Евномија, базелско издање 1549.
57. Атанасије Вел., О заједништву Оца, Сина и Духа, 8 ВЕПЕС, том 35, 265
58. Јована Златоустог, Тумачење уз прор. Исаију, ААП 62, VI, 67Д
59. Осмогласник, глас III, Тројичан, V песма
60. В. горе, “Ликовна представа…”, стр. 11
61. В. горе, “Забр. сл.”, стр. 36
62. Дионисија Ареопагита, О божанским именима, Гл. I, VI
63. Исто, Гл. I, II
64. В. горе, “Забр. сл.”, стр. 20
65. Симеона Новог Богослова 59. беседа, стр. 308
66. Дионисија Ареопагита, О божанским именима, Гл. II, I
67. В. горе, “Издање парохије…”, стр.2-3
68. Мат. 11, 27
69. Апостолски налози V, XX, 10 ВЕП том 2, 92
70. В. горе, “Издање парохије…”, стр. 2
71. В. горе, “Забр. сл.”, стр. 37
72. В. горе, “Издање парохије…”, стр. 2
73. В. горе, “Забрањене слике”, стр. 40
74. Јована Дамаскина, Излагање православне вере, О начину спознања Бога Логоса, III, 46, стр. 286
75. ПГ 100, 340
76. Јован Дам., Излагање Прав. в., VI, 79, стр. 430
77. Исти, О две природе, III, 47, ИОД стр. 288
78. Молбена, глас тешки, Источна стихира Енон
79. Прор. Данило 2, 34
80. Богородичан, Четвртог гласа
81. Ексапостилар
82. Молбена, IV глас, пети ирмос IX песме
83. Трију дечака, V песма
84. В. горе, “Забр. сл.”, стр. 38
85. ПГ 10, 637, Иполит уз Данила
86. Атанасија Вел., Архонту Антиоху, ВЕП 35, 121
87. Јована Златоустог, Беседа уз 99. псалам, том 57, 133
88. Исти, Тумачење уз пр. Данила, ИОД 8, 640-2
89. Григорија Паламе, Беседа 14., ИОД 9, 390

Тек у 4. веку се помињу иконе Богородице? А шта је са иконама Богородице које је иконописао Свети апостол Лука? Шта је са њима? Да ниси ти нешто помешао? Ни те иконе не призајеш? Ни иконе апостола Луке? :think:

Ја српски пишем - а ти можеш и кинески да тумачиш. Дакле "епископи помињу у писаним изворима" а иконе које помињу могао је насликати и Св.Лука - о томе сам раније писао, не пратиш дијалог него зунзариш...:sad2:

Moderatori, STVARNO VAS MOLIM da više prekinete ovo kaljanje teme pravoslavlja, da sve postove sektaša Vlade, Stefana, Sergiana i Zboraša odvojite u posebnu temu, a istinsko pravoslavlje ostavite za diskusiju Eremiti, Leo Magnusu, Zvezdastoj, meni, ali i pripadnicima drugih vera koji žele nešto da saznaju o pravoslavlju..:rtfm::rtfm:

аууу... на шта личи ова тема...:roll:

е тако вам и треба кад верујете у јеврејског бога...:mrgreen:
Јеврејски Бог је био у Старом завету, до доласка Исуса Христа, а од тада верујемо у Господа Исуса Христа и Једног Бога - Свету Тројицу (Оца, Сина и Светога Духа) и то је Бог истинити, Бог свих људи и народа. Дакле, од Исуса Христа, од Новог завета, дакле пуних 2000 година и до Другог Христовог доласка јеврејски Бог није више само јеврејски него Бог свих људи, целог човечанства, ко хоће у Њега да верује.

Moderatori, STVARNO VAS MOLIM da više prekinete ovo kaljanje teme pravoslavlja, da sve postove sektaša Vlade, Stefana, Sergiana i Zboraša odvojite u posebnu temu, a istinsko pravoslavlje ostavite za diskusiju Eremiti, Leo Magnusu, Zvezdastoj, meni, ali i pripadnicima drugih vera koji žele nešto da saznaju o pravoslavlju..:rtfm::rtfm:
Па ће онда да нас уче Православљу: Унијате, Новоиконоборци и Мистер Бинови.

А шта нам "тако треба"? И какав "јеврејски Бог"? Бог је створио људе а не људи Бога.
Треба вам - да се свађате. :mrgreen:

Грешиш силно синак...:lol: Овог супер љубоморног бога су само људи могли да створе..
И какви су га људи стварали такав је и он. :)

Јеврејски Бог је био у Старом завету, до доласка Исуса Христа, а од тада верујемо у Господа Исуса Христа и Једног Бога - Свету Тројицу (Оца, Сина и Светога Духа) и то је Бог истинити, Бог свих људи и народа. Дакле, од Исуса Христа, од Новог завета, дакле пуних 2000 година и до Другог Христовог доласка јеврејски Бог није више само јеврејски него Бог свих људи, целог човечанства, ко хоће у Њега да верује.

:think:

Пта то ти и ја причам...:hahaha:

Грешиш силно синак...:lol: Овог супер љубоморног бога су само људи могли да створе..
Истина и Лаж не иду заједно. Можда је то тако у твом приватном животу.

Хулиш, кад називаш Бога "љубоморним".

Не узбуђуј се пријатељу :) или пошто боље разумеш хрватски језик - дај се контролират. :lol: Ми мислимо и верујемо да исповедамо истинско православље и не желимо да нам се тема дира. Ти (и сви други) ако мислиш да си православнији докажи то овде или отвори неку своју другу тему, нико ти не брани. Ми мислимо, верујемо и исповедамо да смо истински православци и припадници смо истинске СПЦ.

наставак:
..........................................................................................................

СВЕДОЧАНСТВА СВЕТИХ ОТАЦА О ВИЗИЈИ ПРОРОКА ДАНИЛА
,.......................................................

Ти мислиш да ћеш бити у праву само зато што ћеш копирати милион километарских постова - које ни сам НИСИ РАЗУМЕО нити СХВАТИО.

цитат:
“Заиста, старцем Данима он не назива никог другог до самог Господа свију, Христовог Оца, који дане приводи крају, а сам не стари услед протицања времена и дана.”

Ево, видиш у самом тексту који си послао управо пише колико ништа ниси разумео.

Лично уопште не спорим текстове у којима си ти апсолутно изгубљен и уопште не сагледаваш чињенице - а ја сам ти навео како је Васељенски сабор одлучио О СЛИКАЊУ ГОСПОДА ИСУСА ХРИСТОСА и дао упутство како се има сликати - а ово што ти покушаваш да промуваш то је твоја конструкција ЈЕР СЛИЧНА ОДЛУКА О СЛИКАЊУ БОГА ОЦА КАО СТАРЦА НЕ ПОСТОЈИ !

Мислим да је најједноставније да схватиш колико ниси у праву ни ти а ни тај који ти је испрао мозак да покушаш да пронађеш и побројиш колико пута је и када сликан Бог Отац Саваот КАО СТАРАЦ... и да то упоредиш са милионима иккона, или погледај када је и где исликан у фреско техници по Православним црквама и манастирима . и ту је одговор.

Ко хули... ја само читам...:rtfm:

“Ne gradi sebi lika rezana niti kakve slike od onoga što je gore na nebu, ili dole na zemlji, ili u vodi ispod zemlje. Nemoj im se klanjati niti im služiti, jer sam ja Gospod Bog tvoj, Bog revnitelj, koji pohodim grehe otačke na sinovima do trećeg i do četvrtog kolena, onih koji mrze na mene. A činim milost na hiljadama onih koji me ljube i čuvaju zapovesti moje.”

"Nemoj imati drugih bogova uz mene".

Он то признаје да постоје и други богови? Бог који верује у богове? :lol:
И још је љубоморан на њих. :roll:

Е да додам за ово болдовано...
Изгледа да је тај бог понекад и ђаво...:sad2:

Не узбуђуј се пријатељу :) или пошто боље разумеш хрватски језик - дај се контролират. :lol: Ми мислимо и верујемо да исповедамо истинско православље и не желимо да нам се тема дира. Ти (и сви други) ако мислиш да си православнији докажи то овде или отвори неку своју другу тему, нико ти не брани. Ми мислимо, верујемо и исповедамо да смо истински православци и припадници смо истинске СПЦ.

Postoji samo jedna Srpska Pravoslavna Crkva, na čijem je čelu Njegova Svetost Patrijarh Srpski Pavle! :rtfm:
Ti si sektaš, koji samo zna da baca kletve i anateme po forumu! :sad2::sad2:

Колико ја знам твоји пагани су измишљали богове по својим неким гресима, па се пагански (многобожачки) богови и туку, опијају, убијају, краду другима жене, врше инцест, блудниче, траже приношење људских жртава, итд.

Не видех да ви пагани имате тему. Ако немате пишите на њој а ми православни ћемо вам доћи да вам приговарамо као ви нама. И сама си наговарала Имортал грл да отвори тему своје секте Јеховини сведоци, па отворите и ви пагани вашу тему. (Извињавам се, ако тема о паганству већ постоји, нисам пажљиво гледао.)

Па ви сте и СИМВОЛ ВЕРЕ искривили... о, Боже!

Не замери јој, вероватно је читала Прву Божију заповест "Ја сам Господ Бог твој, немој имати других богова осим мене јер Ја сам љубоморан Бог", па јој је криво и жао што Један Бог (Творац, Створитељ) забрањује обожавање других лажних богова. Или како кажу неки многобошци "Па ви хришћани сте јако сиромашни, имате само једног Бога." :lol: Шта ћеш кад људи не разумеју да је само један једини Бог Створитељ који је све и свакога створио.

Колико ја знам твоји пагани су измишљали богове по својим неким гресима, па се пагански (многобожачки) богови и туку, опијају, убијају, краду другима жене, врше инцест, блудниче, траже приношење људских жртава, итд.

Ma, šta kažeš?! Pagani izmišljali bogove? :eek:

Inače, dobrodošli ste na moju temu o evoluciji u Bibliji. :mrgreen:

Не видех да ви пагани имате тему. Ако немате пишите на њој а ми православни ћемо вам доћи да вам приговарамо као ви нама. И сама си наговарала Имортал грл да отвори тему своје секте Јеховини сведоци, па отворите и ви пагани вашу тему. (Извињавам се, ако тема о паганству већ постоји, нисам пажљиво гледао.)
Драги Владо.. Своју веру браниш нападањем туђе. :)

И још куцаш на погрешна врата...:lol: да.. постоји тема.. мислим да се зове Родоверје..
али ја ни у те роде не верујем...
Мада.. када бих бирала у шта ћу да верујем, пре бих у њих поверовала..

Ја сам атеиста. ;)

Дакле.. Имаш ли неки контра аргумент или признајеш да је тај баја љубоморан до коске?

Па ви сте и СИМВОЛ ВЕРЕ искривили... о, Боже!

I odbacili ste onaj deo Simbola vjere koji kaže: I u jednu Svetu Sabornu i apostolsku Crkvu...zatim: Ispovedam jedno krštenje za oproštenje grehova

Vi ste otpadnici od pravoslavne crkve, krštavali ste se po 300 puta, znači:
VI NISTE PRAVOSLAVNI! :thumbdown:

Ти мислиш да ћеш бити у праву само зато што ћеш копирати милион километарских постова - које ни сам НИСИ РАЗУМЕО нити СХВАТИО.

цитат:
“Заиста, старцем Данима он не назива никог другог до самог Господа свију, Христовог Оца, који дане приводи крају, а сам не стари услед протицања времена и дана.”

Ево, видиш у самом тексту који си послао управо пише колико ништа ниси разумео.
Еремита, јел ти видиш добро тај цитат? Ко је "Господ свију" и "Христов Отац" (по Божанству)?Па то је Бог Отац. (Кога симболично представља Старац данима). Човече, јел имаш ти очи? Хоћеш мене да "разобличиш" а сам упадаш у своју замку.

Лично уопште не спорим текстове у којима си ти апсолутно изгубљен и уопште не сагледаваш чињенице - а ја сам ти навео како је Васељенски сабор одлучио О СЛИКАЊУ ГОСПОДА ИСУСА ХРИСТОСА и дао упутство како се има сликати - а ово што ти покушаваш да промуваш то је твоја конструкција ЈЕР СЛИЧНА ОДЛУКА О СЛИКАЊУ БОГА ОЦА КАО СТАРЦА НЕ ПОСТОЈИ
Прво, не каже се "Господа Исуса Христоса" већ "...Христа", а друго:навео сам ти многа расуђивања Светих Отаца, па прочитај.

Мислим да је најједноставније да схватиш колико ниси у праву ни ти а ни тај који ти је испрао мозак да покушаш да пронађеш и побројиш колико пута је и када сликан Бог Отац Саваот КАО СТАРАЦ... и да то упоредиш са милионима иккона, или погледај када је и где исликан у фреско техници по Православним црквама и манастирима . и ту је одговор.
Иди у прву Цркву у Београду, или у црквену продавницу преко пута Цркве Светог Марка па види те иконе. Чак у СПЦ се више може наћи зидни Крст са распећем (а изнад Христа је Бог Отац са раширеним рукама, тј. Старац Данима) него код неких псеудо-зилота.
Ево сада ћу вам испричати један мој случај: и ја сам пре неких 10 година био помрачен у вези сликања Бога Оца и поверовао сам монаху Харалампију (андрејевац иконоборац, а сада је код флоринаца) и скинуо тај крст са зида са иконом Бога Оца (коју сам купио у продавници СПЦ-е). Наравно, касније сам се покајао због тога.

Па ће онда да нас уче Православљу: Унијате, Новоиконоборци и Мистер Бинови.

А да нисте можда вас двојица Јеховини сведоци, а? Упорни сте баш на њихов начин представљајући се као "прави" и "једини православци" А НИКО ВАС И НИГДЕ НА БЕЛОМ СВЕТУ НЕ ПРИЗНАЈЕ - или сте можда нека од ових секти Новог Светског Поретка која тежи стварању једне светске религије, једне светске надвладе и једног светског владара, а???

Back