Ja nisam nigde rekao da ne trebaju dela ,nego sam rekao da je milost Bozija na prvom mestu ,i pokajanje ,tako je i razbojnik usao u raj ,niti je bio krsten ,cinio je zla dela ,ali se pokajao ,sigurno je imao neko dobro delo ,ali se to ovde ne naglasava...znaci sve ide zajedno ,ali na prvom mestu milost ,pokajanje ,dela ....
- - - - - - - - - -
Zato sam ti i rekao "ako tvrdiš tako", ali da možda i ne tvrdiš, jer govoriš i o pokajanju. Sad si pojasnio i sad je u redu. Jer zamerao si mi što se ja uzdam u zapovesti Božije kao da se samo u njih uzdam, a to nigde nisam rekao. Ja se uzdam i u pravdu i u milost Božiju. Sad smo se razumeli. I ti tvrdiš da su neophodni i milost Božija i zapovesti Božije. To je u redu.
Ne mozes da cepkas ,i kazes ahhh samo zakone ispunjavam i nacinim neko "dobro delo" i bicu spasen,,hoce,,,,mi ne znamo sta god da cinimo ,bilo ispunjavanje "zakona","dobra dela" da li je to uopste i bogougodno ,da li to ima vagu i tezinu kod Boga ,i da li je nase pokajanje iskreno ,mi to ne znamo....
- - - - - - - - - -
Nije isti Sud Bozji i sud ljudski ,velika je to razlika.
Naravno, velika je to razlika. Mi ne znamo potpuno kakav će na kraju biti konačan sud Božiji, ali ima nešto što znamo, što nam je Bog otkrio, a to je da ako ne ispunjavamo zapovesti Božije ne možemo ući u Carstvo Božije i ako ih ispunjavamo da ćemo ući u Carstvo Božije. Naše je da učinimo sve što je danas da držimo zapovesti i kajemo se i ispravljamo ako padnemo, a iskreno pokajanje je ako ne činimo više greh koji smo ranije činili. Ako ga i učinimo ponovo trebamo opet ustati, ali pazimo, jer "u čemu te zateknem u tome ću ti suditi". Dakle, nemojmo se uzdati u stalno padanje i ustajanje (iz istog greha), jer tada očigledno nešto nije u redu u našem duhovnom životu. Dakle, ništa ja ne cepkam i ne kažem, kako ti tvrdiš: "ahhh samo zakone ispunjavam i nacinim neko "dobro delo" i bicu spasen" već da ja treba da to ispunjavam da bih ušao u Carstvo Nebesko, da ako to ne ispunjavam neću biti spasen, a da li sam ja dobro to uradio, to je na Bogu da oceni. Moje je da uradim sve što mogu, a Bog i zapoveda ono što možemo da ispunimo, ni manje ni više od toga. Ako ne ispunimo znači da smo mi krivi zbog naše nemarnosti i sl. i za to ćemo da odgovaramo.
- - - - - - - - - -
Prava Crkva ne moze da ispunjava minimum ,nego mora da ima punotu istine ,ne mozes da cepkas istinu ,kao sto radis i naglasavas da je zakon iznad milosti.
Svi zakoni i proroci vise o dvema zapovestima;Ljubite Gospoda Boga svoga svim srcem svojim ,svom snagom svojom ,svom ,mislju svojom i ljubite bliznjega svojega kao samoga sebe ,a ko je bliznji nas -onaj kojem mu ,ili nam ucini milost...
Nigde nisam rekao da je zakon iznad milosti, već da je potrebno i jedno i drugo. Milost se Božija ogleda u tome da ako si grešio i pokajao si se, Bog ti je ipak oprostio, jer si se pokajao, a mogao je i da ne oprosti, jer svaki greh zaslužuje kaznu. Ali, pošto je Isus umesto nas nevin kažnjen nama Bog oprašta ako se kajemo, ali ako opet idemo u greh onda bi po rečima apostola Pavla bolje bilo da nismo ni poznali put pravde, jer opet gazimo krv Sina Božijeg, a po rečima istog apostola ako po Mojsijevom zakonu onaj koji čini greh zaslužuje smrt koliko tek zaslužuje smrt onaj koji gazi krv Sina Božijeg. Znači, milost Božija je samo na onima koji se kaju i ispunjavaju zapovesti Božije, na one koji ih ne ispunjavaju diže se gnev Božiji. On će se uskoro ispoljiti (u poslednjem periodu od 2029. do 2036.), a posle i na Strašnom Sudu. A takođe već i sada i na onima koji posle svoje sopstvene smrti budu osuđeni zbog nepokajanih grehova.
Prava Crkva na zemlji je ona koja ispunjava minimum istine (onako kako piše u Simvolu vere). Nema svaka prava Crkva na zemlji punotu istine. Punotu istine ima Nebeska Crkva, a na zemlji Gospod u Otkrivenju kaže da punotu istine imaju samo dve od 7 maloazijskih Crkava - Crkva u Smirni, tj. Crkva prvog perioda Hrišćanstva i Filadelfijska Crkva, tj. Crkva poslednjeg vremena (u poslednjem vremenu postoji i Laodikejska Crkva, ali ona je među onih 5 sa manama). Samo njima Gospod ne nalazi mane. Ostalim Crkvama (njih ukupno 5) Gospod nalazi mane u ispovedanju vere što znači da nemaju punotu istine. Samo onaj ko nema mane u ispovedanju ima punotu istine, a to su te 2 pomenute Crkve. Pročitaj na početnim strama Otkrivenja svetog Jovana Bogoslova o tome.