San svetog Jovana Kronštatskog-1.deo
Viđenje napisano od strane svetog Jovana Kronštatskog neposredno pred njegovu smrt 1908. god. u kome on prorokuje mnoge stvari koje su se dogodile posle u 20. veku, ali i one koje će se tek dogoditi kao npr. dolazak antihrista;
preuzeto iz "Pravoslavnaja Rus", br. 20/517, od 15/28 oktobra 1952.
sa ruskog preveo jeromonah Atanasije (Jeftić) na Svetoj Gori
Gospode, blagoslovi! Ja, mnogogrešni sluga Jovan, jerej Kronštatski, pišem ovo Viđenje. Ono što sam video i što predajem pismeno, napisao sam svojom rukom.
Na noć uoči 1. januara 1908. godine, posle večernje molitve, seo sam da malo odahnem za stolom. U mojoj keliji je bio polumrak, a pred ikonom Majke Božije je gorelo kandilo. Nije prošlo ni pola časa, začuo sam šum. Neko se tiho dotakao mog desnog ramena i laki i tihi, umilni glas reče mi:
"Ustani, slugo Božiji Jovane, pođi sa mnom!"
SVETILNICI SVETA
Ja sam brzo ustao. Preda mnom je stajao divni, čudni starac, bled sa sedim vlasima, u mantiji i sa brojanicama u levoj ruci. Pogledao me je strogo, no oči su mu bile umilne i blage. Od straha ja za malo nisam pao, no čudni starac me je pridržao. Ruke i noge su mi drhtale, hteo sam nešto reći, ali jezik mi se nije pokretao. Starac me je prekrstio i meni je postalo lako i radosno, i ja sam se prekrstio, takođe. Zatim je on štapom ukazao na zapadnu stranu zida i tim istim štapom je napisao: 191Z, 1914, 1917 , 1922, 1930, 1933, 1934 godina. Odjednom, taj zid je nestao i ja sam sa starcem pošao po zelenom polju. Vidim, stoji masa krstova; hiljade, milioni raznovrsnih: malih, velikih, drvenih, kamenih, gvozdenih, bakarnih, srebrnih i zlatnih. Išao sam pored tih krstova, prekrstio se i ohrabrio da upitam starca kakvi su to krstovi? On mi je umilno odgovorio:
"To su oni koji su za Hrista i Reč Božiju postradali!"
Idem dalje i vidim, čitave reke krvi teku u more koje se crveni od krvi. Od straha sam se užasnuo i opet zapitao čudnog starca:
"A, što je proliveno toliko krvi?"
On me pogledao i rekao mi:
"To je hrišćanska krv!"
Zatim je starac pokazao rukom na oblak. Ja videh masu gorećih, jarko užarenih svetilnika. I gle, oni počeše padati na zemlju: jedan, dva, tri, pet, deset, dvadeset... Zatim počeše padati u stotinama, sve više i više, i svi su goreli. Ja sam vrlo žalio što oni nisu goreli jasno, nego su samo padali i gasili se, pretvarajući se u prah i pepeo. Starac reče:
"Pogledaj!"
I ja videh na oblacima samo sedam svetilnika, pa zapitah starca:
"Šta to znači?"
A, on sagnuvši glavu reče:
"Svetilnici koje ti vidiš da padaju znače da će crkva pasti u jeres. A sedam goryćih svetilnika što je ostalo, znači da će sedam crkava Apostolskih Sabornih ostati pri kraju sveta."
Opet mi je starac kazao:
"Pogledaj!"
I gle, ja gledam i vidim čudno viđenje, anđeli su pevali: Svjat, Svjat, Svjat Gospod Savaot! Velika masa naroda sa svećama u rukama i radosnim, sijajućim licima išla je za njima. To su bili: kneževi, patrijarsi, mitropoliti, episkopi, arhimandriti, igumani, shimnici, jereji, đakoni, posnici, otšelnici Hrista radi, mirjani, mladići, dečaci, deca... Heruvimi i serafimi su ih pratili u nebesku, rajsku obitelj. Ja sam zapitao starca:
"Kakvi su to ljudi?"
Starac kao da je znao moju misao, reče:
"Sve su to sluge Hristove, koji su postradali za svetu Hristovu Sabornu i Apostolsku Crkvu."
Ja sam se opet usudio da zapitam:
"Da li se i ja mogu pridružiti njima?"
Starac reče:
"Ne. Još je rano эa tebe, strpi se i pričekaj!"
Opet sam zapitao:
"Reci mi oče, a otkud deca?"
Starac reče:
"Ta deca su takođe postradala эa Hrista od cara Iroda (14 hiljada). A, takođe su dobila venac od Cara i ona bezimena deca koja su pogubljena u utrobi svoje majke!"
Ja sam se prekrstio:
"Kakav će veliki i strašni greh biti majci -neoprostivi!"
JEVANĐELjE SA ZVEZDOM
Idemo dalje i ulazimo u veliki hram. Hteo sam da se prekrstim, ali starac mi reče:
"Ovde je mrzost i zapuštenje."
Vidim mračan i taman hram i u njemu mračan i taman presto. Nema ikonostasa pred oltarom. Umesto ikona, neki tuđi portreti sa zverinjim licima i oštrim kalpacima, a na prestolu nije krst nego velika zvezda i evanđelje sa zvezdom. Smolane sveće gore i pršte kao drva. Na prestolu stoji putir iz koga dolazi strašan smrad i otuda gamižu svakakvi gadovi: žabe, škorpije, pauci -strašno je gledati sve to. Prosfore su takođe sa zvezdom, a pred prestolom stoji sveštenik u svetlo crvenoj odeždi po kojoj gmižu zelene žabe i pauci. Lice mu je strašno i crno kao ugalj, oči crvene a iz grla ide dim i crni žalci kao u ose. Ah, Gospode, kako je to strašno gledati.
Zatim je na presto skočila neka mrska, gadna i bezobrazna crna žena, sva u crveno obučena, sa zvezdom na čelu. Zavrtela se na prestolu, potom kriknula kao noćna sova čiji glas se strašno razlegao po čitavom hramu: "Sloboda!" -i stala. A, ljudi su kao bezumni počeli da trče oko prestola, radujući se nečemu. Vikali su, zviždali i pevali nekakvu pesmu, iz početka tiho, zatim jače, kao psi, zatim se sve pretvorilo u zversko rikanje i režanje. Odjednom bljesnu jarka munja i udari silan grom. Zemlja zadrhta i hram se surva i propade u zemlju. Presto, sveštenik, crvena žena, sve se u kovitlacu survalo u bezdan. Gospode, spasi! Gledajući ovaj strašan prizor hladan znoj mi je izbio po čelu i ja sam se prekrstio. Osvrnuo sam se i starac se osmehnuo na mene, upitavši:
"Jesi li video ?"
"Video sam oče. Reci mi šta je to bilo, tako strašno i užasno?"
Ctarac mi odgovori:
"Hram, sveštenici i ljudi, to su jeretici, odstupnici i bezbožnici koji su odstupili od Vere Hristove i od Svete, Saborne i Apostolske Crkve, i priznali jeretičku novo-živoobnovljeničku crkvu koja nema blagodati Božije. U njoj je nemoguće ni postiti, ni ispovedati se, ni primiti miropomaэanje."
"Gospode, spasi mene grešnoga, pošalji mi pokajanje, smrt hrišćansku!", prošaputao sam. No, starac me umirio:
"Ne žalosti se", reče. "Moli se Bogu!"
Pošli smo dalje. Gledam, ide masa ljudi strašno izmučenih. U svakoga od njih zvezda. na čelu. Oni, ugledavši nas, povikaše:
"Molite se za nas, sveti oci, Bogu. Nama je vrlo teško, i mi sami ne možemo! Očevi i majke nas nisu učili эakonu Božijem i čak nemamo ni ime hrišćansko. Mi nismo dobili pečat dara Duha Svetoga, nego crveni эnak!"
Ja sam zaplakao i pošao za starcem. "Pogledaj!", pokazao mi je starac rukom. "Vidiš li?"
"Vidim brda!"
"Ne! To je brdo leševa ljudskih, ogrezlo u krvi."
Ja sam se prekrstio i upitao starca:
"Šta to эnači? Kakvi su to leševi?"
"To su monasi i monahinje, otšelnici i otšelnice, ubijeni эa Svetu Sabornu i Apostolsku Crkvu; koji nisu hteli da prime antihristov pečat nego su želeli da prime mučenički venac i umru эa Hrista."
Ja sam se molio:
"Spasi Gospode i pomiluj sluge tvoje i sve hrišćane."
No odjednom, starac se okrenuo ka severnoj strani i pokazao rukom:
"Gledaj!"
Pogledao sam i video carski dvorac, a okolo trče životinje raznih vrsta, zveri razne veličine, aždaje i svakakvi gadovi koji šište i ulaze u dvorac i već su pojurili na tron pomazanika Nikolaja Drugog. Njegovo lice je bledo ali hrabro. On čita Isusovu molitvu. Odjednom, tron se poljuljao, kruna je spala i otkotrljala se. Zveri su režale, tukle se i davile pomazanika. Rastrzale su ga, izgazile, kao zli dusi u adu. Odjednom, sve ovo je nestalo i ja sam gorko zaplakao:
"Ah, Gospode, spasi i pomiluj od svakoga zla, neprijatelja i protivnika!"
Starac me je uzeo za rame:
"Ne plači! Tako je ugodno Bogu!". I reče: "Gledaj!"
Gledam i vidim kako se pokazalo belo sijanje. S početka nisam mogao razlikovati, no zatim je postajalo sve jasnije: pristupao je nevoljni pomazanik. Na glavi mu venac od zelenih listova, a lice bledo i okrvavljeno, sa zlatnim krstićem na vratu. Tiho je šaptao molitvu. Prišao je i sa suzama rekao:
"Moli se za mene oče Jovane, i reci svim pravoslavnim hrišćanima da sam umro kao mučenik, čvrsto i hrabro za veru Pravoslavnu i za Svetu, Sabornu i Apostolsku Crkvu, postradao za sve hrišćane. Reci svim pravoslavnim pastirima da služe opšti bratski parastos za sve vojnike, postradale na bojnom polju: izgorele u ognju, u moru potopljene, i za mene grešnoga i postradalog. Grob moj ne tražite, njega je teško naći. Još molim, moli se za mene oče Jovane, i oprosti mi dobri pastiru."