Žene, šta predlažete/ nepravda učinjena prema ženama generacije 1970 - 1980 okvirno

Antihejter

Iskusan
Poruka
6.861
Niste mogle da upišete vojnu gimnaziju, tih godina nisu primali devojčice.
Zamislim samo ceo život, preciznije celu OŠ spremala se psihofizički i početkom 8-og razreda vojska objavi da nema više, zalupe vrata ispred nosa, i to bukvalno zato i samo zato što nisi muško.
Ne govorim o ženama od pre hiljadu godina, niti o sadašnjim devojkama koje mogu sve, govorim upravo o ženama, razočaranim ženama neke "međugeneracije" koje su još uvek dovoljno mlade za život (40, 45) ali ne mogu upisati neku ondašnju školu i slično.

Da li uopšte postoji neka uteha? Mislim da je strašnije baš sadašnjim ženama koje su "za dlaku" nešto mogle, radi se o razmaku od 20-30 godina, nego pre 300 ili hiljadu godina kad nije ni smatrano da ikako drugačije može da bude.

Kako se osećate i šta biste promenile sad, da li osećate teret nepravde ili ste pustili to "što je bilo, bilo"?

Stvarno me zanima. Moja sestra nikada nije oprostila državi a Izgleda ni sebi pa zbog nje pitam. (Ja radim kao obezbeđenje, vojsku sam prošao i regularno i dve godine kao vojnik po ugovoru, znači otprilike iste želje, meni vrata bila svuda otvorena, njoj nigde)

Niste mogle da upišete vojnu gimnaziju, tih godina nisu primali devojčice.
Zamislim samo ceo život, preciznije celu OŠ spremala se psihofizički i početkom 8-og razreda vojska objavi da nema više, zalupe vrata ispred nosa, i to bukvalno zato i samo zato što nisi muško.
Ne govorim o ženama od pre hiljadu godina, niti o sadašnjim devojkama koje mogu sve, govorim upravo o ženama, razočaranim ženama neke "međugeneracije" koje su još uvek dovoljno mlade za život (40, 45) ali ne mogu upisati neku ondašnju školu i slično.

Da li uopšte postoji neka uteha? Mislim da je strašnije baš sadašnjim ženama koje su "za dlaku" nešto mogle, radi se o razmaku od 20-30 godina, nego pre 300 ili hiljadu godina kad nije ni smatrano da ikako drugačije može da bude.

Kako se osećate i šta biste promenile sad, da li osećate teret nepravde ili ste pustili to "što je bilo, bilo"?

Stvarno me zanima. Moja sestra nikada nije oprostila državi a Izgleda ni sebi pa zbog nje pitam. (Ja radim kao obezbeđenje, vojsku sam prošao i regularno i dve godine kao vojnik po ugovoru, znači otprilike iste želje, meni vrata bila svuda otvorena, njoj nigde)
Ne znam odakle ti to.'83-ce sam sluzio vojsku u Skoplju i tada je bila prva generacija devojaka koja dobrovoljno sluzi vojni rok,a te godine je i primljeno mnogo devojaka na akademiju.Mada je to moglo i pre da se uvede.Kako su mogle da se bore i u I i u II sv.ratu,tako su mogle i da se skoluju za podoficire i oficire.

Ne znam odakle ti to.'83-ce sam sluzio vojsku u Skoplju i tada je bila prva generacija devojaka koja dobrovoljno sluzi vojni rok,a te godine je i primljeno mnogo devojaka na akademiju.Mada je to moglo i pre da se uvede.Kako su mogle da se bore i u I i u II sv.ratu,tako su mogle i da se skoluju za podoficire i oficire.
Izgleda da sam omašio godinu, nisam precizan ali znam da je godište 1974. poslednja ženska generacija pre zatvaranja vrata, već 1975.-to nije moglo. E ovo sigurno znam.

A za borbu na frontu u I i II sv. ratu mogu samo da nagađam po onome što vidim po dokum.emisijama ili filmovima a tu najčešće seku kosu i grudi obavijaju zavojima i kojekakvim krpama da sakriju dojke, ali nisam to hteo za temu, tih prevara je oduvek bilo (da se maskira u muškarca) ja govorim o realnim situacijama koje nisu bile tako davno.
Kako se (druge) žene osećaju?
Kako je biti sprečen da uopšte polažeš prijemni ispit? A mnoge nisu novca za dalje samostalno studiranje i ostadoše sa srednjom školom. Zato sam hteo da postavim pod pdf Nepravda.

Ali može li se ispraviti? To je skoro bilo, tako blizu a tako daleko, što bi se reklo. Generacije "ni tamo ni ovamo".

Stvarno ne znam generaciju kojoj nešto nije bilo zakinuto, onemogućeno, obespravljeno,...tako da verujem,...ali mislim da su mnogi bili u nečemu uskraćeni.Nebitno da li pripadaju starijim ili mlađim generacijama!
Tačno, nažalost. Kako se osećaš? Ja se plašim da se odnekud ne pojavi toliko dugo potisnut bes i jed...
Što se tiče @jolemisa inog posta, to je bilo 1983, post Titovsko vreme, tad jesu žene bile ravnopravne dok je trajalo obnavljanje države.

Izgleda da sam omašio godinu, nisam precizan ali znam da je godište 1974. poslednja ženska generacija pre zatvaranja vrata, već 1975.-to nije moglo. E ovo sigurno znam.

A za borbu na frontu u I i II sv. ratu mogu samo da nagađam po onome što vidim po dokum.emisijama ili filmovima a tu najčešće seku kosu i grudi obavijaju zavojima i kojekakvim krpama da sakriju dojke, ali nisam to hteo za temu, tih prevara je oduvek bilo (da se maskira u muškarca) ja govorim o realnim situacijama koje nisu bile tako davno.
Kako se (druge) žene osećaju?
Kako je biti sprečen da uopšte polažeš prijemni ispit? A mnoge nisu novca za dalje samostalno studiranje i ostadoše sa srednjom školom. Zato sam hteo da postavim pod pdf Nepravda.

Ali može li se ispraviti? To je skoro bilo, tako blizu a tako daleko, što bi se reklo. Generacije "ni tamo ni ovamo".
Tako je kao sto kazes.Kako su mogle zajednicki,recimo da idu na radne akcije i izgradjuju gradove posle rata,tako im je trebalo biti dozvoljeno i da se skoluju za oficire,jer je sigurno u svim generacijama imalo sposobnih devojaka za takvo sto.

Tačno, nažalost. Kako se osećaš? Ja se plašim da se odnekud ne pojavi toliko dugo potisnut bes i jed...
Što se tiče @jolemisa inog posta, to je bilo 1983, post Titovsko vreme, tad jesu žene bile ravnopravne dok je trajalo obnavljanje države.
Sada ok što se toga tiče,...ne dugujem državi više ništa, niti ona meni!

Sada ok što se toga tiče,...ne dugujem državi više ništa, niti ona meni!
Tako nešto je i moja sestra rekla, ne znam tačno ko je šta tražio od nje, u smislu da je nju država odbacila kao nepotrebnu a sad ta ista država nešto traži/ očekuje od nje, neće moći, malo sutra...

Naprotiv, mislim da su srecne sto nisu morale da idu u Vukovar ili da "oslabadjaju" Sarajevo.

Naprotiv, mislim da su srecne sto nisu morale da idu u Vukovar ili da "oslabadjaju" Sarajevo.
To je druga priča.
Govorio sam o pravu na vojnu službu. U mirnodopsko vreme. Odnosno na uskraćivanje prava. Samo za primer sam dao onemogućavanje vojne gimnazije za godište 1975.. pa nadalje, a kao što je rekla Manastirka, svaka generacija je za nešto uskraćena.

To je druga priča.
Govorio sam o pravu na vojnu službu. U mirnodopsko vreme. Odnosno na uskraćivanje prava. Samo za primer sam dao onemogućavanje vojne gimnazije za godište 1975.. pa nadalje, a kao što je rekla Manastirka, svaka generacija je za nešto uskraćena.
Uskraceni su i oni koji su zeleli normalno da studiraju, koliko studenata uopste i prima Akademija?

@Rayela
To je samo jedan primer.
Da li ste besni, nezadovoljni, ogorčeni, šta vam je najviše zasmetalo...na to sam mislio jer su sve te nepravde zakačile generacije koje danas vide da može (i treba) drugačije..

Uskraceni su i oni koji su zeleli normalno da studiraju, koliko studenata uopste i prima Akademija?
Ali oni polažu prijemni. Ako nemaju dovoljno poena, ništa od fakulteta.
Ja sam pričao o slučaju kad ti ne daju ni da se primakneš fakultetu jer ne primaju žene. Ni devojke. Ne znam kako bih više pojasnio.

Ona vojna akademija gde ima dobrih riba,to nema u realnom zivotu znas
Znam, znam :lol:

Ali oni polažu prijemni. Ako nemaju dovoljno poena, ništa od fakulteta.
Ja sam pričao o slučaju kad ti ne daju ni da se primakneš fakultetu jer ne primaju žene. Ni devojke. Ne znam kako bih više pojasnio.
Polaze se gadan prijemni na svim Akademijama, ja sam imala prijatelje koji si tri puta ( znaci 3 godine uzastopce)
polagali na Filmskoj i Likovnoj. Znam sta hoces da kazes, ali na toj Vojnoj Akademiji uci se kao i na Gradjevinskom
recimo, a tamo primaju i zenske.

Polaze se gadan prijemni na svim Akademijama, ja sam imala prijatelje koji si tri puta ( znaci 3 godine uzastopce)
polagali na Filmskoj i Likovnoj. Znam sta hoces da kazes, ali na toj Vojnoj Akademiji uci se kao i na Gradjevinskom
recimo, a tamo primaju i zenske.
E građevinci nemaju oružje ni beneficirani radni staž :lol:
Na kraju sam morao da se našalim.

Tako je kao sto kazes.Kako su mogle zajednicki,recimo da idu na radne akcije i izgradjuju gradove posle rata,tako im je trebalo biti dozvoljeno i da se skoluju za oficire,jer je sigurno u svim generacijama imalo sposobnih devojaka za takvo sto.
Zene su imale pravo da rade u vojsci kao "gradjansko lice na sluzbi u JNA", ili u kategoriji "vojni sluzbenik" (po klasama koje su bile adekvatne cinovima u aktivnom sastavu) ;U sanitetskoj sluzbi ih je bilo jako puno u aktivnom sastavu sa oficirskim cinovima.
Nisu sluzile u borbenim jedinicama, ali su mogle da budu u jedinicama TO (teritorijalne odbrane) od 1969 godine
Nisu mogle da upisu vojnu akademiju, ali su mogle da zavrse oficirski kurs

Zene treba da radjaju a ne da dangube zivote radeci nesto sto nije bioloska svrha.
Vaspitno zapustanje dovodi do degradacije i propasti civilizacije.
Nema veze sa temom. Ali ni ja nisam "načisto" sa tim šta bi žena "trebala". Ako je gledajući stare filmove i dokumentarne emisije žena mogla da bude sve samo ako odseče kosu, podveže dojke i uzme muško ime, čak i da svi to znaju ona je bila prihvaćena u krug obrazovanih muškaraca.
Mora da ima pravo na obrazovanje, a potpuno drugo pitanje je šta MOŽE.

Gledao sam u životu hitna pomoć je barem nekoliko puta pokupila neku školsku ili zbog bolova (plače, Aj što plače nego bleda k'o kreč, usta ljubičaste boje od bolova), pa i kasnije posle srednje kada su sa sobom nosile analgetike, nema bola ali ima takozvani "odliv krvi", opet hitna pomoć.
Jedna žena je pisala ovde na forumu pre da bi se trebalo obezbediti ženama na radnom mestu ulošci/tamponi i analgetici, ali čak i da je tako (a pričamo o nečemu što nikad biti neće, jer i zdrave muškarce otpuštaju a sigurno "jedva čekaju" da trče da na račun firme obezbeđuju sredstva dodatno) ali kažem, čak i da bude tako, ona kad se naguta lekova ona je pod blagom sedacijom, znači učinak rada (na bilo kom poslu, pa bio to i onaj najudobniji, za lap topom u toploj kancelariji) je u padu zbog pada koncentracije...

Zato za pilota ne može da dobije dozvolu onaj sa lošim zubima, jer se gleda šta bi moglo da se desi "sutra", zaboli ga zub u sred pilotiranja, pa naravno da će za pilota uzeti nekog 100% zdravog.
Naravno da rizik postoji uvek, tog pilota može iznenada da zaboli glava, može da mu pukne slepo crevo, ali što se žena tiče kod njih je gotovo sigurno da će problema biti, pa makar samo jednom godišnje, ali sigurno.
Nije samo krvarenje problem nego sve emocije kroz koje žene prolaze, PMS, pa bukvalno nisu "svoje", od napada plaća pa preko iživljavanja na šalterima (ah, čuvena "šalteruša").

Kad sam sve ovo rekao e sad da kažem da ima žena koje su lavice, borci, stene od ljudskog bića, manje ih je ali na njih sam mislio u uvodnom izlaganju. Žena koja može ako treba sama sebi i metak da izvadi, kao kauboj. Žena koja će da "stegne zube", ako prokrvari snaći će se, bol trpi a svaku čistu krpu može da upotrebi.

Sad kad spojim šta sam rekao pod jedan, pod dva i ovo poslednje, zaključak je:
Ženama treba dozvoliti sve što kao individua mogu, a ako ne mogu- obezbeđivanje tampona i analgetika na radnom mestu je tragikomedija, ako ne možeš da radiš- idi rađaj (ili otkud znam šta ćeš), a nemoj zauzimati mesto ni sposobnijoj od tebe ni muškarcu.

Jesam li surov? A ja bih pre rekao da je ona razmažena.

Zene su imale pravo da rade u vojsci kao "gradjansko lice na sluzbi u JNA", ili u kategoriji "vojni sluzbenik" (po klasama koje su bile adekvatne cinovima u aktivnom sastavu) ;U sanitetskoj sluzbi ih je bilo jako puno u aktivnom sastavu sa oficirskim cinovima.
Nisu sluzile u borbenim jedinicama, ali su mogle da budu u jedinicama TO (teritorijalne odbrane) od 1969 godine
Nisu mogle da upisu vojnu akademiju, ali su mogle da zavrse oficirski kurs
Ja jedino mogu da zaključim iz svega ovoga da su prosto rečeno žene bile psihički pa i fizički jače od ovih nja nja danas. Moguće da je to stvarno tako pa upravo iz tog razloga vojska je 1975. rekla "Ne" ženama.
Ja kao neko približnih godina vidim i sam da su ove od 1975. manje sposobne i "svilene" u odnosu na 1968-9 npr.
Ali opet kažem: trebalo bi dati šansu individui.
Šovinistički je zabraniti svim ženama od "75-og godišta pa na dalje. To mi je poenta.
I muškarci prolaze testove kao individue, pa zašto bi to bilo uskraćeno ženama?

Takoe samo sto taj podatak ne treba da znaju feministkinje da im se ne da na znacaju
Pa to i jeste srž ženskog paćeničkog života hiljadama godina, jer se od rođenja drže zatucane u mraku, pod mrak podrazumevam da ne znaju uopšte da ljudska prava postoje a kamoli koja su. Kontrolisanje mase se uvek najbolje sprovodi držanjem iste te "mase" u neznanju i uskraćivanje informacija.

Na temi, odnosno pdf "Žene" smo, a žene ćute.
Muškarci pišu.
Neki napadaju, neki palamude, neki podržavaju.
Mislim da sam došao do poente- žene su pasivne totalno i šta god im se nameće uglavnom ćutke prihvataju. Jebeš mi sve ako je i ova "emancipacija" potekla od žena. Nije.
One samo slede vođe, sad si za rađanje, sad više nisi za rađanje sad idi na plastičnu operaciju, e sad budi radikalna feministkinja, itd.
Ja dižem ruke. Šta mi vredi boriti se za ženska prava kada se one same ne bore. Čast izuzecima.

Ja jedino mogu da zaključim iz svega ovoga da su prosto rečeno žene bile psihički pa i fizički jače od ovih nja nja danas. Moguće da je to stvarno tako pa upravo iz tog razloga vojska je 1975. rekla "Ne" ženama.
Ja kao neko približnih godina vidim i sam da su ove od 1975. manje sposobne i "svilene" u odnosu na 1968-9 npr.
Ali opet kažem: trebalo bi dati šansu individui.
Šovinistički je zabraniti svim ženama od "75-og godišta pa na dalje. To mi je poenta.
I muškarci prolaze testove kao individue, pa zašto bi to bilo uskraćeno ženama?
Nije bas tako jednostavno :)

Sve zene su imale vojnu obavezu sluzenja u Civilnoj zastiti
Za vreme SFRJ postojala su dva termina; vojna obaveza, i vojni rok
Zene u odredjenim profesijama su imale vojnu obavezu (med.sestre, lekari, pravnici, neke tehnicke struke....), ali nisu morale sluziti vojni rok .Te profesije su mogle da budu u aktivnom sastavu, u bilo kojem cinu koje odgovaralo formacijskom mestu
"Gradjansko lice na sluzbi u JNA" su pripadnici stalnog(aktivnog sastava) zaposlene u svim institucijama JNA (ustanove, stabovi, preduzeca....).Nemaju cinove nego klase (Prva klasa je rang pukovnika)

Nije bas tako jednostavno :)

Sve zene su imale vojnu obavezu sluzenja u Civilnoj zastiti
Za vreme SFRJ postojala su dva termina; vojna obaveza, i vojni rok
Zene u odredjenim profesijama su imale vojnu obavezu (med.sestre, lekari, pravnici, neke tehnicke struke....), ali nisu morale sluziti vojni rok .Te profesije su mogle da budu u aktivnom sastavu, u bilo kojem cinu koje odgovaralo formacijskom mestu
"Gradjansko lice na sluzbi u JNA" su pripadnici stalnog(aktivnog sastava) zaposlene u svim institucijama JNA (ustanove, stabovi, preduzeca....).Nemaju cinove nego klase (Prva klasa je rang pukovnika)
Dobro, šta misliš zašto je došlo do promene? Nisam ni mislio da je jednostavno :) da jeste, ne bih pitao ljude na forumu, ništa mi zapravo nije jasno, iskreno.

Back