Žene i religija/vera

gost 306236

Aktivan član
Poruka
1.734
Petar II Petrović Njegoš je napisao:

Ćud je ženska smiješna rabota!
Ne zna zena ko je kakve vjere:
Stotinu će promjeniti vjerah
da učini što joj srce žudi.

Da li je ovo ispravno? Koliko je važna religija/vera u životu žene?

Još jedna imbecilna , a pride i mizogina tema.

Naravno da nije ispravno. Možda je bio ljut kad je to pisao, jer se već zarazio sifilisom od koga je i umro polulud.

Igra onoliku ulogu koliko i kod muškaraca: proizvoljnu i individualnu. U gnostičkom hrišćanstvu ima mnogo žena biskupkinja i žena sveštenica, za razliku od ovih..."službenih" crkava.

Još jedna imbecilna , a pride i mizogina tema.

Igra onoliku ulogu koliko i kod muškaraca: proizvoljnu i individualnu. U gnostičkom hrišćanstvu ima mnogo žena biskupkinja i žena sveštenica, za razliku od ovih..."službenih" crkava.

I na toj "imbecilnoj" temi ti pišeš što znači da si imbecil. Samom sebi skačeš u stomak.

Otkud znaš koliku ulogu igra? Pametniji si od Njegoša?

Petar II Petrović Njegoš je napisao:

Ćud je ženska smiješna rabota!
Ne zna zena ko je kakve vjere:
Stotinu će promjeniti vjerah
da učini što joj srce žudi.

Da li je ovo ispravno? Koliko je važna religija/vera u životu žene?

Naravno da igra, ali iskreno mogu reci da je ovo tacno. Zeni je mesto uz muskarca, s tim sto zato treba gledati da bude iste vere.

Ovo se ne odnosi na monahinje i izuzetno duhovne zene, kojih je malo.

Ne skačem, naravno. Opet trčiš pred rudu.

Tema je imbecilna , jer se iz aviona vidi da je tendenciozno postavljena, a ja pokušavam da napravim teren za normalnu diskusiju.

Znam zato što živim u relanom svetu.
I na toj "imbecilnoj" temi ti pišeš što znači da si imbecil. Samom sebi skačeš u stomak. Zašto misliš da je tendenciozno postavljena?
I Njegoš je živeo u realnom svetu pa nije došao do istog zaključka.

Vičare samo imaju žensku religiju-u ovim muškim religijama ima da kleknu pred ocem nebeskim...:lol:
Vece,nevaljece su slobodnije i mojoj napaćenoj duši prijatnije od zatuljenih u molitve muškim bogovima.
Pošto sam po prirodi ljubomoran-koja je imala drugog boga sem mene-dobijala je veoma brzo pedalu:mrgreen:
Što da trpim konkurenciju kad ne moram.Moja veca veruje u mene i nema drugih bogića...

A usput je žena(čudne ćudi) utekla iz tamnice i od bukagija gdi je smestio Cojle Manojle po preporuci Njegoša lično, a u međuvremenu je i draga Picolo prestala sa korišćenjem prepisane terapie.

:dontunderstand:

Žena nije čovek???
Te mudrolije Njegoševe o ženama, pa i Dučićeve ... smiješne su rabote.

Jesu, zene su bica, ljudi, ali ipak mnoge zene kad se udaju kao da se odreknu svoje licnosti zarad ...ne znam cega (muza, dece i sl) pa pristaju cesce na kompromise, te i u verskom pogledu.

Pa u svim velikim organizovanim religijama zena je nize bice. Poznat je rigidan, da ne kazem umobolan stav islama prema zeni. U hriscanstvu je proterivanjem Adama i Eve iz raja ( A Eva je naterala Adama da zagrize vocku) zena osudjena kao slabija, lukavija i upravo je to sluzilo crkvi kao opravdanje da zenu podredi gospodaru (muskarcu!), a muskarac je podredjen crkvi. Mislim da se cela prica svodi na to da je crkva smilila kako da jedna polovina hrišcana (muskaraca) kontrolise drugu polovinu (zene), tako da je Crkvi olaksala posao kontrole. Zatim u hinduzimu je obicaj da dan uoci praznika Diwali, zena ceo dan posti, ne jede, ne pije, i td, u cast zdravlja svog muza. Ona posti da bi on bio zdrav i dugovecan. A sto on ne posti zbog nje?
U skladu sa tim gledam i na ovaj Njegosev stih.

Pa u svim velikim organizovanim religijama zena je nize bice. Poznat je rigidan, da ne kazem umobolan stav islama prema zeni. U hriscanstvu je proterivanjem Adama i Eve iz raja ( A Eva je naterala Adama da zagrize vocku) zena osudjena kao slabija, lukavija i upravo je to sluzilo crkvi kao opravdanje da zenu podredi gospodaru (muskarcu!), a muskarac je podredjen crkvi. Mislim da se cela prica svodi na to da je crkva smilila kako da jedna polovina hrišcana (muskaraca) kontrolise drugu polovinu (zene), tako da je Crkvi olaksala posao kontrole. Zatim u hinduzimu je obicaj da dan uoci praznika Diwali, zena ceo dan posti, ne jede, ne pije, i td, u cast zdravlja svog muza. Ona posti da bi on bio zdrav i dugovecan. A sto on ne posti zbog nje?
U skladu sa tim gledam i na ovaj Njegosev stih.

Zato cete vi koji ne verujete brze da se razvodite.

Nema tu srece, nema...

Tužno je kad žena brani judeohrišćanske religije... dođe ti da im skineš kapu za briljantan način kojim su tokom vekova uspeli da (nekim) ženama utuve u glavu činjenicu da su zavisne od muškaraca i podređene njima. Vrhunski marketing, nema šta.

Žena nije čovek???
Te mudrolije Njegoševe o ženama, pa i Dučićeve ... smiješne su rabote.

A đe će žena biti čovjek. To niti je bilo, niti može biti.
Žena se treba držati uz čovjeka kao svoga gospodara.
Čovjek je živo biće koje se bitno razlikuje od svih drugih bića jer ima jezik u smislu verbalne komunikacije.
Žena je biće koje ima samo jezik i ono, auuu, đe ću to pominjat...
Čovjek, za razliku od žene, je živo biće, koje ima visoko razvijen mozak sposoban za apstraktno razmišljanje, rješavanje problema, introspekciju i sl.
Kad se čovjek oženi, on mora razmišljati za dvoje plus deca.
Pošto je žena inferiorno biće, čovek mora paziti na nju, razmišljati umesto nje i govoriti joj što treba činiti.
Treba je zaštiti od svakojakih glupih misli koje joj padaju na pamet.
Ako žena ponekad, slučajno, kaže nešto pametno, ne treba joj to priznavati jer će pasti u zabludu da ume da razmišlja i da je takoreći pametna.
Za razliku od psa, žena ne može biti čoveku prijatelj.
Ali zato je najbolji ženin prijatelj čovjek, koji je tretira čak bolje nego psa.
Čovjek ženu može čak i voljeti, ali tu slabost nikako ne treba pokazivati, jer žena je ka i dete, čim pokažeš da je voliš, ona to iskoristi. Ja ovo nisam proveravao, ali sam čuo od oni što jesu.
Ženu treba zaštititi od previše informacija jer može da poludi, zato ženi ne treba pričati ono što ne mora da zna i treba je zaposliti oko kućni poslova, s tim da ne sluša radio.
Ima još toga što treba učiniti za ženu kako bi je zaštitili i sačuvali, jer je ona osetljivo stvorenje.
Ali ovo se toliko podrazumjeva da svaki normalan i razuman čovjek ovo zna. Ovo je toliko očigledno da čak i žene znaju iako nisu razumne kao čovjek. Jer ipak, ne treba previše potcenjivati žensku pamet, jer i to može da zloupotrebi pa da se pravi gluplja nego što jeste.
Za sada ovoliko.
Kome nije nešto jasno može da postavi dodatno pitanje.
Potrudiću se da odgovorim u što kraćem roku.

Zdravo svima!
Ja sam LBarbara i žena sam...:)

onama7.jpg

Zato cete vi koji ne verujete brze da se razvodite.

Nema tu srece, nema...

Pa ti snajka budi pokrona svom muzu, istrpi poneku cusku, dozvoli mu da ne postuje tvoje mislnje, ma peri mu i noge ako treba,...to je tovj izbor,. ali ako je to za tebe recoet za srecan brak, nemoj ga molim te nametatti drugima.
I posle se ljutite kada konstatujemo da su religije retrogardne i da sa fanaticarima nema dijaloga.

Poslednja izmena:
Pa ti snajka budi pokrona svom muzu, istrpi poneku cusku, dozvoli mu da ne postuje tvoje mislnje, ma peri mu i noge ako treba,...to je tovj izbor,. ali ako je to za tebe recoet za srecan brak, nemoj ga molim te nametatti drugima.
I posle se ljutite kada neko konstatujemo da su religije retrogardne i da sa fanaticarima nema dijaloga.

Tvoja majka je prala noge tvom ocu?

Tužno je kad žena brani judeohrišćanske religije... dođe ti da im skineš kapu za briljantan način kojim su tokom vekova uspeli da (nekim) ženama utuve u glavu činjenicu da su zavisne od muškaraca i podređene njima. Vrhunski marketing, nema šta.

Nema to veze sa merketingom vec sa cinjenicama.Zena i muskarac nisu jedno te isto i ne mogu se nikako izjednaciti niti u mentalnom niti u fizickom smislu.Muskarac treba da bude glava zeni a zena oslonac muskraca.Pravu zenu koju muskarac voli nece nikad udariti i postovace je kao stub svoje kuce.
Ova emancipacija zene ide u pogresnom smeru,u smeru unistavanje baze zdravog drustva a to je porodica.

I posle se ljutite kada neko konstatujemo da su religije retrogardne i da sa fanaticarima nema dijaloga.

Viđu...
No što je recept za srećan brak?
Ženi bez čovjeka svašta pada na pamet i srlja u propast. Da si našla valjanog čovjeka, ne bi vako pisala. Ne znam što žene uopše uče da pišu?
A ove aluzije za pranje nogu su ti mnogo pametne.
Valjda je normalno da mu pere noge. Ne, no će sa prljavim nogama u krevet!

A i što raspravljam sa ženom, sad se pitam?
Imaš li ti oca, braće...
Ajde bruko ne sramoti poštene žene.

Back