Zene i borilacke vestine

Sirova snaga ne znaci nista,jace udara istreniran covek od 70 kg nego neko ko ne trenira nista a ima 100 kg.Slucajno sam se zadesio u nekoj sorci pre par nedelja,tacnije razdvajao sam i lik od 110 kg promasi ovog drugog i mazne mene u oko.Nisam pao,niti se zazeturao.Bolelo jeste ali to je sve.Da je udario neko ko zna da udara pitanje kako bi se proveo.

Nemoj preterivati sada. Možda lik nije nameravao tebe da zvekne ali je pitanje šta bi desilo da je udario lika koga je prvobitno hteo da udari odnosno koliko je ta promena pravca uticala na snagu njegovog udarca. Nije potrebno mnogo vremena da neko nauči da udari kako treba, ako se zaista posveti tom aspektu. Naravno imaš likova koji ne znaju dobro da udaraju ali opet moraš imati u vidu i da se takvom retardu može posrećiti.

Nemoj preterivati sada. Možda lik nije nameravao tebe da zvekne ali je pitanje šta bi desilo da je udario lika koga je prvobitno hteo da udari odnosno koliko je ta promena pravca uticala na snagu njegovog udarca. Nije potrebno mnogo vremena da neko nauči da udari kako treba, ako se zaista posveti tom aspektu. Naravno imaš likova koji ne znaju dobro da udaraju ali opet moraš imati u vidu i da se takvom retardu može posrećiti.

Опрости ми, али не слажем се са тиме што си казао да "није потребно много времена да неко научи да удари како треба".
Извести правилно ударац је уметност, зато и реч вештина у борилачким вештинама.
Извести ударац правилно, у СВАКОЈ ситуацији, је одлика само оних мајстора који озбиљно вежбају годинама.

Опрости ми, али не слажем се са тиме што си казао да "није потребно много времена да неко научи да удари како треба".
Извести правилно ударац је уметност, зато и реч вештина у борилачким вештинама.
Извести ударац правилно, у СВАКОЈ ситуацији, је одлика само оних мајстора који озбиљно вежбају годинама.

Zavisi za čega ti treba ta umetnost. Ako je ulična šorka onda ne treba mnogo vremena ako je u pitanju ring onda je potrebno vremena ali opet i to zavisi od pojedinca.

Treba mnogo vremena da bi naucio pravilno da udaras.
Svakome se moze posreciti,zvekne ti neku frljoku i cao.
Ako borbi,tuci pristupis pametno a ne pod naletom adrenalina kako rade ulicari imas velike sanse da nekog odrobijas.
Kod nas na trening dolaze kojekakvi smesni likovi,misleci da je MMA ulicna sorka.
Ajde hoce oni da se pokazu kako znaju da mlate,razmasu se rukama,ti ih samo navlacis na kontru.Kad popiju kontru da vidis kako beze od udaraca.

Treba mnogo vremena da bi naucio pravilno da udaras.
Svakome se moze posreciti,zvekne ti neku frljoku i cao.
Ako borbi,tuci pristupis pametno a ne pod naletom adrenalina kako rade ulicari imas velike sanse da nekog odrobijas.
Kod nas na trening dolaze kojekakvi smesni likovi,misleci da je MMA ulicna sorka.
Ajde hoce oni da se pokazu kako znaju da mlate,razmasu se rukama,ti ih samo navlacis na kontru.Kad popiju kontru da vidis kako beze od udaraca.

Za ring je potrebno vremena a za ulicu oko godinu dana pod uslovom da treniraš kako treba a nekima ne treba ni trening. Znam za te "uličare" što se razmahuju udarcima, tih retarada je bilo i kod mene na Aikido-u pa su pokazivali kako će neko "pravilno" da te udari. Fora je što je nama jedan majstor Karate-a pokazivao udarce na Karate način plus što su neki likovi tu trenirali i kik boks uporedo sa Aikido-om jedno 7- 8 godina. Najjače oružje protiv tih "uličara" je bio prednji direkt i držanje distance i ništa više. Likovi em nisu mogli da priđu em nisu znali kako da se brane, haos. Poenta u uličnoj tuči je izbeći prepad tj. ono glavno oružje koje imaju uličari a to je faktor iznenađenja, ako to prevaziđeš odnosno uspeš da se odbraniš i postaviš u gard onda ne da nisu opasni nego su takve pi*čke da bi ih tukao iz čistog zadovoljstva.

Није случајно што сваки од ова четири видеа приказује дјечаке и дјевојчице узраста до неких 16 година, што и јесте доб до којег иоле јаче дјевојке имају некакве шансе против дјечака. Послије тога, кад већину потоњих пукне тестостерон, шансе да дјевојка добије момка своје доби падају на ниво статистичке грешке. Још је овдје био у питању греплинг/џијуџица, да је у игри било и ударање, шансе жена би биле још мање. Да не буде забуне, не мислим да су жене немоћна бића осуђена да буду жртве, и те како могу научити да се бране ( у смислу да не представљају лаку мету за свакога и да могу изаћи релативно неповријеђене из неких покушаја пљачке или силовања), али у спортском смислу је више него смијешно поредити мушкарце и жене.

Niko ni ne poredi babe i zabe nego unazad na stranicama bilo je nekih koji su govorili kako su prosecni momci ali da na svetu nema ni jedne koja bi mogla da mu parira u snazi i slicno makar trenirala citav zivot i tako neke gluposti. Velika je razlika izmedju devojke koja ne trenira i koja trenira citav zivot posebno neke primenjive borilacke vestine kao sto su rvanje, boks i tome slicno. Odem ponekad u halu gledam treninge to je daleko od neke devojke koja ne trenira, od samopouzdanja za pocetak pa nadalje tehnike izdrzljivosti, snage, brzine, kondicije itd...

Evo jos jedan solidan snimak, svakako nije isto da neki muskarac napadne devojku koja nema pojma i neku koja zna da se brani kao ova naprimer. Posmatrao sam slicne treninge ovde u Novom Sadu.

Lik iz prvog klipa je počeo sa nožnim tehnikama, (drugi udarac je budalaština, ali naredni su kako tako naciljani), što bi veštiji udarač odlično iskoristio, naročito na 0:14 kada je udarac upućen posred bubrega, vrlo zaguljeno, posle toga udarac u stomak, ali očigledno udarci ovog lika nisu imali dovoljnu snagu.Pri tom je imao visinsku i težinsku prednost koju takođe nije iskoristio.
Pored toga kao što je kolega @ Bettencourt lepo primetio u pitanju su tinejdžeri dok udaračkih tehnika (osim u prvom snimku) nema.Momak iz drugog snimka je odmah zauzeo dominatnu poziciju iz koje je mogao da uputi seriju nezgodnih udaraca.Nekoliko puta joj je stavljao lakat na vrat a onda i šake na glavu, gde je borba i prekinuta, a onda je iz drugog pokušaja uspela.Neuhranjenog momka iz četvrtog snimka protiv prilično žilave klinke ne bih komentarisao.
I ja se slažem o čemu sam i pisao da dobro istrenirana žena može da se itekako suprotstavi nasilniku (znam nekoliko njih), ali ne na ovakav način.Ovo je sport u kojem su učesnici juniori.

Poslednja izmena:
Lik iz prvog klipa je počeo sa nožnim tehnikama, (drugi udarac je budalaština, ali naredni su kako tako naciljani), što bi veštiji udarač odlično iskoristio, naročito na 0:14 kada je udarac upućen posred bubrega, vrlo zaguljeno, posle toga udarac u stomak, ali očigledno udarci ovog lika nisu imali dovoljnu snagu.Pri tom je imao visinsku i težinsku prednost koju takođe nije iskoristio.
Pored toga kao što je kolega @ Bettencourt lepo primetio u pitanju su tinejdžeri dok udaračkih tehnika (osim u prvom snimku) nema.Momak iz drugog snimka je odmah zauzeo dominatnu poziciju iz koje je mogao da uputi seriju nezgodnih udaraca.Nekoliko puta joj je stavljao lakat na vrat a onda i šake na glavu, gde je borba i prekinuta, a onda je iz drugog pokušaja uspela.Neuhranjenog momka iz četvrtog snimka protiv prilično žilave klinke ne bih komentarisao.
I ja se slažem o čemu sam i pisao da dobro istrenirana žena može da se itekako suprotstavi nasilniku (znam nekoliko njih), ali ne na ovakav način.Ovo je sport u kojem su učesnici juniori.

Sport je jedna prica, uz postovanje licnosti, dok je samoodbrana sasvim druga prica, i zensko koje utrenirano, u svakom slucaju ce odraditi ono sto je najbolje , da bi sebe izvukla iz neprilika.

Zanimljivo mišljenje Bila Valasa o ovoj temi:

A woman who has trained in the martial arts can beat a man who has not trained.

Bill Wallace: A woman can be victorious against a man only if she’s got the element of surprise on her side or she is significantly stronger than her opponent.

There are plenty of techniques a woman can use against a mugger who thinks she won’t fight back; the woman can hopefully buy a little extra time to escape.

But generally women are not as strong as men, and no matter what their game is — kicking, punching, grappling or whatever — if they hit a guy and don’t do any immediate damage, they’ll be in trouble.

Back