Djevojčica navršava 13 godina. Prošli put sam je vidjela kad je dolazila zbog prehlade početkom ove godine..škola i košarkaški trening su joj bili prioriteti..zdravo sportsko dijete...Dolazi ona nedavno..izrasla..ogleda se u ambulantno ogledalo, namješta kosu, krupne građe i na moje pitanje da li još uvijek trenira odgovara ponekad..samo rekreativno ... šta se to dešava sa djevojčicama da u pubertetu biraju aktivnosti koje će njihovo tijelo učiniti krhkije, nježnije..te svoj talenat za neki sport bez razmišljanja napuštaju radi razvijanja rodno prihvaćenog društvenog izgleda žene..muškog obrasca kako bi žena trebalo da izgleda ... slična, malo drugačija situacija se dešava sa većinom naših sportiskinja gdje je uspjeh zbir profesionalnog i društveno prihvaćenog neophodno prepoznatljivog 'ženskog savremenog rodnog obilježja' ...
Da li je u pitanju muški obrazac?
Nek mi sad svako agilno žensko čeljade odano sportu pljune u lice; ali nikad si nisam umela pomoći: insistiranje na sportu
u žene, meni je uvek delovalo onako malo...Neobično.
Naročito kad su u pitanju raznorazni rukometi, bacanje kEgli i dizanje tegova.
Mojem su pogledu najverovatnije doprinele, onomad, brkate rumunjske bacačice kopalja s raznoraznih olimpijada; i njihove sovjeCke sestre po tegovima. Kojima se širina vrata mogla meriti jedino sa širinom struka.
I ničim više pod bog(ovima), a najmanje muškim interesovanjem.
Naravno, zla sam, i
naravno da postoje ženstveni sportovi koji se ne dotiču "pola" kao takvog, niti izazivaju naročito sumnjičave poglede i ocene. Ali, s ovim je pitanjem ko i s morem ostalih na koje sam nabasala. Uopštavanje, uopštavanje.
Da li žensko koje, u određenim godinama; ili bez obzira na njih; ili
ma kad; oseti sklonost posvetiti se estrogenskoj, prirodnoj strani svoje osobe - radi baš
toliki zločin?..
I, ako ga radi; zašto ga radi? I, mnogo bitnije;
ko i zašto kaže da ga radi.
Svoj prirodni talenat napušten zbog....
Rečenice se ne počinju ovako, ali
ja smatram da se prirodni talenat napušta
samo usled kakve velike (mislim,
velike) presije - konkretne i fizički opravdane zabrane i egzistencijalne nemogućnosti. Ni u kojem drugom slučaju. U svakoj drugoj situaciji,
prirodni talent će se izboriti za svoje mesto pod suncem. Ali, ono što me mnogo više zanima (trenutno); jeste do koje mere i koliko daleko trebamo ići ne bi li sve pod kapom nebeskom proglašavali za patrijarhalno-mušku zaveru sproću nesvesnih žena?
?
Ono, ima ih - zlih i naopakih - koji bi tu nedoumicu izvrnuli naglavce.
Pa se upitali do koje mere i koliko je daleko u stanju ići ženska neadekvatnost.
Pih, zli oni.