Uputstvo za upotrebu gasne peći

Imaš ljude koji nikad ne nauče, i imaš ih koji ne mogu da nauče nikad.
Kad se 17-ogodišnjakinji ovlaže gaćice na pomisao o onom zgodnom magarcu koji nogom zatvara vrata i koji će joj razbiti zube u diskoteci ukoliko zaključi da ju je neki dripac pogledao; to je normalno. Kad se na istu pomisao ovlaži koka od 30; to je blam. Njen, naravno. Žensko ima svoje faze odrastanja ko i muško, i koliko su naoko različite; taman su toliko uklopljive. Svaki balavac bi da ujutro u ogledalu vidi, ne znam, do zuba naoružanog Deppa koji **** majku skotovima i šeta najbolje ribe. Svaka balavica bi da ju šeta do zuba naoružan Depp koji.. Razumeš? Mlad čovek je primitivan, i možda utoliko bliži pameti. Kažu da ženska reprodukcijska moć dostiže zenit između 18-e i 24-e. Ispada da je mlado žensko najpribližnije svojoj prirodnoj ulozi upravo tada. Ako je prirodna (i primarna) čovekova uloga reprodukcija; i ako veruješ u svo ono mrčenje o instinktivnom odabiru najpoželjnijeg parnjaka u savani; onda mi reci kako cura, na vrhuncu svoje reproduktivne sposobnosti (i potrebe) može da greši? Instinkt nije izašao iz feminističkog manifesta, i nema ni ič od političke korektnosti u sebi. Instinkt te tera da se pariš, sestro! Da sebi biraš najmuževnijeg kojeg su tvoje 18-ogodišnje oči u stanju ugledati. Kako ceniš muževnost sa 18? Naravno, rasponom ramena, uskošću kukova, snagom vrata, bahatim stavom. Ceniš sirovo jer si sirova. Pesnica je božanstvo. Tvoj primitivni, polno nadraženi um traži momka koji će biti u stanju da napravi jaku decu i otera napasnike od ognjišta. Ukoliko istom prilikom strada i tvoja vilica, no, pa, to ti dođe ko kolateralna šteta.
E sad.
Desi se (ne naročito često) da žensko preraste svoju (prirodnu?) potrebu. Desi se da jedno jutro ustane i zaključi kako je hormonska oluja zgasla, i kako je ona sama ličnost a ne priplodna marva ili vreća za šutanje naokolo. Desi se da počne da oseća, i zahteva, drugačije. Šta znam; da onaj alfa mužjak s početka prestane biti parnjak, a postane otac. Od momka koji (što se dešava često) još nije prerastao svoju (prirodnu?) potrebu da jaše u pohodu s drugim mužjacima i tek povremeno svraća ne bi li oplodio; tog jutra otkrovenja ona sad traži mir, stabilnost i emotivni odgovor. Nažalost, muška reproduktivna moć postoji mnogo duže nego ženska; što će ti reć svako ko se bar trenutka zamislio nad svetim knjigama što zagovaraju poligamiju. Biblije ovoga sveta odjeci su primitivnog uma koji uvek razmišlja praktično. Ako je, opet kažem, prirodna i primara potreba čoveka reproduktivna; onda nema nikakve svrhe ostati posvećen ženi sa stomakom do zuba. To nije ništa do gubljenje dragocenog vremena – svet je pun devica koje tek treba oploditi. Vrsta iznad svega, zar ne? Ima li šta prirodnije od toga?
Ali civilizacija je otišla daleko na tom putu. Savremen čovek želi iščupati noge iz blatnih zemaljskih korena. Dići se u nebo. On hoće da mu niknu krila ko angelu jer svoju svest, svoje duhovno ustrojstvo vrednuje u rangu sa božanskim. Savremenom čoveku fizičko je telo balast; gnusna vreća mesa, kostiju i sluzi koje se stidi. Selektivno pamćenje!
Ko ne bi hteo da može da bira šta će o sebi pamtiti.
Niko ne želi pamtiti da je krvav ispod kože.
Današnji svet čine parole. Put kojim se ređe ide. Jednakost i bratstvo. Sloboda mišljenja. Vodite ljubav. Slobodna deca su iz Summerhilla; Muškarci s Marsa a žene sa Venere. Ako ćeš po učinku, nijedna od tih fraza nije postala globalna.
Ljudi su i dalje krvavi ispod kože.
Ono što te ja pitam, jeste da mi kažeš šta uraditi sa 17-ogodišnjakinjom s početka. Ona zagovara glas srca. Ona je ta koja bi dala da je ovoga časa streljaju ukoliko je to jedini način da odbrani svoju tvrdu veru kako iznad svega, i uvek, treba slušati svoje – srce. Ti i ja, mi bi joj mogli reći kako sirenski glas koji je zavodi zapravo peva iz njene utrobe. Mogli bi joj pljunuti u lice da je urnebesna jer Muzikom Sfera zove gladno zavijanje sopstvenog neartikulisanog instinkta. Mogli bi da joj kažemo kako je zaljubljenost ništa do puka hormonska zavera kojoj je krajnji cilj otrežnjujuće primitivna potreba za produžetkom vrste. Ovoga časa mogli bi zinuti i obelodaniti poraznu istinu o njenom bleštavom princu na belom konju koji je ništa do dripac s erekcijom. I pesnicom.
Ako smo ti i ja žensko, kako do sto crnih đavoa da joj tako nešto kažemo?
Sylvia Plath je rekla: svako žensko obožava fašistu. Čizmu u lice, brutalnu životinju. Brutalno srce brutalne životinje poput tebe.
Onda je gurnula glavu u peć.
Ja neću da potpaljujem ničije peći.
Ostaviću svakom da važe sopstvene muke. Da gleda šta će i kako će kada, i ukoliko, ono jutro otkrovenja dođe. I da sam po sebi razmišlja je li to jutro svanulo zato što je konačno počeo (počela?) da uči; ili jer se naučio (naučila?) tek parolama.
Šupljim.

"Mogli bi da joj kažemo kako je zaljubljenost ništa do puka hormonska zavera kojoj je krajnji cilj otrežnjujuće primitivna potreba za produžetkom vrste.
Ovoga časa mogli bi zinuti i obelodaniti poraznu istinu o njenom bleštavom princu na belom konju koji je ništa do dripac s erekcijom.
I pesnicom.
Ako smo ti i ja žensko, kako do sto crnih đavola da joj tako nešto kažemo?!"

Posto smo,Valkyriur, ti i ja feminimum,feminime tj,zenskog roda,onda cemo toj 17-godisnjakinji upravo da kazemo nesto sto ce joj se dopasti,sto joj nece ubiti vec stvorenu iluziju..nesto bajkovito cemo joj reci,sestro!

Lako je pricati price i zamisljati savrsen zivot.
Necu o tome,to vec anticipira sta sve moze da bude sadrzaj navedenog.

Stvar je u tome zasto sam zagovornik pomenute iluzije?
Zato sto se takva iluzija ima samo jednom u zivotu i zato se ne sme propustiti(bez obzira na kvalitet dozivljaja)
Zato sto ce sve iluzije koje kasnije slede,biti manjeg inteziteta i sto ce manje da bole od ove prve.
Zato sto nista ne moze dovesti do cvrste spoznaje neceg ukoliko se sam ne uveris u to,na vlastitom primeru(ne mogu ti opisati bol usled opekotine na adekvatan nacin,osim ako se sam ne opeces..)
Zato sto se svaka obmana,u ovom slucaju poraz,vodi racionalizaciji ponasanja u buducnosti(ovladavanje tehnikama za uspesno pripitomljavanje muskaraca..po onoj narodnoj "covek je glava kuce,a zena vrat"..ona tu glavu pokrece,jel?`)

Sve ovo spada pod "umecem ratovanja"..ovog puta polova,a ne onih prakticnih uputstava koje je sjajno razradio drevni kineski mudrac Lao Ce.
Kako se ne moze izbeci rat izmedju "onih koji se briju i onih koji se cesljaju"(to je genetska neminovnost),nakon razbijenih iluzija koje su princa na belom konju pretvorile u dripca sa erekcijom,evo sta se moze "iskoristiti" od tehnika ratovanja,kako bismo pomogli ucveljenoj Pepeljugi.
Od precizno osmisljenih tehnika,izvucicu samo prakticne premise,pretocicu to u "savete" koji mogu dobro da posluze.

"Borba nema nikakve veze sa svadjom"
(tehnika je drugacija,ciljevi su dalekosezniji)
"Cak i ako si nebrojeno puta odapeo luk,nastavi da vodis racuna o nacinu na koji namestas strelu i kako zatezes tetivu
(jasno je sta je ovde strela,sta luk,a sta tetiva)
"Treba obracati paznju na sitnice,jer one mogu izazvati ozbiljnu pometnju"
(trn u cipeli primorava setaca da prekine hodanje..ili..sicusna i nevidljiva celija u stanju je da razori citav organizam-milijarde celija)
"Kada se nadjes u nevolji,radije priznaj poraz,a zatim leci svoje rane..i pripremaj se za novu bitku,jer ako pobegnes-odustanes,znaj da napadacu dajes vecu moc nego sto je on zasluzuje".
(ovde dobro dodje nasa izreka"Strpljen-spasen"ili "Tiha voda breg roni")
"Treba umeti prepoznati neprijatelja koji je jaci od tebe"
(ako resis da se s njim sukobis,bices odmah porazen..ako prihvatis njegove izazove,upasces u klopku..tada treba pribeci diplomatiji u cilju prevazilazenja teske situacije u kojoj se nalazis)
"Treba poznavati svoje nedostatke,ali isto tako i vrednosti"
(moc gazele je u spretnosti njenih nogu,a tigar se ne plasi hijene jer je svestan svoje snage)
"Treba imati umesnosti da se izboris sa situacijom..strah treba koristiti kao motor,a ne kao kocnicu"
(ne treba biti zastrasen kada trazis ono sto ti je najneophodnije,a ovde je to nesto najvece-tvoj smisao zivota)
"Nikad ne podcenjuj sirovu snagu..kad je ona suvise zestoka,povuci se sa bojnog polja,dok neprijatelj ne istrosi svoju energiju"
(borba sa bikovima traje 15-tak minuta i bik ubrzo uvidja da ce biti prevaren-njegov sledeci korak je da nasrne na toreadora.Kada se to desi,nema te slave,dokaza,ostroumnosti ili sarma,koji mogu da sprece tragediju)

Pre 3000 godina Chuang Chu je napisao pet pravila borbe,dva su kljucna u ovom slucaju:
-Vera(pre nego sto stupis u bitku,moras verovati u razlog borbe)
-Strategija(najbolji ratnik jeste onaj koji planira svoju bitku).

Eto,Valkyriur..ovo je bio kraci esej iz samopomoci na temu "Pepeljuga i Princ na belom konju-nakon medenog meseca"..
Nije sve tako beznadezno,kako na prvi pogled izgleda..
A uputstvo za upotrebu gasne peci treba pocepati i baciti u korpu za otpatke..

lejla.al.dbuni;bt83423:
"Mogli bi da joj kažemo kako je zaljubljenost ništa do puka hormonska zavera kojoj je krajnji cilj otrežnjujuće primitivna potreba za produžetkom vrste.
Ovoga časa mogli bi zinuti i obelodaniti poraznu istinu o njenom bleštavom princu na belom konju koji je ništa do dripac s erekcijom.
I pesnicom.
Ako smo ti i ja žensko, kako do sto crnih đavola da joj tako nešto kažemo?!"

Posto smo,Valkyriur, ti i ja feminimum,feminime tj,zenskog roda,onda cemo toj 17-godisnjakinji upravo da kazemo nesto sto ce joj se dopasti,sto joj nece ubiti vec stvorenu iluziju..nesto bajkovito cemo joj reci,sestro!

Lako je pricati price i zamisljati savrsen zivot.
Necu o tome,to vec anticipira sta sve moze da bude sadrzaj navedenog.

Stvar je u tome zasto sam zagovornik pomenute iluzije?
Zato sto se takva iluzija ima samo jednom u zivotu i zato se ne sme propustiti(bez obzira na kvalitet dozivljaja)
Zato sto ce sve iluzije koje kasnije slede,biti manjeg inteziteta i sto ce manje da bole od ove prve.
Zato sto nista ne moze dovesti do cvrste spoznaje neceg ukoliko se sam ne uveris u to,na vlastitom primeru(ne mogu ti opisati bol usled opekotine na adekvatan nacin,osim ako se sam ne opeces..)
Zato sto se svaka obmana,u ovom slucaju poraz,vodi racionalizaciji ponasanja u buducnosti(ovladavanje tehnikama za uspesno pripitomljavanje muskaraca..po onoj narodnoj "covek je glava kuce,a zena vrat"..ona tu glavu pokrece,jel?`)

Sve ovo spada pod "umecem ratovanja"..ovog puta polova,a ne onih prakticnih uputstava koje je sjajno razradio drevni kineski mudrac Lao Ce.
Kako se ne moze izbeci rat izmedju "onih koji se briju i onih koji se cesljaju"(to je genetska neminovnost),nakon razbijenih iluzija koje su princa na belom konju pretvorile u dripca sa erekcijom,evo sta se moze "iskoristiti" od tehnika ratovanja,kako bismo pomogli ucveljenoj Pepeljugi.
Od precizno osmisljenih tehnika,izvucicu samo prakticne premise,pretocicu to u "savete" koji mogu dobro da posluze.

"Borba nema nikakve veze sa svadjom"
(tehnika je drugacija,ciljevi su dalekosezniji)
"Cak i ako si nebrojeno puta odapeo luk,nastavi da vodis racuna o nacinu na koji namestas strelu i kako zatezes tetivu
(jasno je sta je ovde strela,sta luk,a sta tetiva)
"Treba obracati paznju na sitnice,jer one mogu izazvati ozbiljnu pometnju"
(trn u cipeli primorava setaca da prekine hodanje..ili..sicusna i nevidljiva celija u stanju je da razori citav organizam-milijarde celija)
"Kada se nadjes u nevolji,radije priznaj poraz,a zatim leci svoje rane..i pripremaj se za novu bitku,jer ako pobegnes-odustanes,znaj da napadacu dajes vecu moc nego sto je on zasluzuje".
(ovde dobro dodje nasa izreka"Strpljen-spasen"ili "Tiha voda breg roni")
"Treba umeti prepoznati neprijatelja koji je jaci od tebe"
(ako resis da se s njim sukobis,bices odmah porazen..ako prihvatis njegove izazove,upasces u klopku..tada treba pribeci diplomatiji u cilju prevazilazenja teske situacije u kojoj se nalazis)
"Treba poznavati svoje nedostatke,ali isto tako i vrednosti"
(moc gazele je u spretnosti njenih nogu,a tigar se ne plasi hijene jer je svestan svoje snage)
"Treba imati umesnosti da se izboris sa situacijom..strah treba koristiti kao motor,a ne kao kocnicu"
(ne treba biti zastrasen kada trazis ono sto ti je najneophodnije,a ovde je to nesto najvece-tvoj smisao zivota)
"Nikad ne podcenjuj sirovu snagu..kad je ona suvise zestoka,povuci se sa bojnog polja,dok neprijatelj ne istrosi svoju energiju"
(borba sa bikovima traje 15-tak minuta i bik ubrzo uvidja da ce biti prevaren-njegov sledeci korak je da nasrne na toreadora.Kada se to desi,nema te slave,dokaza,ostroumnosti ili sarma,koji mogu da sprece tragediju)

Pre 3000 godina Chuang Chu je napisao pet pravila borbe,dva su kljucna u ovom slucaju:
-Vera(pre nego sto stupis u bitku,moras verovati u razlog borbe)
-Strategija(najbolji ratnik jeste onaj koji planira svoju bitku).

Eto,Valkyriur..ovo je bio kraci esej iz samopomoci na temu "Pepeljuga i Princ na belom konju-nakon medenog meseca"..
Nije sve tako beznadezno,kako na prvi pogled izgleda..
A uputstvo za upotrebu gasne peci treba pocepati i baciti u korpu za otpatke..

Da.
S tim da polaziš od pretpostavke da je 17-ogodišnjakinja za sve to - sposobna.
Umno; duhovno; karmički; voljno. Kako god.

Šta ako nije?

I koliko ih poznaješ koje jesu?

hakim bej;bt83424:
Nije sedamnaesta tek tako nastala. Odjednom, naprasno.
Sesnaest propustenih godina su iza.
Tih sesnaest godina ucila je algebru, botaniku, francuski, knjizevnost, slikanje i kucne poslove, latinski i geometriju.
Izraslo joj je korenje.
A vise od svega trebaju joj krila.
ona se budi

Da leti više?

Kao što sam, verujem, već (na)pisala na tvom blogu; ne zagovaram teoriju da treba skakati u nebo s ruba litice ukoliko postoji realna izvesnost da ćeš se strmoglaviti.

Stvarno mi nije namera (mislim, stvarno); bistriti onu da drznicima pomaže sreća. Postoje drznici i drznici.

:)

Ne, zapravo nisam negativna.

Uvek mi je drago progovoriti s ljudima koji imaju svoj put pred nogama, trude se da hodaju njime (ili, možda, to već i čine), nemaju zazora obelodaniti svoje stavove i umeju to pametno.

Verujem da će pametan (sposoban? vešt?) čovek uspeti.

Mislim da je put jedan; a da su različiti samo načini.
Ukoliko ne bacaš drvlje u točkove ostalima; sasvim je nebitno što je tvoj način, možda, drukčiji od moga.

Možda smo svi na istom putu.

Valkyriur;bt84194:
Da.
S tim da polaziš od pretpostavke da je 17-ogodišnjakinja za sve to - sposobna.
Umno; duhovno; karmički; voljno. Kako god.

Šta ako nije?

I koliko ih poznaješ koje jesu?

Naravno da 17-ogodisnjakinja za tako nesto nije sposobna..ni umno,ni duhovno,ni voljno.
I ne poznajem nijednu takvu,ni privatno,a ni profesionalno.
Realno,tesko je i za ocekivati da neko sa tako malom cifrom u godinama to i jeste..
Ali,tu smo mi,"starije tete"("dobre vile"..he,he)da ponudimo "iskustvenu" pomoc.

Ovo je bio moj mali "esej" na temu "Sta da radim kada stvari krenu naopako?"
Nije los kao pocetak obuke za sticanje vestine "muskarci-kako izbeci zabludu da su jaci pol".
Naravno,obuka se mora nastaviti dalje.
Ali,ta tema bi vec mogla da ide na posebni podforum.

Mislim da sam vec zauzela mnogo prostora predhodnim komentarom,Walkyriur..

Neću se, naravno, usuditi da dam ikakav odgovor na ovo tvoje pitanje koje i ne shvatam kao pitanje koje očekuje odgovor. Onaj ko ume da postavi ovakvo pitanje na ovakav način, ne sumnjam da je razradio u svojoj glavi sve moguće odgovore. Nadam se da sam shvatila poentu i opravdano preskočila čitanje komentara tamo gde sam ostala, čini mi se, nekako prirodno bez odgovora. Opet, čini mi se, nažalost. A budući da imam žensko dete već u pubertetu, nemanje odgovora koji bi me umirio i ostavio u bezbrižnom ubeđenju, na moje lično jutro otkrovenja kao žene baca debelu senku.

Back