Sandveil dance
Wild goose feathers
- Poruka
- 4.527
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

Čitam Teoriju Prirodne Filozofije; Ruđer Bošković je dao neobičnu definiciju materije: tačka iz koje deluje sila. To je upravo ova knjiga.
Sva materija je, pa i po teoriji praska, nastala iz tačke. Ali materija je, nauka kaže, 99,999% praznina. I kako nauka napreduje samo dodaje više devetki iza decimalnog zareza.
Ruđer predlaže da su te tačke prozori ka drugom svetu, nalik rupici na velikom platnu, samo u tri dimenzije.
Materijalni svet je nalik prvoj kameri, "camera obscura". Izvrnuta slika, da, ali ovoga puta u tri dimenzije.
Hologram.
Materija za Ruđera ne postoji. Postoje samo sile koje deluju iz nama nepoznate dimenzije u kojoj sve vreme postojimo.
Merenjem, istu materiju nekada prepoznajemo kao čvrstu gradivnu materiju a nekada kao radio talas, svetlost.
Razume se da ne znamo ni šta je talas. Govorimo da je to sprega električne i magnetne sile, pa i vremena, ali ne umemo da spojimo električnu i magnetnu silu i dobijemo talas.
Umemo da pretvorimo talas u toplotu. Prepoznajemo da talas, u fotoelektričnom efektu, nalik tvrdom čekiću izbija elektrone iz materije. Ali i taj elektron nije uvek čestica, i on može biti talas.
Ako je neki elektron (koji je deo našeg tela - čestica materije od koje smo sagrađeni) istovremeno i talas, tada taj talas nije ograničen na deo tela u kome ga nalazimo; talas je prostorno beskonačan, ide do dalekih zvezda, dragih ljudi, prolazi kroz prepreke i postoji svuda.
U toj pretpostavci mi, kao skup čestica koje mogu biti talas, nismo naše telo, nego smo neodvojivi deo svemira, deo Zemlje, i mi smo neodvojivi deo jedni drugima, ali i svoj materiji. Mi smo jedno, beskonačno.
Koliko beskonačnosti može da postoji? Samo jedna. To smo Mi.![]()

Lepo.
...
A moj pileći mozak ipak zna da je moje telo sazdano od materije - belančevinaste tvari,
da oseća, pamti, reaguje, voli, pokušava da misli, razmnožava se
i umire zajedno sa dušom.
Moj svet je svet antičkih filozofa izgrađen od sićušnih čestica koje kruže, spajaju se ili odbijaju po zakonima
fizike i hemije, talasaju se i zrače...
Ništa nije stvoreno odjednom i zauvek, sve je u neprekidnom stvaranju, kretanju i promeni
kroz vreme i prostor.
Ali, ne obraćaj pažnju, nisam ja ni naučnik, ni filozof, ni pesnik.
Samo živim i pitam se.![]()
Na kraju uvek dolazimo do priče "šta je starije".
Da li je telo sagrađeno oko duhovnog bića, naše suštine i večnosti, tako da ga samo naš život drži na okupu,
ili je telo mudro kreirana belančevina u kojoj smo nastali i u kojoj zajedno sa telom rastemo?
Jasno je da odgovor biramo sami.
Sasvim je sigurno da su zagrljaj i poljubac materijalni dodiri stvarne materije, tople i prijateljske.
Ali, da li su samo to? Može li postojati zagrljaj ili poljubac bez dodira materije, belančevina?
I tu odgovor biramo sami.
Pa ko na kraju bira odgovore? Materija ili biće?
I taj odgovor biramo.
Tim izborom stvaramo sebe.

naravno da nismo,mi smo obični isprogramirani biološki robotiDa li smo mi autentični vlasnici sopstvenih izbora, ili se prepuštamo stihiji u koju smo, ne znajući ni kako ni zašto, upali?
naravno da nismo,mi smo obični isprogramirani biološki roboti
Поздрав, земљани!![]()

Zbog tvrdnji kako smo sami i niko nam nije blizak...evo nam male ilustracije..
"Your car is German. Your vodka is Russian. Your pizza is Italian. Your kebab is Turkish. Your democracy is Greek. Your coffee is Brazilian. Your movies are American. Your tea is Tamil. Your shirt is Indian. Your oil is Saudi Arabian. Your electronic s are Chinese. Your numbers Arabic, your letters Latin. And you complain that your neighbour is an immigrant? Pull yourself together."

Lepo...Prvi koraci
Mali Hazari, Avganistan.
![]()
foto Steve Mccurry
Ne, nisu izumrli Hazari... ni Sumeri, Hetiti, Kabiri.
Ni Inke, Maje, Acteci...nisu nestali.
I svi prastari narodi za koje nisi čuo i ne znaš im ime, tvoji su preci.
A neandertalci i kromanjonci još žive u nama, brojniji i ratoborniji nego ikada.
Zauvek stopljeni, rasuti smo širom sveta.
Gde god da smo, tamo je naš dom.
Ni Vreme ne može počupati takvo korenje.
Zemljaci Sveta, naša je Planeta.![]()

![]()
"Vetar diše (duva ni od kuda) gde hoće a glas njegov čujes a ne znaš otkuda dolazi i kuda ide"Jovan 3.8