Желудац проблем?

Владан

Buduća legenda
Poruka
37.700
Поздрав,
задњих 10-ак дана недуго после ручка а посебно после вечере, у току ноћи кад спавам, пред спавање..осетим киселину чак до грла. Осетим је и у цревима, до грла.. Врло ми је непријатно. Попио сам ранисан али не помаже. Шта може бити проблем.:confused: Немам никаквих здравствених тегоба, болова, све супер варење..
Радим по цео дан, немам времена за доктора. Може ли ми неко на прву руку препоручити таблете.

Poslednja izmena:
Звучи глупо, али пробај са чашом или две
Coca Cole.
ili blaže, razmuti kašičicu sode bikarbone u 1 dl. vode.

Zašto blaže?
Ako nisi znao ako imaš rđe npr. na podu auta,
sipaj Coca Colu.
Čisti 3X bolje ad antirosta.

Proba: Stavi parče sveže pileće džigerice
u flašu Coca Cole.
Ujutru proveri dali je šta od nje ostalo.

Od tableta možda Ranisan, ali sam konsultovao
medicinare, kažu da može pomoći. ali da nije baš za to.
U stvari, nije samo za to.
Pošto si pametan, shvatićeš poruku.

Poslednja izmena:
Pozdrav :)

elem..ja ti predlazem da probas nesto..dugi niz godina moj suprug ima iste probleme i negde je nasao neku studiju vezanu za intoleranciju na laktozu..napravio je eksperiment u smislu da tri dana nije uzimao mleko i mlecne proizvode, cak ni kolace niti bilo sta sto sadrzi mleko i tragovima ukljucujici i mleko u prahu (keks, cokolade..)..neces verovati, nakon 30 godina muka sa kiselinom i gorusicom, kada je izbacio ove namirnice, on nema problema..sad vise ne uzima mleko, jogurt i masne sireve moze..tu je fora u nedostatku enzima laktaze i zato se javljaju te tegobe. Probaj, nista te ne kosta..mozda je tu problem .:)

Poslednja izmena od moderatora:
Поздрав,
задњих 10-ак дана недуго после ручка а посебно после вечере, у току ноћи кад спавам, пред спавање..осетим киселину чак до грла. Осетим је и у цревима, до грла.. Врло ми је непријатно. Попио сам ранисан али не помаже. Шта може бити проблем.:confused: Немам никаквих здравствених тегоба, болова, све супер варење..
Радим по цео дан, немам времена за доктора. Може ли ми неко на прву руку препоручити таблете.

Mom bratu je doktor za iste tegobe rekao da ne jede bar 3 sata pre spavanja - i pomaze.
Kazao mu i da jede manje masno, manje obroke i da saceka da zeludac svari hranu pre nego jede opet ( nekih 3-5 sati od obroka )

Soda bikarbona nije dobra jer izaziva povratni efekat, prvo neutrališe kiselinu i postoji utisak poboljšanja stanja,
ali se kasnije pojačano luči kiselina, tako da zapravo pogoršava stanje.

Ako imate preko 45 god, obavezno kod lekara, gastroenterologa, a ne sami u apoteku po lek.
Najefikasniji lek za smanjenje lučenja žel. kiseline jeste omeprazol, ili neki drugi lek iz te grupe ( tzv. inhibitori protonske pumpe ). Efikasniji su od ranitidina (Ranisan).
Poslednji obrok 3-4h pre spavanja, jer se kiselina luči "na poziv hrane", dakle osim bazalnog lučenja, dodatno kad jedete.
Na ovaj način, dok legnete u krevet, hrana će proći želudac i kiselina će se značajno manje lučiti.
I inače posle obroka, bez ležanja, već stajanje, šetanje, sedenje, ako mora ležanje, onda na visoko podignutom jastuku, kao i izbegavanje kofeina, cigareta, mentola, i sl.

Поздрав,
1. Храна мање зачињена на неко време.
2. Кашичица соде бикарбоне размућена у води.

Поздрав,
1. Храна мање зачињена на неко време.
2. Кашичица соде бикарбоне размућена у води.
Ово на краће време. Ако не помогне, мораш на преглед.

Back