Ja sam preduzetnik vec 8 godina i na kredit sam mogao samo da sanjam dok me nisu pozvali iz jedne banke, i bukvalno njihov agent i ja smo se nasli u kaficu i dogovorili kredit. Sve sto sam trebao jeste da dam broj od knjigovodje, agent je obavio sve ostalo i dobio sam kredit. Istina, kratkorocni sa dosta visokom kamatom, ali dobio sam ga. Kad se samo setim koliko sam puta pokusavao kod ostalih banaka, i koliko samo papirologije sam nosio i uvek sam odbijen. Koja je banka, ajde da je ne reklamiram, ali americka je, ima novo ime i u imenu imaju broj.
A sto se tice biznisa oko internet sajta, iz iskustva znam da bolje prolaze ideje koje imaju konkurenciju, nego neke ideje koje su jedinstvene, tj ne postoji takav sajt. Uvek je dobro zapitati se zasto ne postoji vec takav sajt. Po mom misljenju, bolje je pokrenuti nesto sto vec postoji, ali dobro istraziti nedostatke istog, pa krenuti sa unapredjenom verzijom.
Ipak, ja uvek podrzavam nove ideje, i volim kada cujem da neko pocinje nesto novo. Moj savet bi bio da pokusas sa MVP (minimum viable product). Na taj nacin ces sa minimum ulaganja testirati da li tvoj proizvod (sajt) ima neku perspektivu. Posto ne znam o cemu je rec, dacu neki primer, ako prodajes softver, pre izgradnje istog, napravis landing page koji ce opisivati benefite tog softvera, napravis malo kompleksniju konktakt formu za recimo newsletter o novom softveru ili cenovniku istog, koja osim mejla trazi i npr broj telefona (ili ime i prezime, naziv kompanije) i pustis reklamu. Ako bude solidan broj prijava u odnosu na budzet onda ti je to znak da mozes da krenes sa tom idejom. Formule za izracunavanje isplativosti na osnovu MVP-a mozes lako pronaci na netu za razlicite kategorije poslovanja.