Здравствено осигурање и здравствена заштита

• Začetnik teme Začetnik teme sovra
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Поздрав свима!
Моје питање гласи: Да ли и у ком случају родитељи имају право да са својом дјецом буду док се налазе у болници?
Наиме, пронашла сам да према Закону о здравственом осигурању, осигураници до 15 година живота имају право на пратиоца само када је то медицински неопходно. Међутимм, чини ми се да се нигдје конкретно не каже ко одлучује о томе да ли је медицински неопходно, нити се негдје посебно говори о дјечијој доби. У конкретном случају ријеч је о дјетету старом четири године и мајци којој болница није хтјела да изда потврду за боловање због дјетета, тврдећи да она на то нема право.
Хвала унапријед!

Puko mi je zub jedinica gore, koji je deo mosta koji obuhvata 9 zuba, tj. ne zub nego prednji beli deo, ne znam kako se zove. Da li neko zna šta mogu da uradim s tim. Čula sam da prosvetni radnici imaju popust za protetiku u državnim ordinacijama, da li je to tačno?

На жалост, није тачно.

Поздрав свима!
Моје питање гласи: Да ли и у ком случају родитељи имају право да са својом дјецом буду док се налазе у болници?
Наиме, пронашла сам да према Закону о здравственом осигурању, осигураници до 15 година живота имају право на пратиоца само када је то медицински неопходно. Међутимм, чини ми се да се нигдје конкретно не каже ко одлучује о томе да ли је медицински неопходно, нити се негдје посебно говори о дјечијој доби. У конкретном случају ријеч је о дјетету старом четири године и мајци којој болница није хтјела да изда потврду за боловање због дјетета, тврдећи да она на то нема право.
Хвала унапријед!

Оболелом, односно повређеном осигураном лицу, у зависности од
медицинских индикација и стручно-методолошких и доктринарних ставова,
обезбеђују се:
-право на пратиоца осигураном лицу до навршених 15 година живота,
као и лицу старијем од 15 година живота теже душевно или телесно ометеном
у развоју, за време стационарног лечења и медицинске рехабилитације, када је
то медицински неопходно.
Право на пратиоца из става цени лекарска комисија филијале на предлог три лекара здравствене установе у којој се спроводи стационарно лечење, односно медицинска рехабилитација.
Право на пратиоца за време путовања или за време путовања и боравка
у другом месту обезбеђује се осигураном лицу млађем од 18 година живота,
односно лицу старијем од 18 година живота које је теже телесно или душевно
ометено у развоју.

moje pitanje glasi:Sta mi je potrebno od dokumenata za vadjenje zdravstvene knjizice,i gde se to vadi???
(lecio sam se na VMA,ali vise tamo ne mogu da overim knjizicu)...

Најпре, потребно је утврдити ваш статус као будућег осигураника што ја на основу овога што сте написали не могу да знам. За све ближе информације обратите се матичној испостави Филијале за Град Београд РЗЗО.

Imam nekoliko pitanja. Moje zensko dete (18 godina, ove godine upisala prevni fakultet u Beogradu na budzetu je i ima index) posle saobracajnog udesa ima dosta oziljaka na kolenu i ispod kolena. Sada upotrebljava mast contratubex koji dosta kosta. Ima li pravo na refundaciju od zavoda. Da li moze da ode na pregled i nastavi lecenje u Beogradu i u koju ustanovu da ode na lecenje. Sada zivimo u malom gradu.
Pozdrav

Imam nekoliko pitanja. Moje zensko dete (18 godina, ove godine upisala prevni fakultet u Beogradu na budzetu je i ima index) posle saobracajnog udesa ima dosta oziljaka na kolenu i ispod kolena. Sada upotrebljava mast contratubex koji dosta kosta. Ima li pravo na refundaciju od zavoda. Da li moze da ode na pregled i nastavi lecenje u Beogradu i u koju ustanovu da ode na lecenje. Sada zivimo u malom gradu.
Pozdrav

Contractubex (хепарин + алантоин + екстракт црног лука) није на "Позитивној листи" Завода. Моје је мишљење да је пуно ефикаснији Јомелоп Е (али онај који регуларно производи породица Шаљић, а не фалсификат Менте из Падеја која је још пре 3 и по године изгубила право на лиценцну производњу).
Ваша ћерка може као београдски студент да користи здравствену заштиту у Студентској поликлиници, а по потреби специјалистичке и друге стационарне услуге у осталим здравственим установама на територији Града.

Danas sam bila na kod lekara u gradskoj bolnicu na ORL.
Audiometriju su mi zakazali tek za 29.10.2009. godine, pa me interesuje da li imam pravo
da refundiram troskove ako pregled uradim u privatnoj klinici.
Ne mogu da verujem da se ceka vise od mesec dana .

Koje usluge obuhvataju refundiranje troskova u zdravstvu?

Molim nekog ko zna da mi odgovori.

Audiometriju su mi zakazali tek za 29.10.2009. godine, pa me interesuje da li imam pravo

Kako misliš da refundiraš nešto što postoji u državnom zdravstvu....Država je tačno propisala koje troškove priznaje u dijagnostičkim privatnim ustanovama....:neutral:

Постоји тема о томе ( пост број 38) : http://forum.krstarica.com/threads/303431&page=2
Нека неко пребаци ово на одговарајућу тему...

Pre nedelju dana sam bila kod ORL lekara u gradskoj bolnici.
Zakazali su pregled za audiometriju tek za 29.10. ove godine, interesuje me posto je u pitanju vise od mesec dana da li mogu da pregled obavim privatno i onda da trazim da mi se refundiraju troskovi,ne znam koji se troskovi refundiraju ali stvarno preteruju sa terminima.
Molim ako neko zna da mi odgovori.
Hvala

Interesuje me da li imamo pravo na refundaciju troskova za pelene za odrasle?
U pitanju je dete od 11 godina koje boluje od kongenitalne miopatije kao primarne bolesti,nepokretno potpuno.....
Preraslo je pampers i pitanje dana je kada cemo morati da predjemo na neke od posebnih pelena,pa me interesuje da li uz npr.nalaze lekara ili neku drugu odgovarajucu dokumentaciju da su mu pelene neophodne imamo pravo na refundaciju troskova za iste.

1- за ментално ретардирану децу од 3-18
година
која имају трајно невољно
пражњење црева и/или бешике
у количини до 60 ком. месечно.

Налог издаје изабрани лекар уз мишљење
лекара спец. психијатра
Лекарска комисија РЗЗО одлучује
на годину дана или краће

2- за децу од 3-18 година са инконтине-
нцијом неурогеног типа (спина бифида
и менингомиелоцела) или екстрофија