Zbog čega Srbi nisu prihvatili bosanske Muslimane kao naciju 1991 ?

Turpentine

Iskusan
Poruka
5.278
Ovo mi se često mota po glavi, zbog čega Srbi nisu bili prvi koji su prišli Muslimanima, mitom , unapređenjima u JNA, i sličnim metodama , dobili bi barem 300.000 topovskog mesa za napad u svim pravcima, za čijim životima niko ne bi žalio ? Bosanski Muslimani su oduvek bili motka i Beograda i Zagreba u međusobnim sukobima, a nikada ne bi mogli da budu bolje iskorišćeni nego u to vreme.

Ko je bio toliko pametan da u rat uđe bez barem jednog naroda na svojoj strani?

Да ли си мислио на Бошњаке као нацију? Муслимани као нација су признати 1971. године.

Upravo, mislim sa aspekta današnjice, to nas ništa ne bi koštalo, a sa dodatnim brojem vojnika (Ne kažem da bi većina pristala) ratni ciljevi koje smo zacrtali bi bili lakše ostvariljivi.

Ovo mi se često mota po glavi, zbog čega Srbi nisu bili prvi koji su prišli Muslimanima, mitom , unapređenjima u JNA, i sličnim metodama , dobili bi barem 300.000 topovskog mesa za napad u svim pravcima, za čijim životima niko ne bi žalio ? Bosanski Muslimani su oduvek bili motka i Beograda i Zagreba u međusobnim sukobima, a nikada ne bi mogli da budu bolje iskorišćeni nego u to vreme.

Više motka Zagreba, a pokatkad buzdovani Beograda !
Ipak je cveće ispred direka....

Muslimanima je obecana kontrola nad celom Bosnom, Hrvati se slozili da budu gradjani drugog reda. Srbi nisu mogli da pariraju tome nikako.

Više motka Zagreba, a pokatkad buzdovani Beograda !
Ipak je cveće ispred direka....

Slažem se, ali u tim godinama Srbi su mogli izaći sa predlogom da će Bosna biti priznata kao država Srba i Muslimana, sa dva konstitutivna naroda u kom će Muslimani imati predsednika, i komadanta vojnih snaga na primer. Za uzvrat bi se tražilo da budu lojalni trenutnoj državnoj zajednici i pomognu centralu u borbi protiv separatizma. S obzirom da njima u tom trenutku niko ništa nije nudio, mislim da bi prihvatili našu ponudu pre nego Tuđmanovu da zajedno ginu protiv "treće konvencionalne armije Evrope " (Kako naše nostalgične kolege vole da kažu).

Muslimanima je obecana kontrola nad celom Bosnom, Hrvati se slozili da budu gradjani drugog reda. Srbi nisu mogli da pariraju tome nikako.

Tačno ali Srbija kao Srbija nije bila ugrožena i nije morala da žrtvuje Srbe u Bosni zarad takvog dogovora kao što je Tuđman morao , uostalom ona je to na kraju i uradila onim embargom na oružje i slanjem raznog ološa poput Arkana u tu istu Bosnu. Sa Srbijom kao saveznikom i Srbima u Bosni, Muslimani sigurno ne bi tretirali Srbe kao građane drugog reda.

Poslednja izmena:
Ja cak sada mislim da bi Hrvati mogli da budu saveznici Srbima u Bosni koliko god to nekima zvucalo smesno.
Imaju interese, jer bi Muslimani mogli da dovedu mnogo Arapa i ostalih muslimana ako bi imali svoju drzavu.
Sve vehabije EU u zelji da zive u serijatskoj drzavi koja je istovremeno u EU bi mogli da zive upravo u Bosni.

A veliki natalitet muslimana i njihova blizina ne odgovara Hrvatima koji ce se masovno seliti u EU.

Podeliti Bosnu izmedju Srbije i Hrvatske je bolje resenje i za njih i za nas.

Upravo, mislim sa aspekta današnjice, to nas ništa ne bi koštalo, a sa dodatnim brojem vojnika (Ne kažem da bi većina pristala) ratni ciljevi koje smo zacrtali bi bili lakše ostvariljivi.

Не знам колико би се ту могло урадити, пошто су Муслимани 1971. године признати као неСрби.

Мада, било је ту људи са муслиманске стране, рецимо као онај Филиповић, са којима би се могла остварити добра сарадња. И што је најважније, избегао рат.
Али, ту је сад и питање српског руководства, колико је оно било способно да испарира изазовима и нађе најповољније решење.

Ko kaze da nisu.Postojao je onaj plan o okrnjenoj Jugoslaviji za Izetbegovicem kao predsednikom koji je Alija prvo prihvatio pa odbio na nagovor Americke strane.Taj plan bi izbegao gradjanski rat u Bosni ali velikim silama to tada nije odgovaralo.

Зато што су муслимански прваци доживљавали српске циљеве у Босни као опречне својим. Такав је био и општи сентимент међу њиховим крезубима.

Срби у Босни нису падобранци већ су тамо одувек. Сходно томе, ставови према Србима су нешто што је већ формирано, и није ни најмање лако променити их, чак ни да је било могуће осмислити неки модус који би задовољио и Србе и потурке.

У суштини ти питаш "зашто Срби нису зајебали потурке?" Па зато што Срби нису много паметни, а ни потурци нису баш толико глупи.

Ako se misli na rat sa Hrvatima , pa ni Krajišnici Srbende nisu hteli da ozbiljnije ratuju sa njima nego su zbrisali u Srbiju čim su Hrvati malo ojačali i napali ih , tako da sumnjam da bi muslimani iz BiH ili Raške išli za neki Knin , Drniš,Osek ,Beli Manasir i Benkovac koji su im nisu ni po kojoj osnovi interesantni .

Pa Muslimani su zarad boljeg života ginuli i za Fikreta Abdića u borbi protiv svojih sunarodnika, i naneli im možda i više štete nego Srbi.
Zbog čega misliš da oni ne bi to isto uradili kada bi njihove vođe imali solidnu količinu novca u džepovima i obećanje o državi kada se reši rat u Hrvatskoj?

Зато што су муслимански прваци доживљавали српске циљеве у Босни као опречне својим. Такав је био и општи сентимент међу њиховим крезубима.

Zar nisu i hrvatske ciljeve doživljavali oprečnim ? Onaj sastanak u Karađorđevu verovatno nije protekao tako što je Tuđman radio za muslimansku stvar, pa su na kraju i oni i Hrvati završili na istoj strani protiv nas. Mada sam upoznao i jednu Hrvaticu iz Herceg Bosne koja mi je pričala da je Hrvatsko-Muslimanski sukob kasnije u Bosni prevazišao apsolutno sve do tada viđeno u ratu, što se tiče brutalnosti i iživljavanja.

Срби у Босни нису падобранци већ су тамо одувек. Сходно томе, ставови према Србима су нешто што је већ формирано, и није ни најмање лако променити их, чак ни да је било могуће осмислити неки модус који би задовољио и Србе и потурке.

To razumem, mada mi nije jasno zašto se tako nešto nije pokušalo, imajući u vidu da druga strana nije mogla ništa da ponudi, a da je Srbija u suštini mogla da im izađe u susret. Osim ako ne misliš da čak ni kratkoročno ne bi bilo moguće da se tenzije smire radi ostvarivanja cilja.

У суштини ти питаш "зашто Срби нису зајебали потурке?" Па зато што Срби нису много паметни, а ни потурци нису баш толико глупи.

Pa Muslimana je poginulo u svakom slučaju najviše, a rezultat su neprijateljski odnosi i za istočnim i zapadnim susedom, uz to oba hrišćanska naroda tu državu ne doživljavaju kao svoju i igrali bi joj na sahrani čim bi se dogodila.

Muslimani su najgluplji od sve dece.
Njima je secesionizam bio preci od svega a Srbi samo to nisu mogli da im udovolje, posebno u Bosni. Zato je i izbio gradjanski rat.
Nije bio moguc dogovor kad su po svaku cenu zeleli nezavisnu islamsku dzamahiriju bosnjakistan.
Pricati o svemu tome danas je uzaludno, realnost na terenu je da su sad svi lepo razdvojeni i jedino je pitanje nacina i vremena za razdruzivanje.

Мислим да разумем - питаш зашто Срби нису нашли своје Сике и своје Гурке.

То јесте најпаметнија опција, али најпаметније опције нису за нас, чак и тамо где је било више простора за маневрисање него у мрачном вилајету.

Њима човјек никад не може вјеровати. За Османлија су били Турци, за КуК Бошњаци, Краљевине Срби, Хрвати и ЈУгословени, за ендехазије "цвиеће" и аутономаши, титославије Југословени, Срби, Хрвати, муслимани и Муслимани. Ма, тјерај то у к...

Срби су морали да се одлуче да ли заједно са Хрватима на конто Крна Часнога да распарчају Босну, при чему би изгубили Крајину или са Бошњацима да се боре против великохравстке агресије, при чему су морали да се признају исламску Босну али добију крајину.

Срби су заратили са обе стране, па су изгбили Крајину али очували аутономију на пола Босне.

A Izetbegoviću je nuđeno da bude predsednik krnje federacije. Odbio je.

Pa Muslimani su zarad boljeg života ginuli i za Fikreta Abdića u borbi protiv svojih sunarodnika, i naneli im možda i više štete nego Srbi.
Zbog čega misliš da oni ne bi to isto uradili kada bi njihove vođe imali solidnu količinu novca u džepovima i obećanje o državi kada se reši rat u Hrvatskoj?
Za Fihreta je ratovalo par hiljada ljudi sa ograničenog područija Cazinske Krajine koji su pre rata živeli bogato od njega tj. Agrokomerca ,al oni nisu reprezentativan primerak i predstavljaju mali procenat . Na prvim izborima 90. u Bosni Abdić je dobio najviše glasova muslimana , pa su opet 92. kada je izbio rat skoro svi prešli na Alijinu stranu ,osim pomenutih stanovnika Fikove regije .Mada ti unutrašnji muslimanski sukobi opet ne objašnjavaju zašto bi muslimani ratovali za neke srpske nacionalne ciljeve u Hrvatskoj gde nikakvog interesa nemaju ,a nije Srbija Katar da može da ih debelo plati za tako nešto .

Back