Zbog čega lapot u srpskom narodu nije mogao da postoji?

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nemoj slucajno da je neko rekao da je u Srbiji neko gladan a da mu odmah socijalna sluzba ne salje 11 hiljada dinara i SNS salje paket prve nuzne pomoci u ulju i seceru...
Srbija brine o svojim gradjanima, to sto su se dvoje njih smrznuli sklupcani zajedno pre par godina je cista podmetacina , nisu bili Srbi u Srbiji nego su bili sa nekim nijansama u kozi.....
Је ли мушки, а зашто си тако љут? И чему тај негативан приступ? Без љутње, али сви овде пишу доста помирљиво, а из сваког твог поста севају варнице. Апропо теме, јесу се двоје смрзли пре пар година, трагедија свакако јесте, али брате ти постављаш ствари као да се сваки дан неко смрзне на улици. Слажем се да би Србија могла, и требала, много боље да се брине о својим грађанима, поготово о тим осетљивим категоријама, а не да их, неретко, злоупотребљава. Али, будимо поштени, није до Србије, пре је до владајуће гарнитуре. И ове, али и претходних. Додуше, ови нас развалише. Леп поздрав.

Је ли мушки, а зашто си тако љут? И чему тај негативан приступ? Без љутње, али сви овде пишу доста помирљиво, а из сваког твог поста севају варнице. Апропо теме, јесу се двоје смрзли пре пар година, трагедија свакако јесте, али брате ти постављаш ствари као да се сваки дан неко смрзне на улици. Слажем се да би Србија могла, и требала, много боље да се брине о својим грађанима, поготово о тим осетљивим категоријама, а не да их, неретко, злоупотребљава. Али, будимо поштени, није до Србије, пре је до владајуће гарнитуре. И ове, али и претходних. Додуше, ови нас развалише. Леп поздрав.
Sam si sve rekao , samo jos dodaj da kad nisi pasivan, onda tek vidis da ovi sto ih ti smatras pasivnim nisu ni malo pasivni u radu koji promovise to uvrnuto stanje.....

Tako da nije bas istina da vecina nista ne radi , a da zli dobro posluju, nego je pre da vecina itekako ukljucuje svoje uloge za ceo taj zao sistem koji donosi korist samo u odredjenim , potrebnim trenucima....svi smo mi front taktika...

Ali nisam ja ljut, nego praktican....Ako sam prvih 5 godina bio teoreticar i to se svima svidelo , lepo je pricati onako kako treba da bude i vidis da je u sustini lako biti i efektan i uspesan ali i ugodnog razvoja i na pravom putu , onda ide period kad se trazi ucesce u realnom stanju , a to je sad...ovo , ovih 10 godina posmatranja kako forum postaje smesa zlih , pokvernih i ususkanih spodoba....

E sad polako dolazi vreme licnog plana i povezivanja samo onih aktera koji treba da budu povezani u mrezu koja funkcionise i zatvorena je...ne tajna, da ne mesamo zatvorenost i tajnost....

Forum je izuzetno zlo okruzenje samo vi ne osecate, ali ja imam razvijene instrumente i to vise redudantnih i vise ukrstenih....ako i propustim ili nije mozda sigurno iz jednog ugla, tu su drugi uglovi da to potvrde...
Recimo da vi to osecate kao besmisao nekog razboritog ucesca u forumskoj prici...

Pre WW2 je medijalni zivotni vek u Srbiji bio 56 godina.
Ti nisi govorio o prosečnom životnom veku, već o tome da je malo ljudi doživljavalo
60 ili 70 godina, kada je bilo vreme da ih se porodica reši. a bilo je ljudi koji su
živeli još 30 ili 40 godina preko toga. Za njih možemo reći da ih je bilo malo.
Na prosečni životni vek je uticala velika smrtnost novorođenčadi.

Kako bi mogao istovremeno da postoji kult predaka i lapot? To je nespojivo.
Prvo si ih potepao, pa onda ideš oko hrasta da igraš kolo i da održavaš
kontakt sa precima?

Lapot je upravo usko povezan sa kultom predaka. Lapot nije povezan sa ekonomskim razlozima kao što vidim svi ovde misle, dakle nije povezan sa egzistencijalnim pritiskom, nego je reč o religioznom zahtevu. Nisu ubijani ljudi u dubokoj starosti, nego naprotiv ljudi u dok su još u snazi, zbog verovanja da samo snažan čovek može sa onog sveta da bude od koristi potomstvu koje ostavlja. Dakle, reč je o dubokoj veri u zagrobni život i povezanosti onozemaljskog i ovozemaljskog. Ali, to je teorija.

U stvarnosti, ne postoji u istorijskom vremenu nikakvo svedočanstvo da je postojao takav običaj. Veselin Čajkanović, koji se time bavio, rekonstruisao je taj običaj na osnovu nekih vrlo oskudnih tragova u folkloru, uz jasan zaključak da taj običaj, ako je nekada i postojao, to je bilo u velikoj drevnosti i ne može se povezati sa nekim određenim narodom u vremenu današnjem.

Back