Kad kažeš da u pomoravlju nije bilo sitih, to znači da su svi bili gladni!? Pa ne znam baš koliko je to tačno, ipak nije ovo Biafra
Pa tako pricaju ljudi iz tog perioda...
Znalo se koji deo pileta ide kojem clanu porodice, znaci da su bili hronicno gladni i vitki...
Otud jedni obozavaju trticu, deo mesa koji danas mnogi bacaju, neko dzigernjace, itd itd..
Snalazili su se, velika je razlika izmedju dobro uhranjenog i othranjenog coveka i nekog prihranjenog, otprilike 50% hrane..
Zato imamo u mnogim krajevima i mentalne probleme, da i to se desava da zafali dobre ishrane za mozak u smislu psihickog razvoja, a da ne pricam da zafali u smislu intelektualnog razvoja, to ne smeta mnogo , sto ce biti 40% gluplji , to se da preziveti, nego ako budu neuroticni , pateticni , depresivni , preaktivni zivci...
Skelet kostani a i misicni se ne razvija jednako kad je hronicna neuhranjenost od 5% i kad je surplus, ili kad je veca neuhranjenost..
Znam da neki vole kacamak, bas zbog toga sto su navikli i stvorili refleks ljubav i igranje i bezbriznost jednako kacamak...
Probaj ishranu kacamakom 6 dana..pa ces videti da li je dovoljna...
Zadovoljava, narocito kad ubacujes neki zelenis da pokrijes sta ja znam sta , vitamine , vitalis ili sta vec....ali daleko od toga da su sve ovce na broju...
Ali da se ne lazemo bar 10% ljudi je gladno i danas.....u Srbiji....danas...ja se krecem po srbiji i niko nece da kaze ali jeste tako....
Meni se nekako otvore, pojma nemam zasto , valjda zato sto sam stranac u okruzenju a vide da nisam iskljuciv niti prekoran....Svasta mi kazu ljudi...
Nemaju svi 20ha a na selu su....sa 1ha, ce sipak da imas da se prehranis, jedva, biras sta jedes a sta prodajes da bi imao da prezivis....nedaj boze da bolest pogodi...