Zbog čega lapot u srpskom narodu nije mogao da postoji?

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Jasna

Stara legenda
Banovan
Poruka
89.439
Prvo mi je nejasno objašnjenje da se to radilo zbog gladi. Kakve gladi
na Balkanu? Ovde da hoćeš da umreš od gladi, ne možeš. Zemlja plodna
i svega ima.
Narodni običaji i verovanja su usmerena na poštovanja predaka. I ne samo
predaka, nego i živih staraca. Starešina je najstariji član zajednice koji je
njen vođa. Najstariji član svake kuće, u čelu stola je sedeo. On je sprovodio
obrede i tako dalje..

Koliko je vama uverljiva priča o lapotu?

Evo kako izgleda uredjenje moravske porodice..

4 generacije..
unuk , do 15 godina
mladi domacin
do 27 , do vremena za zenidbu i najoperativnije rintanje u njivi uz izbegavanje najtezih operacija,
operativni domacin, nadlezan za pijac operacije, najteze fizicke poslove, najiskustvenije fizicke poslove, do 45 godina..
Strateski domacin, do 60 godina, do prvih bolesti i demencije ili tih nuspojava...
Odlucuje o prosirenjima, rizicima na veliko , velikim promenama....iskustvena glava..

Bejbi siter matoracki klub, starci koji rade na polju , hrane zivinu , stoku , motaju se uglavnom oko kuce, cesto zna da im bude muka ako su laganog zdravlja, sluze da cuvaju malu decu i kontrolisu malo vecu decu...
Imaju deklarativni uticaj na strateske odluke, ali ne presudan, vise kao monarh....autoritativni ali ne i deklarativni...
Tj dobro bi bilo da se sloze odluke, ali ako ne , onda se zna ko je glavni, strateski domacin kuce...

Sta ovde nije napisano , pa nije napisano da su kuce obicno na brdu , da bi se izbegle poplave ili nasilje vojski a kraj brda je obicno gusta suma....izlaz iz sela...
Nije napisano da ce ako planira prosirenje familije, onda strateska glava cesto pribegava razdvajanju domacinstva tako sto se premestaju na poveci komad zemlje koja je van uzeg centra, tj ili dalje ili na drugi breg, gde prave vise odvojenih avlija, dvorista kucista....i onda imaju novo jezgro razvoja, dovoljno da da jasnu priliku mladima i onda se takvo domacinstvo razvija uz otezanu ekonomiju prvih 10 godina, jer nabavka nove zemlje kosta poprilicno kad je u komadu i bira se za okucnicu....

To je bio Srpski narod....zdravouman, a ne starlete i vernice po potrebi ...
Namerno nisam ubacio gde je u ovim sistemima vera i na koji nacin ide uvodjenje u veru u tom klasicnom moravskom seoskom okruzenju...Nemojte da mislite da nema zajedljivosti i gledanja da se povali tudja zena ili namesti dupe tudjem naocitom muzu...toga uvek ima...

Poslednja izmena:
i svega ima.
obrede i tako dalje..

to govoriš sa današnjeg stanovišta, onako kako mi danas u 21vom veku shvatamo život, smrt, svet, smisao postojanja.

Mozda je glupo da otkrivam toplu vodu , ali kad letite avio kompanijom koja ima prvu klasu , onda su stjuardese naucene da primecuju afinitete i zelje i sta usrecuje putnika i onda mozete postavljanjem takvog raspolozenja aktivirati to kod stjuardese, tj ona uziva da vam ugodi...a nije zajedljiva zbog vaseg zahteva....to se zove zalutali putnik prve klase, tj osoba koja svojom kulturom pripada prvoj klasi , a ekonomijom ne..

E takvi slicni znaci se koriste nemusto , neizgovoreno i kod muke i nevolje da sugerisu kad se sprema lapot i kad se ocekuje samoubistvo staraca....ili kad se ne ocekuje...

Da ne zaboravimo , Srbi su animalno uzviseni , prosveceni , znaci u tom istom Srbinu buja nagon koji postoji i kod ptica, a to je ubij mlado ptiche ako ces sledece godine izleci 3 zdrava potomka....To ne znaci da ce Srbi ubijati svoju decu , nikako , bas suprotno , ali znaci da cesto postaju animalno surovi u svojim priroritetima, a narocito se to moze videti prema starijima...Mada su tu vise nesvesni i nevaspitani sta su potrebe...tj ne znaju sta su potrebe ni dece ni starijih , samo sebe i trenutnog godista..

i svega ima.
obrede i tako dalje..

Их, па није Балкан само Шумадија, по Херцеговини и дијеловима Далмације се једва преживљавало и кад је година родна, а кад наиђе „гладна година”, бјеж куд који мили моји, зато и толико исељавања, да се не помре од глади.

Mozda je glupo da otkrivam toplu vodu , ali kad letite avio kompanijom koja ima prvu klasu , onda su stjuardese naucene da primecuju afinitete i zelje i sta usrecuje putnika i onda mozete postavljanjem takvog raspolozenja aktivirati to kod stjuardese, tj ona uziva da vam ugodi...a nije zajedljiva zbog vaseg zahteva....to se zove zalutali putnik prve klase, tj osoba koja svojom kulturom pripada prvoj klasi , a ekonomijom ne..

E takvi slicni znaci se koriste nemusto , neizgovoreno i kod muke i nevolje da sugerisu kad se sprema lapot i kad se ocekuje samoubistvo staraca....ili kad se ne ocekuje...

Da ne zaboravimo , Srbi su animalno uzviseni , prosveceni , znaci u tom istom Srbinu buja nagon koji postoji i kod ptica, a to je ubij mlado ptiche ako ces sledece godine izleci 3 zdrava potomka....To ne znaci da ce Srbi ubijati svoju decu , nikako , bas suprotno , ali znaci da cesto postaju animalno surovi u svojim priroritetima, a narocito se to moze videti prema starijima...Mada su tu vise nesvesni i nevaspitani sta su potrebe...tj ne znaju sta su potrebe ni dece ni starijih , samo sebe i trenutnog godista.
Jedan savet, procitaj gluposti koje napises pre nego sto posaljes.

"U Srbima buja nagon da ubiju svoje dete, ali to oni nece uciniti, bas suprotno"

Kakvi debili trose vazduh jbt.

Jedan savet, procitaj gluposti koje napises pre nego sto posaljes.

"U Srbima buja nagon da ubiju svoje dete, ali to oni nece uciniti, bas suprotno"

Kakvi debili trose vazduh jbt.
Debil tumaci i onda sve sto tumaci ispadne debilno , osim ako je vec debilno onda mu je to normalno....brani svoj debilitet.....tako i ti ...
Namerno krivis ali nije to mozda namerno nego ti tako funkcionise podsvest.....vidja se to cesto ....

zemlja je plodna u Mačvi, Pomoravlju, Banatu... ali u planinskim zabitima gde je lapot nastao i nije baš...
Ma nije ni u pomoravlju bilo sitih, da ne masemo lazima.......gladni bili ljudi , jeste kralj imao silne hektare zemlje u Zupi , ali bilo je gladnih u Zupi Aleksandrovackoj, pade mi to na pamet....znaci jeste imao 60ha vinograda i 120ha sume ali bili gladni ljudi iako je pored recice neke crna zemlja koliko je dobra.....

Mozda ovakve teme ne bi trebalo da se postavljaju u ova vremena.
Vidite da su svi mahom ograniceni , ne zele da vide sta postoji nego samo svoj ulepsani balon, a ono sto se desava van toga proglase ludilom i losim ponasanjem..

A da ne pricam da ako uzmemo njihovo ponasanje svakodnevno naletecemo na toliko patologije da nece moci ni dunav da ih opere, ali takvi su , nauceni da uzdizu svoje i pljuju po tudjem jer se tako siri uticaj svoje sfere..

A takvo jednoumlje i ogranicenost uma nije pogodna za teme koje nisu jednoumne...nego traze neko otkrivanje ili zagrebati po povrsini i doci do onog sakrivenog a prisutnog..

Uvek je bolje reci ekonomija cveta od kad nam medije vode starlete a zene ekonomiju..
Dajte neku temu o uspehu nasih fudbalera, ili odbojkasica...

Ma nije ni u pomoravlju bilo sitih, da ne masemo lazima.......gladni bili ljudi , jeste kralj imao silne hektare zemlje u Zupi , ali bilo je gladnih u Zupi Aleksandrovackoj, pade mi to na pamet....znaci jeste imao 60ha vinograda i 120ha sume ali bili gladni ljudi iako je pored recice neke crna zemlja koliko je dobra.....
Kad kažeš da u pomoravlju nije bilo sitih, to znači da su svi bili gladni!? Pa ne znam baš koliko je to tačno, ipak nije ovo Biafra

Kad kažeš da u pomoravlju nije bilo sitih, to znači da su svi bili gladni!? Pa ne znam baš koliko je to tačno, ipak nije ovo Biafra
Pa tako pricaju ljudi iz tog perioda...
Znalo se koji deo pileta ide kojem clanu porodice, znaci da su bili hronicno gladni i vitki...
Otud jedni obozavaju trticu, deo mesa koji danas mnogi bacaju, neko dzigernjace, itd itd..
Snalazili su se, velika je razlika izmedju dobro uhranjenog i othranjenog coveka i nekog prihranjenog, otprilike 50% hrane..

Zato imamo u mnogim krajevima i mentalne probleme, da i to se desava da zafali dobre ishrane za mozak u smislu psihickog razvoja, a da ne pricam da zafali u smislu intelektualnog razvoja, to ne smeta mnogo , sto ce biti 40% gluplji , to se da preziveti, nego ako budu neuroticni , pateticni , depresivni , preaktivni zivci...
Skelet kostani a i misicni se ne razvija jednako kad je hronicna neuhranjenost od 5% i kad je surplus, ili kad je veca neuhranjenost..

Znam da neki vole kacamak, bas zbog toga sto su navikli i stvorili refleks ljubav i igranje i bezbriznost jednako kacamak...
Probaj ishranu kacamakom 6 dana..pa ces videti da li je dovoljna...
Zadovoljava, narocito kad ubacujes neki zelenis da pokrijes sta ja znam sta , vitamine , vitalis ili sta vec....ali daleko od toga da su sve ovce na broju...

Ali da se ne lazemo bar 10% ljudi je gladno i danas.....u Srbiji....danas...ja se krecem po srbiji i niko nece da kaze ali jeste tako....
Meni se nekako otvore, pojma nemam zasto , valjda zato sto sam stranac u okruzenju a vide da nisam iskljuciv niti prekoran....Svasta mi kazu ljudi...

Nemaju svi 20ha a na selu su....sa 1ha, ce sipak da imas da se prehranis, jedva, biras sta jedes a sta prodajes da bi imao da prezivis....nedaj boze da bolest pogodi...

Poslednja izmena:
Pa tako pricaju ljudi iz tog perioda...
Znalo se koji deo pileta ide kojem clanu porodice, znaci da su bili hronicno gladni i vitki...
Otud jedni obozavaju trticu, deo mesa koji danas mnogi bacaju, neko dzigernjace, itd itd..
Snalazili su se, velika je razlika izmedju dobro uhranjenog i othranjenog coveka i nekog prihranjenog, otprilike 50% hrane..

Zato imamo u mnogim krajevima i mentalne probleme, da i to se desava da zafali dobre ishrane za mozak u smislu psihickog razvoja, a da ne pricam da zafali u smislu intelektualnog razvoja, to ne smeta mnogo , sto ce biti 40% gluplji , to se da preziveti, nego ako budu neuroticni , pateticni , depresivni , preaktivni zivci...
Skelet kostani a i misicni se ne razvija jednako kad je hronicna neuhranjenost od 5% i kad je surplus, ili kad je veca neuhranjenost..

Znam da neki vole kacamak, bas zbog toga sto su navikli i stvorili refleks ljubav i igranje i bezbriznost jednako kacamak...
Probaj ishranu kacamakom 6 dana..pa ces videti da li je dovoljna...
Мислим да претерујеш, јело се шта се имало, оскудно да, можда и на ивици глади, понекад иу глади, али тела су им била навикнута да функионишу на тај начин. Живело се краће, умирало се са педесет, али од не од болести од којих ми сад умиремо, јер нису постојале. Нисам стручњак за тему, причам лаички, ограђујем се ( ово кажем да не би дрвље и камење ма мене :) ), али ми је тај лапот ипак некако тешко могућ код нас, не кажем да га није било, али, ем се врло ретко помиње, а са друге стране, дићи руку на оца је огроман грех, а сам си негде написао да су Срби из тог времена много више поклањали пажње вери. Уосталом, турчили су се, католичили, мењали веру због глади, зар не би било лакше побити пар матораца, и решити се гладних уста..?

Debil tumaci i onda sve sto tumaci ispadne debilno , osim ako je vec debilno onda mu je to normalno....brani svoj debilitet.....tako i ti ...
Namerno krivis ali nije to mozda namerno nego ti tako funkcionise podsvest.....vidja se to cesto ....
I to sumira tvoje celokupno pisanje ovde.

Lozis se da si iznad situacije i objasnjavas plebs, a u stvari tvoje debilizme retko ko cita, a jos redje uzima za ozbiljno.

Odlicno , slazem se, mada ne znam sta onda preterujem, ako se slazem sa ovim sto si ti napisao....

A ovo oko ubijanja matoraca, tj lapota, to ne bih ja da pocinjem, rekoh to ce neko drugi, ja sam samo rekao, natuknuo da postoje tri razlicita nacina na koji se to radi....rezultat je isti , a motivi i priistup razliciti..
Da postoji razlog postoji , cak i danas, ne zbog gladi , nije samo glad razlog za lapot....
Ako vam je lakse, nazovimo lapot eutanazija na staracki nacin...
Naviknutiji ste onda na temu i onda ce lakse da se ljudi izjasnjavaju......eutanazija ovog , one devojke od 29, eutanazija obolelih od bolesti , eutanazija staraca itd itd..

I to sumira tvoje celokupno pisanje ovde.

Lozis se da si iznad situacije i objasnjavas plebs, a u stvari tvoje debilizme retko ko cita, a jos redje uzima za ozbiljno.
Ja samo tvrdim da tebi sve izgleda na tvoj nacin i da mora onda da ga tumacis na svoj nacin a to meni izgleda debilno , kao i ovo sto si iskrivio i tumacio kako ti odgovara, javi se SNS ii Jovani , ona ce imati karijeru za tebe..

Мислим да претерујеш, јело се шта се имало, оскудно да, можда и на ивици глади, понекад иу глади, али тела су им била навикнута да функионишу на тај начин. Живело се краће, умирало се са педесет, али од не од болести од којих ми сад умиремо, јер нису постојале. Нисам стручњак за тему, причам лаички, ограђујем се ( ово кажем да не би дрвље и камење ма мене :) ), али ми је тај лапот ипак некако тешко могућ код нас, не кажем да га није било, али, ем се врло ретко помиње, а са друге стране, дићи руку на оца је огроман грех, а сам си негде написао да су Срби из тог времена много више поклањали пажње вери. Уосталом, турчили су се, католичили, мењали веру због глади, зар не би било лакше побити пар матораца, и решити се гладних уста..?
O lapotu se pocelo pricati sa pojavom interneta, debilni novinari vole senzacionalisticke naslove i tekstove, a debilni citaoci jos vise.

Ja samo tvrdim da tebi sve izgleda na tvoj nacin i da mora onda da ga tumacis na svoj nacin a to meni izgleda debilno , kao i ovo sto si iskrivio i tumacio kako ti odgovara, javi se SNS ii Jovani , ona ce imati karijeru za tebe..
Jesi li ti procitao tvoje baljezganje o pticjem nagonu u Srbima?

Animalno ovo, animalno ono u Srbima. Pises da bi hranio svoju sujetu, debilno i detinjasto.

Jesi li ti procitao tvoje baljezganje o pticjem nagonu u Srbima?

Animalno ovo, animalno ono u Srbima. Pises da bi hranio svoju sujetu, debilno i detinjasto.
Procitaj ti i pazljivo analiziraj....
Ali da ne hranis svoju sujetu da poturas drugima kukavicija jaja...sta ne mozes da prihvatis, odmaknes se.....i pustis da prolazi mimo tebe, a ne da mi glumatas ovde cistunca a nisi , logicara a nisi , razumnog a nisi , dakle zlobnik...to jesi...

Back