Zavisnost od mobilnog telefona

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.720
Ljudi prelaze ulicu i gledaju u mobilni telefon, voze automobil pricaju na mobilni koji drže u ruci ili kucaju poruke u toku vožnje,idu po supermarketima i pricaju na mob.telefon, deca u školama na casovima se igraju ili prelistavaju društvene mreže..kada se kuva ručak mobilni je maltene u loncu, kada ste na wc šolji sa vama je
i mobilni..nema momenta ili situacije u našim životima a da mobilni telefon nije u ruci kao da je srastao sa tim delom tela.

O čemu se tu radi i da li je upotreba mob.telefona prerasla u zavisnost kao jedan vid psihičke bolesti

Da li ste i u kojoj meri zavisni od vašeg mobilnog telefona ?

I najvažnije..može li se smanjiti ta zavisnost i uvesti u normalne tokove?

Da li ste i u kojoj meri zavisni od vašeg mobilnog telefona ?

I najvažnije..može li se smanjiti ta zavisnost i uvesti u normalne tokove?
Jesam zavisna... ali ne od mobilnog telefona, već od interneta, i to u određeno doba dana, tj. uveče, pred spavanje. Da se mobilnom telefonu vrate samo one osnovne funkcije pozivanja i slanja kratkih poruka... ma, račun za to mi ne bi prelazio mesečno 500din.
I dalje sam osoba starog kova, pa me neprijatno iznenadi kad neko za stolom počne da telefonira i skroluje u poseti društvenim mrežama, pa jedan poziv, pa drugi, pa treći, pa hajde da se zablenem u svoj mali ekran-zanemaruje me i žestoko omalovažava moje postojanje..., iako smo bili, reklo bi se, jednako zainteresovani da provedemo neko vreme zajedno.
Još nisam nikog stavila u situaciju da čeka i bleji da se ja natelefoniram.
Ako sedimo ti i ja, ti imaš moju punu pažnju.
Ne obraćam pažnju na telefon u hodu, u poseti marketu, banci, menjačnici, gradskom prevozu i sl.; To vreme smatram i dalje da treba da budem prisutna 3D+... svim bićem, fizički i psihički.

Друштво и систем намећу употребу мобилног телефона. Затварају се шалтери и нуде се "апликације". Чак и када постоји услуга путем додира са људима, она је скупља и тако се људи терају да користе мобилне телефоне и интернет уместо да нешто непосредно раде. Од запослених се очекује да имају такве телефоне и да путем истих комуницирају са осталима.

Јако је тешко решити се мобилног јер је данас његово присуство у одређеним сферама живота обавезно.

Nisam zavisna od interneta, niti od mobilnog telefona. Dve nedelje odmora bez neta i piskaranja preko mobilnog mi je bilo super.

Ali uz mob. telefon jeste sve prakticnije. Mnogo se lakse dolazi do informacija (ne mislim vesti, vec bas potrebnih informacija, posebno kada se putuje), brze se komunicira, brze se zavrsavaju neki poslovi, a verujem da ce (mladi) ljudi vremenom nauciti da razdvajaju bitno od nebitnog.
Neko ranije, a neko kasnije, tj. kad im svega bude preko glave.

Jeste..ogromna većina je zavisna..ne samo mladi.Ista je situacija i sa starijima.
I od telefona i računara.
Они су највише зависни од интернета и друштвених мрежа. Рачунар без интернета постаје досадан већини људи, јер не знају ништа да раде на њему, осим да га користе за друштвене мреже.

Све до појаве Фејсбука и сличних сајтова, међу младим људима и децом је био повећи број оних који нису знали да користе рачунар, нити су га имали код куће. Када су дошли тзв. паметни телефони, најнеписменији људи су почели да их користе, а све због Фејсбука и Инстаграма. Нико није завистан од Ворда, од Ексела или од нечег сличног. Људи траже садржај и информације које се налазе на друштвеним мрежама.

Данас се људи оглашавају и рекламирају преко сајтова. Ту се упознају, деле своја искуства и фотографије. Преко тога могу да прате шта ко ради и где се ко креће, као и да све то коментаришу. Нико не жели нити може да проведе 10 сати пред екраном користећи неки програм, али могу цео дан да проведу на мрежама или на јутјубу.

Човек жели интеракцију са другима и зато је на тим уређајима. Када буду изумели нешто друго, људи ће прећи на то.

Jeste..ogromna većina je zavisna..ne samo mladi.Ista je situacija i sa starijima.
I od telefona i računara.
Mislim da se polako skidam, mogu boraviti vani satima a da ga pogotovo ne pogledam. Prije neki dan sam čitao knjigu 45 minuta a da nisam tako mob. Sad jedan primjer zavisnosti u odrasloj dobi. Išao sam jučer na izlet s jednom djevojkom tj ženom od skoro 40 godina( rastavljena inače ako je važno). Penjali smo se na tvrđavu iznad jednog gradića, zahtjevno i opasno je penjati se ali spuštati se ja tri puta gore. Pravo da kažem srce mi je bilo u gaćama kad sam s vrha pogledao te stotine zavojitih uskih stepenica, s time da na samom vrhu i nema stepenica, nešto obrambeno, teško je opisati. Ja krenuo s vrha vrlo polako, tj nisam hodao nego puzao guzom prvih 20 m, tako i ona. Kad je malo postalo bolje okuraži se ona, vadi mob, milijun fotka, šalje ovom onom, ja je upozoravam da se ostavi moba, i pada na jednom zavoju di je stepenica baš posebno uska. Dobro se udarila ali opet je to dobro, da se skotrala doli teško bi preživjela. Kasnije preko ceste pregledava fotke, ja je povukao da je ne udari auto

Mislim da se polako skidam, mogu boraviti vani satima a da ga pogotovo ne pogledam. Prije neki dan sam čitao knjigu 45 minuta a da nisam tako mob. Sad jedan primjer zavisnosti u odrasloj dobi. Išao sam jučer na izlet s jednom djevojkom tj ženom od skoro 40 godina( rastavljena inače ako je važno). Penjali smo se na tvrđavu iznad jednog gradića, zahtjevno i opasno je penjati se ali spuštati se ja tri puta gore. Pravo da kažem srce mi je bilo u gaćama kad sam s vrha pogledao te stotine zavojitih uskih stepenica, s time da na samom vrhu i nema stepenica, nešto obrambeno, teško je opisati. Ja krenuo s vrha vrlo polako, tj nisam hodao nego puzao guzom prvih 20 m, tako i ona. Kad je malo postalo bolje okuraži se ona, vadi mob, milijun fotka, šalje ovom onom, ja je upozoravam da se ostavi moba, i pada na jednom zavoju di je stepenica baš posebno uska. Dobro se udarila ali opet je to dobro, da se skotrala doli teško bi preživjela. Kasnije preko ceste pregledava fotke, ja je povukao da je ne udari auto
Izginuće ljudi zbog telefona.
Imala sam i sama prilike da se uverim. Na pešačkom prelazu, niti gleda vozač kuda vozi , niti pešak kuda hoda.

Sad o mladima, moja nećakinja od 1) godina je stalno na mobu. To je pomalo iritantno, pogotovo kad jede jer se njen objed razduži na 45 min. Ali opet ona se druži, te djevojčice se družu preko moba gledaju yt i tik tok, pa se smiju ili oponašaju to. Kad je sama, šalje milijun poruka prijateljicama, pera neke gluposti s ti toka i sl. Nije to tako loše 🤔🤔

Back