Zavisnost od Interneta?

Poruka
8.713
Ne znam da li ova tema već postoji. Kako god, da li imate problem s Internetom, društvenim mrežama itd? Da li vas Internet, telefoni i ostalo ometaju u privatnom, ličnom životu i ako da, na koji način i kako se time nosite?

Postoji li verovatnoća da ste zavisni a da i ne znate da ste zavisni, jer se prosto ponašate kao i svi ostali s kojima se družite - a koji su možda zavisni takođe.

Ja imam problem, i on me ometa u stvarima kojima bih volela posvetiti više pažnje. Da li je i s vama isto?

Za mene je ovaj forum jedina društvena mreža na kojoj imam neko, recimo, aktivnije učešće, a i to u slobodno vreme, ovako, pred spavanje tu i tamo.
Telefon slabo koristim u odnosu na ono koliko ga plaćam, ali, eto, to ima i svoje dobre strane! :D

Koristim pogodnosti interneta da nešto brzo saznam i naučim, ali ni približno onoliko i onako kako sam primetila da nekima služi isključivo za skrolovanje tuđih fotografija, što mi je totalna besmislica!

Ne znam da li ova tema već postoji. Kako god, da li imate problem s Internetom, društvenim mrežama itd? Da li vas Internet, telefoni i ostalo ometaju u privatnom, ličnom životu i ako da, na koji način i kako se time nosite?

Postoji li verovatnoća da ste zavisni a da i ne znate da ste zavisni, jer se prosto ponašate kao i svi ostali s kojima se družite - a koji su možda zavisni takođe.

Ja imam problem, i on me ometa u stvarima kojima bih volela posvetiti više pažnje. Da li je i s vama isto?
Sasvim sam sigurna da sam zavisna... skoro svaki dan mi je podređen kompjuteru i telefonu... ponekad se zgranem kad shvatim da sam sate i sate provela na mreži... Malo odlažem da se suočim sa tom istinom...

Nekada su mi knjige, casopisi, stripovi... bili izvor informacija i neki vid zabave. Opustanja. Upoznavanja tih nekih "nevidljivih junaka" mog doba, sa nekim od junaka se i sazivis, neki te nerviraju, takodje i izazovu simpatije.
Sve ti papiri me nisu ometali u RL niti pravili
zavisnost.
Tako sada gledam na internet.
Ili jos bolje forum.
Nekada sam tu vise nwkada manje ali uvek na prvom mestu su obaveze iz RL...

Da previse koritim telefon DA, kompjuter DA a to je posledica vremena u kojem zivimo.
Patim ppnekad za registratorima za razliku od foldera koji me nekada nerviraju.

Novo doba nova pravila zivota.
Svako je odgovoran za svoje vreme kako i na sta ga trosi.

Nekada su mi knjige, casopisi, stripovi... bili izvor informacija i neki vid zabave. Opustanja. Upoznavanja tih nekih "nevidljivih junaka" mog doba, sa nekim od junaka se i sazivis, neki te nerviraju, takodje i izazovu simpatije.
Sve ti papiri me nisu ometali u RL niti pravili
zavisnost.
Tako sada gledam na internet.
Ili jos bolje forum.
Nekada sam tu vise nwkada manje ali uvek na prvom mestu su obaveze iz RL...

Da previse koritim telefon DA, kompjuter DA a to je posledica vremena u kojem zivimo.
Patim ppnekad za registratorima za razliku od foldera koji me nekada nerviraju.

Novo doba nova pravila zivota.
Svako je odgovoran za svoje vreme kako i na sta ga trosi.
To je tačno.

Međutim, postoji i nešto što se zove nužno zlo. Mada se tu i "nužno" može dovesti pod pitanje. Iskreno, koliko je loša bila ona čuvena nokia sa zmijicom? Ne mogu sa da joj se setim oznake. Imala je sve odgovarajuće performanse: mogao si da zoveš, da šalješ poruke. TO je poenta telefona - kamera nije. Da ne pričam kako si nokiu mogao da tresneš o zemlju i da joj ništa ne fali i da si je punio za novu godinu i nacionalne praznike - dok su novi telefoni osetljvi ko Vestalke i čak i kad ih ne rabiš mnogo (ili skoro uopšte kao ja) moraš ih svaki čas puniti. O famoznoj opsesiji da je neizbežno nabaviti svaki novi telefon koji se pojavi - čak i ako je prethodni skroz ok, nije se pokvario niti šta slično - ovoga puta neću. To je neka skroz druga tema. Žalosna.

Ali, otišla sam u off.

Poenta nije u telefonu (barem meni, jer ga ja faktički i ne koristim) već u Internetu uopšte. Ja nikad nisam bila na fejsbuku, na instagramu itd itd. Jedine "socijalne mreže" na kojima sam jeste ovaj forum i yt. Dobro, ajde, i na Goodreadsu sam. Međutim, čak me i yt odvodi na stranputicu. Naprimer, sednem, odlučim da pišem, i onda mi se u glavi zakači neka pesma s kojom najposle zvaršim vrteći je ukrug umesto da pišem kao što sam nameravala. Naravno u pravu si - svako je sam sebi odgovoran. Međutim, tehnologija u današnje vreme ima mnoge silne cake kojima nas navlači na sebe čak i kad svesno ne želimo. Nudi ti sadržaje koji pre Interneta nisu ni postojali,a čovek je radoznalo biće. Lako mu je upast u zamku (zečiju rupu) Interneta. Znam par ljudi koji su bili rekli: ovo mi je zadnja cigara, i više nikad nisu zapalili - ali ne znam nikoga ko je uopšte izjavio kako mu je ovo zadnji post, zadnji klip na yt - pa otišao i nikad se više ne vratio. O tome govorim.

Jasna je meni bila tvoja poenta.
Prelepo je da imas toliko empatije za nevidljivu decu koja su nazalost najvise izlozena
najgorim stvarima kje internet sa sobom nosi.
Nemaju odbrambeni mehanizam i podlozni su svakoj vrsti manipulacije.

Kada generalno pogledam internet kao sredstvo koje savremenom coveku donosi
mnogo dobrih stvari, olaksava posao, komunikaciju, sve vise mi deluje da se neverovatno poklopilo sa
onom cuvenom "put do pakla poplocan je dobrim namerama"

Iz ove koze ne mozemo samim tim potrebno je da se svi potrudimo da koristimo "samo najbolje" od interneta.

Koji je epilog. Ne zelim da znam ... pomalo se plasim a nadu mi vraca samo to
sto i dalje vidim decu da igraju klikere, lastis, vije, zmurke, ledenog cikice, izmedju dve vatre...tj zdrava i neophodna interakcija sa vrsnjacima

Zavisnost od interneta je isto sto i zavisnost od gledanja filmova, serija, citanja novina i pracenja sporta...
ubijanje vremena…

Back