Zavisnost od interneta, gejminga...

Baby Yoda

Contributor
Poruka
21.753
Ne zelim temu na zdravlje jer hocu da pristupim ovome sa stanje psiholoskog aspekta. Pre svega, ne znam koliko kvalifikovanih ili donekle kvalifikovanih ljudi ovde ima iz te oblasti.
Stvar je prosta. Kompjuter koristim u zivotu vec dvadeset godina tako da je odavno sastavni deo mog zivota. Ali, kako je vreme proticalo, tako se moja zavisnost povecavala. 4 sata, 5 sata, 7 sati...

Procitah da je neophodno prvo ustanoviti uzrok zasto se okrecem upotrebi racunara u toj meri. Dalje sevsavetuje ogranicavanje vremena, promena fokusa na realne stvari. Tu se javlja problem. Meni je to izuzetno tesko. Probao sam nebrojivo mnogo puta. Obrisem sve igre, sve sto mi ometa misli. Posvetim se svom usavrsavanju kad ono, uhvati me manija i brzo poskidam igrice. Odustanem od ucenja.

Taj ciklus se iznova ponavlja. Postoji li neki pristup tome, studija koja se pokazala uspesnom u izlecenju od internet zavisnosti i gejminga? Ako jeste, pokazite mi ili prosto prepricajte.

to nije nista strasno
nemoj da vas lazu da ste zavisni

treba im radna snaga
ti ako visis od jutra do mraka pred PC
nema ko da radi u njihovo robovlasnicko drustvo

ja znam jednog..on je sedeo stalno pred komp i nigde nije radio
a znam jednog drugog..radio je od jutra do mraka
posle posla isao po kafane

sta mislite ko je bolje prosao

Ne zelim temu na zdravlje jer hocu da pristupim ovome sa stanje psiholoskog aspekta. Pre svega, ne znam koliko kvalifikovanih ili donekle kvalifikovanih ljudi ovde ima iz te oblasti.
Stvar je prosta. Kompjuter koristim u zivotu vec dvadeset godina tako da je odavno sastavni deo mog zivota. Ali, kako je vreme proticalo, tako se moja zavisnost povecavala. 4 sata, 5 sata, 7 sati...

Procitah da je neophodno prvo ustanoviti uzrok zasto se okrecem upotrebi racunara u toj meri. Dalje sevsavetuje ogranicavanje vremena, promena fokusa na realne stvari. Tu se javlja problem. Meni je to izuzetno tesko. Probao sam nebrojivo mnogo puta. Obrisem sve igre, sve sto mi ometa misli. Posvetim se svom usavrsavanju kad ono, uhvati me manija i brzo poskidam igrice. Odustanem od ucenja.

Taj ciklus se iznova ponavlja. Postoji li neki pristup tome, studija koja se pokazala uspesnom u izlecenju od internet zavisnosti i gejminga? Ako jeste, pokazite mi ili prosto prepricajte.
Ja sam non stop za kompom jer mi je to posao ČP

I meni posao vezan za komp...uz to volim i igrice...tj. periodicno :roll:
samo ne znam...meni se smuci komp...i telefoni...imam tu neku potrebu da budem napolju, vidjam ljude, budem u prirodi...
ne bih rekla da sam ikada bila zavisna iako je bilo perioda da sam se zaigrala par sati :mrgreen:
a poznavala sam likove koji bukvalno po mesec dana ne izlaze iz kuce...ni do prodavnice...narucuju do kuce hranu...
virtualni odnosi su im dovoljni...
njima mislim da zaista treba strucna pomoc...cisto sumnjam da hoce, mogu, zele sami da se izvuku iz toga...

samo ne znam...meni se smuci komp...i telefoni...imam tu neku potrebu da budem napolju, vidjam ljude, budem u prirodi...
ne bih rekla da sam ikada bila zavisna iako je bilo perioda da sam se zaigrala par sati :mrgreen:
a poznavala sam likove koji bukvalno po mesec dana ne izlaze iz kuce...ni do prodavnice...narucuju do kuce hranu...
njima mislim da zaista treba strucna pomoc...cisto sumnjam da hoce, mogu, zele sami da se izvuku iz toga...
Kovid je samo pojačao zatvaranje u sebe kod mnogih...

Kovid je samo pojačao zatvaranje u sebe kod mnogih...
i nije do toga...ove koje sam ja poznavala su bili takvi mnogo pre covida...
rade kao programeri ili slicno za inostranstvo od kuce + igrice...bukvalno se ne mrdaju od njega...
uz to nemaju nikakve strasti u zivotu sem toga...puni su informacija, pametni intelektualno ali dzabe...nista drugo ih ne zanima i ne ispunjava...

i nije do toga...ove koje sam ja poznavala su bili takvi mnogo pre covida...
rade kao programeri ili slicno za inostranstvo od kuce + igrice...bukvalno se ne mrdaju od njega...
uz to nemaju nikakve strasti u zivotu sem toga...puni su informacija, pametni intelektualno ali dzabe...nista drugo ih ne zanima i ne ispunjava...
Roboti...

a vidi..realno...ljudi se uopste skoro ne socijalizuju vise u rl..barem pricam za ove 30+,40+
niko nikome ne prilazi...a i kada odu negde zajedno sa nekim, ne pricaju...
preko interneta je lakse naci zabavu, ljude istih interesovanja, mnogo je opustenija atmosfera...zabavna, informativna, emotivna...svakakva...
tako da ukoliko je neko uz to introverna osoba...pa...ne cudi me...
to bi bilo sve ok...ukoliko bi ljudi bili spremni da eksportuju ta druzenja i u rl...

a vidi..realno...ljudi se uopste skoro ne socijalizuju vise u rl..barem pricam za ove 30+,40+
niko nikome ne prilazi...a i kada odu negde zajedno sa nekim, ne pricaju...
preko interneta je lakse naci zabavu, ljude istih interesovanja, mnogo je opustenija atmosfera...zabavna, informativna, emotivna...svakakva...
tako da ukoliko je neko uz to introverna osoba...pa...ne cudi me...
to bi bilo sve ok...ukoliko bi ljudi bili spremni da eksportuju ta druzenja i u rl...
Pa ja ne izadjem sa ekipom koja cuti...ja ne mogu tako, moram da se sa nekim zahebavam ili da me neko zajebava...volim da bude obostrano haha..a i mora biti klasike , ne mogu kao zombi da buljim u telefon ...jbg možda sam ja neozbiljan.

Pa ja ne izadjem sa ekipom koja cuti...ja ne mogu tako, moram da se sa nekim zahebavam ili da me neko zajebava...volim da bude obostrano haha..a i mora biti klasike , ne mogu kao zombi da buljim u telefon ...jbg možda sam ja neozbiljan.
ma normalno...ali gledam bas juce...parovi sede a bilo je ono i dva drugara...u kaficu...dakle nisu progovorili...tuga...

ja sam bas bila privucena introvernim osobama, celi zivot...obicno su te osobe (sada generalizujem) meni nekako zanimljivije bile, imaju bogatiji unutrasnji svet, fantazije, pamet...
ali ne mogu vise...muka mi je davanje te energije...da se malo pomaknu...otvore...nadljuski napor ti treba da dopres do neke ljudskosti, emocija...
tako da ih sada izbegavam u sirokom luku ili eliminisem posle nekog vremena...jbga...kao da sa crnom rupom imas posla...
i spominjem to upravo zbog gejmera...koji su vecina zavisnici od kompa i vecinom introverti...
no oni umeju u tom nekom virtuelnom svetu biti veoma zabavni i elokventni :)

Ja sam non stop za kompom jer mi je to posao ČP
Da, to ti je posao, to je velika razlika.
Ali ja baš volim igrice, ali nije samo stvar u tome. Meni sve to dosadi i onda buljim u ekran i pitam se šta sada. Ne bih da usvojim neko novo znanje, čemu i služi PC, a opet ne znam šta da radim. I onda dođem na Krstaricu i osvežavam stranicu. z:mrgreen:

Da, to ti je posao, to je velika razlika.

Ali ja baš volim igrice, ali nije samo stvar u tome. Meni sve to dosadi i onda buljim u ekran i pitam se šta sada. Ne bih da usvojim neko novo znanje, čemu i služi PC, a opet ne znam šta da radim. I onda dođem na Krstaricu i osvežavam stranicu. z:mrgreen:
eee to brzo dosadi...to je bas posledica naseg virtuelnog sveta :)
bilo to da su ljudi, predeli...
navikli smo da osvezavamo stranice, da nam se servisiraju informacije, novi ljudi, sadrzaji, senzacije, ideje...
medjutim stvarni zivot ne funkcionise tako...moramo i da se potrudimo a to uzasno smara...uzivo ljudi budu ljudi...nesavrseni...tesko za prihvatiti :)
ne znam sta bih ti rekla...ja se osecam nekako prosvetljenom po tom pitanju :rotf::mrgreen:
pre ili kasnije potrazi neku strast u zivotu van kompa...valjalo bi :)

Kovin :per: malo u izolaciju bez mobitela i kompa.
Ja sam u izolaciji godinama i bez kovida.
t98414.gif

Prirodno je što želiš da se baviš zabavnim aktivnostima kao što su video-igre, a ne učenjem i radom. Nažalost država i sistem ljudima nameću rad i oduzimaju autonomiju izbora, pa čovek mora da se 'disciplinuje' da bi ispunio očekivanja države, porodice, komšiluka... to je ono najgore što u čoveku budi nenormalnu mržnju prema državi, sistemu, drugim ljudima, ljudskim bićima uopšte - što oni nameću svoj koncept i teraju druge da se samo toga drže kao da je to nešto prirodno i normalno. Npr. u sedmoj godini na silu moraš u školu, bez posla i plate nema života i ostaješ gladan... to, bar kod mene, budi ,ogromnu mržnju. Nažalost uprkos svim slobodarskim i anarhističkim idejama čovek koji baš prezire sve to biva čudan u očima ljudskih ovaca, iako u mladosti oni glume pobunu neku. Sećam se šta sam sve morao da radim za državu i u ime države, npr. ležim i nije mi ni do čega a moram da plaćam neka sranja ili se dovijam za novac. Država je vrhovno zlo, a štreberi koji se trude da izbiju na vrh su najgori podanički ološ. Ne znam što se svi toliko groze nuklearnog arsenala i uništenja, kukaju kako treba po svaku zaštititi narode i ljude od razaranja. Kao da je čovečanstvo napravilo neki posebno opušten i srećan i smislen život, pa sad treba sve to održavati unedogled.

Back