Zasto zlato vredi?

To što ti nešto vidiš, ne znači da ne postoji
Top 6 Common Uses For Gold
http://www.sbcgold.com/blog/top-6-common-uses-for-gold/

živeli bi u kamenom dobu.
Lepo da svi ne razmišljaju poput tebe :D

Nismo mi ni danas,od kamenog doba,puno odmakli.Ako mislis na ovu laznu,vestacku civilazaciju,varas se.Sve je to na silu stvoreno.Sta ce nam vojska i policija u svetu,kad je covek postao civilizovan?Civilizacija je,po meni,tamo gde se svi medjusobno postuju i ne otimaju jedni od drugih,a da li je to tako?!Realnost nam je suprotna...Probaj da zamislis planetu bez policije,samo na jedan dan,na sta bi to licilo.Svak' bi na svakoga udario,ljudi bi vrlo brzo podivljali i pokazali ono svoje pravo lice - lice neandertalca!

Poslednja izmena:
Mozda je malko glupavo sto pitam to,ali uvek me je kopkalo,zasto je zlato nesto sto puno vredi i ko je taj sto je bio merodavan,pa da on odredi njegovu skupocu.Toliko se sveta pobi oko zlata,toliko se ratova vodise,a za mene to je samo najobicnija,bezdusna zuta gvozdjurija (sem ako nije nasledjeno kao uspomena,pa ima neku sentimentalnu vrednost). Nikada nisam nosio zlato i potpuno sam ravnodusan prema njemu.Neki kazu "zlato je vredno zato sto ga malo ima" - e nije tacno!Ima toliko toga retkog,pa opet ne vredi kao zlato.Kao da je neko,videvsi kakvi su ljudi,osmislio trik,kako da ih zavadi,pa je zlatu dao vrednost.Nek objasni neko pametan,sta to zlato ima u sebi,pa toliko kosta?I zbog cega mu je cena bas takva kakva je,a ne manja ili visa?Ko se pita za tu cenu..?Evo ja kazem - NE VREDI NISTA!

Zlato je kao valuta za trgovinu a ima i svoju upotrebnu vrednost. Logičnije bi bilo pitanje za novac koji nema nikakvu upotrebnu vrednost (osim da obrišeš bulju).
Zlato ima odličnu toplotnu i električnu provodljivost, te se stoga koristi u elektronici... svake godine se potroši (obnovi, reciklira) na stotine tona zlata u svrhu izrade računara, telefona itd.
Kilo zlata (najčistijeg) košta oko 40000 $ , a cena mu varira od ponude i potražnje na svetskoj berzi, kao i ostalim plemenitim metalima.
Inače gram Kalifornijuma 252 (Cf) košta oko 30 miliona $ :mrgreen:

Kazem ti,potpuno sam hladan prema tim stvarima.Izgleda da imam potpuno drugaciji pogled na sve to.Ako gledamo materijalne stvari,meni moze biti vredna neka lepa skulptura,umetnicka slika,monumentalna zgrada,nekakav rucni rad i slicne stvari...Ali ni tu ne vrednujem materijal,vec trud i rad tog majstora,ali ne precenjujuci ga.Npr. neka tamo slika kosta milion evra...GLUPOST! Cemu tolika vrednost,zvrljotina obicna...Covek je sam kriv zato sto je nekim stvarima vestacki nabio vrednost,sto meni izgleda kao neka manipulacija i zaglupljivanje.Evo npr. kad spominjes dijamant.Sta ce neko da uradi pametno sa njime,sem sto samo moze da bulji u njega i da se hvali kako ga on ima,a drugi ga nemaju.I tako,iz rudnika,kad ga iskopaju,ide iz ruke u ruku,preprodaje se,cena mu sve veca i sta ce taj dijamant pospesiti tom sto ga bude poslednji kupio??Hoce li mu produziti zivot kad ga je tolko platio?
Mislim,sve ima neku svoju vrednost,al mrzim kad se sproserava u tome.Dakako..i zlato ima neku svoju vrednost,ali ono nije neophodno da bi covek ziveo,pa samim tim postavlja se pitanje - CEMU TOLKA CENA toj gvozdjuriji?!

Odgovori mi na jedno pitanje. Da u kuci imas kilogram zlata i umetnicku sliku novcano vrednu isto toliko i da ti zatrebaju pare hitno- u roku os dva sata na primer, sta bi lakse i brze prodao i na cemu bi manje izgubio od vrednosti prilikom prodaje?

Mozda je malko glupavo sto pitam to,ali uvek me je kopkalo,zasto je zlato nesto sto puno vredi i ko je taj sto je bio merodavan,pa da on odredi njegovu skupocu.Toliko se sveta pobi oko zlata,toliko se ratova vodise,a za mene to je samo najobicnija,bezdusna zuta gvozdjurija (sem ako nije nasledjeno kao uspomena,pa ima neku sentimentalnu vrednost). Nikada nisam nosio zlato i potpuno sam ravnodusan prema njemu.Neki kazu "zlato je vredno zato sto ga malo ima" - e nije tacno!Ima toliko toga retkog,pa opet ne vredi kao zlato.Kao da je neko,videvsi kakvi su ljudi,osmislio trik,kako da ih zavadi,pa je zlatu dao vrednost.Nek objasni neko pametan,sta to zlato ima u sebi,pa toliko kosta?I zbog cega mu je cena bas takva kakva je,a ne manja ili visa?Ko se pita za tu cenu..?Evo ja kazem - NE VREDI NISTA!

Brian Cox bi se jako iznenadio da moze da procita sta si sada gore nabacao. Gledala sam njegovu emisiju o zlatu, a videla i trout slap koji je dao Deepaku... cuvaj se...

Brian Cox bi se jako iznenadio da moze da procita sta si sada gore nabacao. Gledala sam njegovu emisiju o zlatu, a videla i trout slap koji je dao Deepaku... cuvaj se...

Aj molim te,prevedi mi sta si htela reci.Nisam te bas najbolje shvatio..
pozzz

- - - - - - - - - -

Odgovori mi na jedno pitanje. Da u kuci imas kilogram zlata i umetnicku sliku novcano vrednu isto toliko i da ti zatrebaju pare hitno- u roku os dva sata na primer, sta bi lakse i brze prodao i na cemu bi manje izgubio od vrednosti prilikom prodaje?

Znam ja da bi se zlato brze prodalo,ali ne shvatam toliku zudnju i potrebu da ga ljudi imaju.Nemam ni gram zlata na sebi,pa nisam umro zbog toga.

Nismo mi ni danas,od kamenog doba,puno odmakli.Ako mislis na ovu laznu,vestacku civilazaciju,varas se.Sve je to na silu stvoreno.Sta ce nam vojska i policija u svetu,kad je covek postao civilizovan?Civilizacija je,po meni,tamo gde se svi medjusobno postuju i ne otimaju jedni od drugih,a da li je to tako?!Realnost nam je suprotna...Probaj da zamislis planetu bez policije,samo na jedan dan,na sta bi to licilo.Svak' bi na svakoga udario,ljudi bi vrlo brzo podivljali i pokazali ono svoje pravo lice - lice neandertalca!

ma nema ni 5 posto civilizovanih , ljudi su bolesni u svojim zivotinjskim kozama sa maskama dobrote.

ranije me je cudila alavost ljudi i zelja za jos ,za svim sto vide ali to je ljudska sustina.

sta ce milijarderu vise, zasto se trudi .neka radi iz hobija , da mu ne bude dosadno , da nikoga ne osteti i da ono sto zaradi podeli onima sa manje srece.

sta ce nekome sat od 50 000 evra , to je sat , imas ga na telefonu , bar sad svako nosi telefon.

Zapravo je suprotno. Ljudi su ustvari dobri ko ovce i rado bi se upregli u bilo čija kola samo ako im se obezbedi mira i hrane.

Tu osobinu obilato koriste oni koji nisu dobri, a upitno je i koliko su ljudi.

Aj molim te,prevedi mi sta si htela reci.Nisam te bas najbolje shvatio..
pozzz

- - - - - - - - - -

Znam ja da bi se zlato brze prodalo,ali ne shvatam toliku zudnju i potrebu da ga ljudi imaju.Nemam ni gram zlata na sebi,pa nisam umro zbog toga.

Oni koji vole nakit vole da ga imaju kao nakit. A opet, ima ljudi i to veliki broj kojima posedovanje zlata uliva sigurnost za eventualno ne daj Boze...
Dacu ti jedan primer. Imam poznanika koji zivi samo od plate. Ima suprugu i dvoje dece, oba studenti. Prosecna porodica. Nisu bogati -totalan prosek. Provlace se kao i vecina u Srbiji. Pre godinu dana oseti on bolove u kicmi. Vukao sa tako par dana kao procice ce. A bolovi sve jaci. Ode kod lekara i ustanove mu neko oboljenje kicme koje je nastalo kao posledica njegovog dugogodisnjeg bavljenja veslanjem u mladosti. Na operaciju se ceka 5 meseci (Srpsko zdravstvo) a pretilo je da ostane nepokretan u roku od mesec dana- postojala je velika mogucnost. Znaci- ili da reskira i ceka ili da plati. Kintu nema a operacija kosta 4000 evra.. Naravno u toj situaciji ga je izvuklo zlato- dukati koje je imao u nasledstvo kao i zlato koje je dobila supruga od roditelja kad se udavala. deluje kao seljacki obicaj ali moze biti i te kako od koristi. Prodao je zlato u roku od jednog dana i resio ozbiljan problem koji ga je mogao kostati da ostane nepokretan.
Ja na sebe nikada ne bih stavio nista zlatno ali sam svojevremeno kupio nekoliko dukata i stoje za takve vanredne situacije.

Oni koji vole nakit vole da ga imaju kao nakit. A opet, ima ljudi i to veliki broj kojima posedovanje zlata uliva sigurnost za eventualno ne daj Boze...
Dacu ti jedan primer. Imam poznanika koji zivi samo od plate. Ima suprugu i dvoje dece, oba studenti. Prosecna porodica. Nisu bogati -totalan prosek. Provlace se kao i vecina u Srbiji. Pre godinu dana oseti on bolove u kicmi. Vukao sa tako par dana kao procice ce. A bolovi sve jaci. Ode kod lekara i ustanove mu neko oboljenje kicme koje je nastalo kao posledica njegovog dugogodisnjeg bavljenja veslanjem u mladosti. Na operaciju se ceka 5 meseci (Srpsko zdravstvo) a pretilo je da ostane nepokretan u roku od mesec dana- postojala je velika mogucnost. Znaci- ili da reskira i ceka ili da plati. Kintu nema a operacija kosta 4000 evra.. Naravno u toj situaciji ga je izvuklo zlato- dukati koje je imao u nasledstvo kao i zlato koje je dobila supruga od roditelja kad se udavala. deluje kao seljacki obicaj ali moze biti i te kako od koristi. Prodao je zlato u roku od jednog dana i resio ozbiljan problem koji ga je mogao kostati da ostane nepokretan.
Ja na sebe nikada ne bih stavio nista zlatno ali sam svojevremeno kupio nekoliko dukata i stoje za takve vanredne situacije.

Mozda se zbog tih dukata i razboleo.Ko zna kakvo su prokletstvo ti dukati nosili u sebi,kad su morali biti potroseni na taj nacin.Reci mu to.

Ma u pravu si ti, zlato i ostala slicna gvozdurija nista ne vredi, ali kada dodje ratno stanje, pitacu te cime ces da placas, zlatom ili papirima za popalu.

Pa zbog zlata su i izbijali ratovi,samo da bi se otimalo i razgrabilo sto vise moze.

Da, ta teorija je interesantna, zato sto je Hica, preneo svo zlato u Svicu, i sada,Svica je jedina koja lezi na tonama zlata, i imaju standard beskonacan.A da, i galije su prenosile zlato po svetu, ali vise nece biti ratova zbig zlata, buce ih zbog vode i hrane.

Back