Zašto život mora da ima smisla?

• Začetnik teme Začetnik teme Donny
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Zivot moze da ima,a i ne mora da ima smisla. Evo na primer mi,koji zivimo u srbiji.Slobodno mozemo reci,da za vecinu ,od devedesetih godina proslog veka
,zivot vise nema nikakvog smisla. Prvo bratoubilacki gradjanski rat.Za celo to vreme,vise nema vikakvog smisla.vladala je uzasna beda u srbiji.Kada se taj uzasni rat,na bojnom
polju zavrsio,nastalo je to natezanje oko Kosova. Stalno se o tome vode razgovori i pregovori, a zemlja za to vreme ,ekonomski stagnira. Nikako ne mozemo
da isadjemo na zelenu granu,da zivimo mirno i spokojno.Dakle,po svemu sudeci,za mnoge zivot vise nema nekog velikog smisla.!:mrgreen:

Poslednja izmena:
Zivot moze da ima,a i ne mora da ima smisla. Evo na primer mi,koji zivimo u srbiji.Slobodno mozemo reci,da za vecinu ,od devedesetih godina proslog veka
,zivot vise nema nikakvog smisla. Prvo bratoubilacki gradjanski rat.Za celo to vreme,vise nema vikakvog smisla.vladala je uzasna beda u srbiji.Kada se taj uzasni rat,na bojnom
polju zavrsio,nastalo je to natezanje oko Kosova. Stalno se o tome vode razgovori i pregovori, a zemlja za to vreme ,ekonomski stagnira. Nikako ne mozemo
da isadjemo na zelenu granu,da zivimo mirno i spokojno.Dakle,po svemu sudeci,za mnoge zivot vise nema nekog velikog smisla.!:mrgreen:

Sve to sto si naveo je mizerni deo svakodnevnice.
Pocni da se bavis uzvisenim stvarima pa ce ti zivot imati smisao...

Ja smatram da život nema smisao već da određeni ljudi daju smisao svom životu.

Dok neki ljudi sebe pitaju koji je smisao života, ja postavljam kontra pitanje, zašto život mora da ima smisla?

Pa i ne mora. Upravo, mislim da životi ogromne većine svetskog stanovništva uopšte i nemaju smisla.
Recimo, tu je, vegetira, obitava, troši vazduh, vodu i hranu zarad svog postojanja, ničim ne doprinosi boljitku budućih generacija, po ničemu neće ostati upamćen, najbliži će ga pominjati malo posle njegove smrti i tu je kraj. Dug prirodi će vratiti skromnim doprinosom svog tela koje će se ubrzo pretvoriti u trulež i to je ceo život.

- - - - - - - - - -

Ili drugojačije formulisano:
U kom to smislu treba shvatiti da život ima smisla.

Ne znam iz kog beše filma onaj citat "ako provodiš život ne pomažući drugima, onda gubiš vreme"
Mislim da je nešto sa Staloneom.

Dok neki ljudi sebe pitaju koji je smisao života, ja postavljam kontra pitanje, zašto život mora da ima smisla?

Ne mora da ima smisao, smisao se moze posmatrati kroz odnos ljudske arogancije u perspektivi onoga sto nam je nesvesno nametnuto da razumemo, a to je koliko je covek malen i bespomocan u okviru naseg postojanja.

Realizacija postojanja, te funkcije prirode oko nas, dovodi do toga da se postavljaju hijerarhijske norme po kojim se ljudi navode i koje koriste radi odrzanja iole kvalitetnijeg zivota, tj. zivotnih uslova.

Predznanje ili nagovestavanje da nesto mora biti ili imati smisao je apsurd samo po sebi s obzirom da je besmisleno ocekivati da je bilo sta odradjeno na smislenom nivou.

To se moze sagledati posmatranjem forme oko nas i unaokolo pocev od najsitnijih pa do najkrupnijih detalja. Postavlja se najobicnije pitanje - zasto je jedna forma bas tog oblika, a ne nekog drugog?

Upravo je posmatranjem okruzenja, tj. prirode, odnosno forme unaokolo koja u svemu postoji dovela do toga da zbog prividne kompleksnosti smatramo da smisao mora postojati, ali zbog cega - ne mozemo znati sa sigurnoscu.

Upravo je to pitanje "svrhe postojanja" ono koje sve religije ili sve covekovo znanje pokusava da pruzi makar neki oblik odgovora ili neki oblik priblizne istine krijuci se od onog oblika koji je mozda i najtuzniji za mnoge, a on se ogleda u cistom nihilizmu, odnosno besmislu svega sto postoji oko nas. S jedne strane taj besmisao moze da ogranicava, dok s druge strane moze da oslobadja. Zavisi kako se covek prema njemu postavi, a ukoliko se pravilno postavi vise nista nije zaista bitno. Ovo se moze i prihvatiti kroz oblik apatije ili oblik depresije, a nihilizam je cesto motiv u kom se nistavilo predstavlja kao jedina osnova.

Sad, zavisi kako ti zelis da postavis pitanje

- Da li je uvek potrebno imati zivotni smisao iz ugla drustvenih normi? U smislu, mora li da se napravi porodica, ima barem dvoje dece i sl tome?
- Da li je potrebno da se uopste zivi kako bi postojao neki smisao? U smislu, mora li da se jede, pije, radi, hoda, prosto receno zivi?

Ironija zivota se ogleda u cinjenici da cim se rodis, vec umires.

A ko kaže da nema smisla? Baviti se metafizikom na ovako teorijsko-kafanskom nivou ne moze nas dovesti do odgovora, to je sasvim sigurno. Ono sto je takodje sasvim sigurno je da ce se i naše sunce ugasiti jednog lepog dana i tada ce sve ovo, bilo smisleno ili besmisleno prestati da postpji. Ne znam kako vama, ali za mene je to uteha.

Пре бих се изразио да људи у Србији су остали без наде или још тачније без перспективе. Зато долази не само до "одлива мозгова" него до одлива Срба у иностранство.

zakoni fizike nisu psiholoski

tako da nije bez reda , nego u skladu sa silama fizike

- - - - - - - - - -

ali je to nebitno za psiholosku potrebu coveka da ima neki vazniji smisao od mrava u mravinjaku

I taj psiholski deo,ja je zovem dusa je veoma bitan i mislim da postoje neke uzrocno posledicne veze izmedju tih zakona.
Kolko god da je mala ta smisao coveka,ona postoji a samim tim je deo neke zakonitosti(mehanizma) isto kao i taj mrav u mravinjaku koji ima svoju ulogu.
Mozda je ta uloga mizerno mala ali ona sigurno postoji i deo je mehanizma.

Istina je da svako svom zivotu daje smisao, ali i kada zivot nema smisla onda ti dodele smisao, pa ili si ovca ili pas ili vuk ili cobanin, cak i crv ima smisao zivota. Ocekivanja da nas, bas nas zivot ima neki drugi smisao nego sto ga ima stvaraju osecaj da smisla nema i da je nepotreban, sto je glupost,
jer i kao neupotrebljiv, sasvim sjeban ili sasvim uzvisen svaki zivot ima smisla.
Poenta je uskladiti zelje i mogucnosti posute trudom da bi smisao zivota bio vidljiv, ali i ne mora da bude vidljiv smisao ipak postoji.

Sve sto radimo treba da ima smisla.
Zamisli da pises ovde na forumu bez ikakvog smisla. Ili sta drugo.Gledas besmislen film.besmislica je glupost.

nas zivot ne treba da bude glup.

...
zašto život mora da ima smisla?

Многи живе не знајући смисао,
али када се запитају - схвате !

Тада су обично разочарани
па брже-боље забораве
и више не понављају грешку тражења смисла.

Сада се ви питате, а који је то смисао од кога бежимо ?
Па то је оно кад схватиш да си у функцији нечијег плана (рецимо божијег),
да ту не можеш ништа да промениш ...
и тако.

Ne mora da ima smisao, smisao se moze posmatrati kroz odnos ljudske arogancije u perspektivi onoga sto nam je nesvesno nametnuto da razumemo, a to je koliko je covek malen i bespomocan u okviru naseg postojanja.

Realizacija postojanja, te funkcije prirode oko nas, dovodi do toga da se postavljaju hijerarhijske norme po kojim se ljudi navode i koje koriste radi odrzanja iole kvalitetnijeg zivota, tj. zivotnih uslova.

Predznanje ili nagovestavanje da nesto mora biti ili imati smisao je apsurd samo po sebi s obzirom da je besmisleno ocekivati da je bilo sta odradjeno na smislenom nivou.

To se moze sagledati posmatranjem forme oko nas i unaokolo pocev od najsitnijih pa do najkrupnijih detalja. Postavlja se najobicnije pitanje - zasto je jedna forma bas tog oblika, a ne nekog drugog?

Upravo je posmatranjem okruzenja, tj. prirode, odnosno forme unaokolo koja u svemu postoji dovela do toga da zbog prividne kompleksnosti smatramo da smisao mora postojati, ali zbog cega - ne mozemo znati sa sigurnoscu.

Upravo je to pitanje "svrhe postojanja" ono koje sve religije ili sve covekovo znanje pokusava da pruzi makar neki oblik odgovora ili neki oblik priblizne istine krijuci se od onog oblika koji je mozda i najtuzniji za mnoge, a on se ogleda u cistom nihilizmu, odnosno besmislu svega sto postoji oko nas. S jedne strane taj besmisao moze da ogranicava, dok s druge strane moze da oslobadja. Zavisi kako se covek prema njemu postavi, a ukoliko se pravilno postavi vise nista nije zaista bitno. Ovo se moze i prihvatiti kroz oblik apatije ili oblik depresije, a nihilizam je cesto motiv u kom se nistavilo predstavlja kao jedina osnova.

Sad, zavisi kako ti zelis da postavis pitanje

- Da li je uvek potrebno imati zivotni smisao iz ugla drustvenih normi? U smislu, mora li da se napravi porodica, ima barem dvoje dece i sl tome?
- Da li je potrebno da se uopste zivi kako bi postojao neki smisao? U smislu, mora li da se jede, pije, radi, hoda, prosto receno zivi?

Ironija zivota se ogleda u cinjenici da cim se rodis, vec umires.
Trazeci "smisao" al onaj lagan, pred spavanje, jer dnevni bas zna da bude zeznut ... naletela na vasu misao, koja mi bese otkrovenje .. a zapravo je moja, recena vasim recima. Hvala puno, toliko da sam se registrovala kako bih vam napisala poruku, a vase izlaganje sacuvala u telefonu.

Многи живе не знајући смисао,
али када се запитају - схвате !

Тада су обично разочарани
па брже-боље забораве
и више не понављају грешку тражења смисла.

Сада се ви питате, а који је то смисао од кога бежимо ?
Па то је оно кад схватиш да си у функцији нечијег плана (рецимо божијег),
да ту не можеш ништа да промениш ...
и тако.
Da mi smo deo Bozjeg plana i Bog ce ga ostvariti sa nama ili bez nas.
Bolje sa nama...

Back