ЗАШТО СУ НАС УБИЈАЛИ: Савезничко бомбардовање Србије на Васкрс 16. априла 1944.г.

eremita

Zaslužan član
Poruka
117.177
ЗАШТО СУ НАС УБИЈАЛИ: Савезничко бомбардовање Србије на Васкрс 16. априла 1944.г.

Петар Живковић

16.04.2017.

Краљевина Југославије, а пре свих српски народ, у Другом светском рату нашли су се између чекића и наковња. После страховитих бомбардовања немачког Луфтвафеа 1941. о којима углавном доста знамо, од октобра 1943. крећу бомбардовања од стране Америчког ратног ваздухопловства и Краљевског ратног ваздухопловства Велике Британије.

На удару су били већи градови Краљевине Југославије, а посебно су настрадали градови на територији Недићеве Србије, међу којима свакако највише Београд, Ниш и Лесковац.
bombardovanje-srbije34.jpg

Стратешки циљ ових ваздушних удара био је спречавање повлачења немачке групе армија Е, која је повлачећи се из Грчке на север требала да ступи у борбу на другим фронтовима. Да би се постигао овај циљ бомбардоване су саобраћајнице, немачка ратна техника и складишта дуж линије повлачења. Ипак на терену ствар је изгледала другачије. Због несистематског бирања циљева било је много цивилних жртава, док је немачка ратна машинерија пролазила са много мање губитака.

Први је на мети западних савезника био Ниш, који је бомбардован 20. октобра 1943. године, а затим још 15 пута; Београд 11 пута; Земун и Алибунар по 4 пута; Нови Сад 3 пута, Смедерево, Ћуприја и Поповац код Параћина по 2 пута, Сремска Митровица, Рума, Велики Бечкерек (Зрењанин), Крушевац, Пећ, Крагујевац, Ковин, Панчево, Велика Плана, Пријепоље, Куршумлија, Прокупље, Вучје, Лебане, Грделица, Лесковац, Подујево, Рашка, Сталаћ, Косовска Митровица, Приштина и други.

Симбол страдања Срба од стране савезничких бомби је свакако крвави Васкрс у Београду 16.4.1944. У току тог дана погинуло је око 2000 Београђана, а око 5000 је повређено. Авиони су град засули бомбама у раним јутарњим часовима док су београдске цркве биле препуне, а улице Београда живље него обично. Бомбе су разориле и прво београдско породилиште, дом слепих, два дома за децу избеглица из НДХ, дечији диспанзер и дечију болницу.

Ниш је као велико саобраћајно чвориште најчешће био на мети “савезника“. Најкрвавији напад на Ниш је био онај први који се одиграо 20.10.1943. док још није било никаквог повлачења већих немачких снага из Грчке. Страдало је седам стотина цивила, међу којима 150 радника железничке радионице. Посебно су упамћени напади из 30.03.1944. и 05.04.1944. када је оштећена и Саборна црква у Нишу.

Ипак највећи рушилачки занос авиони су испољили над Лесковцем 6.9.1944. у току операције Недеља пацова, на дан рођења краља Петра II, због чије се прославе на улицама града окупило много света. У току неколико минута већи део града је сравњен са земљом, а четвртина становништва од укупно 28000 становника, колико је тада бројао Лесковац, нашло је смрт на улицама града, у својим становима и у подрумима. Све ово је са оближњег брда посматрао бригадни генерал Меклејн, који је био савезнички изасланик при врховном штабу НОВЈ, и један од организатора ваздушних удара на српске градове.

Оно што је током протеклих деценија било табу тема јесте сарадња Врховног штаба НОВЈ и савезничке мисије у планирању ваздушних удара. Ипак откривањем нових докумената истина излази на видело. Депеша Јосипа Броза повереницима у Србији датирана 05.02.1944. каже:

„Све ваше жеље у погледу помоћи савезничког ваздухопловства он ће доставити Савезничкој мисији при Врховномштабу НОВЈ. Врховни штаб ће пак ОДЛУЧИТИ да ли ће предложени циљ да се бомбардује”.

А јула месеца Едвард Кардељ саопштава својим сарадницима:

„Договарајте се с Енглезима о сарадњи њихове тактичке авијације у вашим акцијама (митраљирање колона, мања бомбардовања конкретних циљева на фронту итд.). Они на такав начин сарађују у целој Југославији. БОМБАРДОВАЊА ГРАДОВА И УОПШТЕ ВЕЋА БОМБАРДОВАЊА ОДОБРАВА САМО ВРХОВНА КОМАНДА”.
Ево како су нам "савезници" честитали Васкрс у договору са партизанским Брозовим мајмунима! :rtfm:

Бомбардовали су нас 1941, 1945 и 1995 и 1999 исте земље са или без Швабије.

Pa mrze Srbe zato sto su Srbi u svamu najbolji!

Ljubomora, cista ljubomora.

Hoce da nas iskorene sa Balkana i dovedu neki drugi narod, manje pametan, na nase mesto.

To Mita jos nije shvatio.

Pa mrze Srbe zato sto su Srbi u svamu najbolji!

Ljubomora, cista ljubomora.

Hoce da nas iskorene sa Balkana i dovedu neki drugi narod, manje pametan, na nase mesto.

To Mita jos nije shvatio.
mrze nas jer se pišamo na njihove vrednosti.
otuda taj kompleks. a ne stoga što smo mi u svemu naj. loši smo mi ali ljudi. mi smo pokazatelj njihovog ćosokaka. njihove otudjenosti.

ne postoji "savezničko bombardovanje"
ako se zna da je bombardovanje postupak kojim se, primenom eksplozivnih sredstava, vrši uništavanje živog i neživog sveta;
a da su saveznici pojedinci ili grupe okupljeni oko ostvarivanja zajedničkog cilja;
a da ne postoji grupa kojoj je cilj samouništenje, pa nalazi saveznike za taj poduhvat
jasno je da bombardovanje može biti samo neprijateljsko

mrze nas jer se pišamo na njihove vrednosti.
otuda taj kompleks. a ne stoga što smo mi u svemu naj. loši smo mi ali ljudi. mi smo pokazatelj njihovog ćosokaka. njihove otudjenosti.

Kako se to "pisamo na njihove vrednosti"?

Tako sto koristimo automobile, racunare, dolare, filmove i sve ostale vrednosti zapane civilizacije?

Na cega se ustvari mi pisamo?

A ko je dobar covek a ko los, mi ili zapanjaci....Tu temu bolje da ne otvaramo, mogli bi danas lose rucati.

Sad će komunisti hrvata josipa da pričaju kako su išli u Baške Vode na more i jeli jeftinu salamu podrigušu

I ovi drugi će da pričaju kako su engleske bombe zapravo prijateljske i da nije bilo engleza niko nikada ne bi dobio asvalt, pozorište i pomfrit.

Бомбародвани на захтев и жеље КПЈ и Титовог Главног Штаба.
А оне злотворе које је немачка ПВО оборила онај други ,,антифа,, покрет је неговао чувао па враћао у строј да нас бомбардују опет

Не лупетај, живота ти!!! :p

SUSRET SA ISTORIJOM
Na bombama - "Srećan Uskrs" ćirilicom!

Ivan Miladinović | 09. april 2017. 19:01 | Komentara: 24
Savezničko bombardovanje, pri kraju rata, ostaje najveća misterija naše novije istorije. Beograd bio obogaljen, a nemački objekti ostali netaknuti.

https://forum.krstarica.com/showthr...1941-1945)?p=34056629&viewfull=1#post34056629

ДУГОРОЧНИ ПЛАН Англоамеричког "ВЕЛИКОГ САТАНЕ"!
america_the_great_satan3-1.jpg

“Рат је завршен, полако ћемо све изградити, и ми ћемо дати све што имамо, сво злато, сву материјлану моћ на магарчење и залуђивање људи.

Човечији мозак, свест људи склони су променама. Посејемо ли тамо хаос, ми ћемо неприметно да им подметнемо лажне вредности и примораћемо их да те вредности и прихвате. Како? Ми ћемо наћи истомишљенике, своје савезнике и помоћнике у њиховој домовини. Мало по мало, ми ћемо одиграти грандиозну по свом обиму трагедију погибије свих православних Словена, и коначно, неповратно ћемо угасити њихову националну свест. Литература, биоскоп и позориште ће прослављати најнижа људска осећања. Ми ћемо на сваки начин подржавати оне који буду усађивали у човеков разум култ секса, насиља, садизма и издаје – једном речју сваке неморалности. У управљању државом, ми ћемо изазивати хаос и неред. Неприметно, но активно и постојано, помагаћемо деспотизам чиновника, корупцију и непринципијелност. Честитост и праведност биће исмевани, никоме неће бити нужни и биће сматрани остатком прошлости. Грубости и наглост, лаж и обмана, пијанство, наркоманија, издајништво, шовинизам и непријатељство према народима – све ћемо то култивисати у свест људи. И мали број, веома мали број људи ће схватити о чему се ради. Али, такве ћемо људе ставити у беспомоћан положај, исмевати се са њима, оклеветати их и прогласити их отпадницима друштва. Ми ћемо рушити духовне вредности, вулгаризовати и уништавати основе народне моралности. На такав начин ћемо расклимати покољење за покољењем, ловићемо људе у детињству и младалачком добу, увек ћемо главну ставку да бацамо на омладину, деморалисати, разврашћивати и обешчаћивати је. Ето, тако ћемо ми то да урадимо”.

Директива Службе безбедности Сједињених држава број 20/1 од 18. августа 1948. године: “Ми морамо имати аутоматске гаранције које обезбеђују да чак и некомунистички, те номинално пријатељски режим Русије не располаже убудуће никаквом војном моћи, у економским односима да силно зависи од спољњег света, да нема озбиљну власт над главним националним мањинама, те да не успостави никад више ништа налик на ‘гвоздену завесу’.

У случају да такав режим успоставља непријатељство према комунистима, а пријатељство према нама, морамо се побринути да ови услови и поред тога буду наметнути. Али, ми морамо ако не милом, онда силом да их придобијемо ради заштите наших интереса.“

Аутор: Алан Далс, директор ЦИА до 1961. године

...

Поставих на "Историји" опширан пост, ево једне од фотографија оданде:

17951793_10212782526102354_89932029401004461_n.jpg

Породилиште у Крунској, где је од бомби страдало више десетина мајки с тек рођеним бебама...

- - - - - - - - - -

To je sve kralj sa njima sredio posto je gostovao kod njih....
Није, и не лупетај, кад већ немаш појма.

Они су управо издали тога краља. Британци.

Back