Zašto su nam loše vesti atraktivnije od lepih?

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
237.278
Vratiću se za početak u daleku prošlost. Početkom devedesetih bio sam u kratkoj vezi s jednom novinarkom. Leškarili smo tako jednom baš negde otprilike u ovo doba dana kad mi je palo na pamet da je nešto pitam:

- Može li u tim tvojim novinama da se pročita nešto o nečemu lepom? Pogledam prve strane, samo ubistva, silovanja, prevare i ostali užasi.
- Dragi, mi živimo od toga. To narod voli i mi mu to dajemo. Takve priče prodaju novine. Priča o lepim stvarima je većini ljudi dosadna.
- Ali zašto?
- Ne znam, ali tako je.

Mnogo godina kasnije postao sam ovde moderator. Dodeljena mi je i Vojvodina kao jedan od podforuma. Otvoreno je tu mnogo tema o lepotama tog regiona, ima tu dosta lepih slika i tekstova, nešto sa neta, a dosta i autorskih. Međutim, nikad to nije bilo bog zna kako posećeno.

Onda se pre skoro dve nedelje desila poznata tragedija u Novom Sadu u kojoj je 14 ljudi izgubilo živote. Tema o tome na pdf Vojvodina je doživela rekordnu posećenost, kao nijedna do tad.
Eh, Tanja, definitivno si bila u pravu.

Zašto ružni događaji pobuđuju veće interesovanje od lepih? Još uvek mi to nije jasno.

Nije to glavno pitanje nego je glavno pitanje zasto mi zaboravljamo kad se nesto lose desi i nekako predjemo preko toga a u ovoj drzavi znamo da bukvalno niko ne snosi pravu odgovornost pogotovo mislim na nosioce vlasti?
Ovo ti je moj odgovor zbog cega su takve teme posecenije nego neke uobicajene, ja licno ne mogu da smislim nepravde prema "obicnim" ljudima, gradjanima...

Nije to glavno pitanje nego je glavno pitanje zasto mi zaboravljamo kad se nesto lose desi i nekako predjemo preko toga a u ovoj drzavi znamo da bukvalno niko ne snosi pravu odgovornost pogotovo mislim na nosioce vlasti?
Ovo ti je moj odgovor zbog cega su takve teme posecenije nego neke uobicajene, ja licno ne mogu da smislim nepravde prema "obicnim" ljudima, gradjanima...
Ma dobro za vlast, ali uopšte gledano, imaš tako tih vesti koje nemaju veze s političarima, razna ubistva i slično, pa svejedno ih ljudi više čitaju nego vesti recimo o pobedi naših srednjoškolaca na svetskoj matematičkoj olimpijadi.

Ma dobro za vlast, ali uopšte gledano, imaš tako tih vesti koje nemaju veze s političarima, razna ubistva i slično, pa svejedno ih ljudi više čitaju nego vesti recimo o pobedi naših srednjoškolaca na svetskoj matematičkoj olimpijadi.
Ne znam ja generalno samo predjem preko tih vesti jedino ako nama preti neka opasnost pa me to malo vise zainteresuje.

Narod je uvek vise pogadjalo tako nesto kao sto se desilo u Novom Sadu.Odavno je odvikao od lepih stvari.mada cini mi se nisi ti bas obisao ceo forum.,Ima dosta ovde gde se pise o lepim stvarima,a poseceno je.Ima pozoriste ,muzika,poprilicno poseceno.
Da, ima i na podforumima koje moderišem, ali je sve to slabije posećeno od tema sa lošim vestima. Ne kažem da se ne posećuje uopšte, samo upoređujem i razmišljam zbog čega je tako. Voleo bih da nije.

Da, ima i na podforumima koje moderišem, ali je sve to slabije posećeno od tema sa lošim vestima. Ne kažem da se ne posećuje uopšte, samo upoređujem i razmišljam zbog čega je tako. Voleo bih da nije.
Ja bih voleo da nije takvih desavanja,pa ne bi ni bilo tajve posecenosti,ali sta je tu je.Narod zeli da oda pocast izginulim ljudima.I to je sve.Posto ima takve posecenosti,znaci da ima jos osecajnih ljudi u ovoj zemlji.

Losim vestima se ljudi tese da nisu samo oni u g.ovnima i da nisu jedini koji strce mnogo iz mase.Time se osecaju da pripadaju jer moze bilo koga neka losa vest iz medija da zakaci ma ko god on bio i gde i sta radio.

Mediji prenose lose vesti i dramu tako da izazovu masovnu histeriju gde se ljudi prime i kao sto rekoh tj tese time da nisu jedini i ne mogu biti jedini u g.ovnima.Nekako lose vesti se oredstave da imaju uticaj kod svih dok dobre vesti uzdizu samo jednog pojedinca, jednu grupu ljudi dok ostali nemaju nista i nikakvu korist od te lepe vesti.

Mediji jedino sportske i muzicke dogadjaje predstave kao lepe vesti na nacin da se masa raduje a nista od toga biko ne dobija vec samo ta grupa ljudi i biznismeni.

Nekako te dobre vesti nikako nisu upucene u korist svih vec pojedinaca a lose nekako idu tako kao da su svi u tome i da svako moze biti u tome ako sad nije.

Mediji se posebno hrane time sto ne valja...
Lepe vesti pustaju samo u korist pojedinaca i biznismena zarad njihovog profita i popularnosti, reklame...

Zašto ružni događaji pobuđuju veće interesovanje od lepih? Još uvek mi to nije jasno.

Slažem se sa postovima koje su napisali @jolemisa @Џорџи @DaRkGuitaRist88

Dodala bih samo da smo kao narod čudni. Niko ne voli uspešne ljude, ne voli ni srećne ljude..Ponekad imam utisak da poneki ljudi "uživaju" u tuđoj nesreći, tačnije vole da čitaju do detalja vesti o nekoj tragediji.. Tu mislim i na tragedije - ubistva u porodici, veliki saobraćajni udes..

Kada pišem o narodu, ne želim da generalizujem ceo narod, samo one koji rado čitaju i gledaju vesti o tragedijama.

Da li se sećate koliku je medijsku "popularnost" dobila vest o nestanku mladića iz Hrvatske, danima se pisalo o tome, diskutovalo, što na internetu, što uživo?

U redu je da se napiše par reči kada se dogodi tragedija, kao ova strašna tragedija u Novom Sadu. Normalno je da svi saosećamo u bolu porodica nastradalih.
Ali nije ok kad tabloidi traže izjave od porodica postradalih pre nego što su oni sahranili svoje najmilije.

Dobar odgovor ti je dala bivša devojka..

- Dragi, mi živimo od toga. To narod voli i mi mu to dajemo. Takve priče prodaju novine. Priča o lepim stvarima je većini ljudi dosadna.

samo psiho/sociopatama loše vesti mogu biti ''atraktivnije'' od lepih
Ne, ogromnoj vecini su lose vesti atraktivnije
U Holandiji ima neka katedrala u kojoj je s jedne strane oslikan raj i blagodeti istok, s druge stran pakao i slike raznih mucenja- i retko se ko zadrzava ili uopste gleda u prizore raja- svi zure u pakao.
Mnogi su citali o Danteovom paklu, a retko ko o raju.

kao sto rekoh to je evolucija- nekad milionima godina u sumama i prasumama smo trazili znakove opasnosti- tragove lava ili tigra i to je taj efekat.

Poslednja izmena od moderatora:
Vratiću se za početak u daleku prošlost. Početkom devedesetih bio sam u kratkoj vezi s jednom novinarkom. Leškarili smo tako jednom baš negde otprilike u ovo doba dana kad mi je palo na pamet da je nešto pitam:

- Može li u tim tvojim novinama da se pročita nešto o nečemu lepom? Pogledam prve strane, samo ubistva, silovanja, prevare i ostali užasi.
- Ali zašto?
- Ne znam, ali tako je.

Mnogo godina kasnije postao sam ovde moderator. Dodeljena mi je i Vojvodina kao jedan od podforuma. Otvoreno je tu mnogo tema o lepotama tog regiona, ima tu dosta lepih slika i tekstova, nešto sa neta, a dosta i autorskih. Međutim, nikad to nije bilo bog zna kako posećeno.

Onda se pre skoro dve nedelje desila poznata tragedija u Novom Sadu u kojoj je 14 ljudi izgubilo živote. Tema o tome na pdf Vojvodina je doživela rekordnu posećenost, kao nijedna do tad.
Eh, Tanja, definitivno si bila u pravu.

Zato sto tvoj nagon za prezivljavanje kao i kod svih zivotinja zeli da zna da li si u opasnosti ili ne. Dobre vijesi nisu potrebne da bi prezivio.Mozak reaguje na opasnost.

Poslednja izmena:
pitanje je za forum religija, a odgovor je zato sto sve religije propovedaju smak sveta, apokalipsu, dolazak antihrista, zigosanje sa 666, itd, pa su ljudi programirani da se privikavaju tom narativu, znas, dok je vreme, da ne bude posle neprijatnih iznenadjenja

ateisti bi me iznegirali, ali tako je, pa i sama rec apokalipsa je poprimila negativnu konotaciju,a originalna je otkrovenje [protiv koga ja pisem negirajuci ga komplet, vidi potpis moj]

Poslednja izmena:
Зависно од много чега. Већина није свјесна ни себе ни свијета око себе. Мени је пун к. лоши вијести и није ми то "атрактивно" јер знам шта то значи.

Унутар тебе се налази како ћеш ти примити те вијести и колико су ти "атрактивне". Мени је унутрашњи (и вањски) мир приоритет.

Новине одавно држи сензационализам. Бум, десило се то и то. Шта је ова рекла- кратко, јер за дуже, батали причу. Где је пукла бомба, има ли жртава, да ли су осакаћене, крене мозак, машта. Исто као са филмовима, које гледате? У позадини тога је оно, све је црно, а драгоцени и једини живот иде. И ко нам забада главу у каљугу или покушава? Нису моје теме страшно страшно, него баш те лепе. Волим да одем на Пинтерест и видим ту гомилу креативе. На пр. Или да шетам негде и примећујем разне ствари. Мој живот и слобода да бирам шта год хоћу. Страшно и паметовање око тога, препричавање, ако нема решења не води нигде. Али држи неку повезаност, као око тек покојника. Ипак се сви после наједу.

Back