- Poruka
- 70.757
Ima i drugih boja svakako ali pretežno su bele boje.
Zna li neko zašto je to tako?
Ima neki poseban razlog za to?

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
legitimno...legitimnoPa da se bolje vidi kad počne da rđa
hvala NenooooI mene je to nekad zanimalo, pa evo i odgovora..
"Bijela boja je dodatno veoma popularna i iz sigurnosnih razloga, odnosno zbog toga što se na bijeloj površini lakše uočavaju mrlje od ulja ili drugih tekućina, pukotine i udubljenja. Također, bojanje aviona može koštati od 50 000 do 200 000 dolara, a na to utiču i korištenje nekakvih neuobičajenih boja, veličina samog aviona, kao i uzorak koji se ispunjava. Prednost bijele boje je i to što ne blijedi te se avioni u bijeloj boji puno lakše mogu prodati. Još jedan sigurnosni razlog koji ide u prilog bijele boje je i to što se u slučaju nesreće bijela boja jednostavnije može uočiti. Postoji i teorija koja kaže kako su savioni bijele boje zbog većeg kontrasta puno uočljivi za ptice te zbog toga se smanjuju izgledi za potencijalnu nesreću uslijed kolizije aviona i jata ptica.
Glavni razlog zašto su avvioni obojeni u bijelo je taj što bijela boja smanjuje zagrijavanje samih avuiona, zbog toga što je bijela boja i do 12 puta više reflektirajuća nego druge tamne boje. Primjerice, na visini krstarenja u vazduhu temperature se mogu spustiti i na -57 stepeni, dok pri slijetanju temperature mogu ići i preko 40 celzijusa. Ako tome dodate i temperature samog asfalta na pisti koje mogu biti i veće od 100 stepeni, sama konstrukcija aviona je izložena velikim temperaturnim razlikama koje imaju uticaja na sam avion. Dakle, bijela boja smanjuje negativne uticaje temperature na materijale od kojih je avion izgrađen. Valja napomenuti i kako se moderni avionii sve više proizvode koristeći kompozitne materijale koji su jako osjetljivi na zagrijavanje i štite od sunčeve radijacije. Primjerice, gotovo 50% aviona Boeing B787 je izgrađeno od kompozitnih materijala koji pridonose smanjenju njegove mase, ali otvaraju prostor i za neophodna dodatna rješenja kako bi se smanjio navedeni uticaj zagrijavanja aviona."
Skinuto nekad sa net-a tako da je izvor nepoznat
E pa, da čujem, ni sam ne znam.verujem da su slični razlozi i za brodove
evo nasla sam...kazu...Pitam se , žuti avioni kao poštanski kombi, ljubičasti kombinezon lekara, pretpostavljam da je na prvom mestu uočljivost a na drugom odgovarajući pigment farbe namenjen za takvu eksplataciju, ali rado bih da pročitam stvarno mišljenje.
To je do aerodroma i kompanijeIma i drugih boja svakako ali pretežno su bele boje.
![]()
![]()