Zasto Srbi slabije umiju da pricaju vise od jednog jezika?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

ZabranjeniLegenda

Buduća legenda
Poruka
35.797
Primjetio sam da vecina Srba rijetko umije da govori vise od jednog jezika (srpskog), a i cesto se dogadja da Srbin u inostranstvu nakon izvjesnih godina kada postane tecan u engleskom ili njemackom, zaboravi srpski. Dok Albanci, Arapi, Rumuni i mnogi drugi narodi prosjecno znaju tecno po 2-3 jezika bez problema.

Zasto Srbi vecinom nemaju sposobnost da tecno pricaju vise od jednog jezika? Jel to zbog prirode srpskog/slovenskih jezika (i Rusi slabo umiju), ili je to do tvrdoglavog, jednodimenzionalnog mentaliteta/kulture?

Primjetio sam da vecina Srba rijetko umije da govori vise od jednog jezika (srpskog), a i cesto se dogadja da Srbin u inostranstvu nakon izvjesnih godina kada postane tecan u engleskom ili njemackom, zaboravi srpski. Dok Albanci, Arapi, Rumuni i mnogi drugi narodi prosjecno znaju tecno po 2-3 jezika bez problema.

Zasto Srbi vecinom nemaju sposobnost da tecno pricaju vise od jednog jezika? Jel to zbog prirode srpskog/slovenskih jezika (i Rusi slabo umiju), ili je to do tvrdoglavog, jednodimenzionalnog mentaliteta/kulture?
jel ti to iz ličnog primera zaključuješ?

Pa objektivno gledano. Vucicev engleski je veoma, veoma los. Cak Arkan govori engleski mnogo bolje od njega. Vecina mladih danas razumije engleski, ali bas lose govore, gore od Vucica cak. Da li je to zbog toga sto ljudi u Srbiji manje putuju po svijetu, u odnosu na Albance, koji vecinom govore engleski kao da im je maternji.

Kazu da albanac umije da nauci srpski za mjesec dana, a nema 3 Srbina u Srbiji koji umije da govori albanski.

Pa objektivno gledano. Vucicev engleski je veoma, veoma los. Cak Arkan govori engleski mnogo bolje od njega. Vecina mladih danas razumije engleski, ali bas lose govore, gore od Vucica cak. Da li je to zbog toga sto ljudi u Srbiji manje putuju po svijetu, u odnosu na Albance, koji vecinom govore engleski kao da im je maternji.

Kazu da albanac umije da nauci srpski za mjesec dana, a nema 3 Srbina u Srbiji koji umije da govori albanski.
Koliko albanaca priča rumunski ili madjarski? A znaš koliko ima Srba koji ih znaju? Puno. A zašto? Zato što im jke korisno.
A šta misliš zašto ne znaju albanski?

Netačno. Govore srpski očajno. Fora je i da se po akcentu provale Srbi sa Kosmeta. Srbi odlično pričaju albanski ko je dole živeo,,,
Albanski naglasak u nemackom jeziku je stravican. :D
Stranci imaju karakteristicne naglaske i po tome se prepoznaju odakle su, ali su Albanci i Kosovari meni najsmesniji. Toliko zavrcu da ih je vrlo tesko razumeti. I nekako napregnu grlo i vrat, kao da se muce.

Ne bih rekao

Već sam napomenuo kad sam prvi put bio u UK pa u letnjoj školi za engleski kad su nas razvrstali, u najjaču grupu su ušle Ruskinje (nekoliko njih raznih uzrasta), po malo od ostalih Evropljana i ja.

Ruskinje su imale najmanje "akcenta" za razliku od Francuskinje koja je bila dokaz da Alo-alo nije baš preterano karikiranje ;)

Mislim da su Sloveni prilično talentovani za strane jezike, imaju sluha i intuitivno uče.

па он овде и говори о својим албанцима

Зашто Французи не знају основе Енглеског језика
француски језик је основа енглеског језика

као кад би Срби учили хурватски или босански :lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back