Zašto siromašni ljudi prave decu?

Richard III

Domaćin
Poruka
3.892
Ranije sam razmišljao drugačije, ali u poslednje vreme imam ovaj stav. Dakle:

Znam za slučajeve siromašnih ljudi koji naprave i odgajaju i po petoro dece, mada se naslovno pitanje odnosi na one koji prave decu uopšte. Ta deca onda odrastaju u jako teškim uslovima, često bivaju maltretirana u školi od strane vršnjaka zato što su siromašna, i muče se kroz život najstrašnije. Ponekad ti siromasi onda na decu projektuju sopstvene strahove i anksiozne ambicije, terajući ih da samo uče, muče se kroz život i štede kako bi se nekako izvukli iz nemaštine i kad odrastu bili u boljoj poziciji od njih. Mimo toga, u većini slučajeva ta deca samo životare i muče se kao i njihovi roditelji.

Zašto bi neko ko nije sposoban da obezbedi detetu makar normalne uslove za život (psihološke, socijalne, materijalne, finansijske itd) bio toliko gord da pomisli kako ima pravo i treba da ima dete/decu koja su praktično od starta osudjena samo na goli užas i poniženja i puko preživljavanje? Šta je u glavama tih ljudi i šta učini siromašne toliko sebičnim da nekog naprave i doslovno mu upropaste čitav život? Čovek koji je siromašan i koji se doslovno muči u materijalnom smislu ne može da bude srećan, ma šta neko pričao o tome. Preduslov za sreću je da imaš makar normalan život, ako si siromašan i živiš u bedi osudjen si na stalni jad i neizvesnost koja boji sve ostalo. Zato mi je odvratno kad vidim one ljude što žive u nekim raspalim straćarama sa desetoro dece i onda preko nekih TV emisija traže pomoć. Ne kažem da im ne treba pomoći, ali ako si već toliko siromašan da živiš u straćari bez ikakvih prihoda, što si koji qrac pravio desetoro dece i osudio ih na jad i bedu?

Šta vi mislite?

Zato što ne razmišljaju kao imućni ljudi?
Ovo što si izneo u uvodnom postu meni zvuči kao logika osobe iz srednje klase. Oni verovatno razmišljaju drugačije, ili ne rzamišljaju. Vole decu, tucaju se, zatrudne, dete se rodi, živi se, i to je to.
Bilo bi strašno kada bi samo imućni imali decu. Ili: koliko bi tek bili jadni i siromašni da nemaju tu decu...
Deprimirajuća, ali zanimljiva tema.

Znam za slučajeve siromašnih ljudi koji naprave i odgajaju i po petoro dece, mada se naslovno pitanje odnosi na one koji prave decu uopšte. Ta deca onda odrastaju u jako teškim uslovima, često bivaju maltretirana u školi od strane vršnjaka zato što su siromašna, i muče se kroz život najstrašnije. Ponekad ti siromasi onda na decu projektuju sopstvene strahove i anksiozne ambicije, terajući ih da samo uče, muče se kroz život i štede kako bi se nekako izvukli iz nemaštine i kad odrastu bili u boljoj poziciji od njih. Mimo toga, u većini slučajeva ta deca samo životare i muče se kao i njihovi roditelji.

Zašto bi neko ko nije sposoban da obezbedi detetu makar normalne uslove za život (psihološke, socijalne, materijalne, finansijske itd) bio toliko gord da pomisli kako ima pravo i treba da ima dete/decu koja su praktično od starta osudjena samo na goli užas i poniženja i puko preživljavanje? Šta je u glavama tih ljudi i šta učini siromašne toliko sebičnim da nekog naprave i doslovno mu upropaste čitav život? Čovek koji je siromašan i koji se doslovno muči u materijalnom smislu ne može da bude srećan, ma šta neko pričao o tome. Preduslov za sreću je da imaš makar normalan život, ako si siromašan i živiš u bedi osudjen si na stalni jad i neizvesnost koja boji sve ostalo. Zato mi je odvratno kad vidim one ljude što žive u nekim raspalim straćarama sa desetoro dece i onda preko nekih TV emisija traže pomoć. Ne kažem da im ne treba pomoći, ali ako si već toliko siromašan da živiš u straćari bez ikakvih prihoda, što si koji qrac pravio desetoro dece i osudio ih na jad i bedu?

Šta vi mislite?

Sta god rekao,opet malo razmisli.Ljudi su to i jedino sto imaju to je porodica.Ta deca se ni ne obaziru sta im bogataska deca vicu i dobacuju.samo se trude da budu sto bolji u skoli.I ne mali broj takve dece kasnije zavrsi i fakultete,jer su dosta dobra sa ocenama i upadnu na budzet.I zvrse visoke skole sa veoma dobrim prosekom.Jeste to na prvi pogled uzasno u kakvim uslovima odrastaju,ali mali je broj te dece posle u losem drustvu i malo njih skrene s pravog puta.

Sta god rekao,opet malo razmisli.Ljudi su to i jedino sto imaju to je porodica.Ta deca se ni ne obaziru sta im bogataska deca vicu i dobacuju.samo se trude da budu sto bolji u skoli.I ne mali broj takve dece kasnije zavrsi i fakultete,jer su dosta dobra sa ocenama i upadnu na budzet.I zvrse visoke skole sa veoma dobrim prosekom.Jeste to na prvi pogled uzasno u kakvim uslovima odrastaju,ali mali je broj te dece posle u losem drustvu i malo njih skrene s pravog puta.

Lep post :ok:

Ovo je romantičarsko vidjenje sudbine siromašne dece i može se slobodno reći da je mit. Zapravo je upravo suprotno, siromašna deca su sklonija potresima, životnim padovima i mnogi od njih završe kao narkomani, propaliteti i kriminalci, ili jednostavno kao siromašni radnici koji nastavljaju sudbinu svojih roditelja. Oni koji se zaista izvuku i trijumfuju u životu su jako mali procenat siromašnih. Pogledajte samo popravne domove, ne kažem da tu nema nekog bogatog ili situiranog deteta, ali uglavnom su u pitanju deca iz siromašnih slojeva. Život je težak i nisu svi dovoljno sposobni i pametni da se iz toga izdignu. Većina propadne i to je tužna istina.

Dosao Englez u Indiju na odmor i video nekog bosonogog kako leskari ispod palme, pitao ga sto ne radi da bi mu Indijac odgovorio kontrapitanjem zasto ti radis?

Ovaj mu kaze da radi da bi sebi mogao priustiti odmor, a onda se Indijac nasmejao i rekao da on odmara ispod palme cele godine.

Šta vi mislite?

Ovo je iskljucivo materijalisticki pogled na svet i zivot. Materijalno blagostanje nije garant srece, a ni materijalno siromastvo nije garant nesrece.

Koliko su samo materijalno bogati ljudi nesrecni... Stalno su u nekim problemima i glavoboljama...Pogledajte samo slavne holivudske zvezde - imaju sve - i novac, i slavu, i svoje obozavaoce... a opet stalno nesrecni - cesto se neko od njih ubije ili pokusa da se ubije, odaju se drogi, alkoholu, nasilju, skoro svaka veza im se raspadne u kratkom roku, tu su skandali, zale se na raznorazne bolesti, depresiju itd. Toliko o tome da je materijalno bogatstvo - sreca.

A opet ima siromasnih ljudi, ali poboznih, ispunjenih ljubavlju, tolerancijom, trpljenjem i njima nista ne pada tesko, nikakvo materijalno siromastvo, oni se vole, srecni su sa svojim porodicama, nikome ne zavide i vode daleko ispunjeniji zivot.

A to sto ima dosta siromasnih, koji se odaju kriminalu je iz razloga sto je takvim ljudima siromastvo samo izgovor za cinjenje zlih dela. Oni samo nemaju napred navedene vrline, nego ih vode pohlepa, zavist, lenjost, ocajanje, mrznja. A i bogatasi obicno uz pomoc para podmicuju, pa tako izbegavaju zatvor, a cine mnogo teze kriminalne radnje.

Sve u svemu, ono sto nas moze uciniti srecnima u zivotu je ljubav, a ne pare. Uostalom, nase bake i deke su zivele u daleko siromasnijim uslovima nego danas i imali mnogo dece, a nisu bili stalno pod stresom i na lekovima za smirenje. Samo su prohtevi bili manji.

Šta vi mislite?

p zato sto su deca najvece blago<3

Ovo je iskljucivo materijalisticki pogled na svet i zivot. Materijalno blagostanje nije garant srece, a ni materijalno siromastvo nije garant nesrece.
Donekle se slažem sa ovim, samo što je svakako lakše biti nesrećan sa novcem, nego biti nesrećan i još bez novca.

A što se tiče teme, mislim da ljudi ne bi trebalo da imaju decu ako nemaju barem neke osnovne uslove, odnosno
ako nisu sigurni da će toj deci moći da pruže koliko-toliko normalan život.

*siromašni ljudi nemaju bolju zabavu od iebanja.
*šanse da prežive sva siromašna deca su male, na kraju odraste i ostari tek svako četvrto ili peto dete ostalu decu satru neadekvatni uslovi
* odrastanje u surovoj konkurenciji zna da probudi u malom biću inat za lansiranje u bolji svet i uspostavlja neverovatne veštine u preživljavanju
ima još razloga ali toga sam se setila u ovom trenutku

Donekle se slažem sa ovim, samo što je svakako lakše biti nesrećan sa novcem, nego biti nesrećan i još bez novca.

A što se tiče teme, mislim da ljudi ne bi trebalo da imaju decu ako nemaju barem neke osnovne uslove, odnosno
ako nisu sigurni da će toj deci moći da pruže koliko-toliko normalan život.

Мислим да свако разумно биће узима у обзир материјални моменат када у авантуру родитељства креће.

Ovo je romantičarsko vidjenje sudbine siromašne dece i može se slobodno reći da je mit. Zapravo je upravo suprotno, siromašna deca su sklonija potresima, životnim padovima i mnogi od njih završe kao narkomani, propaliteti i kriminalci, ili jednostavno kao siromašni radnici koji nastavljaju sudbinu svojih roditelja. Oni koji se zaista izvuku i trijumfuju u životu su jako mali procenat siromašnih. Pogledajte samo popravne domove, ne kažem da tu nema nekog bogatog ili situiranog deteta, ali uglavnom su u pitanju deca iz siromašnih slojeva. Život je težak i nisu svi dovoljno sposobni i pametni da se iz toga izdignu. Većina propadne i to je tužna istina.

Romantičarsko viđenje je da nekom trutu tata obezbedi diplomu na privatnom faksu, stan u centru grada, veliki audi da može da stavi u njega sve ribe sa klase i voza ih po gradu

on nema razloga da grize i bori se za nešto jer je dobio na blanko paket aranžman za ceo život.
i šta on uradi?
navuče se na bombonice iz laboratorije. i završi u lazi šutirajući šišarke.

nemoj da generalizuješ, siromaštvo nije najgora stvar koja može da se desi mladom biću.
naprotiv.
najbolja platforma za opasne devijacije u ponašanju su upravo rođenje sa zlatnom kašičicom u ustima.

Неки комфор искористе у пуној мери а неки изврну кофу тј упрскају ствар.

Неки сиромашни (уколико 'успеју' у животу) постају ужасни смарачи, хвалисавци и давитељи.

Неки буду и нормални. Знају одакле су дошли и не таласају превише.

Velika porodica je veliko bogatstvo.... ako ljudi znaju...
kod nas u Srbiji se rodjaci sude po 20 god za pola metra zemlje.

A realno u zivotu ti treba da imas sta da jedes i gde da spavas, i malo da se proputuje, sve ostalo je iluzija

primer mob telefon: najeftiniji ima sve funkcije kao i najskuplji, samo ovaj kao ima malo bolju kameru a razlika u ceni 1000e,
ili patike nepoznata marka 20e ili najke recimo 100e, a versace 1000e :)
ali ima ljudi koji se loze na to i to je ok.

Poslednja izmena:
Za siromašne da imaju puno djece je bilo normalno dok su se ista kasnije bavila poljoprivredom i zemljoradnjom na porodičnom imanju. I naravno dok nije bilo modernih lijekova koji su produžavali život, pogotovo je balans poremaćen u Africi i Aziji kad su bogate farmaceutske kompanije krenule da im nude lijekove da ne bi crkavali od gladi u mladosti (tako se čistila populacija od pretjeranog buma stanovništva)

Jednostavno su neki dijelovi planete toliko politički, kulturno, porodično zaostali da ne mogu da prate razvoj civilizacije, jer se vole valjati u blatu prošlosti i ignorantnosti o svijetu koji ih okružuje. U prilog tome ide i njihova relativna izolacija bez obzira na razvoj veza mnogih dijelova koji su prije bili bogu iza nogu.

Problem je i lične prirode, jer ne mogu da saberu dva i dva i da shvate sami da ako za sebe nemju kako će imati za svoje potomke. Mnogi to ne prihvataju, a djecu ne treba kriviti nije njihova odluka bila hoće li se roditi ili ne.

Back