Ne mrze se, svak oko to misli je u velikoj zabludi.... Sta se zapravo desava?
Agresivni psi (koji kidisu i na druge pse) kidisu i na macke, macke samim tim sticu averziju prema psima, pocinju da ih se boje. Kada takvoj maci pridje pas koji zeli da se igra, macka se moze uplasiti (poucena negativnim iskustvom) i napasti/ogrebati psa (logika "bolje ja njega nego on mene"), pa ce se kasnije taj pas plasiti macaka ili ce i on razmisljati da je bolje da on napadne prvi nego li da ponovo dobije po njusci, i tako imamo zatvoreno vrzino kolo...
Jos jedan problem je taj sto psi imaju nagon da jure stvari/zivotinje koje se krecu (da ih "love"), tako da se moze desiti da pas macku i ne primeti, ili da uopste ne reaguje dok macka stoji, ali ako macka pocne da trci, pas ce krenuti za njom, i onda opet imamo gore opisanu situaciju... Ako macka ili pas imaju prethodna negativna iskustva, moze nastati problem.
Ja imam aljaskog malamuta koji spada u grupu VELIKIH pasa, i on ne dira macke, osim kada krenu da trce. Ako macka stane, on ce je onjusiti (mozda joj nece ni prici) i nastaviti dalje. Ali, ako naidje na "istraumiranu" macku, moze macka njega napasti itd...
Ako macka ne oseca strah (obicno dok je mala i dok nema "losih iskustava"), a pas nije agresivan (obicno dok je mali ili nije pogresno vaspitavan) problema NEMA!!! Ali, svako upoznavanje treba nadgledati, vremenom sve manje, i prijateljstvo je rodjeno