Зашто се не зна за Жумберачку унију?

ЧичаДража

Aktivan član
Poruka
1.113
Ми Срби смо склони томе да нас брига за злочине над нашим народом, али их све већину знамо. Али 99% народа не зна за унијаћење Срба у Жумберку, које је трајало стотинама година. Многи не знају ни шта је унијаћење. Под великим притиском Монархије и хрватског утицаја на двору, Срби су масовно превјеравани у унијате, који би временом постали католици. Након што су умрла једина два српска свештеника на овом подручју, а остали калуђери одведени у ропство, почело је мучење, хапшење и пљачкање Срба како би промјенили вјеру. Такође, забрањивањем православних празника у календару се доприносило унији. Једини Србин светац ког су Срби могли славити био је св. Сава. Највећи сукоб је избио око православног манастира Марча, којег су унијати хтјели да отму. Срби су се дизали на устанке, да би на крају Срби и спалили манастир Марчу, само да не би пао у руке унијата. Ипак устанак је пропао, а много Срба је нестало. По податку из 1890, 70% унијата је било из Жумберка. Велики допринос у борби против уније дао је Арсеније III, Арсеније IV и остали митрополити (патријарси) српски. Међутим, изроди као што су браћа Љубибратић, Павле Зорчић, Теофил Пашић итд. су постали унијатски епископи и доприносили унијаћењу сопственог рода.

Ми Срби смо склони томе да нас брига за злочине над нашим народом, али их све већину знамо. Али 99% народа не зна за унијаћење Срба у Жумберку, које је трајало стотинама година. Многи не знају ни шта је унијаћење. Под великим притиском Монархије и хрватског утицаја на двору, Срби су масовно превјеравани у унијате, који би временом постали католици. Након што су умрла једина два српска свештеника на овом подручју, а остали калуђери одведени у ропство, почело је мучење, хапшење и пљачкање Срба како би промјенили вјеру. Такође, забрањивањем православних празника у календару се доприносило унији. Једини Србин светац ког су Срби могли славити био је св. Сава. Највећи сукоб је избио око православног манастира Марча, којег су унијати хтјели да отму. Срби су се дизали на устанке, да би на крају Срби и спалили манастир Марчу, само да не би пао у руке унијата. Ипак устанак је пропао, а много Срба је нестало. По податку из 1890, 70% унијата је било из Жумберка. Велики допринос у борби против уније дао је Арсеније III, Арсеније IV и остали митрополити (патријарси) српски. Међутим, изроди као што су браћа Љубибратић, Павле Зорчић, Теофил Пашић итд. су постали унијатски епископи и доприносили унијаћењу сопственог рода.

Zato što se ne čitaju knjige i zbog toga što bi masi radije bile bajkovite gluposti koje propovijedaju samozvani doajeni preko foruma i blogova o Srbima najstarijem narodu, od kojega su svi nastali i koji je tobož oduvijek živio ovdje.

Da se ne zarati "91 teško da bi većina Srba (iz Srbije) znala i za Srbe, zapadno od Drine i Dunava, a kamoli za unijate (grko-katolike).

:) Не можеш очекивати од Срба (из централне Србије) да знају ишта о Србима из других крајева, па тако и о поунијаћеним Србима, кад исти ти Срби (из централне Србије), у највећем броју случајева, нису у стању да саставе једну правилу реченицу на свом матерњем, српском, језику.

Као што рече Славен, не може се знати кад се ништа не чита, та Марчанска унија најпознатија унија када је у питању унијаћење Срба. Није то никакво ексклузивно знање и сазнање. Треба посетити службене странице Жумберачког викаријата, тамо се може наћи доста занимљивости, осим наравно чињенице да су верници углавном српског порекла. Време кад се масовно покушавају Срби поунијатити на простору Хабзбурске Монархије, јесте време непосредно после почетка ослобођења угарских земаља од Османлија у XVII веку. Добро је познат и пример отимања Сремске епархије, кад је тамо постављен унијатски владика Јов Рајић. Било је и других владика и свештеника који су кокетирали са инвазијом језуита на православље, целе области и земље су потпадале под унију, јер није било те снаге која би се одупрла налетима разних Колонића који су са великим ентузијазмом приступили унијаћењу великог српског племена које је остало иза Османлија. Али ствар је битно променио долазак патријарха Арсенија III Чарнојевића у Хабзбуршко царство, који развргава уније широм Угарске, анатемише народ и свештенство које одбија да се врати православљу, укида службе у црквама у којима је служена литургија заједно са католицима, агитује на све стране да се Срби враћају православљу. Захваљујући патријарху Арсенију III Чарнојевићу, добар део српског етничког простора спасен је од уније, а као што видимо на примеру Жумберачког викаријата, и од похрваћивања и помађаривања.

Нешто што је много мање познато, и што би требало да изазове овакво изнанађено питање из наслова теме, јесте Ужгородска унија. Тамо су се догађале такође веома занимљиве ствари по Србе, а да се о том не може наћи ретка у нашој литератури. А срчано су се борили српски и бесарабијски епископи против те уније, на крају кад је све изгледало поунијаћено, један српски монах диже буну и у шизму одводи 60.000 верника. Такав подвиг може се мерити са доласком патријарха Арсенија III Чарнојевића у Печуј кад ће скоро све што је бискуп Колонић поунијатио вратити у оквир православне цркве.

Чак и након ослобођења, Срби нису били заинтересовани за ту тему. Једино што је учињено, то је да је 1920-тих година на мјесту бившег манастира Марче подигнута мала капела, која ја мислим и даље постоји.

Чак и након ослобођења, Срби нису били заинтересовани за ту тему. Једино што је учињено, то је да је 1920-тих година на мјесту бившег манастира Марче подигнута мала капела, која ја мислим и даље постоји.

Da, postoji, u selu Stara Marča.

Da se ne zarati "91 teško da bi većina Srba (iz Srbije) znala i za Srbe, zapadno od Drine i Dunava, a kamoli za unijate (grko-katolike).

Mnogi u Srbiji (verovatno većina) i danas ne zna da postoje bosanski Srbi, ako obratiš pažnju, za mnoge u Srbiji su Bosanci narod, takođe isto misle i za Švajcarce itd. Takođe je predrasuda kako u Srbiji tako i u Evropi da je BiH muslimanska zemlja, a zapravo su Hrišćani tamo još uvek većina.

A do rata 90-tih , Srbi iz Srbije (većina njih) nisu ni znali da van Srbije žive Srbi. Mislili da u Bosni žive Bosanci.
A kamoli neki Žumberak, Kalnik ili skopska Crna Gora...

Istina...kad su 90-ih krenule prve razmjene kuća i kad su podkalnički Srbi krenuli za Vojvodinu, tamošnji stanovnici smatrali su ih Slavoncima i nisu vjerovali i da u tim krajevima ima Srba.

A do rata 90-tih , Srbi iz Srbije (većina njih) nisu ni znali da van Srbije žive Srbi. Mislili da u Bosni žive Bosanci.
A kamoli neki Žumberak, Kalnik ili skopska Crna Gora...

Када су били ратови 90-тих у Крајини и Босни, Шумадија је имала веома слаб одзив у добровољце и мобилизацију. Док је источна Србија масовно ишла у добровољаце и масовно су се одазивали мобилизацији. Није све тако црно-бело.

Када су били ратови 90-тих у Крајини и Босни, Шумадија је имала веома слаб одзив у добровољце и мобилизацију. Док је источна Србија масовно ишла у добровољаце и масовно су се одазивали мобилизацији. Није све тако црно-бело.

I istocna i juzna,isti oni koje nazivaju pogrdno Bugarima

I istocna i juzna,isti oni koje nazivaju pogrdno Bugarima

А ко их то назива Бугарима? Србијанци.

- - - - - - - - - -

Ah ti iz centralne Srbije,znao sam da su oni krivi za unijacenje u Zumberku..sreca te imamo precane cuvare srpstva

Ако је централна Србија узела на себе да води СВЕ Србе, онда са тиме иде и иебена одговорност. А како су водили Србе, види се данас.... Од прије сто година кад је Централна Србија преузела на се да ВОДИ СВЕ СРБЕ, Српство је на издисају од Карловца до Будве, Призрена, Куманова....

А ко их то назива Бугарима? Србијанци.

- - - - - - - - - -

Ако је централна Србија узела на себе да води СВЕ Србе, онда са тиме иде и иебена одговорност. А како су водили Србе, види се данас.... Од прије сто година кад је Централна Србија преузела на се да ВОДИ СВЕ СРБЕ, Српство је на издисају од Карловца до Будве, Призрена, Куманова....

Od kako ste vi zajahali vlast u Srbiji Srbija je prdnula u cabar a s njom i svi ostali Srbi,gedza je porazio 3 carstva a od kako ste dosli s vasim Jozom kog ste i doveli na vlast raspadamo se u svakom smislu...Mozda zato jer je gedza domacin,vredan ...a cuvari vaskolikog srpstva iz hrvatske su susta suprotnost svemu,jedino sto se tice hvalisanja tu vam nema premca mada to u praksi nikad niste pokazali...eto ti iz Cikaga nemozes ni na jednoj temi da zaobidjes da ne popljunes po nama,znam ja odlicno koliko srbujete s americkim pasosima i hrvatskim putovnicama u dzepu...samo kad ides dole u svoju domovinu Hrvatsku leti za Zagreb,nemoj u Beograd medj izdajnike
Ps izvinjavam se zbog spama i ljudima koji bi hteli nesto i da procitaju o unijacenju u Zumberku a i svim normalnim i neiskompleksiranim Srbima odakle god da su

Poslednja izmena:

A izvor za ovo je...?

Samo bez "to se zna", "to je tako" ili "evo od mog kuma ortak pa njegov pašenog pričao onomad" ;) Baš bih voleo da vidim bilo kakav zvaničan izvor, statistiku, zapis, ma bilo šta što bi potkrepilo ovu tvoju izjavu.

Нема ту статистике. Чак се не могу ни борци ВРС из РС пописати. Оно што знам је да су момци из Ужица одрадили велики посао у Вишеграду и околини, 1992. су га ослободили и до краја рата није било више борби.

Е не лупај молим те. Као што лупета овај Нибелунг да су ,,прекодринци за све криви", тако лупаш и ти да су ,,Србијанци за све криви". Уосталом, какви бре Србијанци, Херцеговци, Личани или не знам ни ја шта, ваљда смо смо сви Срби. Иако се у многим стварима слажем са тобом, ти ипак претерујеш са тим племенским поделама међу Србима које очигледно не можеш да превазиђеш.

Уосталом, какви Србијанци, на челу тог пројекта југословенства је тад био Александар Карађорђевић, а он је пореклом Црногорац, одрастао на Цетињу. ;) Али, то не значи да су сад Црногорци ,,за све криви".

Такве поделе и међусобна оптуживања су лажна и не воде никуда...

Е не лупај молим те. Као што лупета овај Нибелунг да су ,,прекодринци за све криви", тако лупаш и ти да су ,,Србијанци за све криви". Уосталом, какви бре Србијанци, Херцеговци, Личани или не знам ни ја шта, ваљда смо смо сви Срби. Иако се у многим стварима слажем са тобом, ти ипак претерујеш са тим племенским поделама међу Србима које очигледно не можеш да превазиђеш.

Уосталом, какви Србијанци, на челу тог пројекта југословенства је тад био Александар Карађорђевић, а он је пореклом Црногорац, одрастао на Цетињу. ;) Али, то не значи да су сад Црногорци ,,за све криви".

Такве поделе и међусобна оптуживања су лажна и не воде никуда...

Prekodrinci njegovog kalibra a ne svi da budemo precizni,prozivam samo kompleksase kojima su svi drugi krivi sem njih samih,on uostalom u nemoze da voli Srbiju kao ja koji sam rodjen u njoj,i moji su pradedovi bili u oba balkanska i u prvom svetskom ratu,nisu se borili za Josifa vec za kralja Petra,moj cukundeda je 1877 zarobio 9 turcina kod Nisa ,bio 2 puta ranjavan,odlikovan od kralja Milana,pradeda bio ranjen na Bregalnici pa opet kao laksi invalid preziveo albansku golgotu i ostao bez ruke na Kajmakcalanu,nece meni potomak austrougarskih soldata da soli pamet o srpstvu.Nije lako coveku kad mora da vozi kamion po midwest pa na svaki truck stop malo opljune na forumu...i necu sigurno dozvoliti gorima od sebe da pljuju na moju drzavu i ljude u njoj,nek brine on o svojoj USA i Hrvatskoj :)

Poslednja izmena:

Back