Zašto se krijete?

Zato sto ljudi imaju po 2-3 naloga (neki i vise) na jednom mestu/mrezi. Svaki online store broji ukupan broj skidanja neke aplikacije sa njihovih servera, pa ti mozes bar 10-20-55 puta skinuti neku aplikaciju i instalisati je na 2 ili 3 telefona koja imas, na lapsitopsi, na tablet itd. Svaki put kada uzmes novi telefon ili kada ga vratis na fabricka podesavanja te nanovo instalises OS i aplikacije ti opet prezuimas aplikacije sa storea itd. Pa i ovaj forum se hvali kako ima ne znam koliko usera a svi znamo da ima gomila ljudi sa ko zna koliko naloga pa sami sebi daju podrsku ili se ukljuce kao novi user kad ih banuju ne bas vredni moderatori ili kada zele da napisu nesto sto njihov "originalni" nick "nikada" ne bi napisao.

Zato odes i vidis listu mesecnih jedinstvenih korisnika ili svetsku rang listu sajtova (svih sajtova), pa na toj listi za 2025-tu Viber je 98-ti sajt na svetu, naravno nije u rangu WA, Telegrama, WeeChata, Facebooka, Nistagrama, X-a... ali nije ni lokalno prisutan, koristi se globalno i ima 250 miliona jedinstvenih mesecnih usera. 250 miliona usera mesecno je u danasnje vreme ogroman novac na interMetu, daleko od lokalnog balkanskog trzista.
Nije bitno koji je broj ako se ne koristi. Bitni su aktivni.
A o tome ti pričam, o rangu. Vacap je kao mercedes ili ferrari naspram vibera kao juga.

Proizvođač je bezdušan i misli samo na zaradu, odnosno što više korisnika da ima, inače bi zakonom zabranio da se kriješ na društvenim mrežama, zajednicama, sajtovima i aplikacijama. Nije normalno da nisi društven u društvenom svetu, ako možeš da razumeš. Ako nisi društven i nećeš, nema skrivanja, jednostavno odyebi, prestani da koristiš i da zavlačiš ljude ako si takav. Ne mislim na tebe lično nego inače. Znači samo ako si društven, možeš da koristiš društvene mreže. Takvo bih ja pravilo uveo. Pa kad ne možeš da se sakriješ od pitanja, da te drugi precrtaju, kao što treba. Na primer. Jer šta fali da neko vidi kad si bio, nisi non stop onlajn. Ili da ti se niko ne obraća ako nema znakova života ili aktivnosti. Moraš da postojiš.
I nametnuces davanje biometrijskih podataka da se na drustvene mreze registuju samo "drustveni" useri? Onda je ta drustvena mreza momentalno mrtva, niko normalan nece dati stvarne podatke, uvek ce biti mrzea gde mozes da se prestavis kao Kunta Kinte i normalno se registujes.

I nametnuces davanje biometrijskih podataka da se na drustvene mreze registuju samo "drustveni" useri? Onda je ta drustvena mreza momentalno mrtva, niko normalan nece dati stvarne podatke, uvek ce biti mrzea gde mozes da se prestavis kao Kunta Kinte i normalno se registujes.
Pa ne mora pravo ime i prezime kao što je čest slučaj na fejsu, evo više kao instagram sa nadimcima. Meni nisu ni bitne društvene mreže zadnjih 10 godina i ne objavljujem ništa i nemam pratioce, sve sam ih izbrisao jer su svi lažni i u pravom životu. Samo gledam neke slike i rilsiće. Više pričam za osobe sa vacapa koje lično znam koji me nerviraju jer se kriju.

To je samo pokazatelj koliko je neiskren, pokvaren i izopačen svet. Mada su neki jedva čekali da izađu iz anonimnosti pa kao duhovna i moralna sirotinja slikaju šta su jeli i gde su izašli. Boleština i kompleksi.

Zato sto ljudi imaju po 2-3 naloga (neki i vise) na jednom mestu/mrezi. Svaki online store broji ukupan broj skidanja neke aplikacije sa njihovih servera, pa ti mozes bar 10-20-55 puta skinuti neku aplikaciju i instalisati je na 2 ili 3 telefona koja imas, na lapsitopsi, na tablet itd. Svaki put kada uzmes novi telefon ili kada ga vratis na fabricka podesavanja te nanovo instalises OS i aplikacije ti opet prezuimas aplikacije sa storea itd. Pa i ovaj forum se hvali kako ima ne znam koliko usera a svi znamo da ima gomila ljudi sa ko zna koliko naloga pa sami sebi daju podrsku ili se ukljuce kao novi user kad ih banuju ne bas vredni moderatori ili kada zele da napisu nesto sto njihov "originalni" nick "nikada" ne bi napisao.

Zato odes i vidis listu mesecnih jedinstvenih korisnika ili svetsku rang listu sajtova (svih sajtova), pa na toj listi za 2025-tu Viber je 98-ti sajt na svetu, naravno nije u rangu WA, Telegrama, WeeChata, Facebooka, Nistagrama, X-a... ali nije ni lokalno prisutan, koristi se globalno i ima 250 miliona jedinstvenih mesecnih usera. 250 miliona usera mesecno je u danasnje vreme ogroman novac na interMetu, daleko od lokalnog balkanskog trzista.
Pošto živimo u evropi, evropu gledamo.

1000400088.jpg

A na vacapu? Hehe
Neverovatno si uporan sa tom anti-anonimnoscu i skrivanjem prisustva.

A onda se na ovom forumu pojavljujes kao apsolutno anoniman lik, iako se niko ne bi bunio da si svom user nalogu dao svoje ime i prezime, npr Ljubomir Trgovcevic. Znaci, ako ti smeta sto neko skriva svoje prisustvo kreni od toga da prvi ofiras karte, stavis pravo ime i prezime i budes svima dospupan na "izvo'te". Ovako iz neke apsolutne anonimnosti pljuvati po onima koji su iskljucili svoju vidljivost na prisustvo deluje malo bljutavo, sa tim da njima vlasnik aplikacije to dozvoljava - te znaci da je to u skladu sa disclamerom tog sajta/aplikacije. Te ako ti se to ne svidja mzoes da izbegavas takvo mesto.

Pa ne mora pravo ime i prezime kao što je čest slučaj na fejsu, evo više kao instagram sa nadimcima. Meni nisu ni bitne društvene mreže zadnjih 10 godina i ne objavljujem ništa i nemam pratioce, sve sam ih izbrisao jer su svi lažni i u pravom životu. Samo gledam neke slike i rilsiće. Više pričam za osobe sa vacapa koje lično znam koji me nerviraju jer se kriju.

Ne moras ni na fejsu da dajes pravo ime i prezime, mozes da se zoves Kunta Kinte ako zelis.

Zasto pricas/druzis se sa osobama koje se kriju od tebe na WhatsApp-u? Ocito ti nisu ni prijatelji ni pomoz bog, iskljucis ih iz svog sveta ako te toliko nervira njihovo ponasanje. Trebalo bi da si vec "otkrio" da te na interMetu moze povrediti samo ponasanje tebi bliskih ljudi, taj ko se krije od tebe ti 100% nije blizak.

Neverovatno si uporan sa tom anti-anonimnoscu i skrivanjem prisustva.

A onda se na ovom forumu pojavljujes kao apsolutno anoniman lik, iako se niko ne bi bunio da si svom user nalogu dao svoje ime i prezime, npr Ljubomir Trgovcevic. Znaci, ako ti smeta sto neko skriva svoje prisustvo kreni od toga da prvi ofiras karte, stavis pravo ime i prezime i budes svima dospupan na "izvo'te". Ovako iz neke apsolutne anonimnosti pljuvati po onima koji su iskljucili svoju vidljivost na prisustvo deluje malo bljutavo, sa tim da njima vlasnik aplikacije to dozvoljava - te znaci da je to u skladu sa disclamerom tog sajta/aplikacije. Te ako ti se to ne svidja mzoes da izbegavas takvo mesto.
Mešaš babe i žabe, nije stvar u anonimnosti nego u prisutnosti. Ja sam uvek na izvol'te 24/7, i tamo, na vacapu ili viberu gde mi najviše to smeta se vidi kad sam bio, da li sam online, na mreži, uvek poplave kvačice ili štiklice, kako se već zovu, ili budu ljubičaste na viberu uvek kad pročitam. Nema laži, nema prevare. Kao kod drugih. Sve laž i prevara. Haha
Ja ni na fejsu nemam svoje ime i prezime. Niti svoju sliku. Meni se povraća od tuđih njuški i i buljavih faca ako nisu ženske. Haha

Mešaš babe i žabe, nije stvar u anonimnosti nego u prisutnosti. Ja sam uvek na izvol'te 24/7, i tamo, na vacapu ili viberu gde mi najviše to smeta se vidi kad sam bio, da li sam online, na mreži, uvek poplave kvačice ili štiklice, kako se već zovu, ili budu ljubičaste na viberu uvek kad pročitam. Nema laži, nema prevare. Kao kod drugih. Sve laž i prevara. Haha
Ja ni na fejsu nemam svoje ime i prezime. Niti svoju sliku. Meni se povraća od tuđih njuški i i buljavih faca ako nisu ženske. Haha
Jel pises i Bil Gejc? Ako vec pises "vacap"... mozda te zato i ti ljudi izbegavaju, mozda ih nervira kako pises is ta pises.
Meni je recimo to dovoljno da pocnem da izbegavam necijo prisustvo. zato ides na moju ignore listu, u kavez. Adio.

Jel pises i Bil Gejc? Ako vec pises "vacap"... mozda te zato i ti ljudi izbegavaju, mozda ih nervira kako pises is ta pises.
Meni je recimo to dovoljno da pocnem da izbegavam necijo prisustvo. zato ides na moju ignore listu, u kavez. Adio.
Ti stavljaš sebe u kavez kad misliš da stavljaš druge. Nije zdravo da nekoga mrziš i da se kriješ. Hahaha
Pišem kako je vuk rekao.
Ja izbegavam druge a ne oni mene.

Ne moras ni na fejsu da dajes pravo ime i prezime, mozes da se zoves Kunta Kinte ako zelis.

Zasto pricas/druzis se sa osobama koje se kriju od tebe na WhatsApp-u? Ocito ti nisu ni prijatelji ni pomoz bog, iskljucis ih iz svog sveta ako te toliko nervira njihovo ponasanje. Trebalo bi da si vec "otkrio" da te na interMetu moze povrediti samo ponasanje tebi bliskih ljudi, taj ko se krije od tebe ti 100% nije blizak.
Jedini kome sam dozvolio da se krije je neki brat iz nekog sela u inostranstvu, iz saosećanja, jer je invalid i usamljen i možda nije loš. Ali neće da mi kaže i prizna zašto. Pa sam kao prihvatio. Ali ga držim arhiviranog. Pa ako mi piše, pogledam ako i kad se setim pa mu odgovorim za dan, dva. To mu je kazna. Da vidi kako je drugima. Ja se ne bi družio ni sa mnogo tetoviranim "ljudima" jer mi to nije psihički normalno i zdravo. Kakav god da je čovek. Da je milijarder. Prljavo i ružno. Itd. Ne želim da živim sa polu i četvrt svetom. Haha Ni sa pušačima, alkosima...to su za mene narkomani.

Zašto se krijete?

Ozbiljno pitanje: kada je postalo normalno da se ljudi skrivaju na viberu, WhatsApp-u i drugim „mesindžerima“ kao da su u nekoj ilegalnoj organizaciji? Zašto više niko ne sme da vidi kada ste bili online, da li ste pročitali poruku, da li ste uopšte prisutni? Kada je nevidljivost postala vrlina?

Takvo ponašanje nije ništa drugo nego moderno, digitalno nepoštovanje sagovornika. Egoizam umotan u „privatnost“.
Jer da se ne lažemo — nije to privatnost. To je odnos prema drugima: „ja sam previše važan da bi se videlo da sam tu“.

Jer realno — ovo više nema veze sa privatnošću.
Ovo je postalo navika koja govori mnogo o stavu:
„ja sam previše bitan da bi iko znao kada sam tu“.
Kao da sakrivanjem statusa sebi dižu cenu. Kao da nevidljivost dodaje prestiž.

U suštini… samo izgleda nepristojno.

Kada se sakrijete, šaljete poruku sagovorniku:
„Tvoje vreme nije važno, tvoje očekivanje nije važno, ni ti nisi važan.“
A vi ste, naravno, „neko i nešto“ čim kliknete dugme za nevidljivost.
Ta jedna opcija kao da daje osećaj veličine — kao da ste odmah postali tajanstveni, duboki, ekskluzivni.
A zapravo… samo deluje kao nevaspitanje.

A u suštini… to je samo nekultura.

Ako smo već odrasli ljudi, zar nije normalno biti transparentan, jasan i dostupan? Da se vidi da si pročitao. Ako nećeš da odgovoriš — i to je odgovor, i to se poštuje. Ali pretvarati se da nisi tu, praviti se nevidljiv, sakrivati tragove kretanja kao da ti neko prati tajne državne podatke… to je već neprijatno. I za sagovornika i za sliku o sebi.

Ne traži niko da živite na mreži 24/7, ali osnovna pristojnost je da ne krijete svoje postojanje.
Da budete iskreni. Otvoreni.
Da ne glumite duhove u aplikacijama u kojima ljudi pokušavaju normalno da komuniciraju.

Jer, na kraju, ovo nije pitanje tehnologije. Ovo je pitanje karaktera. I reč je vrlo jednostavna: poštovanje.

Ako ga imate — nećete se skrivati.
Ako ga nemate — sva podešavanja privatnosti vam samo pomažu da to prikrijete.

Zašto se krijete i od koga, čega, zašto ne poštujete druge i njihovo vreme?
Zašto je toliko teško komunicirati sa vama?
Nije uvijek nekultura, ljudi ne zele da su uvijek zauzeti i da moraju da odmah odgovore.

Back