Zašto se držimo za ruke

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
333.450
ruke-bebe_429x620.jpg

Držanje za ruke ima značajan uticaj na naše emocionalno stanje, posebno kada se držimo za ruke sa voljenom osobom. Može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, smanjenju bolova i ublažavanju posledica stresa. Eksperiment iz 2021. potvrdio je umirujući efekat držanja supružnika za ruku dok su gledali scene iz horor filmova poput Znam šta ste radili prošlog leta.

Ovaj jednostavan gest može ograničiti uticaj stresa na naš autonomni nervni sistem, koji reguliše nesvesne telesne funkcije kao što je širenje zenica. Kada ljudi osećaju da su ugroženi, držanje voljene osobe za ruke smiruje delove mozga odgovorne za budnost i emocionalnu reakciju.

Skeniranje mozga pokazalo je da kada su žene držale za ruku nepoznatu osobu, to je im je smanjilAli efekat je bio još izraženiji kada su držale svoje muževe za ruku. Naročito je bio važan i kvalitet odnosa. Prednost držanja za ruke bila je najjača među ženama sa najvišim rezultatima na testovima kvaliteta braka. Kasnije studije su pokazale smanjenje stresa u drugim vrstama veza, uključujući ljude koji su samo izlazili ili su bili samo prijatelji.

Nalazi ukazuju da držanje za ruke zapravo pomaže mozgu da olakša posao suočavanja sa stresom. Dakle, kada pružite ruku i držite voljenu osobu u teškom trenutku, to je kao da delite teret sa njom.o stres.

Složenost ljudske ruke

Ruke su jedan od ključnih načina na koji istražujemo svet od trenutka kada se rodimo – i to sa dobrim razlogom. Novorođene bebe su kratkovide (ne mogu da vide dalje od nekoliko centimetara od svog lica) i takođe ne mogu da razlikuju boje. Ali naše ruke – čak i pre nego što razvijemo bilo kakvu motoričku veštinu – mogu da obrađuju senzorne informacije kada dodiruju objekte oko nas.Naši dlanovi su mali deo ukupne površine naše kože, ali oni drže oko 15 procenata naših taktilnih nervnih vlakana. Zbog te neverovatno velike nervne gustine, naše ruke mogu da razaznaju bezbroj stimulansa koje svet nudi: topli kolačić, mekano krzno šteneta ili hladne kapi kiše.

Takođe, dlanovi, a posebno vrhovi prstiju, sadrže posebne nervne završetke zvane Majsnerovo telo. Oni daju dlanovima moć da reaguju na najfiniji dodir čak i na dubini manjoj od 10 mikrometara – ili otprilike širine niti paukove mreže. Oni omogućavaju našim rukama da obrađuju Brajevu azbuku i razlog su zašto odmah osetimo da nešto klizi kako bismo mogli da stegnemo stisak.

Koristimo dodir i da bismo saopštili svoja osećanja. Studija iz 2009. posmatrala je 124 para stranaca: jedan je imao povez preko očiju, a drugi je zamoljen da prenese emociju drugom jednostavnim dodirom. Učesnici su bili u stanju da prepoznaju – a da nikada nisu čuli ili videli drugu osobu – emocije kao što su zahvalnost, gađenje, sreća i strah. U nedavnoj studiji sa Univerziteta u Londonu, učesnici su bili u stanju da tačno identifikuju emocije druge osobe samo gledanjem u ruke, a da im ne vide lice.

Zato nemojte oklevati da pružite ruku nekome u nevolju – jer je očigledno da smo umreženi za tako nešto.
link

Dodala bih i sigurnost, bar kod mene držanje za ruku ima efekat sigurnosti
 

Back
Top