Zašto protiv EU?

Kakvo je vaše viđeje o pridruživanju Srbije EU?

• Saglasan

• Protiv

• Polako....videćemo, možda u budućosti

• Neodlučan

• Ne interesuje me

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

Pumpaj Dinstanović

Zaslužan član
Poruka
104.303
_88328563_eu.jpg

Želeo bih da otvorim jednu diskusionu temu...povodom Evropske unije. Ali ako može, bez onog satanistička tvorevina, sve su to protiv nas, itd...već da vidimo koji su razlozi i šta uopšte dobijamo evropskim integracijama.

Za početak, složio bih se sa stanovištem uvaženog kolege Miloša Kovića da je vrlo teško biti protiv EU, načelno. Svaka ideja evropskog ujedinjavanja je, kao i sve međunarodne institucije, jedna zaštita za male narode a pogotovo ove kao što su balkanski. Mali narodi nemaju u novom svetskom poretku, globalizovanom, kapacitete da se odupru značajnim silama i tokovima, pa su im jedine opcije sakrivanje iza plašta međunarodnog prava (koliko je to moguće) i kojekakvih međunarodnih organizacija, ili tutorstvo neke velesile. Ideja Evropske unije, zamišljena oko ekonomske saradnje i iskorenjenja rata kao istorijskog fenomena na području čitavog evropskog kontinenta, ali i mogućnost stvaranja nove snage koja će se odupreti klinču moćnika sa zapada i istoka (Amerike i Rusije), plemenita je i nešto što bi Srbima moglo doneti mnogo koristi. Razvijeno zakonodavstvo i institucije, sistemi koji su okupljeni pod kalupom evropski standardi nešto su što se sa mnogo prava doživljava kao superiorno i kao svojevrsni cilj ka kome bi Republika Srbija trebalo da stremi, kako bi se poboljšali životni standardi i same srpske zemlje postale bolje mesto za život (sa većim primanjima i velikim mogućnostima da se ta zarada iskoristi u slobodnom i razvijenom društvu).

No nažalost, praksa se često razlikuje od ideala, tako da moramo govoriti i o realnosti ostavljajući po strani teoriju. A šta je realnost? Realnost je da je, kako je to bivši ambasador SR Nemačke Andreas Cobel pre mnogo godina izjavio, a što je tadašnje ljude od Tadića i Koštunice do medija šokiralo; da ulaska Srbije u EU nema pre 2025. godine. Kako godine prolaze, taj plan se ne menja. Obećavaju se razne ubrzane evropske integracije i svaki put evo sad, samo što nisu; prethodno u vreme Briselskog sporazuma 2013. godine, a sada se pominje kao mogućnost ukoliko Srbija i Kosovo postignu pravno obavezujući sporazum o dobrosusedskih odnosa (odnosno priznanje, mada izgleda da je za sada Srbiju formalno priznanje kosovske samostalnosti nešto još uvek neprihvatljivo). Međutim...čak i da se ispostavi da se odista po ubrzanom postupku Srbija primi u EU (iako je vrlo evidentno da se Srbija i Kosovo u paketu žele integrisati)...moje je pitanje, da li bi to koristilo Srbiji?

Strateški razlozi za pridružeje Srbije EU su vremenom, sve slabiji i slabiji. Možda bi i bilo neke koristi da je posle petooktobarskih promena 2000. godine tadašnja Savezna Republika Srbija svim silama utrčala u evropsku zajednicu nakon uspešno sprovedenih reformi i završetka kompletne priče saradnje sa haškim tribunalom, što bi otvorilo vrata ucenjivačkom potencijalu Srbije. Rano pridružena Srbija mogla bi postavljati uslove u slučaju Bosne, Crne Gore i Makedonije, a možda i Kosova, u prvom redu povodom dva po mom mišljenju (nemojte sad poludeti jer sam ih postavio kao značajnija pitanja od Kosova i Metohije) aktuelna najbitnija strateška srpska nacionalna interesa u regionu: (1) položaj Republike Srpske, i (2) status srpske jezičke zajednice i uopšteno srpske nacionalne kulture i identiteta u Crnoj Gori. Međutim, s obzirom da je prošlo izuzetno dugo vremena i da Beograd nije uskočio na možda neke vozove koji su ranije prolazili, sve je više i više kasno za razmišljanje u tom smeru. I ne samo da peščani sat za iskorišćavanje prednosti EU integracije prolazi u tom smislu, nego se i sama Evropska unija trenutno rekonstruiše tako da će odluke biti sve više i više donošene većinom, umesto sporazumnim dogovorom svih članica kako je funkcionisalo u prošlosti; to se najbolje videlo hrvatskom blamažom po pitanju uslovljavanja Srbije. Po svemu sudeći izgledi su da se zagrebački uslovi u pregovaračkom procesu možda više uopšte neće ni pominjati.

No da se vratim na pitanje ubrzanog procesa pristupa. Da li je tako nešto Srbiji od koristi? Koliko je naivno srljati u EU ako su i sami evropski lideri koji su na vlasti skeptični po pitanju pridruživanja Srbije? Srbiija trenutno prolazi kroz jednu doslovnu demografsku katastrofu koja je pokrivena jedino prilivom izbeglica i raseljenih lica iz Hrvatske, Bosne i sa Kosova, pored pojačanog trenda imigranata iz Crne Gore. Sve mi više smrdi da se Srbiji sprema sudbina smetlišta EU; kada istovare brojne građane romske nacionalosti, koji će takođe pokriti pomenutu kataklizmu. Kataklizma koja je evidentna u svakom mesu; na svakom fakultetu, u svakoj školi i na rezultatima svakog glasanja svih izbora. A šta je dobila Bugarska prevremenim pristuom u EU? Dobila je ovo:

Bulgaria-demography.png

Trend emigriranja Bugara u evropske zemlje ne samo da se nije smanjio po bugarskom učlanjenju u EU, nego je u izvesnoj meri čak i učvršćen. Bugarska se uskoro približava brojnosti stanovnika iz vremena Drugog svetskog rata. Ne treba ni da napominjem da se iseljava uglavnom omladina, što ostavlja sve stariju i stariju populaciju iza sebe (i sve veće i veće preopterećenje za državni budžet). Neko bi rekao sada: neka ih, ako pronađu sreću u inostranstvu, zašto se ne radovati za njih? Pa naravno, ali ako svojim trendom pospešuju dalju emigraciju, unoseći sve veću i veću demografsku nestabilnosti (ne zaboravimo ni na porast prosečnog života čoveka), zar se ne može tako reći da se ovde rado o ugrožavanju vitalnih interesa države Srbije, maltene do pitanja njenog opstanka kao nacije? Srbe danas u svetu opisuju kao narod staraca. Preporučujem za pogledati kakve su prosečne penzije u Hrvatskoj, koja je isto u izvesnom smislu (mada ni izbliza kao na primeru Rumunije i Bugarske) bila prevremeno primljena. A evo i karte prosečne starosti prema popisu iz 2011. godine:

1211756_stanov.jpg

Srbija ispada kao umiruća nacija i na osnovu poslednjeg popisa stanovništva najveća budućnost Srbije su Bošnjaci u Sandžaku.

Zbog iznesenog, ja sam izuzetno skeptičan i smatram da je Srbiji potrebna jedna kočnica kada su u pitanju evropske integracije. . I bliži sam (na stranu sada ko je iskren, a ko nije, da ne ulazimo uopšte u ta pitanja) po političkom opredeljenju Srpskoj radikalnoj stranci, buljumenti okupljenoj oko Saveza za Srbiju (u prvom redu Narodnoj stranci) Demokratskoj stranci Srbije i Zavetnicima.

A vi? :think:

EU-Report-Bild2.jpg

Poslednja izmena:
Da li je tvoje mišljenje da povodom tog problema treba uraditi ništa, na neki način pokušati je sprečiti, ili je ohrabriti da postane još jača?

Ne može se tu uraditi ništa. Srbi od sedamdesetih masovno odlaze u Nemačku i odlaziće jer nikada neće Srbija biti u rangu Austrije i Nemačke.

Mi možemo postati jednog dana Madjarska pa možda i Slovačka nevezano za ulazak u EU ali pod uslovom da ne vodimo ratove više.

Poslednja izmena:
Sve je to tacno i ja kad pricam s nekim o EU uvek prvo sto kazem je da sam protiv jer bi se svi iselili u Nemacku ali zasto se bas sad toliko potencira ova prica oko odlazaka mladih paralelno sa pricom oko Kosova ? :think: Da li to neko namerno siri defetizam kao bolje da sad uzmemo makar sever jer nece imati ko da ratuje u buducnosti siptari ce nas preplaviti :) mislim otkad je Blicu i slicnim medijima toliko stalo do Srba i Srbije . .

Kamena s ramena? Ne, pogledaj statistiku. Pad priraštaja stanovništva počinje
nakon državnog udara 5-ti listopada 2000-e!

1211756_1211756_ysdsdsd.jpg

To ti je pokriveno izbeglicama i dr. doseljenim stanovništvom zbog rata. Sam Bora Jović je pričao da je Srbiju praktično oduševio talas u vreme Oluje i slično, da se pokriju rupe.

Poslednja izmena:
Ја сам гласао против.

Али одмах да се оградим.

Нисам гласао против из *******них разлога јер су *******ни разлози за против дебилни разлози.

Kamena s ramena? Ne, pogledaj statistiku. Pad priraštaja stanovništva počinje
nakon državnog udara 5-ti listopada 2000-e!

1211756_1211756_ysdsdsd.jpg

Не лажи опет Григорије.

Дај статистику за сваку годину. После петог листопада је повећан број рађања, док је изгледало да има наде за Србију.

Nema nijedan razlog za EU, osim iseljavanja bez viza i radnih dozvola,
Da raspises referendum da li da pobijemo sva vojna lica a da svi ostali dobiju po 50 Eura, narod bi glasao za. Tako je i sa EU tematikom. Taj ulazak u EU je demokratski kriminal, cist ko uza.

Sodoma i gomora sve veca.. evo jednog primera. Kako je ovo sada kompatibilno sa Srbijom i nasom kulturom?? Da nisam video ne bi verovao, ali unistavaju narode sistemski!
29177338_10157211775318136_2118038335766134784_o.jpg

a sa druge:
Cb5ejiLW0AEA3-X.jpg

Poslednja izmena:
p ako kazem protiv to onda znaci da me kao boli uvo da je srbija jaka i da joj niko ne treba ,da je na pravom putu sama,a to nije tacno,treba da udje da bi se osetili ravnopravno prvi put posle tita,da mozemo neometano da putujemo i ostanemo da sljakamo i zivimo negde,da nam skinu ove sitne lopovcice s grbace

Поствио си плакат рок концерта и рекао - содома и гомора.

А онда си поставио слику из цртаног филма Маша и медвед и рекао...Руси су дивни.

Исто тако си могао да нађеш плакат рок концерта у Русији са сличном тематиком, и дечији цртани филм са запада и да напишеш - Русија је содома и гомора а запад је диван и има цветиће и лептириће.

Poslednja izmena od moderatora:
Не лажи опет Григорије.

Дај статистику за сваку годину. После петог листопада је повећан број рађања, док је изгледало да има наде за Србију.

Zivomirka!

A sto ne kazes da posle Vaseg bombardovanja '99 je srpski narod poceo naglo da pusi i umire od kancera, kako kaze tvoj skot?

Не лажи опет Григорије.

Пусти Глишу, јуче био петак и лоша вотка на колхозу

- - - - - - - - - -

Zivomirka!

A sto ne kazes da posle Vaseg bombardovanja '99 je srpski narod poceo naglo da pusi i umire od kancera, kako kaze tvoj skot?

Петроније, то је ваше бомбардовње које је смрдља наручио
да би остао на власти заједно са лоодом миром и камарилом

Nista dobro vidjeli nismo od imperijalista sa zapada
Evo RS je od 1996 a Srbija od 5 oktobra 2000 pod uticajem i vlascu zapadnjaka i nista nam dobro nije ,dobili smo samo razvrat,rusenje svih moralnih i ljudskih vrednosti,nenormalnu pohlepu i korupciju koje podsticu itd

Sto pre prekinuti evroatlatske integracije i otjerati MMF
I zabraniti rad stranih agenata nvo,novinara,oratora

Juče, potpuno nhotično čujem razgovor dva prolaznika

- jedan glas (u prvi mah pomislila da je žensko, ispostavlo se da je muško )

- ovde je mnogo bolje nego tamo, ovde ako neće da izadje možeš da ga prebiješ i ne ideš na sud, a tamo ne smeš da ga pipneš i moraš da ideš na sud

drugi glas kaže

- ne ide to tako

Prvi glas kaže - mnogo je gejast

ide , to je moj stan ja imam pravo da ga prebijem

Zbog ovakvih sam za EU

Back