Evo zašto EU više nema kredibilitet u svetu i zašto Srbija mora da je izbegava

Odakle su proterani Albanci pre ‘99 i u kojem broju?
Ako mogu neki dokazi i molim za obicne gradjane a ne za UCK teroriste tipa Hasim Taci & Co.
Imaš izveštaje UN pa potraži a ima ponešto o na yt da se nađe, viđao sam neke snimke. Proterivani su albanski civili, bukvalno upadne srpska policija u albansko selo i krene da izbacuje ljude i pali kuće.

Imaš izveštaje UN pa potraži a ima ponešto o na yt da se nađe, viđao sam neke snimke. Proterivani su albanski civili, bukvalno upadne srpska policija u albansko selo i krene da izbacuje ljude i pali kuće.
Da, za vreme rata ‘99.
Srpska policija nije proterivala nikog pre teroristicke pobune i ubistva policajaca.

YT nije relevantan izvor i ne postoje UN dokumenti koji navode progon albanaca pre rata ‘99.

Da, za vreme rata ‘99.
Srpska policija nije proterivala nikog pre teroristicke pobune i ubistva policajaca.

YT nije relevantan izvor i ne postoje UN dokumenti koji navode progon albanaca pre rata ‘99.
Koliko znam UN su upozoravale Miloševića '97 i '98 da ne dira albanske civile. Neki su kažu završili i u Ibru...

Koliko znam UN su upozoravale Miloševića '97 i '98 da ne dira albanske civile. Neki su kažu završili i u Ibru...
Upozoravali su UN i zvanicni Zagreb ‘90ih.
UCK je ubijala policajce u tom periodu i to je izazivalo odmazdu, na koju kartu su i igrali kad su platili intervenciju Amerikancima ‘99.
Ostalo znamo.

Ovo je lupetanje.

Srbi su proterani iz Hrvatske jer kao manjina nisu hteli da se uklope u njihovu nezavisnost. Nuđena im je autonomija (plan Z4 ali su odbili). Pa šta je drugo moglo da se uradi? Baš me zanima rešenje?

A što se tiče Kosova, slična stvar. Albanci su činili 90% teritorije i odabrali su da više neće sa Srbima. Hoće svojim putem. I šta sad tu možeš da uradiš, da proteraš većinu ili da se manjina prilagodi?
kojestarije

naravno da vas srpske dusmane zulja istina...

Upozoravali su UN i zvanicni Zagreb ‘90ih.
UCK je ubijala policajce u tom periodu i to je izazivalo odmazdu, na koju kartu su i igrali kad su platili intervenciju Amerikancima ‘99.
Ostalo znamo.
Generalan stav je da su Albanci bili ugnjetavani dosta 90-ih. A posle su pronalazili i masovne grobnice, hladnjače, leševe beba i ostalo.

Generalan stav je da su Albanci bili ugnjetavani dosta 90-ih. A posle su pronalazili i masovne grobnice, hladnjače, leševe beba i ostalo.
Nije bilo nikakvih leseva beba.
Vojska i policija je tamanila UCK teroriste, a gde su ih zakopavali je najmanje bitno.
UN i svajcarac Dik Marty je detaljno opisao sta su UCK teroristi radili u “Zutoj Kuci” na teritoriji Albanije; bukvalno kasapili ljude za organe.
To su ti borci za slobodu.

Ne rece mi kako ide njihova integracija u Istri, jesu li procvetali Porec i Rovinj; udaju li se Hrvatice za Albance…

Nije bilo nikakvih leseva beba.
Vojska i policija je tamanila UCK teroriste, a gde su ih zakopavali je najmanje bitno.
UN i svajcarac Dik Marty je detaljno opisao sta su UCK teroristi radili u “Zutoj Kuci” na teritoriji Albanije; bukvalno kasapili ljude za organe.
To su ti borci za slobodu.

Ne rece mi kako ide njihova integracija u Istri, jesu li procvetali Porec i Rovinj; udaju li se Hrvatice za Albance…
Vidiš, ja imam drugačije informacije. Čak su i u srpskim vestima (čini mi se tad na Studio B) objavljivali šta su pronalazili.
Opet ova tvoja rečenica je nebitna ako je ova moja prethodna istinita.

Vidiš, ja imam drugačije informacije. Čak su i u srpskim vestima (čini mi se tad na Studio B) objavljivali šta su pronalazili.
Opet ova tvoja rečenica je nebitna ako je ova moja prethodna istinita.
IMG_9960.jpeg

Znaci nije se desilo.
Desilo se ‘99 za vreme ratnih dejstava da su neke paravojne formacije, Skorpioni, pobili neke civile u Podujevu, medju kojim je bilo i nekih maloletnika.

Naravno da je takve manijake trebalo osuditi na dozivotnu robiju; ili streljanje.

To je kao slucaj obitelji Zec u Zagrebu; pa ako mozes podseti me samo na presudu tim manijacima.

Srbija pod Vučićem, nažalost vodi spoljnu politiku koja nije održiva na duge staze. Biranje jednog bloka i okretanje leđa drugom bloku će biti bolno po Srbiju i neće proći bez žestokih geopolitičkih posledica, i to mnogi ne shvataju. Lako je laprdati po fejsbuku, tviteru, forumima da se okrenu leđa Rusiji i Kini.

Ja govorim o tome kako treba da bude, ne koliko je teško. Naravno da je teško. Recimo posao Tadića je bio da se ogradimo od politike Miloševića i da se okrenemo zapadu (gde pripadamo geografski, kulturološki, ekonomski i gde su svi Srbi). Međutim, Tadić nije imao muda za to, proglasio je politiku nekakva 4 stuba, što u prevodu znači "nastavljamo po inerciji sve isto" i sad smo dobili Miloševića 2. Zato ja Tadića smatram jednim promašenim liderom, koji za vreme svoje vlasti nije uradio apsolutno ništa a bio je na vlasti u ključnim momentima, kako za geopolitičko pozicioniranje, tako i za pitanje Kosova. I onda kad ga vidim da onako nadobudno deli pamet na TV intervjuima, ponekad se zapitam kako uopšte neki ljudi imaju obraza da se oglase posle onoga što su pokazali. Ali za političare je zajedničko da imaju loše razvijen osećaj za sramotu.

Čak i da se uvedu sankcije, prizna Kosovo, "genocid" u Srebrenici, "reši" granični spor sa Hrvatskom na Dunavu (predaja teritorije istočno od Dunava), Srbija bi i dalje bila uslovljavana i ucenjivana od Hrvatske za članstvo u EU (spoiler alert: učiniće sve od sebe da Srbija ne postane članica EU).

Ne bi. Ako bi Srbija zaista bila okrenuta zapadu, onda bi i bila deo zapada. Pogrešno je verovati kako se Hrvati o tome pitaju. To preuveličavanje moći Hrvata koji nam rade o glavi i organizuju nekakve revolucije je blago rečeno smešno. Ali funkcioniše kao manipulacije ako neki režim ima naivan i sluđen narod.

Po mom mišljenju, budućnost Srbije u EU je zapečaćena 01.07.2013. Šta god da Srbija učini, neće biti dovoljno, što smo imali prilike da vidimo na primeru S. Makedonije koja ima desetine nerešenih sporova sa Bugarskom i Grčkom koje koče napredak makedonskog članstva EU.

Jeli, naš napredak u EU se opisuje na primeru baš Makedonije, ne na primeru drugih 26 država koje su uspele da uđu? Mi jelte moramo da se merimo samo sa onima koje ne uspevaju? Dobra ti je ta manipulacija, samo nisam ja baš sagovornik za takve "argumente" ;)

Srbija je u zapadnom svetu percipirana u negativnom svetlu i koju god stranu izabere biće protumačeno u negativnom kontekstu. Ako uvedemo sankcije Rusiji i prekinemo odnose sa Kinom, to će biti protumačeno kao najveća veleizdaja u geopolitici 21 veka.

Naravno da neće. To je upravo ono što i treba uraditi. Slediti politiku bloka u kome se mi nalazimo i u kome se nalaze svi Srbi. A Kina i Rusija i zapad neka međusobno razmišljaju što su u zavadi, nije na nama da se bavimo time, previše smo mi sitni da bi uticali na te stvari. Na nama je samo da pripadamo onom bloku kojem fakat geografski i pripadamo.

Izgubićemo diplomatsku podršku koju imamo u savetu bezbednosti UN, i prolazili bi gore od nacističke Nemačke u Ninbergu. Naravno da ne postoji konsenzus i jedinstven stav zapadnih političara oko prijema Srbije u NATO i EU. Iako bi jedni bi pozdravili takav potez, drugi bi se žestoko protivili ideji prijema Srbije u zapadnom bloku, jer dobar deo političara iz zapadnih zemalja su pored izražene rusofobije takođe i veliki srbofobi koji bi pre źeleli da NATO prisilno okupira Srbiju nego da je primi pod svoje skute.

Ovo su već besmislice. Ni jedna zapadna država ne prolazi tako i tu sada već izmišljaš. Verovatno opet spinuješ ili ko zna šta pokušavaš. Na momente pričaš normalno, na momente botovski. Nije mi baš jasno.

Ako bismo priznali Kosovo to bi stvorilo presedan ne samo u Srbiji već i u ostalim zemljama koje imaju problema sa separatističkim pokretima, pre svega u Španiji, Rumuniji i Kipru. Postojeći separatistički pokreti u južnoj Srbiji, Raškoj oblasti i Vojvodini bi ovakvim potezom dobili vetar u leđa i krenuli bi u žešći politički aktivizam za odvajanje od Srbije, a u tome bi imali podršku regionalnih političkih aktera koji rade protiv Srbije.

Aha, znači predlažeš da se pravimo ludi? A kad se pravimo ludi, onda pravimo tenzije sa zapadom. A kad smo pod tenzijama sa zapadom i oni nas pritiskaju onda moramo da se ližemo sa Rusijom da nas "štiti" i to sve da bi imaginarno u svojim mislima imali deluziju kako imamo neku teritoriju koju nemamo? Da, odličan plan.

Potrudiću se da budem neutralan i objektivan što je više moguće. Putinu nije odjednom palo na pamet da napadne Ukrajinu.
Putin je na sve to upozorio zapad u svom čuvenom govoru na bezbedonosnoj konferenciji u Minhenu 2007-e godine kada je okrenuo ploču zbog proširenja NATO 2004. kada je bloku pristupilo 7 zemalja. Bugarska, Rumunija, Slovačka, Slovenija i što je najgore Baltičke zemlje koje dele granicu sa Rusijom i Belorusijom, što je upalilo crvene lampe u Kremlju jer su to doživeli kao pretnju po bezbednost Rusije. S druge strane, baltičke zemlje su htele da osiguraju novostečenu slobodu i nezavisnost od "ruske čizme" priključivši se NATO bloku, jer znaju da nemaju šanse u sukobu protiv Rusije.

Ne postoji nikakva bezbednosna predtnja po Rusiju jer je Evropa demilitarizovana, ukinuti vojni rokovi, vojni budžeti ispod 2% (dok je u Rusiji bilo 4%, sada 7%). Kakvu ti to pretnju vidiš? Ponekad ne znam da li pričaš svoje stavove ili prenosiš propagandu Kremlja. Čitaj polako: nije bilo nikakve pretnje. Saradnja je bila odlična. Gasni posao cvetao. Drži se činjenica.

Iz perspektive Litvanije, Letonije i Estonije, ogromna Rusija predstavlja pretnju za njihovu egzistenciju jer su iskusili brutalnost Sovjetskog komunističkog režima, i ne bi želeli da se to ponovi, što razumem.

Tako je.

Iz perspektive Rusije, to predstavlja pretnju po bezbednost Rusije i Kaljiningrada koji je važna strateška tačka opkoljena Poljskom i Litvanijom.

Ne predstavlja.

S druge strane promena režima Viktora Janukoviča u Ukrajini i nagli okret prema zapadu je bila crvena linija za Kremlj, i članstvom Ukrajine u NATO, taj savez bi se zabio u stomak Rusije gde bi dobili front od skoro 2000km koji je izuzetno teško braniti konvencionalnim sredstvima gde bi NATO umarširao do Kaspijskog mora i odsekao Rusiju od Kavkaza. Iz ruske tačke gledišta njima odgovara makar neutralna Ukrajina koja bi im poslužila kao tampon zona do Zakarpatja.

Koji NATO bi umaširao do Kaspijskog mora? Vojnici koje tačno države? Jel postojao neki plan za to ili raspoloženje nekog naroda da se to uradi? Ajde me potseti, čisto da ne ispadne da pričaš napamet.

Zapad je imao prilike da integriše i ukroti Rusiju početkom 2000-ih dok je Rusija bila ekonomski slaba, ali su propustili šansu.

Rusijom se niko nije ni bavio. Prvi put čujem da je neko hteo da ukroti Rusiju. Možda nisi obavešten da je hladni rat odavno završen i da je saradnja sa Rusijom bila više nego odlična s obzrom da su diktatorske država. Ne znam ni jednu diktatorsku državu sa kojom zapad ima bolju saradnju od Rusije (naravno mislim na period pre agresije).

Ne bi. Ako bi Srbija zaista bila okrenuta zapadu, onda bi i bila deo zapada. Pogrešno je verovati kako se Hrvati o tome pitaju. To preuveličavanje moći Hrvata koji nam rade o glavi i organizuju nekakve revolucije je blago rečeno smešno. Ali funkcioniše kao manipulacije ako neki režim ima naivan i sluđen narod.
Naravno da nisu toliko moćni, ali imaju pravo veta i mogu da blokiraju pristup Srbije EU, što se može videti na primeru Mađarskog veta Ukrajini. Nije Hrvatska jedina država koja se protivi člnastvu Srbije u EU, Holandija je dugi niz godina uslovljavala članstvo Srbije u EU zahtevima za izručenje političke vrhuške 90-ih Miloševića, Karadžića, Mladića, Stanišića, Simatovića Hagu, što je i učinjeno, ali sada Holandija opet preti da će blokirati članstvo Srbije EU zbog nepomicanja u normalizaciji odnosa sa *Kosovom, nedovoljnom napretku vladavine prava u Srbiji, i neusklađivanju sa spoljnom politikom EU, što se može rešiti, ali sporovi sa Hrvatskom koji će kočiti evropski put Srbije i dalje ostaju.

Jeli, naš napredak u EU se opisuje na primeru baš Makedonije, ne na primeru drugih 26 država koje su uspele da uđu? Mi jelte moramo da se merimo samo sa onima koje ne uspevaju? Dobra ti je ta manipulacija, samo nisam ja baš sagovornik za takve "argumente" ;)
Ne manipulišem samo iznosim svoje mišljenje, nisam ovde da bilo koga ubeđujem. Velika je verovatnoća da nisam u pravu. A što se Makedonije tiče, nisu sve države jednake i ne dobijaju sve države jednak tretman što se tiče kandidature za članstvo EU. Neke evropske zemlje jednostavno imaju tu nesreću da za komšije imaju države, članice EU, sa kojima imaju nekakve sporove oko teritorije, nacionalnih manjina i slično, što im dodatno otežava evropski put. I baš naprotiv, smatram da treba pratiti dešavanja u zemljama-kandidatima za članstvo za pristup EU da bi uvideli šta treba, a šta ne treba činiti.

Naravno da neće. To je upravo ono što i treba uraditi. Slediti politiku bloka u kome se mi nalazimo i u kome se nalaze svi Srbi. A Kina i Rusija i zapad neka međusobno razmišljaju što su u zavadi, nije na nama da se bavimo time, previše smo mi sitni da bi uticali na te stvari. Na nama je samo da pripadamo onom bloku kojem fakat geografski i pripadamo.
Naravno da je Srbija "sitna riba" za velike belosvetske geopolitičke prepirke, ali govorim o poslediciama koje bi naša zemlja pretrpela. Srbija, odnosno ova vlast da hoće, može već sutra da napravi nagli zaokret ka zapadu i to nije problem. Problem će biti posledice koje će uslediti na spoljnopolitičkom i unutrašnjem planu. Međutim, veliki deo srpskog stanovništva gaji simpatije prema Rusiji i Putinu, i današnja naprednjačka vlast i prethodna demokratska vlast su toga bile svesne te nisu smele da naprave takav nepopularan potez koji bi ugrozio popularnost kod proruskog biračkog tela. Nagli zaokret ka zapadu bi izazvao oštre reakcije Rusije i Kine da kojima bi došlo do zahlađenja odnosa, uskraćivanje diplomatske podrške u SB UN, prestanak ažuriranja vojne tehnike nabavljene od Rusije i Kine, a na koje smo potrošili velike svote novca. Povlačenje kineskih investitora, što u principu i nije velika šteta, ali će desetine hiljada ljudi ostati bez radnih mesta. Treba misliti i na njih. Ako se već pravi zaokret, neka barem ta tranzicija bude što sporija i bezbolnija.

Ovo su već besmislice. Ni jedna zapadna država ne prolazi tako i tu sada već izmišljaš.
Nijedna zapadna država ne prolazi tako, ali Srbija da. Prema Srbiji postoji veliko nepoverenje od strane zapadnih političara oko prijema još jednog "ruskog proksija" u svojim redovima, a za to su krivi Orban i Fico koji rovare unutar EU. Ako to rade članice EU, zamislite šta bi jedna Srbija tek mogla da rovari unutar naše zajednice (govorim iz perspektive lidera EU). A što se tiče Srbofobije zapadnih političara, srpski narod je medijski demonizovan u toj meri da je taj narativ o "krvožednim Srbima" ostao urezan u pamćenje zapadnih političara, što je u ostalom i dovelo do toga da su zapadne države već jednom htele da nas proglase za genocidan narod neuspešnom rezolucijom u SB UN iz 2015. koju je podnelo Ujedinjeno Kraljevstvo, a Rusija sprečila svojim vetom insistirajući da ta rezolucija ne doprinosi miru, i da se osuđuju ratni zločini jedne strane dok se zločini počinjeni od strane Hrvata i Muslimana zanemaruju. Prošle godine je rezolucija slične sadržine usvojena u generalnoj skupštini UN, i zbog toga se i dešava trenutna kriza u BiH gde se otvoreno zagovara ukidanje Republike Srpske od strane političkog Sarajeva, ohrabrenog i nadahnutog tom rezolucijom koja im služi kao šematski plan za ukidanje entiteta RS. Opet da naglasim: ovo je moje lično mišljenje.

Verovatno opet spinuješ ili ko zna šta pokušavaš. Na momente pričaš normalno, na momente botovski. Nije mi baš jasno.
Korisnik umirućeg foruma pod pseudonim "narezak" je jako opasan manipulator, spin majstor i ruski propagandistički agent provokator koji pokušava da utiče na mišljenje ostalih dva-tri forumaša koji će videti ovu objavu. :roll:

Aha, znači predlažeš da se pravimo ludi? A kad se pravimo ludi, onda pravimo tenzije sa zapadom. A kad smo pod tenzijama sa zapadom i oni nas pritiskaju onda moramo da se ližemo sa Rusijom da nas "štiti" i to sve da bi imaginarno u svojim mislima imali deluziju kako imamo neku teritoriju koju nemamo? Da, odličan plan.
Ne kažem da treba da se pravimo ludi, ali treba podvući crvenu liniju kada se bude bilo zahtevalo da Srbija pravi nove teritorijalne ustupke. Ako već priznajemo Kosovo, da bar to naplatimo u vidu garancija od zapada za očuvanje ionako teritorijalno osakaćene Srbije. A govorim o separatičkim pokretima unutar Srbije, odnosno u Raškoj, južnoj Srbiji i Vojvodini koji bi jako voleli da se otcepe od Srbije. Ako se već pridružujemo zapadnom bloku, onda zahtevati striktne garancije da se ostatak Srbije ne dira i da SAD stave do znanja regionalnim političkim akterima da ne zagovaraju dodatno cepanje Srbije u vidu stvaranja "novih Čečenija" unutar naših granica. Ako mogu da poštuju teritorijalni integritet i suverenitet Španije, zašto ne bi mogli i Srbiji?

Ne postoji nikakva bezbednosna predtnja po Rusiju jer je Evropa demilitarizovana, ukinuti vojni rokovi, vojni budžeti ispod 2% (dok je u Rusiji bilo 4%, sada 7%). Kakvu ti to pretnju vidiš?
Ako je za vreme pre invazije Evropa bila demilitarizovana, sada se već uveliko militarizuje i planira se povečanje izdvajanja za vojsku, i ti strahovi Evropljana su opravdani ratom u Ukrajini. Jedna evropska zemlja sa jakom vojskom npr. Poljska koja ima trenutni budžet za odbranu 4.7% bi bez problema mogla da odoli potencijalnoj ruskoj invaziji ako uzmemo u obzir trenutni ruski fijasko u Ukrajini, dok bi vojna koalicija zapadnih zemalja bez problema pokorila Rusiju u konvencionalnom ratu.

Ponekad ne znam da li pričaš svoje stavove ili prenosiš propagandu Kremlja. Čitaj polako: nije bilo nikakve pretnje. Saradnja je bila odlična. Gasni posao cvetao. Drži se činjenica.
Opet, prenosim samo svoje mišljenje. Oće malo da udari ruska propaganda u glavu kad čitaš Raša Tudej i Sputnjik. Šalu na stranu, ja se informišem iz više izvora, sve od Njujork Tajmsa, Asošijejted presa, Rojtersa preko RT, Sputnjika, TASS-a pa sve do Saut Čajna Morning Posta, i crpeći informacije iz zapadnih, ali i ruskih i kineskih medija sam koliko-toliko formirao neutralno stajalište što se tiče vanjske politike, i smatram da situacija nije tako crno-bela.

Ne predstavlja.
Govorim samo iz perspektive Rusije i kako oni vide stvari.

Koji NATO bi umaširao do Kaspijskog mora?
Isti onaj NATO koji sa sebe licemerno tvrdi da je isključivo odbrambeni vojni savez i koji nas je nelegalno bombardovao iako prethodno nismo napali nijednu članicu NATO.

Vojnici koje tačno države?
Takozvana "Koalicija voljnih" (NATO minus SAD) koja već planira da pošalje svoje trupe u Ukrajinu, a ne zaboravi da su i Ukrajinci uz pomoć logistike i obaveštajnih podataka NATO-a, odnosno SAD-a, uspešno izvršili inkurziju u Kursku oblast 6-og Avgusta prošle godine, tako da ni novi upad u Rusiju ne deluje nemoguće.
https://www.politika.rs/scc/clanak/...-da-salje-desetine-hiljada-vojnika-u-ukrajinu

Jel postojao neki plan za to ili raspoloženje nekog naroda da se to uradi? Ajde me potseti, čisto da ne ispadne da pričaš napamet.
Postojao je plan i zvao se "Operacija Barbarosa", a Nemci su bili veoma raspoloženi da zauzmu Kavkaz.
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_the_Caucasus
1000007068.jpg

Rusijom se niko nije ni bavio. Prvi put čujem da je neko hteo da ukroti Rusiju. Možda nisi obavešten da je hladni rat odavno završen i da je saradnja sa Rusijom bila više nego odlična s obzrom da su diktatorske država. Ne znam ni jednu diktatorsku državu sa kojom zapad ima bolju saradnju od Rusije (naravno mislim na period pre agresije).
Nisam napisao da su hteli da ukrote Rusiju nego da su imali prilike da je ukrote i da su propustili priliku jer im je Putin početkom 2000-ih nudio da Rusija postane članica NATO ali je zapad odbio taj predlog. Naravno da je Rusija prodajom nafte i gasa Evropi ekonomski prosperirala kasnije, ali početkom XXI veka, zapad je imao prilike da Rusiju potpuno potčini i demokratizuje. To je ono što sam hteo da kažem. Da su to učinili danas bi Putin sedeo na drvenoj stolici preko puta Trampa i slušao instrukcije.

Poslednja izmena:

SDS Beograda i Vojvodine, ispostava SDS-a iz Knina, objašnjava svoje viđenje svijeta davne 1990. (Hrvati ustaše, manastiri po Dalmaciji, sve što i danas se ovdje čita) Posljednjih nekoliko minuta se zalaže za progon albanskog stanovništva s Kosova, s argumentacijom da Kosovari nisu nešto pretjerano lojalni građani Srbije. Moram li objašnjavati crnu ironiju?

Naravno da nisu toliko moćni, ali imaju pravo veta i mogu da blokiraju pristup Srbije EU, što se može videti na primeru Mađarskog veta Ukrajini. Nije Hrvatska jedina država koja se protivi člnastvu Srbije u EU, Holandija je dugi niz godina uslovljavala članstvo Srbije u EU zahtevima za izručenje političke vrhuške 90-ih Miloševića, Karadžića, Mladića, Stanišića, Simatovića Hagu, što je i učinjeno, ali sada Holandija opet preti da će blokirati članstvo Srbije EU zbog nepomicanja u normalizaciji odnosa sa *Kosovom, nedovoljnom napretku vladavine prava u Srbiji, i neusklađivanju sa spoljnom politikom EU, što se može rešiti, ali sporovi sa Hrvatskom koji će kočiti evropski put Srbije i dalje ostaju.

Ne razumemo se baš najbolje. Ti pričaš o tome što nam kao rusofilskoj autokratskoj državi blokiraju ulazak u EU, i to je sasvim jasno i logično. Nema tu šta specijalno da se priča, to su činjenice. Nego se ovde radi o tome da se mi normalizujemo, batalimo istok i okrenemo se zapadu kao i svaka druga normalna država Evrope. I neće nas niko blokirati jer niko drugi nije ni bio blokiran. Ako postoji neki problem sa nekom od zemalja - rešiš ga. To ti je možda stran kocept jer nikad nije viđen na ovim prostorima, da se neki problem reši umesto večnog inata.

Ne manipulišem samo iznosim svoje mišljenje, nisam ovde da bilo koga ubeđujem. Velika je verovatnoća da nisam u pravu. A što se Makedonije tiče, nisu sve države jednake i ne dobijaju sve države jednak tretman što se tiče kandidature za članstvo EU. Neke evropske zemlje jednostavno imaju tu nesreću da za komšije imaju države, članice EU, sa kojima imaju nekakve sporove oko teritorije, nacionalnih manjina i slično, što im dodatno otežava evropski put. I baš naprotiv, smatram da treba pratiti dešavanja u zemljama-kandidatima za članstvo za pristup EU da bi uvideli šta treba, a šta ne treba činiti.

To su prošle sve zemlje prilikom ulaska, ne vidim neki problem. Hoćeš da budeš deo najboljih - moraš malo i da se potrudiš. A problemi se rešavaju. Sve isto kako su radili i drugi.

Inače Srbija nije morala da čeka da Hrvatska prva uđe. Imali smo istu polaznu poziciju, mogli smo da uđemo u istom paketu. Nego su Tadić i Vučić izabrali da ne urade tako. Što znači da mi sami sebe dovodimo u lošu poziciju a posle kukamo nad sudbinom "kako nas svi mrze".

Naravno da je Srbija "sitna riba" za velike belosvetske geopolitičke prepirke, ali govorim o poslediciama koje bi naša zemlja pretrpela. Srbija, odnosno ova vlast da hoće, može već sutra da napravi nagli zaokret ka zapadu i to nije problem. Problem će biti posledice koje će uslediti na spoljnopolitičkom i unutrašnjem planu. Međutim, veliki deo srpskog stanovništva gaji simpatije prema Rusiji i Putinu, i današnja naprednjačka vlast i prethodna demokratska vlast su toga bile svesne te nisu smele da naprave takav nepopularan potez koji bi ugrozio popularnost kod proruskog biračkog tela. Nagli zaokret ka zapadu bi izazvao oštre reakcije Rusije i Kine da kojima bi došlo do zahlađenja odnosa, uskraćivanje diplomatske podrške u SB UN, prestanak ažuriranja vojne tehnike nabavljene od Rusije i Kine, a na koje smo potrošili velike svote novca. Povlačenje kineskih investitora, što u principu i nije velika šteta, ali će desetine hiljada ljudi ostati bez radnih mesta. Treba misliti i na njih. Ako se već pravi zaokret, neka barem ta tranzicija bude što sporija i bezbolnija.

Aha, da razumemo, Srbija koje je propuštanjem EU integracija postala šupak Evrope, izolovana koruptivna autokratska kolonija i deponija, sada će imati neke POSLEDICE ako se okrene prema EU? Nije valjda... ;)

Nijedna zapadna država ne prolazi tako, ali Srbija da. Prema Srbiji postoji veliko nepoverenje od strane zapadnih političara oko prijema još jednog "ruskog proksija" u svojim redovima, a za to su krivi Orban i Fico koji rovare unutar EU. Ako to rade članice EU, zamislite šta bi jedna Srbija tek mogla da rovari unutar naše zajednice (govorim iz perspektive lidera EU). A što se tiče Srbofobije zapadnih političara, srpski narod je medijski demonizovan u toj meri da je taj narativ o "krvožednim Srbima" ostao urezan u pamćenje zapadnih političara, što je u ostalom i dovelo do toga da su zapadne države već jednom htele da nas proglase za genocidan narod neuspešnom rezolucijom u SB UN iz 2015. koju je podnelo Ujedinjeno Kraljevstvo, a Rusija sprečila svojim vetom insistirajući da ta rezolucija ne doprinosi miru, i da se osuđuju ratni zločini jedne strane dok se zločini počinjeni od strane Hrvata i Muslimana zanemaruju. Prošle godine je rezolucija slične sadržine usvojena u generalnoj skupštini UN, i zbog toga se i dešava trenutna kriza u BiH gde se otvoreno zagovara ukidanje Republike Srpske od strane političkog Sarajeva, ohrabrenog i nadahnutog tom rezolucijom koja im služi kao šematski plan za ukidanje entiteta RS. Opet da naglasim: ovo je moje lično mišljenje.

Ja sam odavno rekao da se antizapana rusofilska politika ne isplati za Srbiju. Veća dara nego mera. Samo je problem što se ta ista inercija nastavlja u nedogled, što zbog inata, što zbog odsustva muda da se napravi zaokret. Nevezano od razloga, to je loše. Takva naopaka filozofija gura celu zemlju u propadanja što i vidimo u realnosti. Gubimo teritorije, gubimo stanovništvo, postajemo izolovana koruptivna diktatura, gde će ljudi živeti u strahu i bedi. I malo je besmisleno da ti sad nabrajaš razloge zašto je zaokret težak. Naravno da je težak, ali to prosto treba uraditi.

Ne kažem da treba da se pravimo ludi, ali treba podvući crvenu liniju kada se bude bilo zahtevalo da Srbija pravi nove teritorijalne ustupke. Ako već priznajemo Kosovo, da bar to naplatimo u vidu garancija od zapada za očuvanje ionako teritorijalno osakaćene Srbije. A govorim o separatičkim pokretima unutar Srbije, odnosno u Raškoj, južnoj Srbiji i Vojvodini koji bi jako voleli da se otcepe od Srbije. Ako se već pridružujemo zapadnom bloku, onda zahtevati striktne garancije da se ostatak Srbije ne dira i da SAD stave do znanja regionalnim političkim akterima da ne zagovaraju dodatno cepanje Srbije u vidu stvaranja "novih Čečenija" unutar naših granica. Ako mogu da poštuju teritorijalni integritet i suverenitet Španije, zašto ne bi mogli i Srbiji?

Ako smo na teritoriji zapada i u sferi uticaja zapada, valjda je i logično da živimo u saradnji sa tim zapadom nego protiv njega. Mi upravo i gubimo teritorije zbog rusofilstva. Integritet i suverenitet Španije se poštuje jer su oni deo ekipe, dok se mi pozicioniramo neprijateljski. Po kojoj logici očekuješ da ti neprijateljske države brane suverenitet? Da ti to nije malo nelogično? :think:

Opet, prenosim samo svoje mišljenje. Oće malo da udari ruska propaganda u glavu kad čitaš Raša Tudej i Sputnjik. Šalu na stranu, ja se informišem iz više izvora, sve od Njujork Tajmsa, Asošijejted presa, Rojtersa preko RT, Sputnjika, TASS-a pa sve do Saut Čajna Morning Posta, i crpeći informacije iz zapadnih, ali i ruskih i kineskih medija sam koliko-toliko formirao neutralno stajalište što se tiče vanjske politike, i smatram da situacija nije tako crno-bela.

Govorim samo iz perspektive Rusije i kako oni vide stvari.

Ti se navodno informišeš sa svih strana, trudiš se da budeš objektivan i nije ti ništa čudno u Putinovoj propagandi kako su "bili ugroženi pa su morali preventivno da počnu da bacaju bombe"? Ugroženi od koga? Od evropskog NATO-a? Od demilitarizovane evrope? Ko je kada u Evropi planirao da napada Rusiju? Kojim razlogom? Kako misliš da bi se napravilo javno mnjenje da podrži takve odluke? Evropljani ne mogu da se dogovore šta da urade sa migrantima a ne da napadnu džinovsku državu sa nuklearnim oružjem. Plus ako se uzme u obzir da je privredna saradnja između EU i Rusije bila više nego dobra, ne vidim odakle dolazi ta ugroženost? :think:

Nije Putin napao Evropu jer je bio ugrožen, nego zato što je namirisao slabost.

Isti onaj NATO koji sa sebe licemerno tvrdi da je isključivo odbrambeni vojni savez i koji nas je nelegalno bombardovao iako prethodno nismo napali nijednu članicu NATO.

Miloševiću je par puta rečeno da mora da prekine etničko čišćenje Kosova od Albanaca, da za takvu akciju nema dozvolu, imao je vodu u ušima i usledila je vaspitna. Jbg, cena antizapadne politike je morala da se plati.

Zapad je stao na stranu Hrvata da proteraju Srbije.
Zapad je strao na stranu Izraela da protera Palestice.
Ali nije htao da stane na stranu Srba da proteraju Albance.

Razlog je prosto što nas nisu doživljavali kao svoje. Ne znam šta ti tu nije jasno, NATO ne služi da štiti naše interese nego njihove.

Sa druge strane, koliko god bizarno zvučalo, lično sam stava da nam je NATO pomogao time što je bio protiv vojne akcije. Znam da mnogi imaju stav "eto, da su nas Ameri pustili da se obračunamo sa Albancima, imali bi Kosovo" međutim, ja mislim da ne bi. Samo bi upali u večni rat iz koga ne bi umeli da se izvučemo. Ne možeš da braniš teritoriju na kojoj nemaš narod. Prosto nije realno. A Srbi na Kosovu nikada nisu želeli da žive. Još u vreme Tita, 70-tih godina, probano je neko "veštačko" naseljavanje ali nije dalo rezultate. Prosto to su demografska kretanja i nema te sile ili inata koja to mogu da promene. Tako da, koliko god to zvučalo bizarno i koliko god se to nama nesviđalo, NATO je zapravo uradio ispravnu stvar. Odlučio je da teritorija pripadne narodu koji živi tamo. Jedino je na severu bilo nešto Srba i za to smo dobili ZSO. Međutim, Vučić je odbio ZSO isto kao i Milošević Z4. I ajde ti objasni tu logiku.

Nisam napisao da su hteli da ukrote Rusiju nego da su imali prilike da je ukrote i da su propustili priliku jer im je Putin početkom 2000-ih nudio da Rusija postane članica NATO ali je zapad odbio taj predlog.

Već sam ti rekao da diktatorska država ne može da bude deo NATO, jer je NATO i vojni i politički vrednosni savez. Prosto se ne primaju diktatorske države. Sad ne znam po kojoj logici ti sad misliš da su mogli da budu primljeni, nije mi baš jasno.

Naravno da je Rusija prodajom nafte i gasa Evropi ekonomski prosperirala kasnije, ali početkom XXI veka, zapad je imao prilike da Rusiju potpuno potčini i demokratizuje. To je ono što sam hteo da kažem. Da su to učinili danas bi Putin sedeo na drvenoj stolici preko puta Trampa i slušao instrukcije.

Vidim da demokratizaciju države poistovećuješ sa potčinjavanjem. Jer po tvojoj logici, slobodan si samo ako si diktator, vodiš izolovanu državu i narod ti živi u strahu i bedi. A ako kojim slučajem uvedeš demokratiju, onda si potčinjen Trampu i slušaš instrukcije. Gore si napisao kako nije sve crno i belo a nekako uvek pišeš kao da jeste. Istu stvar si uradio i kad si naš ulazak u EU argumentovao na primeru Makedonije. Uvek uzmeš neki totalno najgori primer, dno svega, i to navodiš kao nekakav argument. Zanimljivo ;)

SDS Beograda i Vojvodine, ispostava SDS-a iz Knina, objašnjava svoje viđenje svijeta davne 1990. (Hrvati ustaše, manastiri po Dalmaciji, sve što i danas se ovdje čita) Posljednjih nekoliko minuta se zalaže za progon albanskog stanovništva s Kosova, s argumentacijom da Kosovari nisu nešto pretjerano lojalni građani Srbije. Moram li objašnjavati crnu ironiju?
https://www.index.hr/mobile/vijesti...2703195.aspx?index_ref=naslovnica_najnovije_m

Neki su ubijali civile, pa nikom nista.

Svega je bilo u gradjanskom ratu i to treba da bude opomena kakvi ludaci vode politiku na Balkanu.

Back