Zašto ponavljamo iste greške i kako ih možemo zaista razumeti?

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
8.498
a-photograph-of-a-solitary-figure-walkin_Jfuh4YJpTqCIM-N-e-JvWA_BOj5PbEzQvaVkU21emji7A.jpeg
Koliko puta smo sami sebi rekli " E, to sam sada uradio/ uradila i nikad više". Kasnije ponovimo istu grešku, onda se kajemo i opet ponovimo ono "Nikad više".

Da li greške ponavljamo jer ne znamo drugačije? Jer tražimo poznato, čak i kada nas boli? Ili zato što nismo sebi dozvolili da zaista naučimo?

Da li ste nekada napravili neku grešku i kasnije je ponovili?

Šta vi mislite, da li su neke greške zapravo pokušaji da zadovoljimo emocionalne potrebe?

Kako razlikovati grešku iz neznanja od greške iz navike?

Da li ste nekada napravili neku grešku i kasnije je ponovili?

Da, pravila sam greške i ponavljala ih.

Šta vi mislite, da li su neke greške zapravo pokušaji da zadovoljimo emocionalne potrebe?

Da. Mislim da najviše grešimo kada su emocije u pitanju.

Kako razlikovati grešku iz neznanja od greške iz navike?

Greške iz neznanja mogu da se prave u školi, na fakultetu, na poslu.

Greške iz navike, po meni, nisu bukvalno greške iz navike.

Grešimo zbog pogrešnog obrasca koji ponavljamo. Postoje primeri emotivnih grešaka:

Ona uvek zavoli starijeg muškarca. Ona nije sponzoruša. U svom starijem partneru, ona vidi oca koga je prerano izgubila. To bi bilo sasvim u redu da taj stariji partner nije već u braku.

Ona, neka osoba X stalno pravi takve greške. Nekada to nije greška ako je partner slobodan.

Ne znam da li sam navela dobar primer.

Dosta siroka tema koja se dotice dosta razlicitih kategorija, medjutim rekao bih da je zajednicki imenilac svima- istina.
Tj medju ljudskim vrednostima istina bi trebala zauzeti prvo i najvaznije mesto.
Istina=realnost.
Kad istina nije najbitnija stavka onda dolazi do korupcije bilo da se radi o finansijskoj moralnoj i etickoj.

Kad npr neka osoba kaze: Ljubav je najveca stvar ili vrednost itd… To znaci da za tu osobu istina nije najveca vrednost- vec ljubav i emocije, i to je znak korupcije- tj ta je osoba korumpirana, za takve osobe ljudski karakter ili da li je neko ozenjen ili nije je manje bitno- bitne su pre svega njihove emocije,
dakle da bi se greske minimilizirale treba imati istinu kao vrhunsku vrlinu i razvijati samosvest.

Back