Zasto nisu banovani

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da, mozes da foliras. A posto je ovo, jelte, zemlja Srbija, taj neko ne moze da te tuzi efikasno. Na trulom zapadu bi ti odmah rebnuli kaznu zbog diskirminacije, sve i da nekoga nisi primio ne zato sto je Crnogorac vec zato sto ne ume da radi.

A sto se tice privatnika... Ja bih one koji otpuste trudnice strpala u zatvor, na duze.

Za shta da te tuzi ako nishta ne kazesh?
Razumesh li ti razliku izmedju drzavnog i privatnog kapitala?
Mogu da otvorim firmu i zaposlim svoju kevu ili caleta umesto nekog visoko kvalifikovanog crnogorca ako ne volim crnogorce i mogu da mi prdnu pod prozor.Moje pare,moj izbor,moja odluka.Ovde ili bilom gde u svetu gde se poshtuje privatna svojina.
Druga stvar je shto bi tako firma propala,ali opet-moje pare moj problem.

Da, ali nas zakon je takav da privatnici to ne smeju da rade, a opet, ne mozes da ih tuzis. Ovo sa Crnogorcima je banalan primer (ako nista drugo, Crnogorac sigurno nikada ne bi trazio posao kod Derera jer bi mu ujakov pasenog nasao vezu i zaposlio dok jos nije ni krenuo iz Niksica). Ali zaista ima ozbiljnih stvari kao, na primer, ono za trudnice sto sam pomenula.

Hm...ako je moja firma,moje ulozene pare,mogu da zaposlim koga hotju i odbijem bilo koga isto tako.
Niko ne moze da me prisili da zaposlim nekoga ako ja to ne zelim pa bio razlog to shto je crnogorac,nosi sharene charape..itd.,itd.
A naravno da ti niko nece reci da te zbog toga nije primio u svoju firmu.Niko nije toliko glup.

pa nije bas tako; zakon to uzima u obzir + "ostecena" strana moze to pokusati dokazati...sudski... :)

"5. Zabrana diskriminacije

Član 18.
Zabranjena je neposredna i posredna diskriminacija lica koja traže zaposlenje, kao i zaposlenih, s
obzirom na pol, rođenje, jezik, rasu, boju kože, starost, trudnoću, zdravstveno stanje, odnosno invalidnost,
nacionalnu pripadnost, veroispovest, bračni status, porodične obaveze, seksualno opredeljenje, političko ili
drugo uverenje, socijalno poreklo, imovinsko stanje, članstvo u političkim organizacijama, sindikatima ili
neko drugo lično svojstvo."

http://www.zakonski.info/dokumentacija/srbija/zakoni/zakon o radu/index5.html

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back