Pa upravo zapad ima veliku ulogu u tome sto smo na ovom nivou. Zbog njihovih (americkih) kolonijalnih pretenzija mi smo se nasli na udaru svetske politicke i vojne masinerije.U svakom slucaju manje nego kod nas. Mi se hvalimo staroscu nase drzave, medjutim nase drustvo je jako jako mlado, obican nezreli adolescent, mi nemamo izgradjeno drustvo... EU to ima, ta njena osovina to su drustva koja traju i traju, imaju jedan kontinuitet zrelosti, prosli su humanizam i renesansu itd... Zamisli kad je Vuk isao u Bec sa knjigom pod misku trudeci se da opismeni ovaj narod, tome ima tek dvesta godina... On dolazi iz seoskih krajeva u jedan Bec u kome su svi vec procitali Kanta.... I u tom devetnaestom veku prvi ustav koji smo doneli, samo je donet, a nije se postovao, dakle kao da nije postojao.... A od kad postoji politika od tad smo partijska drzava potpuno ista kao danas... Cudno je sto umemo da kazemo kako smo propali, ali mi uopste nismo propali mi smo uvek na tom istom nivou i nemamo gde da se vratimo....
Imali smo kasni start iz objektivnih razloga, Turci su nas ogranicavali duzi niz decenija... Ali bez obzira na to, da nas zapad nije `90ih unazadio, danas bismo bili na mnogo vecem nivou u svakom pogledu. Te price o nesposobnosti Srba kao naroda su glupost