Zašto ne volim horoskop

Zato što su jedino društvenjaci pravi intelektualci, inženjeri su zatucani jednako kao vodoinstalateri
Hillary Clinton Agree GIF

Najviše fakultetski obrazovanih ljudi koji veruju u horoskop sam video baš među psiholozima. Kod inženjera i naučnika to je relativno redak slučaj.

Ti si svetli izuzetak od tog pravila, čestitam! :) :heart:

Ako te interesuje zašto ljudi VERUJU da horoskop radi, puno lepih radova na tu temu su napisali upravo psiholozi. Preporučujem Ivan Kelly, Džefri Din i naravno DEDA Betram Forer, koji su elegantno pocepali astrologe.
Ako sam dobro razumeo, pričaš da su ti psiholozi protiv asTROLogije? Hehe

Ako sam dobro razumeo, pričaš da su ti psiholozi protiv asTROLogije? Hehe
Ne baš, naprotiv.

Istina je da ima dosta psihologa koji veruju u astrologiju, procentualno. Ali opet, ima i mnogo onih koji ne da ne veruju, nego su objasnili na naučnoj osnovi zašto ljudi MISLE da astrologija radi, kad je jasno da ne radi. To je zanimljiva tema, kao klinac sam čitao njihove radove kao blesav.

Ne baš, naprotiv.

Istina je da ima dosta psihologa koji veruju u astrologiju, procentualno. Ali opet, ima i mnogo onih koji ne da ne veruju, nego su objasnili na naučnoj osnovi zašto ljudi MISLE da astrologija radi, kad je jasno da ne radi. To je zanimljiva tema, kao klinac sam čitao njihove radove kao blesav.

ChatGPT:

🔹 Bertram R. Forer.​

On je najpoznatiji po “Forerovom efektu”, poznatom i kao Barnum efekat.
To je fenomen gde ljudi prepoznaju opšte, neodređene tvrdnje kao da se odnose baš na njih.
Forer je 1948. dao studentima “lični test ličnosti”, ali svima isti tekst pun opštih rečenica tipa:

“Ponekad si društven i otvoren, a ponekad povučen i oprezan.”
“Imaš potrebu da te drugi cene, ali si ponekad previše samokritičan.”

Studenti su prosečno ocenili tačnost teksta sa 4.3 od 5 – verovali su da opisuje baš njih.
To je klasičan princip na kojem funkcionišu horoskopi i tumačenja natalnih karata.
👉 Forer je time dokazao da prepoznavanje nije dokaz tačnosti.

🔹Ivan Kelly.​

Kelly je kanadski psiholog i istraživač koji je proučavao astrologiju naučnim metodama.
Radio je brojne statističke analize i pokazao da nema korelacije između astroloških tvrdnji i stvarnih osobina, događaja ili inteligencije ljudi.
Njegovi radovi (npr. “Modern Astrology: A Critique”) često se koriste u naučnim udžbenicima kao primeri pseudonauke.
On kaže da astrologija uspeva jer koristi jezik koji deluje smisleno, ali ne zato što ima fizičku osnovu.

🔹Geoffrey Dean (Džefri Din).​

Dean je bio sam astrolog koji je kasnije postao naučni skeptik.
Jedno vreme je radio tumačenja horoskopa, ali je zatim empirijski testirao astrologiju i shvatio da rezultati nisu bolji od nasumičnih pogodaka.
Napisao je ogromnu knjigu „Recent Advances in Natal Astrology“, u kojoj analizira više hiljada slučajeva i pokazuje da astrologija ne funkcioniše kada se testira pod kontrolisanim uslovima.
Takođe je pokazao da astrologa ne spašava ni složenost sistema – više faktora ne znači više tačnosti.

Ukratko:​

• Forer → objasnio zašto verujemo da nas horoskop opisuje.
  • Kelly → naučno dokazao da nema empirijske osnove.
  • Deaniznutra razotkrio astrologiju kao pseudonauku.

Back