Evo ja cu ti dati odgovor. Ima jako puno odgovora zasto je zlato zapravo veoma lose.
Na primer neki od tih su:
1.) Populacija raste
Na primer uzimimo USA. Oni imaju 300 miliona stanovnika. 1-2% godisnje raste populacija svake godine. Jednostavno ti cak i da imas 300 miliona * 10 (recimo da svako ima po 10 zlatnika) sta ces da radis za 100 godina? Dakle zbog rasta populacije je nemoguce imati "zlato" kao valutu. Dolare samo nastampas kada zatreba zbog povecanja populacije i onda na taj nacin odrzavas koliko-toliko jednaku kolicinu novca po glavi stanovnika. To je ono sto se i desavalo sa ovim zadnjim QE programom u Americi ali na zalost mediji u Srbiji su to preneli na jedan potpuno pogresan nacin pa je nas narod u zabludi miselci da oni samo tako stampaju kad im i koliko treba.
2.) Zlato sve manje vredi
Sve zapadne zemlje polako izbacuju zlato iz upotrebe gde god mogu. Zlato vrtoglavo gubi vrednost i samo se smeju drzavama kao sto je Rusija koje su kupovale zlato kada je bila najvisa vrednost. ;-)) Jednostavno Putin pokazuje elementarno nepoznavanje ekonomije.
Evo ovde grafikon vrednosti zlata
http://goldprice.org/gold-price-chart.html
Rusi su kupovali zlato kada je bilo od 1300-1700 ;-))) a nastavljaju to i danas. Trend zlata je da pojeftinjuje i moguce je da ce na kraju vredeti 200-300 po unci.
3.) Proizvodnja zlata
Godisnje se proizvede 2500 tona legalnog prijavljenog zlata. Sa razvojem tehnologije u buducnosti MOGUCE je da ce biti proizvodnja zlata povecana na 100x ili na 1000x. Vise zlata na trzistu = niza cena. Kao sto su danas tehnologijom Amerikanci uspeli da iz obicne stene dobijaju naftu (zato je vrtoglavo pala cena nafte) tako je moguce da ce u nekom skorijem periodu izaci tehnologija koja ce omoguciti da se iz drugih sastojaka napravi zlato. (To je ujedno i jedan od razloga sto vrtoglavo pada cena zlata). Upravo razvoj nove i efikasnije tehnologije ce dovesti do toga da cena zlata postane = ceni peska.
http://www.bnn.ca/News/2014/11/28/US-gold-production-now-cheaper-than-Africa.aspx
Nadam se da ce Rusija to sto kasnije shvatiti ;-)))))
Razloga ima jos jako puno u svakom slucaju zlato nije pouzdano i nije jednostavno za prenos vecih kolicina. Mnogo je efikasnije imati dolare i te dolare elektronski transferovati. Mogo vise i bolje ces sacuvati vrednost X ako cuvas u dolarima nego u zlatu. Dolar zapravo ima vrednost koja raste i treba da se zapitas sto svi daju najnize kamate ako se 'stedi' u dolarima.
Cak mnogo vecu sansu na dugorocno cuvanje vrednosti ima BitCoin nego zlato/srebro.
Ja licno sam prodao sve sto sam imao u zlatu u kuci. Nemam vise ama bas nista i to savetujem svima. Jednostavno kupovati zlato je suludo to ti je isto kao da kupujes vodu iz okeana ili pesak sa plaze.