Zašto mozak vrlo neobično pamti ono što i nije nešto bitno? Kako postići ravnotežu u pamćenju.

Davno sam procitala da mpzak sam bira selekciju sta mu je bitno a sta ne

Tačno !
Da nije toga ja bi pukao odavno
U ovu moju " Ludu glavu" samo ulaze informacije -ništa ne izlazi , kao "Google" , reči , slike , muzika pamtim sve zvukove mirise gestove , osećanja ljudi oki mene , izrečene reći poglede .......
I tako decenijama .
Pomaže mi što ceo život pišem nešto po nekim skriptama , na blogu , na kompu imam 500 GB tekstova, slika , nekih mojih razmišljanja
Izgledam sklerotičao -pogubljeno , zanesen i zaboravan !
Nije tako !
Kako radim i zavisan sam isključivo od svoje elokvencije , zanata i viština koje posedujem mozak mi je drilovan da brzo razdvaja bitno od nebitnog kako bi bio efikasan .
Mozak ništa ne zabiravlja , smo potiskuje ono manje važno čak do podsvesti .Kad mi zatreba samo razmišljam o tome i informacija se pojavi u nekom vremenskom periodu
Imam tu sreću da mi to mozak sve odradi u toku sna od jedno 4-6 sati
Znam da ga preopteretim baš kad imam neke stresne sitacije i da ga izradim ponekad -da ga prisilim da me sluša
Na kraju kad vidim da ću da puknem , padam u neku latentnu komu .
Hibernaciju i ne budim se dok se ne napravi komplet reset !
Tako se brani valjda , mene i organizam
Keva mi je pričala još dok sam bio mali da sam sve moje dečije bolesti prespavao , ai kao odrastao
Ljudski mozak je čudo nad čudima !

Tačno !
Da nije toga ja bi pukao odavno
U ovu moju " Ludu glavu" samo ulaze informacije -ništa ne izlazi , kao "Google" , reči , slike , muzika pamtim sve zvukove mirise gestove , osećanja ljudi oki mene , izrečene reći poglede .......
I tako decenijama .
Pomaže mi što ceo život pišem nešto po nekim skriptama , na blogu , na kompu imam 500 GB tekstova, slika , nekih mojih razmišljanja
Izgledam sklerotičao -pogubljeno , zanesen i zaboravan !
Nije tako !
Kako radim i zavisan sam isključivo od svoje elokvencije , zanata i viština koje posedujem mozak mi je drilovan da brzo razdvaja bitno od nebitnog kako bi bio efikasan .
Mozak ništa ne zabiravlja , smo potiskuje ono manje važno čak do podsvesti .Kad mi zatreba samo razmišljam o tome i informacija se pojavi u nekom vremenskom periodu
Imam tu sreću da mi to mozak sve odradi u toku sna od jedno 4-6 sati
Znam da ga preopteretim baš kad imam neke stresne sitacije i da ga izradim ponekad -da ga prisilim da me sluša
Na kraju kad vidim da ću da puknem , padam u neku latentnu komu .
Hibernaciju i ne budim se dok se ne napravi komplet reset !
Tako se brani valjda , mene i organizam
Keva mi je pričala još dok sam bio mali da sam sve moje dečije bolesti prespavao , ai kao odrastao
Ljudski mozak je čudo nad čudima !
Ništa ne zaboravlja.Meni se ponekad samo pojavi slika u glavi Neko lice,događaj,reč.
Čak se i osećaja sećam koje sam doživljavala u nekim situacijama.
Kod mene su glavni okidač snovi i mirisi.Oni naročito.

Ja sam opet veoma lucidno sanjao

Baš ono....izražen stil detaljizma kroz snove....nekakva čudna igra koji mi valjda podsvijest šalje

Ili mi ne šalje , nego jednostavno sam ponekad izoštrenog pamćenja... fascinantna je ta količina povremene izrazito dobre i jake koncentracije u snu
..sjećanje na neke radijske i televizijske emisije od prije 10 15 20 godina...onda neko miksano sjećanje

Sjecanje na neke filmske scene, utakmice, razgovore za posao...di je to bilo..taj prijelaz 2021 listopad do par dana prije Božića 2021.......uglavnom ja sam u listopadu 2021 pa do prsima 2021 imao čak 16 neuspješnih razgovora za posao...tek je 17ti uspio.... nevjerojatno i fascinantno da....nocas sam nekako u snu prošao kroz to doba...kroz te emocije ...kroz...eh .....,.....ma baš čudno...ono......oko za detalje mi noćas bilo na velikom nivou....prostori, sjećanja , Osječaji, tjelesno fizičke aktivnosti, znanje o neznanju....al šta je fascinantno baš fasciniraju će......tih dana...u rpsoincu 2021....nađem posao u slžklafištu službe za dostavu........znači to je dućan zatvorenog tipa.....ljudi nazovu i nas pet šest šta smo tamo idemo po te stvari.....al ducan pet šest puta površine veći nego ovo što sad radim..
..eh...a dobio sam otkaz četvrti dan jer sam bio prespor
......al kak kad...npr neka pašteta crvena 110g kaj još celulit karakiram ne...imate oko sedam osam sličnih vrsta...ko će da se snađe ...al fascinantno mi bio..i tak..nakon toga...sam radio call centar......to sam našao istih dana..par dana prije Božića 2021 al sam zamolio da me pričekaju dva tri tjedna

Jer nisam bio siguran dal' ću uspjeti u tom poslu

Eh, da, iako su prośle dvije godine, i dalje mi je ovo fascinantno, koliko mozak pamti tih detalja koji realno baś i nisu neśto bitni i vaźni....u ćemu je kvaka?

Je li zaista slobodno vrijeme postalo prenebistro, pa se misli automatski slaźu poput Lego kockica da se dogodi kako većina bliskoproślosnih, i relativno sadaśnjih misli su ipak relativno slićna kao prije dvije, tri, pet, osam pa i viśe godina?

Dva pitanja...

Što je važno?

Kako odrediti mozgu što će pamtiti?
Vaźno je i bitno ono osnovno za źivot - npr. dobra prehrana, uvjeti za źivot, dobar posao {ljubavna uspjeśna veza je bonus{koji je {po}nekad jako teśko postići}

Mozak ima svoj stil temeljen na prethodnim istraźivanjima i iskustvima.

Back