Zasto ljudi mrze Belorusiju?

• Začetnik teme Začetnik teme vojo3
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Taj "vodja" se zove predsednik ili vodja drzave (Head of state) i izabran je na demokratskim izborima.
Eto na primer u Velikoj britaniji Vodja Drzave nije nikad izabran na demokratskim izborima a ima absolutnu vlast
(Beyond the law) i pravo da smeni koga hoce bez ikakvog obrazlozenja. Rusija takodje ima gradjane (citizens) dok
tvoja voljena Britanija ima feudalne "Subjects of his majesty".
:D :hahaha::rotf:
Ако си мислио на краљицу, онда си се баш осрамотио од незнања.

Формално, „краљица Енглеске“ (тачније краљица Уједињеног Краљевства) има врло ограничене надлежности, јер је Велика Британија парламентарна монархија. Њена улога је углавном церемонијална и симболичка, а стварна власт је у рукама парламента и владе (премијера и министара).

Ево шта обухватају њене надлежности:

1. Уставне и државне дужности (формалне, али без стварне моћи)​

• Потписивање закона: сваки закон који донесе парламент мора добити „краљевску сагласност“ (Royal Assent), али ово је увек формалност – монарх нема право вета.
  • Именовање премијера: званично краљица именује премијера, али у пракси је то увек лидер странке која има већину у парламенту.
  • Отварање и распуштање парламента: краљица чита „Краљичин говор“ (Queen’s Speech) којим представља владин програм, али текст припрема влада.
  • Именовање министара, судија, бискупа, високих званичника – све је то формалност, на предлог владе.

2. Симболичка улога​

• Она је шеф државе, симбол јединства и традиције.
  • Представља Британију у иностранству (државне посете, сусрети са страним лидерима).
  • Врховни је поглавар Англиканске цркве.
  • Командант оружаних снага (али војску у пракси контролише парламент и влада).

3. У пракси​

• Монарх не доноси политичке одлуке.
  • Дужан је да буде политички неутралан.
  • Може да „саветује, упозорава и охрабрује“ премијера у приватним недељним аудијенцијама, али нема право да одлучује.

👉 Дакле, иако се формално каже да краљица „влада“, у стварности она не управља државом – то ради парламент и влада. Њена улога је да буде симбол континуитета, традиције и националног идентитета.

Zasto je Belorusija nekima odraz totalitarizma,diktature,katastrofe???
Je li to zato sto ne svira kako Zapad dune.
Drze se Rusije,ne dozvoljavaju Nato uticaj tamo,jedna su od najrazvijenijih drzava Istocne Evrope, a i Lukasenko izgleda kao super lik za razliku od ovog njegovog imenjaka..Mozda nekome izgleda kao moderna interpretacija ili reinkarnacija Staljina,ali covek je ocuvao svoju drzavu,neda nikome pamet da mu soli,nije je uveo u sukob,a i tamo nema sada demonstracija iako su bile 2021 jer nije hteo Korona zabludu valjda?
To meni nije totaliritarizam nikakav vec prava sloboda sa pravim liderom i vodjom koji vodi svoju zemlju.Aleksandar nas posetio 1999 te mu se mi oduzili sankcija ne znam ni zbog cega?
Zbog neprestane antiruske propagande izvesnih medija.

Ah da, klasična mantra, svaki protest protiv diktatora automatski je „zapadna zavjera“ i svi demonstranti su „strani plaćenici“. Jer, naravno, u tvojoj verziji stvarnosti, narod nikad ne može imati opravdan razlog za pobunu protiv autokrata koji vlada desetljećima bez slobodnih izbora.

A ako je sve to bila „zapadna zavjera“, kako objašnjavaš stotine tisuća Bjelorusa na ulicama 2020.? Jesu valjda svi primali dolare iz nekog tajnog CIA ureda u Minsku? Možda su im i bake i djedovi plaćeni agenti?

I da, Lukašenko ih je pohapsio, samo što su među njima bili novinari, studenti, učitelji, radnici, obični građani koji su se usudili reći da ne žele doživotnog predsjednika. Ali jasno, bolje ih je zatvoriti i zalijepiti etiketu stranih agenata nego priznati da narod možda ne želi živjeti u sovjetskom muzeju na aparatima Moskve.
Da je Tuđman mogao da živi kao neka kornjača sa Galapagosa ti bi govorio o volji naroda a ne o autoktratiji.

Ако си мислио на краљицу, онда си се баш осрамотио од незнања.

Формално, „краљица Енглеске“ (тачније краљица Уједињеног Краљевства) има врло ограничене надлежности, јер је Велика Британија парламентарна монархија. Њена улога је углавном церемонијална и симболичка, а стварна власт је у рукама парламента и владе (премијера и министара).

Ево шта обухватају њене надлежности:

1. Уставне и државне дужности (формалне, али без стварне моћи)​

• Потписивање закона: сваки закон који донесе парламент мора добити „краљевску сагласност“ (Royal Assent), али ово је увек формалност – монарх нема право вета.
  • Именовање премијера: званично краљица именује премијера, али у пракси је то увек лидер странке која има већину у парламенту.
  • Отварање и распуштање парламента: краљица чита „Краљичин говор“ (Queen’s Speech) којим представља владин програм, али текст припрема влада.
  • Именовање министара, судија, бискупа, високих званичника – све је то формалност, на предлог владе.

2. Симболичка улога​

• Она је шеф државе, симбол јединства и традиције.
  • Представља Британију у иностранству (државне посете, сусрети са страним лидерима).
  • Врховни је поглавар Англиканске цркве.
  • Командант оружаних снага (али војску у пракси контролише парламент и влада).

3. У пракси​

• Монарх не доноси политичке одлуке.
  • Дужан је да буде политички неутралан.
  • Може да „саветује, упозорава и охрабрује“ премијера у приватним недељним аудијенцијама, али нема право да одлучује.

👉 Дакле, иако се формално каже да краљица „влада“, у стварности она не управља државом – то ради парламент и влада. Њена улога је да буде симбол континуитета, традиције и националног идентитета.
Pre bi se reklo da si se ti osramotio od neznanja.
Ta prica o "Ceremonijalnoj i simbolickoj ulozi" je prica za malu decu.
Britanski Monarch je "Above the law" (Iznad zakona) a Britan nema citizens nego "Subjects of his Majesty"
sto odgovara feudalnom uredjenju zamlje.
https://thisvsthat.io/citizen-vs-subject
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/magazine/4191613.stm
Britanski Monarch ima pravo da raspusti Parlament i smeni Prime minister bez obrazlozenja
i to ne samo u Britaniji nego i u Kanadi, Novom Zelandu i Australiji sto se i desilo 1974 kada je
bio otpusten Australijski parlament i smenjen Gough Whitlam koji se zalagao za nezavisnu Australiju.
https://en.wikipedia.org/wiki/Gough_Whitlam

Drze se Rusije,ne dozvoljavaju Nato uticaj tamo,jedna su od najrazvijenijih drzava Istocne Evrope, a i Lukasenko izgleda kao super lik za razliku od ovog njegovog imenjaka..Mozda nekome izgleda kao moderna interpretacija ili reinkarnacija Staljina,ali covek je ocuvao svoju drzavu,neda nikome pamet da mu soli,nije je uveo u sukob,a i tamo nema sada demonstracija iako su bile 2021 jer nije hteo Korona zabludu valjda?
To meni nije totaliritarizam nikakav vec prava sloboda sa pravim liderom i vodjom koji vodi svoju zemlju.Aleksandar nas posetio 1999 te mu se mi oduzili sankcija ne znam ni zbog cega?
Зато што никад нису били тамо и зато што су горди, поводљиви и необразовани.

Belorusija je sjajna drzava,koja me podseca na italija na Musolini.Prema meni kao etatist,italijanski fasizam je najbolji politicki sistem.
Vodeci princip italijanskog fasizma je:"Sve u drzavi, nista van drzave, nista protiv drzave"-tako bi morali da funkcionise svaka normalna drzava i drustvo prema meni.Kao Belorusija danas,i Italija na Musolini.

Niko ne mrzi Belorusiju, naprotiv, to je predivan narod

Svaki normalan čovek mrzi Lukašenka iz dna duše.

Očigledno nikada nisi imao prilike da razgovaraš sa Belorusima čim sve svoje zaključke donosiš na vrlo pogrešnim pretpostavkama.

Očigledno nikada nisi imao prilike da razgovaraš sa Belorusima čim sve svoje zaključke donosiš na vrlo pogrešnim pretpostavkama.
Najbolje bi bilo da u ime rušenja Lukašenka, dovedu kod sebe zapadne krvopije i perverznjake. Da naprave sebi lepe, demokratske gradove kao Filadelfija npr.

Belorusija može da posluži kao primer za ceo slovenski i pravoslavni svet kako da izgradi jedno zdravo društvo, i kako da tretira prirodu u svojoj zemlji.
Прво, ми већ имамо аутократу Вучића који има диктаторске тенденције као Лукашенко.
Друго, наш диктатор такође има подршку великог брата, само што Лукашенко има Путина, а Вучић има и Путина и запад, али питање је ко ће га први пустити низ воду.
Треће и српски и белоруски народ мора да трпи тиранију диктатора, уместо да попут нормалних држава имамо слободне изборе, демократију, слободно тржиште, институције које су јаче од самовоље политичара итд.
Белорусија нема државу, нема институције, већ има једну свињу политичара који сматра да је он држава. Сутра ако осети да ће да умре, може урадити свашта свом народу и држави.

Белорусија може да послужи као пример за наш свет, али не да нам буде пример покварени политичар који је укинуо демократију и увео диктатуру и који држи свој народ у тамници. Пример треба да нам буде белоруски народ.

Политичари су у 90% случајева тежак шљам и само будала може служити њиховим мафијашким и издајничким интересима.
Ајде разумем, ако имаш неке користи, али ако то радиш за џабе, онда си будала.
Шта сваки народ који има могућност политичког избора треба да ради ? Да их мења нон-стоп, да забрањује старе политичаре и странке, да увек бира младе са свежим идејама и да онда и њих мења, како не би осетили моћ и окренули се попут Вучића и Милошевића против народа, цркве, институција итд.

Najbolje bi bilo da u ime rušenja Lukašenka, dovedu kod sebe zapadne krvopije i perverznjake. Da naprave sebi lepe, demokratske gradove kao Filadelfija npr.
Идеш из крајности у крајност. С.А.Д. је као Кина, као Русија, то нису државе, то су ''континенти'', другим речима огромне државе, непојмиве за просечног човека који живи у малој или држави средње величине.

Пошто те нисам ставио на игнор значи да ниси ћаци, али јеси обожаватељ диктатуре и тоталитарних режима и робовања под диктатором, која би за узврат ти дала као неку сигурност. То је утопија.
Ево ти Вучића дикатора кога подржава и Путин и запад, па немамо сигурност, а имамо криминал и беду.
Перверзњаци се не рађају само на западу, ево ти Вучића и његове болеснике, има тога и на истоку, па и ми смо неки као исток.

Да се не лажемо, волим и ја диктатуру, али да ја будем диктатор попут Лукашенка или још гори да будем, небитно фашиста или комуниста или неки хибрид, само под условом да не морам много да се цимам, да ме неће смакнути запад или исток или још горе народ, као у Непалу.
А да будем роб попут тебе, то не желим ни у лудилу, јер нисам субмисиван, не ложим се на то.

Ево ти ''руска Филаделфија''. Свака велика држава има Филаделфије. Има тога и Кина.

Ne smeta ona "nekima" - nego bandi koja vlada svetom, jer Lukašenko neće da sprovodi njihovu agendu.
Za razliku od Putina, ili ovog našeg Veleizdajnika.

Сваки нормалан човек цени и поштује Лукашенка јер је спречио да Белорусија доживи судбину Украјине, која је на свом евроатланском путу постала разваљена и разлупана прћија, са најгором демографском и економском ситуацијом у читавој Европи.

Сваки нормалан човек цени и поштује Лукашенка јер је спречио да Белорусија доживи судбину Украјине, која је на свом евроатланском путу постала разваљена и разлупана прћија, са најгором демографском и економском ситуацијом у читавој Европи.

Cene ga i poštuju samo neniformisani rusofili koji ni Rusiju a posebno ne Belorusiji nikada uživo videli nisu niti su imali prilike da pričaju sa Belorusima

Kad bi imao prilike da porazgovaraš sa običnim, normalnim ljudima iz Belorusije, posebno sa mlađima, počeo bi i ti da ga mrziš i prezireš iz dna duše

Back