Zašto ljudi koji su žrtve nasilja osećaju sramotu?

U današnjoj izjavi gospodina Raše Popova, u Jutarnjem programu, kod Jovane i Srđana, opisujući događaj sa napadom grupe romske dece, na njega, u više navrata je pomenuo kako se on stidi tog događaja.

Zašto je žrtve sramota, nasilja koje je izvršeno nad njima?

Ako nista drugo, a ono zato sto nije isti kao i nasilnici. I sto verovatno ima savesti i za druge, a ne samo za sebe. Neki ni za sebe nemaju...

Kud od Raše da traže pare...Pa on bi poginuo i za tu siću-slagao je da im davao siću!
Moja ćera ga dobro zna-snimala je s njim...
No,svakako da je katastrofa to gubljenje nadzora nad domcima! Vaspitače na odgovornost i u bajbokanu!
Policija je ovog puta reagovala jer je Raša u pitanju-inače ih to ne zanima...Ti iznosi su za njih mali i ne izlaze
na teren za "siću"
Inače je ovu priču o stidu smislio naknadno! Bio je odmah jako uplašen,a stid je strah!
U pitanju je potiskivanje straha koji ostaje u svesnom podkorteksu na nižem emotivnom stepenu-obićno kao stid.

Kud od Raše da traže pare...Pa on bi poginuo i za tu siću-slagao je da im davao siću!
No,svakako da je katastrofa to gubljenje nadzora nad domcima! Vaspitače na odgovornost i u bajbokanu!
Policija je ovog puta reagovala jer je Raša u pitanju-inače ih to ne zanima...Ti iznosi su za njih mali i ne izlaze
na teren za "siću"
Inače je ovu priču o stidu smislio naknadno! Bio je odmah jako uplašen,a stid je strah!
U pitanju je potiskivanje straha koji ostaje u svesnom podkorteksu na nižem emotivnom stepenu-obićno kao stid.

Otkud to da bi poginuo za sicu?

Nesrecom se niko ne ponosi, posebno ako je to kao sto Rasa kaze u crnoj hronici.
Da vaseg dedu, oca neko pretuce i da to bude u svim novinama, sigurno nikom ne bi bilo svejedno.

Ili cak da smo mi zrtve nasilja, time se ne ponosi, jer pokazujemo nemoc, slabost, a ako znamo da smo nemocni, slabi, nesposobni da se odbranimo, to jos vise pokopava.
Jednostavno nema sigurnosti onda.

Osecas se ponizeno, oskrnavljeno. Nasilje je nasilje ali zavisi i kakva vrsta nasilja je u pitanju i u kom periodu zivota je nad nekim izvrseno ili vrseno nasilje , zlostavljanje. Cecto se kod zrtve javlja i osecaj krivice bez obzira sto zrtva nije dala ni mrvicu povoda. Osecaj sramote se javlja zbog narusenog samopouzdanja. Onda tu idu razne reakcije sredine ... Koliko god neko tvrdio da ga zabole za misljenje okoline, osobama sa poljuljanim samopouzdanjem ce njihova reakcija predstavljati dodatno opterecenje, posebno ono otvoreno pokazivanje sazaljenja koje ce pre doprineti da se neko jos vise oseca ko g...o, nego sto ce mu koristiti.

Osecas se ponizeno, oskrnavljeno. Nasilje je nasilje ali zavisi i kakva vrsta nasilja je u pitanju i u kom periodu zivota je nad nekim izvrseno ili vrseno nasilje , zlostavljanje. Cecto se kod zrtve javlja i osecaj krivice bez obzira sto zrtva nije dala ni mrvicu povoda. Osecaj sramote se javlja zbog narusenog samopouzdanja. Onda tu idu razne reakcije sredine ... Koliko god neko tvrdio da ga zabole za misljenje okoline, osobama sa poljuljanim samopouzdanjem ce njihova reakcija predstavljati dodatno opterecenje, posebno ono otvoreno pokazivanje sazaljenja koje ce pre doprineti da se neko jos vise oseca ko g...o, nego sto ce mu koristiti.

Ali on je izlaskom u javnost s ovom pričom ipak učinio nešto korisno za zajednicu, ispričao je kako izgleda napad, kako deluju napadači, na koji način se ipak odbranio od najgoreg, a to je da uđu u njegov stan, tamo ga prebiju, a možda i ubiju i opljačkaju... Njegova priča u javnosti je ipak bila poučna za mnoge, posebno za stare, koji će nadam se, nakon ovoga, naći i neki način da se samoorganizuju i odbrane, a i za društvo u celini, koje će nakon ovog događaja razmisliti i o kaznenoj politici prema maloletnim delikventima, posebno povratnicima.

Ali on je izlaskom u javnost s ovom pričom ipak učinio nešto korisno za zajednicu, ispričao je kako izgleda napad, kako deluju napadači, na koji način se ipak odbranio od najgoreg, a to je da uđu u njegov stan, tamo ga prebiju, a možda i ubiju i opljačkaju... Njegova priča u javnosti je ipak bila poučna za mnoge, posebno za stare, koji će nadam se, nakon ovoga, naći i neki način da se samoorganizuju i odbrane, a i za društvo u celini, koje će nakon ovog događaja razmisliti i o kaznenoj politici prema maloletnim delikventima, posebno povratnicima.

Ja sam pisala o nasilju uopste, o ljudima koji trpe razne oblike nasilja. Pitanje - "Zasto ljudi koji su zrtve nasilja osecaju sramotu? "
Nigde nisam napisala da ne treba govoriti o tome sta im se desava.

U današnjoj izjavi gospodina Raše Popova, u Jutarnjem programu, kod Jovane i Srđana, opisujući događaj sa napadom grupe romske dece, na njega, u više navrata je pomenuo kako se on stidi tog događaja.

zato što je najteža posledica svakog nasilja poniženje. uz poniženje uvijek ide stid. povreda dostojanstva, integriteta. unižavanje

i svako se nasilje na kraju svede na psihološko nasilje

na teren za "siću"

nikada neću razumjeti ovakvu reakciju.
zanemaruješ bol koji je taj čovjek proživio i skrećeš pažnju na njegovu ličnost. kao da indirektno dovodiš u pitanje da li je on to zaslužio. a fora je da niko ne zaslužuje nasilje, da je narkoman bio u pitanju, najveći škrtac, bilo ko.
nije važno ko je on i kakav.

To jeste tako .. samo - zasto ?

Ko je od vas citao o 23-godisnjoj Turkinji iz Nemacke, koja je umrla u pokusaju da odbrani dve maloletnice od nasrtaja agresivnog momka.

Udario je pesnicom, od cega je tresnula glavom o beton. Mozdani udar i smrt.
Decka su na licu mesta uhapsili, devojcice se nisi javljale policiji..iako je cela Nemacka brujala o tome.

Psiholozi kazu da je zbog osecaja krivice. Kakve krivice-one nisu odgovorne ...

Ljudska psihologija je cudna i tajanstvena.

"Човек који проси одриче се свог људског достојанства", Раша Попов.
Нетачно. Човек проси да би преживео. Човек који не може да ради или не може да нађе посао. Можда га је баш достојанство истерало на улицу? Није хтео никоме да љуби позадину...
Чудно да онај који овако мисли сам изгледа као просјак?? Да ли је ико питао Попова зашто носи браду која је неуредна и нештуцована? А ни коса му није ништа уреднија? Зима му по лицу?

Моје мишљење је да се Попов уреедно носи, не би га обешењаци ни напали.

zašto žrtve nasilja nisu enki probistveti, galamdžije, ljudi bez merila isl
nego slabi, nesigurni, napaceni, stari...
nasilje je takvo da se jači iživljava nad slabijim
slab uvek ima moralne i druge norme koje ga ograničavaju
dok jači ima slabe ili potpuno drugačije norme, a fizičku snagu da napadne

- - - - - - - - - -

Ljudska psihologija je cudna i tajanstvena.

zapravo je vrlo jednostavna i jasna ;)

Zašto osećaju stid? Zato što im je uništeno dostojanstvo, zato što su poniženi kao ljudska bića, zato što je to udar na čovekovu ličnost, čovekov ponos. Otud kod žrtava nisko samopoštovanje, krivljenje sebe, iako realno nema razloga za osećaj krivice. Onda žrtva postavlja sebi pitanje: zašto baš ja? Mora da mi se to desilo zato što sam loša osoba, sigurno sam to zaslužio/zaslužila...ili: možda sam mogao bolje da se odbranim, a pošto nisam, ja sam kriv/kriva...

Poslednja izmena:

Back