Zasto ljudi brane crkvu?

• Začetnik teme Začetnik teme Orvel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Otkuda znash da ih nema. Pismeni su. Namerno sam poceo jako siroko da bi sama duskusija mogla biti sto obuhvatnija, a ne da se svede na dnevnu politiku, i diskusiju tipa moj pop vozi dzip. Da je crkva bila znacajna za vreme Otomanskih osvajanja - jeste. Pa tad i nismo imali drugo pribeziste od kulture. Ako narodu oduzmesh drzavni aparat, teritorije, vlast, ostaje mu samo jezik, kultura i duhovnost. Nis mi odgovorio za paganizam i tada su ljudi imali odredjeni osecaj identiteta koji im nije davala pravoslavna crkva.
Napravio sam gresku u kucanju(nisam sekretarica) mislim na nekritichki. Da sam hteo da pricam o Canku, b92 itd.... postavio bih temu na podforum Politika. A sto se tiche pedofilila, koliko ti imash godina? :lol:

Orvel:
Otkuda znash da ih nema. Pismeni su. Namerno sam poceo jako siroko da bi sama duskusija mogla biti sto obuhvatnija, a ne da se svede na dnevnu politiku, i diskusiju tipa moj pop vozi dzip. Da je crkva bila znacajna za vreme Otomanskih osvajanja - jeste. Pa tad i nismo imali drugo pribeziste od kulture. Ako narodu oduzmesh drzavni aparat, teritorije, vlast, ostaje mu samo jezik, kultura i duhovnost. Nis mi odgovorio za paganizam i tada su ljudi imali odredjeni osecaj identiteta koji im nije davala pravoslavna crkva.
Nisi ni ti meni odgovorio mnogo toga, no dobro :grin: .
Uostalom ako je sustina teme zaista istorijskog karaktera onda ok, ali opet iz uvodne teme se nikako ne stice takav utisak ( a onda bolje da se nisam ni ukljucivao jer ove istorijske diskusije imaju tendenciju da se otegnu do sledece Nove :roll: ).
Sto se tice tvog pitanja, nije bas ispravno reci da su u dobrom delu srednjeg veka evropski narodi bili nacionalno definisani, a kamoli u "mracnom delu" dok su jos bili pagani. Srbi, kao i Hrvati i ostali, u vreme doseljavanja ili prvog pravog opisa u De Administrando Imperio su bili pre svega pleme, a nacija ce postati MNOGO kasnije. A naravno, jedna od najbitnijih tacaka na tom putu bila je upravo autokefalna srpska crkva.

marko717:
Кад видиш једног попа како вози најновијег ''пасата'' ти га упамтиш, али кад видиш попа како иде пешке то ти не остави неки утицај,па и не обратиш пажњу.Истина је да су и попови људи,и нису сви исти,не можеш све кривити зато што је њих неколико грешно, а ко је нешто зас#ао њему иде на душу.
Што се мене тиче он си сам зна да ли је и колико упропастио свој дух,и то не само поп већ сваки човек,а ако је стварно неки ''опасни грешник'',он се не може сматрати ни попом ни верником,без обзира на то шта прича,или како изгледа,свако се може обући као поп али то ништа не значи.

vidish...
mene brine to,
shto na Politici
kad je bila ona afera sa Pahomijem
od njih dvadesetak-30 Pahomijanaca
samo jedan je reko da mu je opasno sumnjiv "ona shushumiga - Pahomije"
arandjel iz NS

ostali, ma vade ochi i na pomen!

a ko je gledo izjave onog degena pedofilskog... sve mu je jasno :(

Orvel:
Procitaj moje postove. Mislim da ces shvatiti sustinu. Nigde je nisam NAPAO, nego sam hteo da pokrenem Civilizovanu diskusiju. A zasto ti advokatisesh, mislish da crkveni oci nisu sami u stanju da se brane? Hriscanstvo mi se u osnovi dopada. Ali neke stvari mi nisu jasne i nikad mi nece biti. Razumem diskusije izmedju evolucionista i kreacionista, razum da crkva stiti svoje interese(pa bila je oduzimana imovina). I kao sto vidish moji postovi nemaju veze sa B92, Kandickom ili Sonjom Biserko? I ti si mi lepo dao argumentovano objasnjenje koje sam ocekivao. Ti si ustvari Defanzivan. A da perdstavlja kamen temeljac, pa Srbi su primili hriscanstvo, i ziveli su na ovim prostorima pre crkve, kao pagani, zasto onda paganstvo, kao izvorna religija- verovanje sa svojim obredima nije kamen temeljac. I to je deo istorije.

to nije deo srpske istorije
srbi su bili pagani
pa vecim delom katolici...

al to je opasno! 8)

istyorija srba i srbije pochinje od Sv Save (da citiram Svetog Jeremiju Forumskog, jedno govedo govedje... da se zaustavim ovde na opisu datog stvora... ne ide... 8) )

Salvantis
Sto se tice tvog pitanja, nije bas ispravno reci da su u dobrom delu srednjeg veka evropski narodi bili nacionalno definisani, a kamoli u "mracnom delu" dok su jos bili pagani.
Ne da nije ispravno, nego je u potpunosti netačno izjaviti tako nešto.
Pa me zato interesuje odakle onda ova dole tvrdnja:
Salvantis
Sto se tice kamena temeljca, pa naravno da su pravoslavna vera i autokefalna crkva nesto sto nas je na pocetku istorije definisalo kao naciju (a prava istorija ovog naroda, ne slucajno i pocnje sa Nemanjicima, ...
Priznaj da je ovo malo kontradiktorno sa onim prvim što sam od Tebe citirao.
Salvantis
Upravo je crkva bila nesto sto nas je vodilo kroz citavu istoriju, pogotovo tokom dugog perioda kada nismo imali drzavu.
Ovo je tačno, ali zarad još veće tačnosti potrebno je pošteno dodati da Crkva to nije radila iz nekog ogromnog altruizma, nego zato što je opstanak Srba kao etničke grupe predstavljao i egzistencijalni imperativ opravdanosti opstanka Crkve koja je sebe vezivala za tu etničku grupu.
Tu je i Srbima i njihovoj Crkvi pomoglo to što je osmanski sistem društvene organizacije počivao na tzv. milet principu, koji je garantovao "autonomiju" religijskim grupama i zbog kojeg je vremenom onda došlo do čvrstog spoja Crkve, kao religijske organizacije, i Srba, kao etničke grupe.

dadel:
Crkva je aparat,drzava je aparat.U crkvi ima losih sluzbenika u drzavi losih politicara.Svestenici rade na svoj nacin za narod politicari na svoj.Pitanje :
Zasto lakse i jednostavnije pljujete po svestenstvu i crkvi nego po drzavi i politicarima.Crkva sada nema vlast da kaznjava a drzava moze. Je li to razlog ?

Hm...ne,nije to to razlog...pogrešna postavka...svega...od političara se i očekuje da budu prljavi...od sveštenstva ne!Sveštenstvo treba da bude iznad...svetao primer onoga što predstavljaju...a šta to i što to onda predstavljaju uopšte!?Kod njih ni u jednoj varijanti ne sme da dođe do pokvarene jabuke...
Btw. nekada je i Crkva imala vlast...pa je i kažnjavala...opet dobar primer...da je nisu pljuvali i bili protiv...nebi imala koga da kažnjava...uostalom...ponegde još uvek kažnjava...

krauterbox:

Ovo je tačno, ali zarad još veće tačnosti potrebno je pošteno dodati da Crkva to nije radila iz nekog ogromnog altruizma, nego zato što je opstanak Srba kao etničke grupe predstavljao i egzistencijalni imperativ opravdanosti opstanka Crkve koja je sebe vezivala za tu etničku grupu.
Tu je i Srbima i njihovoj Crkvi pomoglo to što je osmanski sistem društvene organizacije počivao na tzv. milet principu, koji je garantovao "autonomiju" religijskim grupama i zbog kojeg je vremenom onda došlo do čvrstog spoja Crkve, kao religijske organizacije, i Srba, kao etničke grupe.

E kad moram da se vratim a taman sam posao....
Sta je kontradiktorno sa cime? Pojma nemam o cemu pricas, posto je sve sto sam napisao potpuno tacno i u skladu jedno sa drugim, a to sto si izvukao dve recenice van konteksta (i iz dva potpuno razlicita posta) uopste ne dokazuje bilo sta.
Najprositje receno, "definisanje" nacije, ili radjanje nacionalnog bica je dugotrajan proces, ne nesto sto nastane u jednom trenutku. Srpska nacija kao takva je pocela da se radja sa Nemanjicima, a protekao je duuug period da bi mogli da govorimo o naciji u smislu definicija iz XIX i XX veka.

Salvantis:
Samo si mi i ti jos falio pa da provedem Novu ovde sa vama i pricom o religiji, noju, pahomiju i potopu.

E nece da mogne, a mozda nastavimo ovo posle 7-8 januara, ili 13. ili vec kad se otreznim :D :D :D
tebe Pahomijanac niko nije zvao...
sad shto ti imash potrebu da drechish kad god neko pomene crkvu... tvoj problem 8)

krauterbox:
Ne da nije ispravno, nego je u potpunosti netačno izjaviti tako nešto.
Pa me zato interesuje odakle onda ova dole tvrdnja:

nije doshlo do spoja
vec do filtriranja

meni su bar 5 razlichita pahomijanca na forumu rekla da nemam prava da se izjashnjavam kao srbin, jer nisam krshten u SPC.
a kad sam reko da me zabole, i izjasnio se ko Torlak 8)
eeeeeeee
onda si trebao da budesh tu i prochitash sve gadosti i uvrede na moj rachun
a ovaj pahomijanski Tigar je narochito bio uporan 8)

ako je definicija Srbin=Clan SPC, ja to nisam, i nikad necu biti... i drago mi je 8)

crow:
sad shto ti imash potrebu da drechish kad god neko pomene crkvu... tvoj problem 8)
Sektas, izgleda cu bas morati da ti objasnim par stvari, kad vec od tebe ne mogu da imam mira ni za praznike.

Vidis, nisam znao da mi je potrebna neka posebna dozvola i odobrenje da bih ucestvovao u ovoj diskusiji. Ono ko zna, mozda si ti u medjuvremenu preuzeo vlasnistvo nad ovim forumom posto ionako konstantno pokusavas da ga pretvoris u sektasko, antihriscansko, pre svega antipravoslavno, orgijanje. JESI LI?
Nisam ni mislio, pa bi zato mogao da se uzdrzis od davanja naredenja nekome ovde, POGOTOVO NE MENI. JASNO?

Inace sta si se uhvatio za tog Pahomija? Prvo si se hvatao za Zagora, a sad si presao na Pahomija, pa samo o njemu blebeces. Mora da ima tu nesto :confused:
Ali kad vec volis da citas o slucajevima sexualnog zlostavljanja dece od strane svestenika, primeri rimokatolicke i protestantskih crkava u SAD:

In 2004-FEB, CNN was able to view a draft copy of a survey prepared by the church. It reveals that 4,450 of the 110,000 Roman Catholic clergy (4%) who served between 1950 and 2002 have been accused of molesting minors. This has resulted in 11,000 individual abuse claims filed against Catholic clergy during that interval.

In 2005-FEB, Dr. Kathleen McChesney of the U.S. Conference of Catholic Bishops said that the crisis is not yet over because thousands of victims across the country are still reporting the abuse. She said: "In 2004, at least 1,092 allegations of sexual abuse were made against at least 756 Catholic priests and deacons in the United States. Most of the alleged incidents occurred between 1965 and 1974. What is over is the denial that this problem exists, and what is over is the reluctance of the church to deal openly with the public about the nature and extent of the problem."

http://www.religioustolerance.org/clergy_sex6.htm

ili jos bolje ovo:

http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/americas/3872499.stm

Mada ti ono bese ne stojis najbolje sa engleskim (a i srpski ti ocigledno nije jaca strana ;) )

A vidim da pricas da volis Irsku, sigurno zbog cuvenog slucaja iz Ferns Dioceze:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ferns_Inquiry

kako bese:
crow:
svi smo mi irska...
Ja nisam.

Ako uspes da prevedes videces da je tvoj omiljeni pahoTeJe malo dete u odnosu na zapadne popove, ali izgleda da ti osecas neku specijalnu vezu jedino sa njime. Hm, da nije taj lik u svojim mladjim danima bio svestenik u sPalanci :confused:

PS jesi znao da ima jos smajlija na ovom forumu, osim tog sa cvikerima, ili jednostavno stalno volis da naglasavas nesto (da si slepac recimo :D ). Kliknes lepo napredno pa sacekas da se sa desne strane ucitaju smajliji (naravno , to sto imas net od 2b/minutu moze da bude problem, ali ko zna mora da je crkva i tu umesala prste )

Salvantis:
Sektas, izgleda cu bas morati da ti objasnim par stvari, kad vec od tebe ne mogu da imam mira ni za praznike.

Vidis, nisam znao da mi je potrebna neka posebna dozvola i odobrenje da bih ucestvovao u ovoj diskusiji. Ono ko zna, mozda si ti u medjuvremenu preuzeo vlasnistvo nad ovim forumom posto ionako konstantno pokusavas da ga pretvoris u sektasko, antihriscansko, pre svega antipravoslavno, orgijanje. JESI LI?
Nisam ni mislio, pa bi zato mogao da se uzdrzis od davanja naredenja nekome ovde, POGOTOVO NE MENI. JASNO?

Inace sta si se uhvatio za tog Pahomija? Prvo si se hvatao za Zagora, a sad si presao na Pahomija, pa samo o njemu blebeces. Mora da ima tu nesto :confused:
Ali kad vec volis da citas o slucajevima sexualnog zlostavljanja dece od strane svestenika, primeri rimokatolicke i protestantskih crkava u SAD:

In 2004-FEB, CNN was able to view a draft copy of a survey prepared by the church. It reveals that 4,450 of the 110,000 Roman Catholic clergy (4%) who served between 1950 and 2002 have been accused of molesting minors. This has resulted in 11,000 individual abuse claims filed against Catholic clergy during that interval.

In 2005-FEB, Dr. Kathleen McChesney of the U.S. Conference of Catholic Bishops said that the crisis is not yet over because thousands of victims across the country are still reporting the abuse. She said: "In 2004, at least 1,092 allegations of sexual abuse were made against at least 756 Catholic priests and deacons in the United States. Most of the alleged incidents occurred between 1965 and 1974. What is over is the denial that this problem exists, and what is over is the reluctance of the church to deal openly with the public about the nature and extent of the problem."

http://www.religioustolerance.org/clergy_sex6.htm

ili jos bolje ovo:

http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/americas/3872499.stm

Mada ti ono bese ne stojis najbolje sa engleskim (a i srpski ti ocigledno nije jaca strana ;) )

A vidim da pricas da volis Irsku, sigurno zbog cuvenog slucaja iz Ferns Dioceze:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ferns_Inquiry

kako bese:

Ja nisam.

Ako uspes da prevedes videces da je tvoj omiljeni pahoTeJe malo dete u odnosu na zapadne popove, ali izgleda da ti osecas neku specijalnu vezu jedino sa njime. Hm, da nije taj lik u svojim mladjim danima bio svestenik u sPalanci :confused:

PS jesi znao da ima jos smajlija na ovom forumu, osim tog sa cvikerima, ili jednostavno stalno volis da naglasavas nesto (da si slepac recimo :D ). Kliknes lepo napredno pa sacekas da se sa desne strane ucitaju smajliji (naravno , to sto imas net od 2b/minutu moze da bude problem, ali ko zna mora da je crkva i tu umesala prste )

prvo, mama ti je sektash, to smo vec apsolvirali 8)
drugo,

Salvantis:
Samo si mi i ti jos falio pa da provedem Novu ovde sa vama i pricom o religiji, noju, pahomiju i potopu.

E nece da mogne, a mozda nastavimo ovo posle 7-8 januara, ili 13. ili vec kad se otreznim :D :D :D

ja sam ti reko da te niko ne drzi ovde, putuj igumane... 8)

chetvrto,
crow:

nije bilo naredjenje, mucheniche... :D nisu ljudi slepci na istoriji ko shto su oni tvoji drugari na politici da mozesh da ih majesh tako jeftino...

peto,
super ti je odbrana pahomija 8),
ako, ako... u lepom se svetlu pretstavljate...

shesto,
ko se pa tebi obracao za irsku???
ja pricham s drugarima na forumu, ti se jado ubacujesh...
a toliko puta sam ti reko da nemam Pahomijeve sklonosti ka istom polu...

idi u vranje, naci ce Sveti Otac vreme i za tebe 8)

Jel to najbolje sto mozes?
:D :D :D

Bre, corowe jadan si da jadniji ne mozes da budes. Ni bednije kreature sa tako ogranicenim recnikom, gorom nepismenoscu, apsolutno nikakvim argumentima, ili bilo kakvim smislenim nacinom komunikacije od tebe, a koja se za cudo toliko napadno, bezobrazno i agresivno trci svuda. Kad ti covek pokaze i dokaze osnovne stvari, kreces sa ponavljanjem zaostalih ljakse forica, sabansko-cobanskih prostakluka i brdsko-planinskih primitivizama, koje tesko da pale i u toj tvojoj vukoyebini, tako da si cak si i u uvredama krajnje limitiran i nikakav.

Nego gde se ja to ubacujem, i koji si ti faktor ovde ili bilo gde drugde, na ovoj planeti, cak i u toj tvojoj selendri, da mi ti bedo bedna, izdajes neka pateticna naredjenja i odredjujes na kojoj temi cu da pisem a na kojoj ne? Sta si ti ovde, osim sto izigravas dezurnog satanistu?
Niko i nista corowe, niti ces ikada biti .

Nauci
prvo
makar
da upotrebljavas
vise od
jednog smajlija,
i da pises
vise od
tri-cetiri
reci u redu,
posto su ti
prosto prosirene
recenice
apsolutini
i krajnji
"intelektualni"
domet

:lol: .

Ocigledno ne znas ni da brojis posto ti posle dva ide CETIRI :shock: !!!!!!!!!

I da ti otkrijem nesto sto takodje ne znas, Papa nema sediste u Vranju. Naravno razumem ja da je za tebe Vranje najveca svetska metropola, i cudo nad cudima, u kojoj si mozda bio jedanput, dvaput i to da prodas prasice na stocnoj pijaci, ali nije Vatikan u Vranju, znas :twisted:

Uostalom imam ja pametnija posla pred docek, nego da gubim vreme na polupismenog cobandera sa teskim psiholoskim problemima, a KAD budem hteo pisacu GDE GOD JA HOCU, mada si ovaj podfroum ocigledno vec poprilicno usmrdeo svojim sektasenjem i gusenjem bilo kakve istorijske debate osim nekakvog ritualnog satanistickog bulaznjenja o religiji i crkvi koja ti iz samo tebi znanih razloga toliko smeta (a rekoh mora da ima veze sa PahoTiJe m i tvojim teskim detinjstvom o kojem zaista ne zelim nista da znam):

004-0709232332.jpg
004-0709232332.jpg
004-0709232332.jpg
004-0709232332.jpg
004-0709232332.jpg
004-0709232332.jpg
004-0709232332.jpg
004-0709232332.jpg
004-0709232332.jpg

@Salvantis
Stvar je u sledećem - prvo si rekao da "nije bas ispravno reci da su u dobrom delu srednjeg veka evropski narodi bili nacionalno definisani", a onda "da su pravoslavna vera i autokefalna crkva nesto sto nas je na pocetku istorije definisalo kao naciju (a prava istorija ovog naroda, ne slucajno i pocnje sa Nemanjicima, ..."
E to je kontradiktorno, jer ako "nije ispravno reći ..." kako Ti to onda govoriš za Srbe?
U srednjem vijeku nema nacija .., jedino kod Engleza i Francuza u kasnom srednjem vijeku mogu se pronaći neke naznake "pranacionalizma", ali i to samo nivou aristokratije.
Transformacija Srba, kao jezičko-religiozne zajednice, u novu zajednicu - naciju, je proces koji se odigrao tokom 19 v. i završen je pred Balkanske ratove. Model po kojem su Srbi prerasli u naciju je karakterističan za srednjoevropske nacije (tako se taj model i zove) i pod direktnim je uticajem prosvjetiteljstva i sa njim vezanog pojma suvereniteta naroda.
Nemanjići sa tim imaju veze zato što su dio istorije, čije je propagiranje imalo ogromnu ulogu u formiranju nacionalne svijesti.
Istorija je ono što zajednicu čini posebnom i što njezinim članovima daje osjećaj samopoštovanja. Ona je ono u čemu zajednica pronalazi simbole oko koje će se graditi nacionalna solidarnost i osjećaj pripadnosti. Sa njom povezana tradicija, mitovi i legende daju odgovore na pitanja "ko smo i odakle smo", a ti odgovori, političkim zahtjevima i težnjama zajednice daju legitimnost i jednu drugu težinu.
Ne slažem se da naša "prava istorija počinje sa Nemanjićima". Moja istorija je i Lepenski vir i i liri i Tračani i Kelti i rimske utvrde na dunavskom limesu, a naravno i Nemanjići. To tvoje shvatanje je produkt maestralnog (što jest' - jest', skidam kapu) djelovanja propagandne mašinerije SPC. Nisu bez veze svi Nemanjići sveci. To vrijeme saveza trona i oltara i srpske varijante vizantijskog cezaropapizma je nešto za čim SPC i danas žali.
Sa pričom o Nemanjićima, koji bijahu u našem početku, Crkva zapravo sebe stavlja u taj početak i želi da nas ubijedi da se nalazi u nekakvom imaginarnom nacionalnom DNK. I što je najvažnije ona je i uspjela u tome (to je ona "filtracija" o kojoj crow govori), a u suštini, iza svega toga stoji samo goli strah za svoju poziciju .., jer Srbe bez SPC mogu zamisliti, ali SPC bez Srba nikako ne mogu.

Зар овдашњи атеисти и пагани немају друга посла него да нападају Српску Правослвну Цркву?
Што се тиче греха и грешника...Има их у свакој верској организацији,па и у СПЦ.Људи греше...Али бих упутио ове што знају само да нападају,да прво погледају себе.Или нека прво почну са оптужбама на оне верске организације код којих је злочин био и јесте одобраван,озваничен и ''аминован''.Ту би већ могли да упуте критике на читаве организације које себе називају верским,а не да овде пљују по читавој једној Цркви зато што мисле да је неко унутар исте злоупотребио свој положај и углед и тако укаљао,пре свега свој,част и образ,а на крају и саме Цркве.Такви људи,сигурно,не припадају положају који носи велику одговорност и част,као што је то положај свештеника Божије Цркве.
Пошто је ово подфорум ''историја'',осврните се мало на прошле догађаје оних који себе називају ''Хришћанима'',а починише најгора злодела у историји човечанства у име Бога и ''Цркве''.Та (не)дела нису дошла од стране српског народа и његове верске заједнице,односно Цркве.

Иначе,овакви напади су или злонамерни или се чине у незнању.
Црква није суштина самој себи.Црква и јесте ту да би била веза са човеком и Творцем.Ако нема те везе и ако одбацујемо Бога,ми смо осуђени на пропаст.
Највећи део Цркве чине њени верници,људи који су свесни свог порекла и читавог универзума.Зато је напад на Цркву,уствари напад на право човека да буде слободан и да живи животом који је сам Бог наменио свим људима,дакле са Њим и у складу са Божијим заповестима.

Срећан Божић свима.Христос се роди!

Orvel:
Zasto ljudi brane crkvu i popove, cak i kad nesto ******? Mislim da je to potpuno nekrutkcki. Ali po svaku cenu. Popovi se mesaju u politiku, sto je ok, ali zasto su onda van kritike, koju podnose drugi politicari? NIJE MI CILJ DA UVREDIM VERNIKE. Nego da stvorim argumentovanu diskusiju! Jedna zena nece nikad biti matrijarh crkve(mozda je u pitanjima vere i intelingencije bolja od svojih muskih kolega?). Zaasto, toliko ljudi advokatise kad je u pitanju crkva?

Zato sto ljudi tu crkvu postuju, a politicare ne. Zato sto svestenici nisu politicari, i svaka paralela izmedju njih treba da se izbrise. Crkva je institucija koja zavredjuje najvece poverenje ovog naroda, i kao takva ga nikada nije izneverila. I kao logicna posledica, narod zna da ga ona ni u buducnosti nece izdati, i da ce uvek biti sa njim.
Razliciti ljudi percipiraju zivot oko sebe po razlicitim reperima, po nekim moralnim vrednosti nasledjenih od svojih dedova i oceva. Razumljivo je da dete jednog komuniste nece imati tu barijeru da najstrasnije popljuje crkvu i svestenstvo, dok ce dete jednog vernika imati osecaj da toliko slobodom u kritici direktno vredja vrednosti svojih roditelja.
U crkvu ulaze i monasi, jedna posebna kategoija ljudi, koji, po meni, zasluzuju svako postovanje, i kada pomislim na crkvu, nekako najpre pomislim na njih, na prave ljude vere, a ne da turbo popove u dzipovima. Prosto, kad nesto postujes, ne usudjujes se da ga vatreno nvo-ovski kritikujes i napadas (u princpiu, i nemas razloga za to, jer ni jedna odluka crkve nece bitno okrenuti tvoj zivot nagore, dok jedna odluka politicara moze dovesti u pitanje tvoju buducnost), vec biranim recima ukazes na nedostatke, iako si spreman da pred nekim stvarima i zazmuris, jer crkvu cine ljudi, a ljudi su jednako gresni... svuda.

"Razumljivo je da dete jednog komuniste nece imati tu barijeru da najstrasnije popljuje crkvu i svestenstvo, dok ce dete jednog vernika imati osecaj da toliko slobodom u kritici direktno vredja vrednosti svojih roditelja".

Не бих се сложила са овом реченицом.Не можемо да генерализујемо.И то није утврђено правило.Пре свега детету треба дозволити да само одлучи у једном периоду живота.Не наметати му нешто своје.Заправо треба му понудити неколико опција.

Орвел ниси ми одговорио шта ти је тачно значила она реченица.

Salvantis:
Jel to najbolje sto mozes?
:D :D :D

Bre, corowe jadan si da jadniji ne mozes da budes. Ni bednije kreature sa tako ogranicenim recnikom, gorom nepismenoscu, apsolutno nikakvim argumentima, ili bilo kakvim smislenim nacinom komunikacije od tebe, a koja se za cudo toliko napadno, bezobrazno i agresivno trci svuda. Kad ti covek pokaze i dokaze osnovne stvari, kreces sa ponavljanjem zaostalih ljakse forica, sabansko-cobanskih prostakluka i brdsko-planinskih primitivizama, koje tesko da pale i u toj tvojoj vukoyebini, tako da si cak si i u uvredama krajnje limitiran i nikakav.

Nego gde se ja to ubacujem, i koji si ti faktor ovde ili bilo gde drugde, na ovoj planeti, cak i u toj tvojoj selendri, da mi ti bedo bedna, izdajes neka pateticna naredjenja i odredjujes na kojoj temi cu da pisem a na kojoj ne? Sta si ti ovde, osim sto izigravas dezurnog satanistu?
Niko i nista corowe, niti ces ikada biti .

Nauci
prvo
makar
da upotrebljavas
vise od
jednog smajlija,
i da pises
vise od
tri-cetiri
reci u redu,
posto su ti
prosto prosirene
recenice
apsolutini
i krajnji
"intelektualni"
domet

:lol: .

Ocigledno ne znas ni da brojis posto ti posle dva ide CETIRI :shock: !!!!!!!!!

I da ti otkrijem nesto sto takodje ne znas, Papa nema sediste u Vranju. Naravno razumem ja da je za tebe Vranje najveca svetska metropola, i cudo nad cudima, u kojoj si mozda bio jedanput, dvaput i to da prodas prasice na stocnoj pijaci, ali nije Vatikan u Vranju, znas :twisted:

pa... dobro 8)
a da ti ipak odesh do vranja... da se malo smirish? 8)

Jesam, samo nis pazljivo citala. Smatram da je crkva koja je uporiste patrijahalnog drustva, namenilo zeni ulogu domacic. Mislim da crkva onemugacava emancipaciju zena. I da li neka zena postoji u Svetom Sinodu? A sve zbog pragreha zene(tj. Eve), treba da slusa muskarca(to ti kazu na svakom crkvenom vencanju). I tako dalje.

Da, upravo joj je sve to namenila i osim toga žena bi morala da bude mašina za štancanje dece.Crkva zaista jeste uporište patrijahalnog društva i gura ulogu žene pod tepih.Nisam protiv ukidanja crkve kao institucije,ali ruku na srce u njoj je potrebna korenita reforma.Morali bi da se usklade sa tokom i razvojem civilizacije.Ipak na neki način su se pojedinci i uskladili,ali sve zarad lične dobrobiti.

Orvel:
Patrijahalnost je opste prihvacena u crkvi, chak potencirana. Kroz celu religiju zena ima podredjeni odnos. Ili, jos ekstremnije, zamisli zenu koja bi u duhovnom i intelektualnom smislu da parira Patrijarhu i Svetom sinodu. Mislish da bi mogla da bude velikodostojnik crkve. Od igumanije nisam chuo da su dalje dogurale. A zasto? Ne znam da li je tacno ali jedna zena je bila Papa(naravno predstavljajuci se kao musko). U najvishim organima crkve nema mesta za zenu. A zasto?

Verovatno misliš na takozvanu papu Jovanu(Jovan Anglikus)Ne znam da li je zaista postojala,jer priče o njoj su pretvorile u legendu.Navodno rimokatoličkoj crkvi je ta priča poturena od strane protestanata,o papama iz perioda 9 i 10 veka ima veoma malo podataka.Čak i da je postojala kao istorijska ličnost ne bi me čudilo da je sve to zataškano.

Goddess of the far east:
Verovatno misliš na takozvanu papu Jovanu(Jovan Anglikus)Ne znam da li je zaista postojala,jer priče o njoj su pretvorile u legendu.Navodno rimokatoličkoj crkvi je ta priča poturena od strane protestanata,o papama iz perioda 9 i 10 veka ima veoma malo podataka.Čak i da je postojala kao istorijska ličnost ne bi me čudilo da je sve to zataškano.

Pretresli smo i nju..:lol: Ima medju starijim temama.

Back